Εύρεση & μετακόμιση σπιτιού στην Ολλανδία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (και ίσως δεν σας τα ‘πε ποτέ κανένας!)

Πώς να αποκτήσετε τα κλειδιά του πολυπόθητου καινούριου σας σπιτιού;
Πώς να αποκτήσετε τα κλειδιά του πολυπόθητου καινούριου σας σπιτιού;

You can find this article in English here.

Από την πρόσφατη προσωπική μου πείρα μπορώ πλέον με σιγουριά να πω ότι το να βρεις σπίτι στην Ολλανδία και να μετακινηθείς σ’ αυτό μπορεί ν’ αποδειχθεί αγώνας δρόμου ή ένας μικρός «Γολγοθάς» για πολλούς λόγους. Καταγράφοντας τα βιώματα 2,5 χρόνων ελπίζω να καταφέρω να σας μεταδώσω τα βασικά για το τι να περιμένετε για το ζήτημα «σπίτι» ερχόμενοι στις Κάτω Χώρες.

Σχετικά με την εύρεση σπιτιού:

  1. Το να βρεις σπίτι όπως ακριβώς το θέλεις είναι συνώνυμο του να σου κάτσει το λαχείο. Όσοι φίλοι ήρθαν μετά από ‘μένα Ολλανδία – για να δοκιμάσουν να μείνουν μόνιμα – ψάχνανε σπίτι φτηνό (όπως όλοι φαντάζομαι!), μεγαλούτσικο (για να μη φάνε τη ζωή τους σε 20 τετραγωνικά!), επιπλωμένο (για να μην αγοράζουν έπιπλα και ξοδεύουν απ’ τα έτοιμα), με τους λογαριασμούς να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή ενοικίου (για να μη μπλέκουν με εταιρείες και τράπεζες), σε καλή περιοχή (για να κυκλοφορούν ό,τι ώρα θέλουν χωρίς να φοβούνται), με καλή συγκοινωνία (για να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα όπου θέλουν) κι αν γίνεται κοντά στη δουλειά που βρήκαν (για να μην κάνουν πρωινιάτικα μια ώρα να φτάσουν!).

Όπως το βλέπετε τώρα όλο αυτό το κατεβατό από πάνω, έτσι απλά ξεχάστε το! Από προσωπική πείρα μπορώ να σας πω ότι αυτά τα σπίτια δεν υφίστανται, αλλά κι αν παρ’ ελπίδα βρείτε ένα και μοναδικό που να έχει όλα τα παραπάνω τότε θα νοικιαστεί σε χρόνο ρεκόρ από κάποιον πιο γρήγορο κι εκπαιδευμένο από εσάς (που κι αυτός ψάχνει το ίδιο μ’ εσάς, κορόιδο είναι;!;!) ή θα το ζητάνε άλλα 150 άτομα μαζί μ’ εσάς την ίδια χρονική περίοδο. Ο παράγοντας της απόλυτης τύχης – και μάλλον μόνο αυτός! – θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το ποιος εντέλει θα πάρει τα κλειδιά αυτού του «σούπερ» σπιτιού!

  1. Τίποτα δε δίδεται τσάμπα και χωρίς εγγυήσεις στην Ολλανδία: Μιλάμε για μια από τις πιο καθαρόαιμες καπιταλιστικές χώρες (όχι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καπιταλισμό, αλλά απλά καμία σχέση!). Όλη η χώρα είναι μια μεγάλη εταιρεία. Ξέρετε τι θέλουν οι εταιρείες; Αποδείξεις (μην πετάτε χαρτιά ποτέ, ακόμη και τα διαφημιστικά για πίτσες και κεμπάπ να κρατάτε) και φυσικά λεφτά. Για την ενοικίαση σπιτιού πρέπει να μπορείτε ν’ αποδείξετε ότι έχετε τα λεφτά να το πληρώνετε. Αν δεν τα έχετε από μια καλή δουλειά τότε κάποιος πρέπει να εγγυηθεί για εσάς: έχω φίλες που επειδή στην αρχή δεν είχαν οι ίδιες εισόδημα ζήτησαν από γονείς βεβαιώσεις εισοδήματος (π.χ. χαρτί μισθοδοσίας) ή βεβαιώσεις αποδοχής σύνταξης (αν αυτός που εγγυάται για το ενοίκιο έχει συνταξιοδοτηθεί). Και πάλι μπορεί να βρείτε μεσίτες που δε θα δεχτούν τα εν λόγω χαρτιά και μάλιστα θα έχουν απαιτήσεις το εισόδημα σας να είναι από ένα χρηματικό όριο και πάνω. Χοντρικά έχετε στο μυαλό σας ότι το ενοίκιο πρέπει να αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 με ¼ του μισθού σας. Μη σας φαίνεται περίεργο! Άτομα που θεωρούνται υψηλόμισθα απαγορεύεται να νοικιάσουν φθηνά σπίτια σε συγκεκριμένες περιοχές (πρέπει να μπορούν να νοικιάσουν και οι φτωχότεροι) κι αν τελικά νοικιάσουν ενδεχομένως κάποια στιγμή να πληρώσουν πρόστιμο. Και ‘μένα στην αρχή μου φάνηκε περίεργο (έχοντας την «ελεύθερη» αγορά στο νου μου) αλλά εντέλει κατάλαβα ότι αυτό δείχνει και μια πρόνοια στέγασης για κάθε πορτοφόλι.
  2. Πάρτε από νωρίς απόφαση ότι μπορεί να χρειαστεί να «κυνηγάτε» τους μεσίτες για να κάνουν τη δουλειά για την οποία εντέλει τους πληρώνετε! Έχοντας ήδη συνεργαστεί (χμμ, λέμε τώρα!) με δυο μεσίτες κι έναν ιδιοκτήτη σπιτιού μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι αν δεν έχετε γαϊδουρινή υπομονή, αυτοσυγκράτηση (για να μη τους βρίζετε στα μούτρα όταν σας έρχεται, δηλαδή τουλάχιστον μέρα παρά μέρα), επιμονή στο να τους καλείτε συχνά ή να τους στέλνετε e-mail για να τσεκάρετε αν ακόμη θυμούνται την ύπαρξη σας και φυσικά ένα καλό κομπόδεμα στην άκρη γιατί η χρηματική αφαίμαξη είναι η μόνη που έρχεται πάντα στην ώρα της εδώ, τότε πραγματικά γιατί μπαίνετε καν στον κόπο να νοικιάσετε επί ολλανδικού εδάφους; Είχα γνωστή που 1,5 χρόνο πριν μου είχε πει κάτι του τύπου: «Οι μεσίτες σπιτιών είναι η πιο μισητή επαγγελματική φάρα στην Ολλανδία». Θυμάμαι τότε ότι θεώρησα κάπως υπερβολικά τα λεγόμενα της. Τώρα πια, σίγουρα όχι!

