21 ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου που αξίζει να δείτε

Μετά το πέρας των δεκαετιών του ’60 και του ‘70 όπου βασίλευε ο κλασσικός ελληνικός κινηματογράφος με ταινίες που τις βλέπουμε ευχάριστα μέχρι σήμερα, πολλοί είχαν να πουν ιδιαίτερα σκληρά λόγια για την ποιότητα και την εμπορικότητα του νεότερου ελληνικού σινεμά. Οι επόμενες δεκαετίες πέρασαν και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ταινιών δεν ήταν τόσο μαζική όσο στο παρελθόν, εντούτοις από χρονιά σε χρονιά προέκυπταν ταινίες άξιες λόγου και προσοχής ενώ μέσα απ’ τη νέα γενιά κινηματογραφιστών ξεχώρισαν μερικοί ιδιαίτερα ταλαντούχοι άνθρωποι. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους και για τις ταινίες τους θα μιλήσω παρακάτω.

Σημείωση: Στη  λίστα μου απέφυγα επίτηδες ν’ αναφερθώ ίσως στον σπουδαιότερο κινηματογραφιστή των τελευταίων ετών, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο καθώς θεωρώ πως οι «αγγελοπουλικές» ταινίες είναι ένα κεφάλαιο εντελώς ξεχωριστό και πολύ σπουδαίο στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά.

  1. Λουκουμάδες με μέλι

Μια απ’ τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες της Όλγας Μαλέα λαμβάνει χώρα στην ελληνική επαρχία με πρωταγωνιστές τον Μάνο – έναν νέο που έχει να αντιμετωπίσει πολλούς εφιάλτες απ’ το παρελθόν του – και την ιδιόρρυθμη κοπέλα που αγαπά από τότε που ήταν παιδί. Μέσα από κωμικά εξωφρενικές καταστάσεις η Όλγα Μαλέα μιλάει για ένα διαχρονικά καυτό ζήτημα, δύσκολα καλλιτεχνικά προσεγγίσιμο: την παιδοφιλία. Ο Παύλος Χαϊκάλης ερμηνεύει έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καλλιτεχνικής του πορείας και σοκάρει (ευχάριστα) με την άρτια ερμηνεία του!

  1. Αυστηρώς κατάλληλο

Η σατυρική κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου για την τέχνη, την καλλιτεχνική ποιότητα, τα «σταριλίκια», τη δημοσιότητα μα πάνω απ’ όλα τον κυνισμό και την ρηχότητα που φέρνει το εύκολο χρήμα και η πρόσκαιρη δόξα. Ιστορίες διαφόρων ανθρώπων ενώνονται προκαλώντας πάθη, ίντριγκες και απόλυτα ξεκαρδιστικούς διαλόγους.

  1. Straight story

Η εξωφρενική κωμωδία των Βλαδίμηρου Κυριακίδη-Έφης Μουρίκη μιλάει για την ομοφυλοφιλία μ’ έναν πολύ γλυκό, χιουμοριστικό κι έξυπνο τρόπο αλλά εντελώς ανάποδα απ’ ότι θα περιμέναμε. Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος μας αν η ετεροφυλοφιλία θεωρούνταν «ταμπού» κι «ανωμαλία» και οι γκέι δεν άφηναν έναν άντρα και μια γυναίκα να ζήσουν ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι; Οι απαντήσεις έρχονται μέσα απ’ αυτήν την ευφυέστατη και πολύ χαριτωμένη ταινία.

  1. Εφάπαξ

Ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν έχει παίξει πολύ στον κινηματογράφο παρ’ όλο που σαν ηθοποιός έχει παίξει σε αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις και πάμπολλες τηλεοπτικές παραγωγές. Ένας από τους λίγους και πιο ενδιαφέροντες κινηματογραφικούς του ρόλους είναι αυτός του «φουκαρά» Παντελή ο οποίος μια ζωή προσπαθούσε να έχει μονίμως ευχαριστημένους τους άλλους. Η ζωή του θ’ αλλάξει ανεπιστρεπτί όταν βγαίνοντας στη σύνταξη πάει να παραλάβει το εφάπαξ που δικαιούται. Τότε είναι που παίρνει την απόφαση ν’ αφήσει τη γυναίκα, την πεθερά του και την μίζερη ζωή του και να ζήσει όσα δεν τόλμησε ποτέ ως τότε. Το ομώνυμο soundtrack της ταινίας τραγουδισμένο απ’ τον Γιάννη Κότσιρα ταιριάζει γάντι στην ιστορία του βασανισμένου ήρωα μας.

