Και που λέτε, παντρεύτηκα…

Το τελευταίο διάστημα η λέξη “πνίγομαι” δεν ήταν αρκετή ως απάντηση σε ερωτήσεις τύπου “Τι κάνεις;”, “Πώς περνάς;”. Ήταν απλά μια απάντηση που δεν ανέφερε αλλά προσωπικά θεωρούσα ότι περιείχε λεπτομέρειες που ο εκάστοτε συνομιλητής μου έπρεπε να μαντέψει ή να υποθέσει.

Πέρα από δουλειά, σπουδές, διαβάσματα και διάφορα έκτακτα που όλο και προέκυπταν είχα να οργανώσω κι έναν γάμο. Τον θρησκευτικό μου γάμο στη Θεσσαλονίκη. Κι αν για δυο μελλόνυμφους η οργάνωση ενός γάμου απαιτεί κάποιον κόπο και καλή οργάνωση, δεν ξέρετε σε τι διαδικασία μπαίνουν δυο Έλληνες μετανάστες προκειμένου να παντρευτούν με τον “γνωστό τρόπο” στην Ελλάδα.

Εδώ να σημειώσω πως το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπεί στο να δώσει κατευθυντήριες γραμμές σε μέλλοντες γαμπρούς και μέλλουσες νύφες. Το θέμα οργάνωσης ενός γάμου έχει αναλυθεί τόσο πολύ σε περιοδικά, άρθρα στο ίντερνετ μέχρι και βιβλία, που δε θα τολμούσα να μπω στη διαδικασία να δώσω κατευθυντήριες για ένα χιλιοειπωμένο θέμα που την ίδια στιγμή μοιάζει να είναι ανεξάντλητο (οι λόγοι πολλοί αλλά δεν είναι τώρα ώρα για τέτοιες αναλύσεις).

Ο ρόλος του παρόντος άρθρου είναι μια απλή καταγραφή της δικιάς μου εμπειρίας. Μέσα από τα δικά μου βιώματα ελπίζω να δώσω χρήσιμες πληροφορίες – περισσότερο ή λιγότερο ξανά διατυπωμένες – και να συνδράμω έστω και στο ελάχιστο στη διαμόρφωση ενός γαμήλιου πλάνου δράσης με άμεσα και επιτυχή αποτελέσματα. Ως πρακτικός άνθρωπος που βαριέται γρήγορα γράφω ένα σύντομο αλλά περιεκτικό άρθρο για έναν γάμο που τα είχε όλα αλλά ταυτόχρονα ήταν λιτός, χωρίς υπερβολές. Όσοι και όσες είστε της δικής μου συνομοταξίας, παρακαλώ συνεχίστε το διάβασμα και η ώρα η καλή! Οι υπόλοιποι που δεν ετοιμάζεστε για ο,τιδήποτε γαμήλιο ή έχετε ζήσει ήδη τις γαμήλιες εμπειρίες σας, ελπίζω ν’ απολαύσετε εξίσου τα παρακάτω ακόμη κι αν δεν σας αφορούν άμεσα. Και φυσικά κάθε σχόλιο είναι δεκτό και θέλω να πιστεύω χρήσιμο για μελλόνυμφους και μη.

Και κάπου εδώ λέω να ξεκινήσω:

Προετοιμασία μέχρι τη μεγάλη μέρα

Κουμπάροι/ες: Το βασικότερο όλων αν με ρωτάτε. Με θυμάμαι να οριστικοποιώ ημερομηνία γάμου με τον άντρα μου και λίγες μέρες μετά να κλείνω την πολυπόθητη κουμπαριά με τις τρεις παιδικές μου φίλες (Ω, ναι! Ο άντρας μου είναι πολύ τυχερός αφού έχει πολλές κουμπάρες!). Γενικά καλό είναι η κουμπαριά να οριστικοποιηθεί γρήγορα γιατί έτσι θα ‘χετε και μια επιπλέον βοήθεια στις ετοιμασίες του γάμου. Σας συστήνω να διαλέξετε ανθρώπους που τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σ’ αυτό που ετοιμάζετε. Θα τους χρειαστείτε πολύ περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε, τόσο πριν όσο και μετά τον γάμο.

Γαμήλιο πάρτυ: Αν έχετε σκοπό να το τολμήσετε, με άλλα λόγια να ταΐσετε ή και να ψυχαγωγήσετε τους καλεσμένους σας, τότε καλύτερα να το καθορίσετε και να το οριστικοποιήσετε από νωρίς. Για πόσα άτομα σκέφτεστε; Πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε; Τι χώρο ψάχνετε; Υπαίθριο ή κλειστό; Τι θέλετε να προσφέρετε σ’ αυτούς που θα έρθουν; Ποια θα είναι η φιλοσοφία του πάρτυ; Μιλάμε για κλασσικό ελληνικό γλέντι ή κάτι πιο εναλλακτικό; Ανάλογα με τα γούστα σας ή το στυλ του γάμου σας θα πρέπει γρήγορα να αποκλείσετε διάφορες επιλογές και να τσεκάρετε τελικά τις δυο-τρεις επικρατέστερες.

