Το παιδί σας φεύγει στο εξωτερικό για σπουδές ή δουλειά; Γονείς, μην αγχώνεστε!

Ήρθε η ώρα λοιπόν που το παιδί σας πρέπει να φύγει μακριά – εκτός της χώρας που γεννήθηκε και μεγάλωσε – για να σπουδάσει ή να δουλέψει. Όσα άρθρα και συμβουλές παρηγοριάς κι αν γραφτούν, το σίγουρο είναι ένα: Οι περισσότεροι γονείς φρικάρουν όταν πρέπει να αποχωριστούν το παιδί τους, ειδικά εάν αυτό ετοιμάζεται να μετακομίσει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Όσο πλησιάζει ο αποχωρισμός, οι περισσότεροι γονείς εύλογα θα αναρωτιούνται εάν κάνουν καλά που αφήνουν το παιδί τους να φύγει. Παράλληλα, θ’ ανησυχούν για όσα θα έχει ν’ αντιμετωπίσει σε μια ξένη χώρα, χωρίς την υποστήριξη και τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων.

Αγαπητοί γονείς, προκειμένου να παραμείνετε όντως ψύχραιμοι κι αισιόδοξοι θα πρέπει να θυμάστε: Στη θέση σας νωρίτερα βρέθηκαν πολλοί γονείς οι οποίοι είχαν ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες μ’ εσάς. Επίσης, πολλά άλλα παιδιά πριν το δικό σας χρειάστηκε να φύγουν μακριά από το σπίτι και τη χώρα τους για να κυνηγήσουν το μέλλον τους. Όπως εκείνα τα παιδιά κατάφεραν να επιβιώσουν και να επιτύχουν αργά ή γρήγορα τους στόχους τους, έτσι θα τα καταφέρει και το δικό σας παιδί.

Αν παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεστε αρκετά να διαχειριστείτε το στρες του αποχωρισμού ή θεωρείται πως το παιδί σας θα βιώσει προκλήσεις οι οποίες μπορούν να απειλήσουν την ψυχική του υγεία, να ξέρετε πως πάντα υπάρχουν λύσεις:

Απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό: Είτε πριν είτε μετά την αναχώρηση του παιδιού σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να λάβετε κάποιου είδους καθοδήγηση για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας ή για να αντιμετωπίσετε τα νέα δεδομένα. Επίσης, εάν το παιδί σας νιώθει πρωτόγνωρο άγχος εξαιτίας της καινούριας του ζωής σε μία ξένη χώρα, καλό είναι να μιλήσει μ’ έναν ειδικό ώστε να συνειδητοποιήσει ότι τα συναισθήματα του είναι φυσιολογικά, αρκετά αναμενόμενα και φυσικά διαχειρίσιμα.

Μπορείτε να επιλέξετε είτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος θα μιλάει τη μητρική σας γλώσσα και θα σας δεχθεί στο γραφείο του ή θα έρθει σε διαδικτυακή επικοινωνία μαζί σας. Εναλλακτικά, εξετάστε την πιθανότητα το παιδί σας να κλείσει κάποιο ραντεβού με το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης, για παράδειγμα του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτά. Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες σε φοιτητές που βιώνουν άγχος αναφορικά με τις σπουδές τους αλλά και τη νέα τους ζωή μακριά από τη χώρα τους και τους ανθρώπους τους.

Οι εργαζόμενοι σε μία ξένη χώρα μπορούν να απευθυνθούν μέσω του οικογενειακού γιατρού τους σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος θα μιλάει είτε τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκονται, είτε καλά αγγλικά. Εάν παρ’ όλα αυτά επιθυμούν να δουν κάποιον ειδικό ο οποίος θα μιλάει τη μητρική τους γλώσσα πρέπει να ακολουθήσουν την διαδικασία αναζήτησης ιδιώτη ειδικού ψυχικής υγείας, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω.

Προσεγγίστε τις κοινότητες – ομάδες ομοεθνών σας: Το παιδί σας δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος μετανάστης της χώρας σας. Προφανώς στο μέρος που βρίσκεται για να σπουδάσει ή να δουλέψει θα υπάρχουν κι άλλοι ομοεθνείς με παρόμοιες εμπειρίες οι οποίοι πέρασαν τα δύσκολα μερικά χρόνια νωρίτερα και ξέρουν ακριβώς πώς είναι η ολική μετάβαση και η αναγκαστική προσαρμογή σε μία ξένη χώρα.