  1. Ιλουστρασιόν

Ή αλλιώς τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται! Οι πέντε πρωταγωνιστές μας είναι πετυχημένοι και φαίνονται να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με τη ζωή τους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η υποκρισία, ο ψυχαναγκασμός της τελειότητας και η ανθρώπινη ανοησία η οποία θέλει να ελέγξει τα πάντα δίνουν στην ταινία του Διονύση Χαριτόπουλου έναν αέρα μεγαλειώδους σάτιρας.

  1. Το ταγκό των Χριστουγέννων

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη η ταινία μας πάει πίσω στη δεκαετία του ’70 στα χρόνια της Χούντας. Σ’ ένα στρατόπεδο του Έβρου στρατιωτικοί και στρατιώτες ετοιμάζονται για τον ετήσιο χριστουγεννιάτικο χορό. Στη σκιά των προετοιμασιών της περίφημης γιορτής προκύπτει ένα ερωτικό τετράγωνο. Οι ήρωες μας καλούνται να βρουν το κουράγιο και να εξομολογηθούν τα αισθήματα που κρύβουν βαθιά μέσα τους.

  1. Νύφες

Από τις πιο γνωστές κι εμπορικότερες ταινίες του Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία βασίζεται και εξελίσσεται σε δυο άξονες: Στο ταξίδι 700 γυναικών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ρωσία στην Αμερική για να γνωρίσουν τους μελλοντικούς τους συζύγους και στον μεγάλο έρωτα μιας Ελληνίδας επιβάτιδας για έναν Αμερικανό φωτογράφο επίσης επιβάτη του πλοίου. Μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία και η καλύτερη ελληνική ταινία του 2004.

  1. Μικρά Αγγλία

Η πιο πρόσφατη ταινία του Παντελή Βούλγαρη έχει για πρωταγωνίστριες δυο γυναίκες κι έναν άνδρα. Ένα οικογενειακό δράμα στήνεται στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30. Μια μάνα θέλει να καλοπαντρέψει τις κόρες της με καπετάνιους. Στην προσπάθεια της αυτή κάνει ένα τραγικό λάθος το οποίο θα πληρώνει τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο της γυναίκας του Παντελή Βούλγαρη, της Ιωάννας Καρυστιανή. Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ της Σαγκάης.

  1. Αυτή η νύχτα μένει

Δυο νέοι άνθρωποι, ένας μεγάλος έρωτας και η αναζήτηση των ονείρων τους σε μια Ελλάδα σκληρή, υποκριτική, δύσκολη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πήρε 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την όμορφη, τρυφερή, ρομαντική και έντονα ρεαλιστική ταινία του. Η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη ανέδειξε την «ονειρική» διάσταση του έργου. Το κομμάτι «Αυτή η νύχτα μένει» θεωρείται ήδη θρυλικό.

  1. Xenia

Η τελευταία ταινία του Πάνου Κούτρα έχει για πρωταγωνιστές δυο έφηβους αδερφούς Αλβανικής καταγωγής οι οποίοι μετά το θάνατο της μητέρας τους προσπαθούν με διαφόρους τρόπους να βρουν τον βιολογικό τους πατέρα τον οποίο δεν έχουν δει εδώ και πολλά χρόνια. Ο Κούτρας με ιδιαίτερα περίτεχνο τρόπο ανοίγει ξανά ένα μεγάλο θέμα συζήτησης (το οποίο ποτέ δεν ξεχάστηκε και ούτε πρέπει να ξεχαστεί) για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, για τους «δικαιούχους» της ελληνικής ιθαγένειας και για το αν  ο Έλληνας γεννιέται ή γίνεται.

  1. Φτηνά τσιγάρα

Η ωραιότερη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη για τις όμορφες, ξαφνικές, μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας. Ο βασικός ήρωας της ιστορίας μας γυρνάει στους δρόμους της καλοκαιρινής Αθήνας και ζει με τόλμη και τρέλα φευγαλέες εμπειρίες που κάτι θ’ αφήσουν μέσα του. Κατά τη διάρκεια μιας νύχτας  απ’ όλες αυτές θα γνωρίσει μια γυναίκα με την οποία θα ήθελε να περάσει πολύ χρόνο απ’ τη ζωή του, αλλά τελικά θ’ αρκεστεί στον λίγο χρόνο που η ζωή τους χάρισε. Ο Χαραλαμπίδης παραδίδει μαθήματα λυρισμού ενώ στο βάθος ακούγεται μελαγχολική μουσική για ‘κείνους τους μοναχικούς απεγνωσμένους που δε σταματούν ποτέ να ελπίζουν.