Και μην μπερδεύεστε: τα μεσιτικά εδώ δεν έχουν καμιά σχέση με τα μεσιτικά στην Ελλάδα που πραγματικά οι μεσίτες τρέχουν για να βγάλουν το μεροκάματο και ούτε ξέρουν αν θα το πάρουν τελικά! Εδώ οι μεσίτες δε μπορώ να πω ότι σκοτώνονται στη δουλειά και τα λεφτά τους θα τα πάρουν 1.000.000 τις εκατό! Μη βάζετε λοιπόν στοιχήματα και ξεχάστε την νοοτροπία της Ελλαδάρας! Οι Ολλανδοί δεν παίζουν! Θα σας τα «φάνε» – ενώ όλη τη δουλειά θα την έχετε κάνει εσείς – και θα πείτε κι ένα τραγούδι!

  1. Καμιά φορά ένα μεγαλύτερο σπίτι είναι φθηνότερο από ένα μικρότερο! Τρανή απόδειξη ότι μερικά studio ή ακόμα και δωμάτια είναι ακριβότερα από κανονικά διαμερίσματα. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, μην το ψάχνετε. Απλά δείτε και την πιθανότητα να πάτε σ’ ένα σπίτι της προκοπής με τα ίδια πάνω-κάτω λεφτά που θα δίνατε για ένα δωμάτιο.
  1. Τσεκάρετε από πριν αν το σπίτι έχει πατώματα! Μη γελάτε σας παρακαλώ! Κι εγώ στην αρχή όταν το άκουσα έμεινα με το στόμα ανοιχτό αλλά ισχύει 100%. Την πρώτη χρονιά που ήρθα φοιτήτρια εδώ μια από τις συγκατοίκους – που ήρθε στο σπίτι λίγο μετά από ‘μένα – μου είπε ότι δυσκολεύτηκε πολύ να βρει δωμάτιο που να μπορεί να μείνει γιατί σε πολλά της ζητούσαν να βάλει πάτωμα. «Μα τι εννοείς δεν έχει πάτωμα;» ρώτησα κι όσο αστείο κι αν σας φαίνεται η πρώτη βλακώδης εικόνα που μου ήρθε ήταν ένα σπίτι «γυμνό», χωρίς δάπεδο και οι ένοικοι στον αέρα! Γρήγορα φυσικά κατάλαβα ότι φυσικά και υπάρχουν πατώματα αλλά πρόκειται για μπετόν ή τσιμέντο μες το οποίο φυσικά και δε μπορείς να βάλεις κρεβάτια, καρέκλες και καναπέδες (οι χίπιδες που έχουν ζήσει και πάνω σε δέντρα, εξαιρούνται!). Έτσι λοιπόν η πιο συχνή λύση εδώ είναι να μπει μοκέτα ή πατώματα λαμινάτ.

Αν με ρωτάτε: Χίλιες φορές να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για λαμινάτ παρά να έχετε την άθλια μοκέτα παντού που δεν καθαρίζει εύκολα. Ειδικά στην κουζίνα απλά μην το τολμήσετε! Σ’ ένα μήνα θα ξέρετε τι έχετε φάει όλον αυτόν τον μήνα που πέρασε (λίγες σταγόνες από οποιοδήποτε τρόφιμο να σας φεύγουν κάτω κάθε μέρα και θα δείτε σύντομα τι ωραία μυρωδιά θα έχει η μοκέτα σας!). Αφήστε που μπορεί ν’ αποκτήσετε και πολλούς μικρούς φίλους!