Καλό είναι το παιδί σας να απευθυνθεί σε αυτές τις ομάδες, να μιλήσει με ανθρώπους που έχουν χρόνια εμπειρία και βοηθούν εθελοντικά μετανάστες, να επιδιώξει να τους γνωρίσει από κοντά.

Ενημερωθείτε για εκδηλώσεις ομοεθνών σας ή άλλων μεταναστών: Είναι σίγουρο πως αρκετά συχνά τόσο ομοεθνείς σας όσο και άλλοι μετανάστες άλλων χωρών θα οργανώνουν δραστηριότητες ανοιχτές προς το ευρύ κοινό. Αυτή είναι η ευκαιρία του παιδιού σας να συναντήσει κόσμο, να κάνει παρέες, να μάθει πολλά χρήσιμα για την χώρα στην οποία μετανάστευσε και σκοπεύει να μείνει κάποιο χρονικό διάστημα. Η δικτύωση με ανθρώπους είναι ο καλύτερος τρόπος καταστολής του άγχους και ένταξης σ’ ένα καινούριο, άγνωστο περιβάλλον.

Μια τελευταία συμβουλή – προτροπή:

Παροτρύνετε το παιδί σας να ενημερώνεται μέσω του διαδικτύου και ειδικότερα των social media για όσα συμβαίνουν γύρω του. Να μη φοβάται να ρωτάει για όσα δεν ξέρει, αλλιώς ποτέ δε θα μάθει. Καλό είναι να μην κλείνεται στο σπίτι ή στον εαυτό του αλλά να προσπαθεί να έρχεται σ’ επαφή με κόσμο, δημιουργώντας νέες σχέσεις. Εάν παρ’ όλα αυτά αρχίσει κάποια στιγμή να νιώθει μοναξιά, λύπη ή νοσταλγία για τη χώρα του, καλό είναι να γνωρίζει πως όλα αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα για κάποιον που ζει μακριά από τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Εάν αυτά τα συναισθήματα επιμένουν και καταλήξουν να γίνουν πολύ ενοχλητικά, τότε επιδιώξτε την επικοινωνία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να δεχτείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Να θυμάστε πως κάθε αρχή και δύσκολη αλλά λύσεις υπάρχουν πάντα για όποιον θέλει να τις βρει!

Advertisements

10 σκέψεις σχετικά με το “Το παιδί σας φεύγει στο εξωτερικό για σπουδές ή δουλειά; Γονείς, μην αγχώνεστε!

 1. Εγώ με τους γονείς μου δεν είχα κάποιο θέμα. Αλλά έχει τύχει να έχω φίλους και γνωστούς που απαρνήθηκαν δουλειές και ευκαιρίες γιατί οι γονείς τους φοβόταν να τους αφήσουν να πάνε στο εξωτερικό. Κριμα πραγματικά

  1. Ναι ούτε εδώ είχαμε ζήτημα, θυμάμαι από τότε που ήμουν στο λύκειο να με παροτρύνουν να πάω έξω για σπουδές. Τελικά πήγα για μεταπτυχιακό και ήταν απολαυστική εμπειρία. Απλώς ήρθαν μαζί τις πρώτες μέρες να δουν την πανεπιστημιούπολη και την περιοχή και κάναμε και τις οικογενειακές διακοπές μας! Εσύ, Βάσια, σε ποιά πόλη βρέθηκες?

   1. Εγώ ξεκίνησα για Newcastle αλλά εφόσον πέρασα καλών τεχνών Γιάννενα έμεινα Ελλάδα. Ενδέχεται όμως να κάνω την πρακτική μου εκεί τον Σεπτέμβριο.

   2. Σε ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι και για εσένα το ίδιο. Μακάρι να είναι όλα υπέροχα. Ομολογώ είναι κάτι περίεργο οι τέχνες όμως τις αγαπώ.😍

   3. Κοίτα καλά και το Newcastle αλλά σαν τα Γιάννενα δεν είναι! Τέλεια θα περάσεις πιστεύω! Καλή αρχή στη νέα σου ζωή! 😉

 2. Πλήρης ο οδηγός σου.
  Ε λοιπόν θα τον κρατήσω, τι κι αν είναι 2 το παιδί; Έχω καιρό να το χωνέψω αν μου το ξεφουρνίσει κάποτε!χαχαχα

  Ωραία η ιδέα σου αλλά και η παρουσίαση και οι δυνατότητες, πραγματικά!

  Καλησπερα!

  1. Να ‘σαι καλά Νικολέτα. Να χαίρεσαι το βλαστάρι σου και γερή να είσαι να το καμαρώνεις μεγαλώνοντας στα μικρά και μεγάλα βήματα της ζωής του! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s