  1. Οξυγόνο

Η δραματική ταινία των Ρέππα-Παπαθανασίου που δίχασε κοινό και κριτικούς διηγείται ιστορίες καθημερινών ανθρώπων οι οποίοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βιώνουν την κόλαση εξαιτίας των συγκυριών της ζωής αλλά και των επιλογών τους. Ωμή, σκληρή, ρεαλιστική και μη εύπεπτη ταινία μα ιδιαίτερα καλογυρισμένη και με ερμηνείες που εκπλήσσουν μόνο ευχάριστα!

  1. Hardcore

Άλλη μια δραματική κι αρκετά σκληρή ταινία. Οι πρωταγωνίστριες μας είναι δυο νεαρές πόρνες οι οποίες απ’ την εφηβεία τους κιόλας ξεκινούν να εκδίδονται καθώς η κάθε μια για τους δικούς της λόγους το ‘χει σκάσει απ’ το σπίτι της. Γρήγορα μετά την πρώτη τους γνωριμία γίνονται φίλες, ερωμένες και τελικά οικογένεια η μία για την άλλη. Η ζωή όμως κυλάει με απρόβλεπτο τρόπο και οι δυο ηρωίδες μας θα χρειαστεί αρκετές φορές να πάρουν σκληρές αποφάσεις για τη ζωή τους.

  1. Τσίου

Μια πανέξυπνη ταινία φάρσα για τη διακίνηση ναρκωτικών, τους χρήστες και τον τρόπο που κινείται ο υπόκοσμος. Ο ήρωας μας ο «Τσίου» έναν δεκαπενταύγουστο που η πόλη έχει αδειάσει ψάχνει απελπισμένα να βρει ν’ αγοράσει τη δόση του και στην προσπάθεια του αυτή μπλέκει κι ένα σωρό ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Μέχρι το τέλος της μέρας θα δει την ζωή του να αλλάζει με τρόπο που ποτέ δε φανταζόταν! Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και σεναρίου στο 46ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

  1. To γάλα

Το σπουδαίο θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη που γνώρισε τεράστια επιτυχία σε όποιο θέατρο κι αν παρουσιάστηκε μεταφέρεται με επιτυχία στον κινηματογράφο. Η ιστορία μας αφορά μια μάνα με τους δυο γιους της οι οποίοι έχοντας μεταναστεύσει εδώ και χρόνια απ’ την Τιφλίδα προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τους πατρίδα μα πάνω απ’ όλα στη νέα τους ζωή, στις ανάγκες του εαυτού τους και των άλλων. Ζητήματα όπως η μετανάστευση, ο ρατσισμός, η ανάγκη για αποδοχή και αγάπη, η αρρώστια και η αδυναμία μας να τη χειριστούμε αναδεικνύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και ζητούν επίπονες απαντήσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό!

  1. 45 m2

Η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας η οποία διψά για ευκαιρίες, χαρά, ανεξαρτησία, όνειρα κι εντέλει ζωή – όμως όπως την ονειρεύεται εκείνη. Προκειμένου να ξεκινήσει την προσωπική της πορεία νοικιάζει ένα μικρό διαμέρισμα 45 τετραγωνικών μέτρων και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την αισιοδοξία της όσο κι αν ο δρόμος προς την ενηλικίωση μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δε μοιάζει. Ταινία η οποία απεικονίζει καταπληκτικά τα δύσκολα χρόνια για όνειρα που βιώνουν οι νέοι σήμερα.

  1. Λιούμπη

Η ταινία της Λάγιας Γιούργου βραβεύτηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και ο πρωταγωνιστής της Αλέξης Γεωργούλης κέρδισε το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η δημιουργός της ταινίας μας διηγείται τον όμορφο αλλά δύσκολο έρωτα ανάμεσα στη Ρωσίδα μετανάστρια Λιούμπη η οποία βιοπορίζεται φροντίζοντας μια ηλικιωμένη κυρία και τον Δημήτρη, τον γιο της άρρωστης κυρίας. Το πάθος τους ξεσπά και για κάποιο διάστημα είναι πολύ έντονο όμως ο ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες στην τοπική κοινωνία και ο φόβος του Δημήτρη να στηρίξει τη σχέση του με την Λιούμπη και να εναντιωθεί στην οικογένεια του οδηγούν το ζευγάρι σ’ έναν επώδυνο χωρισμό και μια άχαρη, συμβιβαστική λύση. Ταινία η οποία προσφέρει άφθονο προβληματισμό για μια Ελλάδα που δείχνει να εξελίσσεται με πάρα πολύ αργά βήματα.