  1. Η λύση ενός δωματίου μπορεί κάποιες φορές ν’ αποδειχθεί καλύτερη λύση απ’ ότι η ενοικίαση ενός ολόκληρου σπιτιού: Εδώ μιλάω για το ακριβώς αντίστροφο απ’ ότι στο νούμερο 4. Αν είστε μόνοι, πρώτη φορά σε ξένη πόλη και χώρα, δε γνωρίζετε κανέναν και τα χρήματα σας είναι περιορισμένα τότε σίγουρα αξίζει η ιδέα της συγκατοίκησης. Όσο κι αν στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι (αν και τώρα λόγω κρίσης ακούω πως αλλάζει κι αυτό) εδώ έξω είναι μια πολύ λογική επιλογή και για πολλούς ευχάριστη. Παρακαλάτε μόνο να έχετε της προκοπής συγκατοίκους για να μη μετανιώσετε πριν της ώρας σας που αποφασίσατε να συγκατοικήσετε.
  2. Έχετε στο νου σας ότι ανά περιόδους μπορείτε να βρείτε εκπληκτικά σπίτια τα οποία σε άλλες χρονικές περιόδους δε τα βλέπετε ούτε με κιάλι! Η Ολλανδία «φιλοξενεί» κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Όλοι ψάχνουν τα ίδια ακριβώς που ψάχνετε κι εσείς (τα είπαμε αναλυτικά στο 1). Αν βάλετε δε και τους μόνιμους κατοίκους που μπορεί κι αυτοί να γουστάρουν μετακινησούλες, τότε το πράγμα ήδη δυσκόλεψε πολύ! Η καλύτερη περίοδος αντικειμενικά για να βρείτε σπίτι είναι γύρω στο Μάιο (αδειάζουν όλα γιατί φοιτητές και προσωρινά εργαζόμενοι αποχωρούν) και σίγουρα η χειρότερη είναι προς τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου που γίνεται σκοτωμός! Εναλλακτική λύση είναι η περίοδος κοντά στα Χριστούγεννα που πάντα ξενοικιάζονται πολλά. Φυσικά ποτέ δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να φανείτε τυχεροί και σε περίοδο τρελής ζήτησης, αλλά η γενική αλήθεια είναι πάνω-κάτω η παραπάνω.
  1. Διευκρινίστε με τον ιδιοκτήτη/μεσίτη αν η τιμή ενοικίου συμπεριλαμβάνει λογαριασμούς ή όχι. Οι λογαριασμοί (ηλεκτρικό, αέριο, νερό) πάνω-κάτω σ’ ένα μέτριο σπίτι κυμαίνονται στα 150 με 200 ευρώ. Σημαντικό λοιπόν είναι να ξέρετε αν ο ιδιοκτήτης με τα λεφτά που του δίνετε τους πληρώνει ή θα πρέπει να τρέξετε εσείς να γραφτείτε στις διάφορες εταιρείες (όσο πιο άμεσα γίνεται) και να τις πληρώνετε κάθε μήνα μέσω τραπέζης.
  1. Δείτε το σπίτι οπωσδήποτε από κοντά πριν το «κλείσετε». Εκτός πια αν για πολύ ειδικούς λόγους αυτό θεωρείται αδύνατον (π.χ. είστε φοιτητές και θα πάτε σε συγκεκριμένη ημερομηνία στην πόλη που είναι το πανεπιστήμιο που σας δέχθηκαν), οπότε τότε ζητήστε να σας στείλουν φωτογραφίες.
  2. Μπορεί να χρειαστεί πρώτα να πληρώσετε για ένα σπίτι και μετά να πάρετε το συμβόλαιο στα χέρια σας! Ναι, πραγματικά παράλογο αλλά κι αυτό το έζησα εδώ. Μη φοβάστε, λογικά δε θα σας κλέψουν (λογικά είπα, δεν παίρνω κι όρκο!) αλλά έχουν κάνει όλες τις διαδικασίες να γυρνάνε προς όφελος τους (τα μεσιτικά και οι εταιρείες εννοώ) κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τ’ ότι είναι τρελοί καπιταλιστές και δε χαρίζουν ούτε ευρώ, αλλά και με το γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν σοβαρά προβλήματα με ενοικιαστές που δεν πλήρωναν για μήνες τα ενοίκια (κι η Ολλανδία έχει κρίση παιδιά!).
  3. Απαιτείστε μια μετάφραση κι επεξήγηση συμβολαίου: Εντάξει, μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάτι «χοντρό» να ‘χει συμβεί σε φίλο/η αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά σωστά; Και όπως λέει το ρητό: «Την υπογραφή σας οφείλετε να ξέρετε που την βάζετε».
  4. Ζητήστε μαζί με το συμβόλαιο και δυο ακόμη έγγραφα: Τα νούμερα των μετρητών (νερού, αερίου, ηλεκτρικού) υπογεγραμμένα και τις βλάβες με τις οποίες παραλάβατε το σπίτι επίσης υπογεγραμμένες. Για το δεύτερο νομίζω καταλαβαίνετε ότι χρειάζεστε αποδεικτικά ότι π.χ. τη μεγάλη τρύπα στον τοίχο ή το έντονο γδάρσιμο στο ντουλάπι της κουζίνας δεν το κάνατε εσείς, αλλά έτσι το πήρατε από τους προηγούμενους. Σε ότι αφορά το πρώτο μπορώ να σας μιλήσω γι’ αναρίθμητα παραδείγματα γνωστών και φίλων που χρεώθηκαν τρελά ποσά για λογαριασμούς που δεν τους άνηκαν απλά και μόνο επειδή δεν είχαν απόδειξη του τι δείχνανε οι μετρητές με το που μπαίνανε στο καινούριο σπίτι. Από προσωπική πείρα να σας πω ότι η πιο γνωστή εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ολλανδία επιχείρησε να χρεώσει το σπίτι μου με 1.500 ευρώ παραπάνω απ’ ότι όφειλα να δώσω απλά και μόνο γιατί ο προηγούμενος ενοικιαστής ξόδευε 2.000 κιλοβατόρες το μήνα (βέβαια αργότερα έμαθα από έγκυρη πηγή ότι ο συγκεκριμένος συνελήφθη για εμπόριο ναρκωτικών και το σπίτι το είχε γεμίσει λάμπες για τα φυτά του!). Εν πάση περιπτώσει και παρά το τραγελαφικό του πράγματος, εγώ δεν είχα σκοπό να πληρώσω 1500 ευρώ που δεν ξόδεψα κι επειδή η γνωστή κι αξιότιμη εταιρεία ηλεκτρισμού δεν έλεγε να καταλάβει ότι δεν μιλάει μ’ ένα ακόμα κορόιδο (και δυστυχώς πολλοί εδώ εξυπνότατοι άνθρωποι θα πληρώσουν χωρίς να ξέρουν τι πληρώνουν!) αναγκάστηκα να απευθυνθώ στη αντίστοιχη Εξυπηρέτηση Καταναλωτή του Ρότερνταμ (εδώ λέγεται «Νομικό Γραφείο» – “Juridisch Loket”) κι έτσι βρέθηκε μια λύση. Πέρα απ’ τ’ ότι μου έγινε ξεκάθαρο ότι στην Ολλανδία συχνά-πυκνά οι εταιρείες το κάνουν αυτό (δηλαδή κυριολεκτικά σε κλέβουν), η ευθύνη γι’ αυτό είναι μόνο δική μου (άρα ζητάω πάντα μετρητές για να τους έχω και να μη μ’ έχουν στο χέρι). Κατά τ’ άλλα οι άνθρωποι ήταν ευγενέστατοι και πολύ εξυπηρετικοί, εξάλλου είναι εκεί για να δίνουν νομικές συμβουλές. Μου ζήτησαν ότι αποδεικτικά είχα για να κρίνουν αν όντως είχα το δίκιο με το μέρος μου και ανανεώσαμε άμεσα το ραντεβού μας. Και ω του θαύματος μες εκείνες τις μέρες η εταιρεία ηλεκτρισμού τηλεφώνησε για να λύσουμε φιλικά το ζήτημα (αφού φυσικά έμαθαν ότι θα «τρώγανε» μια ωραία μήνυση!). Ξέρω, λίγο «τρομακτικά» μάλλον σας ακούγονται όλα αυτά αλλά εδώ τουλάχιστον κάποια στιγμή το βρίσκεις το δίκιο σου (στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν δεκαετίες για να το βρουν!).