  1. Άγγελος

Η δραματική ταινία του Γιώργου Κατακουζηνού το σενάριο της οποίας βασίστηκε στη ζωή του Χρήστου Ρούσσου. Ταινία ορόσημο για την ελληνικό κινηματογράφο καθώς το 1982 τόλμησε πρώτη φορά κάποιος να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία, τις τραβεστί και τις πιάτσες πληρωμένου έρωτα στην Ελλάδα. Συγκλονιστικός στο ρόλο του Άγγελου ο Μιχάλης Μανιάτης!

  1. Κυνόδοντας

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου η οποία σάρωσε τα βραβεία όπου κι αν προβλήθηκε, έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές κι έφτασε ως τα Όσκαρ (υποψηφιότητα για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία).  Ο Λάνθιμος κατάφερε με αυτή την ταινία να δημιουργήσει ένα ολόκληρο κινηματογραφικό ρεύμα στο ελληνικό σινεμά, καθώς πλήθος κινηματογραφιστών έσπευσαν να μιμηθούν άλλοτε πετυχημένα και άλλοτε όχι, το εντελώς αμφιλεγόμενο σενάριο του. Σε συνέντευξη του είπε πως εμπνεύστηκε το θέμα της ταινίας του όταν άρχισε να βλέπει όλους τους κοντινούς του ανθρώπους να δημιουργούν οικογένειες.

  1. Στρέλλα

Από τις πιο ιδιαίτερες και πρωτότυπες ταινίες που έχω δει στη ζωή μου. Η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα κατάφερε να συγκινήσει αλλά και να προβληματίσει το κοινό σε όποιο φεστιβάλ κι αν προβλήθηκε. Το πρωταγωνιστικό μας ζευγάρι ζει έναν μεγάλο έρωτα μα τους ενώνει κι ένα τρομερό μυστικό. Η ιστορία μας πλαισιώνεται με μουσική από όπερα και με δεκάδες τρανσέξουαλ οι οποίες μοιράζονται τη μοναδικά ενδιαφέρουσα ζωή τους. Ταινία γεμάτη ανθρωπιά καθώς η ματιά του Κούτρα κοιτά τις ζωές όλων μας μέσα από ένα νέο ηθικό πρίσμα.

  1. Πολίτικη κουζίνα

Η ιστορική ταινία του Τάσου Μπουλμέτη για την Πόλη, την Πολίτικη (ή πολιτική) κουζίνα, τον έρωτα του Φάνη για την Σαϊμέ και τον διωγμό των Ελλήνων το 1964 από την Κωνσταντινούπολη. Ο Μπουλμέτης δημιουργεί την εμπορικότερη ελληνική ταινία όλων των εποχών μιλώντας μας για τα δικά του παιδικά βιώματα ως Κωνσταντινουπολίτης μέσα από αρώματα, μυρωδιές και συναισθήματα μιας άλλης εποχής, μιας άλλης κουλτούρας η οποία εξακολουθεί να υπάρχει. Ταινία διαμάντι που θα’ πρεπε να δουν τόσο τα παιδιά μας, όσο και τα παιδιά των παιδιών μας.

4 σκέψεις σχετικά με το “21 ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου που αξίζει να δείτε

  1. Μόλις τώρα πρόσεξα αυτό το άρθρο σου! Προσωπικά λατρεύω τα Φτηνά τσιγάρα και τα βλέπω ξανά και ξανά κάθε καλοκαίρι. Από ελληνικές ταινίες θα σου πρότεινα τον «Βασιλιά» του Γραμματικού με τον Βαγγέλη Μουρίκη, είναι μια ταινία για την δεύτερη ευκαιρία και την ζωή στην επαρχία. Καλό σου απόγευμα!

  2. elenh st

    ΣΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
    το ειδα στο youtube πολλη καλη ταινια απο τοσες που εχω δει ξεχωριζει για εμενα 8α την προτεινα ανεπιφυλικτα

Σχολιάστε