Σχετικά με την μετακόμιση από το παλιό στο καινούριο σπίτι:

  1. Καταρχάς να ξέρετε ότι για λόγους μετακόμισης το ολλανδικό κράτος (άρα και η δουλειά σας) σας παραχωρεί άδεια: Να μια από τις καλές παροχές για τις οποίες είναι γνωστό το ολλανδικό κράτος. Αν μετακομίζετε εντός πόλεως δικαιούστε μια μέρα άδεια από τη δουλειά σας (έξτρα από αυτήν που δικαιούστε νόμιμα όλο το χρόνο, δηλαδή δωράκι από τους Ολλανδούς!). Αν μετακομίζετε εκτός πόλεως π.χ. Από Ρότερνταμ στην Χάγη δικαιούστε 2 εργάσιμες μέρες άδεια! Καλό, ε;
  2. Έχετε έτοιμη εξ αρχής μια λίστα με ό,τι ακριβώς θέλετε να μεταφέρετε από το ένα σπίτι στο άλλο: Γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι η λίστα είναι πολύ χρήσιμη για να προσδιορίσει η κάθε μεταφορική πρώτον αν μπορεί να σας αναλάβει και δεύτερον με τι κόστος αν τελικά την επιλέξετε. Όσο πιο οργανωμένοι είστε, τόσο πιο γρήγορα θα καταλήξετε στη σωστή μεταφορική και στην κατάλληλη ημερομηνία μετακόμισης.
  3. Προσοχή στις μεταφορικές και στις διάφορες τιμές που σας δίδονται: Για την πρόσφατη μετακόμιση μου εγώ πήρα 4 διαφορετικές προσφορές από μεταφορικές οι οποίες είχαν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους (ενδεικτικά η φθηνότερη από την ακριβότερη απείχε 1000 ευρώ!). Ζητήστε λεπτομερώς να σας κοστολογήσουν τις παροχές τους (π.χ. πόσο είναι το κόστος για την πληρωμή εργατών, πόσο για την ενοικίαση φορτηγού, πόσο για τις βενζίνες κλπ.).
  4. Απαιτείστε μεγάλη προσοχή κατά τη μεταφορά των επίπλων και των προσωπικών σας αντικειμένων: Πληρώνετε κι έχετε κάθε δικαίωμα να πείτε 100 φορές «Προσεκτικά αυτό παρακαλώ!». Εν ανάγκη μπείτε στον κόπο να διευκρινίσετε ποιες κούτες θέλουν έξτρα προσοχή μπας και σώσετε τα γυαλικά σας! Και έξτρα tip: Προσέχετε εκτός από τους μεταφορείς και τους φίλους που ήρθαν να βοηθήσουν. Ναι, σας κάνουν φιλική εξυπηρέτηση χωρίς οικονομικό όφελος αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σας διαλύσουν το μισό σπίτι!
  5. Μετά το τέλος της μετακόμισης ζητήστε κάποιο αποδεικτικό από τους μεταφορείς τ’ οποίο θα πιστοποιεί ότι η «συναλλαγή» ολοκληρώθηκε επιτυχώς: Αν δεν θα ‘ναι απόδειξη (ίσως συμφωνήσατε φθηνότερη μετακόμιση άνευ αποδείξεως – ναι, αυτά συμβαίνουν και εκτός Ελλάδας!), έστω κάποιο ενυπόγραφο έγγραφο με την ακριβή ημερομηνία μετακόμισης επάνω. Όχι, τίποτε άλλο αλλά δεν είναι κρίμα να σας ζητηθεί να πληρώσετε 2 φορές την ίδια μετακόμιση; Κι άντε να πείσετε τους Ολλανδούς ότι εσείς κάποτε, σε κάποιον δώσατε τα χρήματα που τώρα σας ζητάνε!

Επίλογος και γενικές συμβουλές

Η ενοικίαση σπιτιού στην Ολλανδία είναι ένα μεγάλο και πολύπτυχο ζήτημα. Όσο κι αν συζητήσουμε γι’ αυτό πάντα θα υπάρχουν κι άλλα να ειπωθούν γιατί σίγουρα ο καθένας έχει και κάτι μοναδικό να διηγηθεί αλλά και γιατί κάθε μέρος, κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες της. Είναι πολύ διαφορετικά τα σπίτια και τα ενοίκια για παράδειγμα στο Ρότερνταμ που μένω εγώ, σε σχέση με το Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη απ’ ότι ακούω από φίλους που μένουν εκεί. Μια καλή διαδικτυακή περιήγηση στα διάφορα μεσιτικά sites θα σας δώσει να καταλάβετε «τι παίζει» ανάλογα την πόλη και την περιοχή. Από ‘κει κι έπειτα, έξυπνα παιδιά είστε, στο χέρι σας είναι να καταλάβετε προς τα πού πρέπει να κινηθείτε και με τι σειρά προτεραιότητας θα βάλετε τις απαιτήσεις σας για το μελλοντικό σας σπίτι. Μην νιώσετε καθόλου άσχημα αν καταλάβετε ότι θα χρειαστεί να προσθέσετε πολύ νερό στο κρασί σας προκειμένου να βρείτε κάτι αξιοπρεπές – στη θέση σας έχουν προλάβει να βρεθούν εκατομμύρια ακόμα άνθρωποι!

Πάντως αν αναζητάτε μεγάλη ελληνική κοινότητα, τότε θα ψάξετε σπίτι κυρίως στη Χάγη και στην Ουτρέχτη και δευτερευόντως στο Άμστερνταμ και στο Ρότερνταμ.

Καλό ψάξιμο, υπομονή και προπάντων ψυχραιμία! 🙂

27 σκέψεις σχετικά με το “Εύρεση & μετακόμιση σπιτιού στην Ολλανδία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (και ίσως δεν σας τα ‘πε ποτέ κανένας!)

  1. Γεια σου Φανή! Ζω 22 χρόνια στην Ολλανδία…και μου άρεσε που διάβασα αλήθειες στο μπλογκ σου! Μόλις μετακόμισα για 100στη φορά….εντός Χάγης…τα περισσότερα που γράφεις φυσικά και ‘παίζουν’ (ειδικά για όλους όσους είναι νεοφερμένοι στον ‘καπιταλιστικό παράδεισο’ της Ολλανδίας). Όμως (και επειδή οι Ολλανδοί θέλουν πάντα να γίνεται η δουλειά τους τσάμπα και σκαρφίζονται πάντα διάφορους τρόπους για να μην πληρώσουν ή έστω να πληρώσουν όσο γίνεται πιο λίγα) όταν έχεις φίλους (φυσικά αυτό ισχύει παντού στον κόσμο) τα πάντα γίνοται πολύ πιο απλά…ακόμα και η εύρεση μιας κατοικίας όπως της περιγράφεις στην παράγραφο 1. αλλά και ότι χρειάζεται μια μετακόμιση. Και ότι αφορά τους μεσίτες αλλά και την τιμή του ενοικίου: ύπαρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης! Ω ναι! Οι Ολλανδοί είναι ‘μανούλες’ στην διαπραγμάτευση (και μάλιστα κοκορεύονται πάντα στους φίλους και γνωστούς τους όταν έχουν καταφέρει να κατεβάσουν την τιμή σε κάτι ακόμα και αν η έκπτωση που έχουν αποσπάσει ανέρχεται σε 5 ευρώ). Στο προηγούμενο διαμέρισμα που ενοικίαζα (και πρίν πω το ‘ναι’ στον μεσίτη) όχι μόνο απαίτησα και απέσπασα 50% έκπτωση στην πληρωμή του μεσίτη (γιατί όπως πολύ καλά τα λες εσύ κάνεις όλη την δουλειά και αυτοί πληρώνονται) αλλά και στην τιμή του ενοικίου η οποία ανερχόταν σε 1100 ευρώ το μήνα (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα νερού/αερίου/ηλεκτρικού) και την κατέβασα στα 900 ευρώ το μήνα με όλα τα παραπάνω έξοδα να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή! Γι’ αυτό λέω: Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από κάθε νεοφερμένο Έλλην στας Ολλανδίας 😉 Διότι όπως λέει ένα πολύ σοφό Ολλανδικό ρητό: «Το ‘όχι’ είναι δεδομένο…όμως το ‘ναι’ μπορεί να αποκτηθεί» (‘Nee heb je, ja kan je krijgen’)!.

    1. Γεια σου Κλειώ και σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Καταρχάς καλώς όρισες στην κοντινή μου Χάγη και καλή διαμονή! 😉

      Όσον αφορά τα όσα μου έγραψες καταρχάς τα θεωρώ σημαντικά γιατί πρόκειται για συμπεράσματα 22 ολόκληρων χρόνων αλλά και γιατί όλοι μας – κι εγώ που έγραψα το άρθρο – ακόμα προσπαθούμε να μάθουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ζούμε και να συναναστρεφόμαστε τους Ολλανδούς σε όλα τα επίπεδα! Και για παράδειγμα το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν το ‘χα εντοπίσει ως ένα δυνατό «ολλανδικό» χαρακτηριστικό αλλά καλώς το αναφέρεις γιατί τώρα κι εγώ και μάλλον πολλοί ακόμα θα μπούμε στη διαδικασία να το δοκιμάσουμε στην πράξη και να διαπιστώσουμε αν όντως πιάνει και σε τι ποσοστό έχουμε επιτυχία! 😉

      Για το καθεαυτό θέμα της μετακόμισης απλά να διευκρινίσω κάτι που είπες (γιατί κάτι ανάλογο διάβασα και σ’ ένα σχόλιο στο facebook): Η μετακόμιση με τη βοήθεια φίλων είναι σίγουρα η πιο απλή, φθηνή και σίγουρη λύση κι εγώ πέρα από τους δυο υπαλλήλους της μεταφορικής είχα και φίλους που βοήθησαν σημαντικά σε όλες τις φάσεις της μετακόμισης. Αυτό όμως που θέλω να υπερτονίσω είναι ότι σε μια «ολλανδική» μετακόμιση καλώς ή κακώς μεγάλο ρόλο παίζουν τα πρακτικά μέσα που διαθέτεις κι εξηγούμαι: Εγώ μετακόμισα από τον τρίτο όροφο ενός παραδοσιακού ολλανδικού κτιρίου προς ένα μεγάλο διαμέρισμα κάποιου συγκροτήματος. Το πρώην σπίτι μου όπως και όλο το κτίριο στο οποίο έμενα είχε μόνο σκάλες (ως γνήσιο, παλιό ολλανδικό – όσοι τα ‘χουν ζήσει ξέρουν!) κι όταν μιλάμε για σκάλες αναφέρομαι στις λεγόμενες σκάλες «μπαλαρίνας» (όπως της λέω εγώ) τις οποίες τις ανεβαίνεις και τις κατεβαίνεις μόνο αν οι πατούσες σου πηγαίνουν διαρκώς πλαγίως (σαν τον κάβουρα ένα πράγμα). Επίσης το όλο κτίριο δεν λες ότι ήταν σε υπέροχη κατάσταση (σοβάδες πέφτανε από καιρούς εις καιρών), όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι ήταν δύσχρηστοι… με λίγα λόγια μεγάλα έπιπλα απ’ αυτές τις σκάλες δεν κατέβαιναν! Οπότε η ιδέα για το ανεβατόρι ήταν μονόδρομος και μαζί και τα αρκετά χρήματα που πληρώσαμε γι’ αυτό! Τα έπιπλα εντέλει βγήκανε απ’ τα παράθυρα, μετά από μεγάλη δυσκολία κι ολόκληρη «επιχείρηση» που στήσαμε. Αν θα μπορούσα να είχα κάνει τη μετακόμιση μου μόνο με φίλους; Όχι, δε θα μπορούσα! Γιατί το πρώην σπίτι μου σε συνδυασμό με τα αντικείμενα που ήθελα να πάω σώα στο άλλο μου σπίτι ήταν μια πολύ ειδική περίπτωση! Αλλά προς Θεού δε θεωρώ ότι εγώ είμαι ο κανόνας. Μακάρι όλοι να μπορούν πραγματικά με 5 φίλους κι ένα βανάκι να μετακομίσουν ολόκληρο σπίτι. Εγώ απλά δεν είχα αυτή την επιλογή.

    2. Stelina

      Δεν ξερεις ποσες ελπιδες μου εδωσες!!! Στην Ουτρεχτη μενουν το αγορι μου με την αδελφη του και ψαχνουν σπιτι για να μπορεσω να ανεβω και εγω με το κατοικιδιο μου(ενα μικρο σκυλακι). Ψαχνουμε απαιγνωσμενα αλλα ζητανε πολλα χρηματα. Προσπαθουμε να βρουμε εκτος μεσιτικου αλλα μου φαινεται βουνο! Που να απευθυνθουμε? αν μπορουσες να μου πεις ενα site (αν και εχω ψαξει σε 4-5) θα σου ειμαι υποχρεη!!!!! Σε ευχαριστω !

      1. Γεια σου Stelina. Δεν ξέρω μέσω ποιων sites ψάχνεις σπίτι αλλά τα πιο δημοφιλή είναι το http://www.pararius.nl/, το http://www.funda.nl/, το https://kamernet.nl/ (αν συμβιβάζεσαι με την ιδέα του δωματίου) και γενικότερα αν πατήσεις στο google «housing in Utrecht» θα σου βγάλει πάρα πολλά sites. Για να γλιτώσεις τα έξοδα μεσίτη θα σου έλεγα να γραφτείς σε όσα γκρουπς του facebook υπάρχουν από Έλληνες της Ουτρέχτης, Έλληνες της Ολλανδίας και γενικά expats. Συχνά όσοι προσφέρουν δωμάτια ή σπίτια αλλά δε θέλουν την εμπλοκή μεσίτη ανεβάζουν τις αγγελίες τους σ’ αυτά τα γκρουπς οπότε έχεις πολλές πιθανότητες να βρεις έτσι κάτι καλό και να πληρώσεις μόνο ενοίκιο κι εγγύηση. Καλή τύχη σου εύχομαι!

  2. Παράθεμα: Finding & moving to a house in the Netherlands: Everything that you should know | Της Φανής της φάνηκε ωραίο!

  3. Vicki

    Γεια σας ! Μενω Ελλάδα και με όλοι αυτή τν κατάσταση αποφάσισα με το αγορι μου να μετακομισουμε Ολλανδία για σπουδες και για δουλειά . Θα ηθελα να μου δώσετε συμβουλές και τι πρέπει να προσέξω με τν ερχομό μας εκει . Και αν όντως αξίζει και απο θεμα σπουδών και δουλειά να έρθουμε

    1. Gia sou Vicki. Vres me sto FB (kleio katsafarou) kai prosthese me! (i kyria fotografia sto profil mou exei mia kopela mesa sto nero pou grafei: When I stop struggling I float….kai steile mou idiotiko minima….boro na se voithiso kai na sou po oti theleis gia tin Ollandia, zo edo 22 xronia, eimai apo tin Kriti! Filia polla! Kleio

      1. kleio geia sou. Ego eimai hdh edo me ta dio mou skilakia. Tha ithela na milisoume ligo oson afora to thema spiti. ipotheto oti an den eisai Kriti tha pas sintoma,na mou filisis ta patria edafi !!
        Eva Michakou. to profil mou . Sou ekana aitima…

    2. Γεια σου Vicky κι ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

      Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο σε ανθρώπους που δε γνωρίζει κανείς να δώσει συμβουλές (εδώ σε δικούς μας ανθρώπους και πάλι είναι δύσκολο). Για να μεταναστεύσει κάποιος πρέπει να ‘χει εξετάσει πάρα πολλά πράγματα νωρίτερα. Παρακάτω σου θέτω κάποια ερωτήματα (κι αυτά είναι βασικά η αρχή). Σε όλα αυτά πρέπει να έχετε να δώσετε μια σαφή απάντηση αν αποφασίστε τελικά να φύγετε από την Ελλάδα.

      Πρώτα απ’ όλα μιλάτε καλά αγγλικά; Έχετε διάθεση και θέληση να μάθετε ολλανδικά (μια ιδιαίτερα δύσκολη γλώσσα);

      Επίσης τι σχολή είστε και τι επάγγελμα θέλετε να βρείτε να κάνετε; Έχετε βρει σχολές εδώ; Σας δέχτηκαν από κάποιο πανεπιστήμιο; Αν ναι, ξεκινήσατε τις απαραίτητες διαδικασίες (αποστολή δικαιολογητικών και διδάκτρων);
      Ακόμη, έχετε ένα καλό κομπόδεμα για τα πρώτα σας έξοδα μέχρι να βρείτε δουλειά και να τακτοποιηθείτε; Επίσης αν μείνετε μαζί με το αγόρι σου θα πρέπει να σκεφτείτε αν θα νοικιάσετε δυο δωμάτια ή ένα σπίτι και να υπολογίσετε πόσα θέλετε πάνω-κάτω να είναι τα μηνιαία σας έξοδα.

      Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για την έναρξη μιας καινούριας ζωής σε μια άλλη τελείως διαφορετική χώρα και δε μου φτάνουν ούτε 6 μήνες να σου γράφω, μπες καλύτερα εδώ (http://www.hellenicssn.nl/) κι εδώ (http://www.iamgreek.nl/) και θα διαβάσεις πολλά και διαφορετικά άρθρα από ανθρώπους που ζουν εδώ και χρόνια στην Ολλανδία και ξέρουν αρκετά.

      Αυτό που μπορώ να σου πω εγώ σαν σχόλιο είναι ότι η Ολλανδία δεν είναι σίγουρα Ελλάδα σε ότι αφορά την κρίση και την οικονομία αλλά επίσης δεν είναι και ο παράδεισος που ήταν κάποτε (όπως διηγούνται οι παλιοί μετανάστες). Η κρίση είναι παγκόσμια, έχει επηρεάσει τα πάντα και όπου κι αν μεταναστεύσει κανείς χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια για να βρει την άκρη.

      Ελπίζω να βρείτε σιγά-σιγά τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Αν αποφασίσετε να έρθετε προς τα εδώ σας εύχομαι ειλικρινά καλή αρχή και καλή επιτυχία στη νέα σας ζωή!

  4. Penny92

    Καλησπέρα,
    Θα ήθελα και εγω με τη σειρά μου να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή στην Ολλανδία. Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν κάποιες περιοχές που θα έπρεπε να αποφύγω να νοικιάσω σπίτι-δωμάτιο ως »κακόφημες». Επιπλέον, υπάρχει κάποιο σαιτ που θα μπορούσα να επισκεφτώ για να βρω σπίτια που θα ήθελα να νοικιάσω? Επίσης, κάποιοι γνωστοί μου μου ανέφεραν ότι υπάρχει ο Σύνδεσμος Ελλήνων φοιτητών στην Ολλανδία που θα μπορούσα και εκει να βρω χρήσιμες πληροφορίες αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να εντοπίσω κάτι στο διαδίκτυο…. οποιαδήποτε απάντηση σας θα μου είναι χρήσιμη!!!

    1. Γεια σου Penny92 και σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο σου!
      Να ξεκινήσω απ’ το τέλος και να σου πω πως η ιστοσελίδα Συνδέσμου Ελλήνων φοιτητών Ολλανδίας είναι αυτή: http://www.hellenicssn.nl/ (μπορείς να τους βρεις και στο facebook).

      Τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα που ρωτάς: Ανάλογα την πόλη που μένεις πιθανότατα υπάρχουν περιοχές περισσότερο και λιγότερο «φιλικές» για μια γυναίκα που ζει μόνη αλλά και πάλι η Ολλανδία δε μπορείς να πεις πως είναι μια χώρα μες την εγκληματικότητα (αν μιλήσουμε γι’ άλλες χώρες θα πρέπει να βάλουμε τα κλάματα!). Ανάλογα την πόλη που θ’ αποφασίσεις να μείνεις, θα πληροφορηθείς ακόμη κι από μεσίτες για το που είναι καλά και που δεν είναι καλά να νοικιάσεις.

      Για σπίτια εγώ συνήθως προτιμώ να ψάχνω μέσω του pararius.nl αλλά φυσικά αν πατήσεις στο google τι ακριβώς ζητάς, θα βρεις δεκάδες sites (πολλά από μεσιτικά γραφεία) που θα μπορείς να κοιτάξεις για ό,τι ψάχνεις.

      Τσέκαρε επίσης το iamgreek.nl για να μάθεις περισσότερα για τη ζωή στην Ολλανδία. Σιγά-σιγά πιστεύω θα μπεις στο νόημα! Καλή τύχη σου εύχομαι!

  5. amalia

    Καλησπερα παιδια!!! Καταπληκτικο το αρθρο και πολυ βοηθητικο!! Εγω μετακομιζω το σεπτεμβρη Ουτρεχτη για διδακτρορικο οποτε θα πρεπει να βρω σπιτι!! Λετε πρεπει να αρχισω να ψαχνω απο τωρα? επισης δικαιουμαι να μεινω σε εστια!! το ενοικιο εκει αν μενω μονη μου ειναι 675?? αξιζει πιστευετε ή ειναι πολλα? και γενικα καλυτερα σε εστια ή να ψαξω για δωαματιο σε διαμερισμα ??

    1. Γεια σου Amalia και καλή αρχή με τη μετακόμιση σου στην Ουτρέχτη. Το αν θ’ αποφασίσεις να μείνεις σ’ εστία ή σε σπίτι (μόνη ή με συγκατοίκους) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τι προσφέρει η διαμονή σε μια εστία; Πόσο μεγάλο θα είναι το δωμάτιο σου; Μοιράζεσαι μπάνιο και κουζίνα; Αν ναι με πόσα άτομα; Το 675 σαν ποσό δεν είναι υπερβολικό αν σκεφτείς πως πάνω-κάτω τόσα μπορείς να δώσεις για να νοικιάσεις εκτός πανεπιστημίου. Εξαρτάται από το τι θες και πως θες να ζεις. Βεβαίως, μπορείς πάντα ν’ αλλάξεις γνώμη και π.χ. από εστια να βρεθείς να νοικιάζεις σπίτι/δωμάτιο ή και το αντίστροφο. Πολλά θα παιξουν ρόλο αφ’ ότου μετακομίσεις κι έπειτα. Πάντως για να έχεις μια ιδέα για την ολλανδική αγορά ρίξε μια ματιά και στα websites που αναφέρουμε στα σχόλια.
      Καλή τύχη σου εύχομαι!

  6. dan

    Καλησπέρα. Επειδή σε λιγο καιρο θα μετακομισω στην Ολλανδια λογω δουλειας, μηχανολόγος μηχανικός με ενδιαφερει να μαθω περιπου τι τιμη ενοικιου πρεπει να κοιταζω και τι να συμπεριλαμβάνει.(Για αρχη ένα ατομο). Ακόμα δεν γνωρίζω ακριβώς το μισθό μου σε λιγες μέρες έχω ραντεβου απο κοντά.

    1. Γεια σου Dan. Η ερώτηση σου δεν μπορεί να λάβει μία ξεκάθαρη απάντηση γιατί λείπουν πολλές πληροφορίες: Πού θες να μείνεις; Σε πόλη, σε χωριό, σε ποια περιοχή της Ολλανδίας; Επίσης, θα μείνεις με συγκατοίκους ή μόνος; Αν μείνεις μόνος θες διαμέρισμα ή συμβιβάζεσαι και με ένα studio? Αντιλαμβάνεσαι πως εάν αρχικά συγκατοικήσεις θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα, σε σχέση με το εάν μείνεις μόνος. Επίσης, σε κάθε πόλη ή περιοχή τα ενοίκια αλλάζουν δραματικά ανάλογα με το πού ακριβώς ψάχνεις σπίτι (π.χ. στο κέντρο μιας πόλης ή προς τα έξω). Να έχεις σαν γενικό μπούσουλα πως ένα μέσο studio στην Ολλανδία μπορεί να σου βγει 500 ευρώ χωρίς τους λογαριασμούς. Υπάρχουν πολύ ακριβότερα και φυσικά μπορεί να κάτσει και να βρεις κάτι φθηνότερο, γι’ αυτό σου λέω πως δεν υπάρχει μία μοναδική απάντηση σ’ αυτό που ρωτάς. Ούτως ή άλλως θα ξέρεις πόσα θα μπορείς να δώσειςγια ενοίκιο όταν πάρεις το συμβόλαιο της δουλειάς σου. Απ’ τον μισθό σου κι εσύ και όλοι οι μεσίτες θα δείτε πως μπορείς να νοικιάσεις χρησιμοποιώντας το 1/3 του μισθού σου, άρα γρήγορα θα ξέρεις ποιο είναι το budget σου και τι σε παίρνει να βρεις.
      Καλή τύχη σου εύχομαι & καλώς να ορίσεις στην Ολλανδία!

    1. fantra13

      Γεια σου Ελένη. Όχι, δε θα πρέπει να περάσουν κάποιοι μήνες, μπορεί να φανείς και τυχερή και να το βρεις μέσα σε 2 εβδομάδες! Το θέμα είναι να αντιληφθείς πως λειτουργεί η ολλανδική μεσιτική αγορά (είναι πολύ διαφορετική από την ελληνική) και να κινηθείς αναλόγως. Μίλα με μεσίτες και με όποιον/α γνωρίζεις ώστε να σ’ έχουν στον νου τους αν ακούσουν κάτι και μη σταματάς να ψάχνεις παράλληλα κι εσύ η ίδια. Επίσης, αν δεις ότι αυτό που ψάχνεις είναι αδύνατον να το βρεις (γιατί το ίδιο ψάχνουν χιλιάδες σαν εσένα), απλά ρίξε τα standards σου και προσαρμόσου στο καλύτερο δυνατό εκείνη τη στιγμή.

      Υ.Γ. Φαντάζομαι πως ως τώρα σίγουρα κάτι θα βρήκες! 🙂 Όπως και να ‘χει, καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν αναζητήσεις από εδώ κι έπειτα!

  7. Aleksis Sgouras

    Γεια σας κ ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πληροφορίες που μου δώσατε όλοι σε άρθρο κ σχόλια. Αυτό που θα θελα να μάθω είναι αν ισχύει ότι πρέπει να καταβαλω εγγύηση ίση 3 μηνών και αν για να μπορέσω να νοικιάσω σπίτι πρέπει να έχω χαρτί από εργοδότη που να λέει ότι απασχολούμαι 40 ώρες την βδομάδα?

Σχολιάστε