Προσωπικά πριν από ο,τιδήποτε άλλο – ακόμη κι απ’ την εκκλησία – έκλεισα το χώρο της δεξίωσης. Ο λόγος απλός: Οι εκκλησίες όπως και τα δημαρχεία πραγματοποιούν συχνά δυο και τρεις και τέσσερις γάμους σε μια μέρα και νυφικά και μπομπονιέρες και λαμπάδες και προσκλητήρια βρίσκονται ακόμη και λίγο καιρό πριν τον γάμο. Όμως αν έχετε συγκεκριμένο όραμα/πλάνο για το πως θέλετε το γαμήλιο πάρτυ σας πρέπει να βιαστείτε και να κλείσετε τον χώρο που σας αρέσει περισσότερο. Ακόμη κι ένα ημερολογιακό έτος προτού την τελετή είναι θεμιτό να έχετε ξεμπερδέψει μ’ αυτό. Συνήθως οι καλές και σχετικά οικονομικές επιλογές κλείνονται – δικαιολογημένα – πρώτες απ’ όλες και στο τέλος μένουν ως επί των πλείστων κακές ή πανάκριβες εναλλακτικές. Σπεύσατε λοιπόν και κλείστε την καλύτερη δυνατή επιλογή για σας. Στο κάτω-κάτω το πάρτυ σας είναι ένα από τα ελάχιστα δεδομένα του γάμου σας το οποίο θα θυμάστε τόσο εσείς όσο και οι καλεσμένοι σας.

Εκκλησία: Δεν χρειάζεται να την κλείσετε αιώνες πριν αλλά μην την αφήσετε και τελευταία στιγμή. Περίπου 6 μήνες πριν την καθορισμένη ημερομηνία σας είναι θεωρώ καλά. Έτσι θα ξεκινήσετε άμεσα και την έκδοση των αδειών του γάμου που για κάποιους μπορεί να αποδειχθεί και λίγο χρονοβόρα, ειδικά αν πρέπει να μαζέψουν χαρτιά και σφραγίδες από 2-3 ενορίες.

Δημαρχείο: Πάνω-κάτω ό,τι ισχύει με την εκκλησία ισχύει και με το δημαρχείο. Απλά η διαφορά των πολιτικών γάμων από τους θρησκευτικούς είναι πως τελούνται ανά περιοχή σε συγκεκριμένες μέρες, συχνά μάλιστα τις καθημερινές και όχι τα Σαββατοκύριακα. Οπότε πριν διαλέξετε δημαρχείο για τον γάμο σας φροντίστε να μάθετε και ποια/ες μέρα/ες πραγματοποιούνται γάμοι εκεί.

Special tip:

Εκκλησία & χώρος δεξίωσης που πάνε πακέτο: Λίγο πιο πάνω ανέφερα πως τόσο ο χώρος που θα γίνει το γαμήλιο πάρτυ, όσο και η εκκλησία, πρέπει να κλειστούν σχετικά νωρίς από τους μελλόνυμφους. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική μ’ ένα σμπάρο να πετύχετε δυο τρυγόνια! Κλείστε εκκλησία και χώρο για το πάρτυ σας μαζί. Ρωτήστε στα διάφορα κτήματα-χώρους εκδηλώσεων τα οποία συνήθως συνδυάζουν εκκλησία για την τελετή και μεγάλο προαύλιο χώρο για το γλέντι που θ’ ακολουθήσει. Φιλικό ζευγάρι που ετοιμάζεται να παντρευτεί σύντομα στην Αθήνα διάλεξε ένα τέτοιο κτήμα και γλίτωσε από πολύ κόπο και άγχος.

Νυφικό/γαμπριάτικο κουστούμι: Ρεαλιστικά μιλώντας δεν χρειάζεται να είναι τα πρώτα που θα κλείσετε/αγοράσετε. Όσο κι αν προσπαθήσουν κάποιοι να σας αγχώσουν πως τελευταία στιγμή δε θα βρίσκετε τίποτα, μην τους πιστεύετε. Πάντα θα υπάρχουν περισσότερα νυφικά απ’ ότι νύφες και περισσότερα κοστούμια απ’ τους γαμπρούς.

Εγώ προσωπικά έψαξα και βρήκα νυφικό περίπου 5 μήνες πριν τον γάμο γιατί έψαχνα κάτι συγκεκριμένο: Ήθελα να αγοράσω νυφικό ή μακρύ λευκό φόρεμα για να το χρησιμοποιήσω μετά και σε 1-2 προγραμματισμένες φωτογραφίσεις, αλλά να το έχω κι ενθύμιο. Την ίδια στιγμή όμως δεν ήθελα να δώσω πολλά λεφτά για κάτι που δύσκολα θα ξανά-φορούσα. Βρήκα ακριβώς αυτό που έψαχνα σε απίστευτη τιμή – αν και σε πολύ διαφορετικό στυλ απ’ αυτό που υπολόγιζα – και το πήρα την ίδια ακριβώς μέρα που το δοκίμασα. Γενικά, μη φοβηθείτε να δοκιμάσετε διάφορες εναλλακτικές πριν τις απορρίψετε γιατί μπορεί ένα διαμαντάκι να φύγει μέσα από τα χέρια σας χωρίς καλά-καλά να το καταλάβετε. Είναι κρίμα να διώξετε κάτι ενώ έκανε για τη δουλειά που το θέλατε.

Επίσης, προτείνω σε γαμπρούς και νύφες να έχετε κατασταλάξει 2-3 μήνες πριν τον γάμο σας για το τι θα φορέσετε, ώστε και κάποιες μετατροπές να χρειάζονται τα ρούχα σας, να μπορούν να είναι έτοιμα μέσα στα χρονικά πλαίσια που διαθέτετε.

Παπούτσια: Συνήθως κανένας δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία αλλά κακώς, πολύ κακώς! Τα παπούτσια τόσο του γαμπρού όσο και της νύφης πρέπει να ‘ναι κομψά ένεκα της ιδιαίτερης περίστασης, αλλά ταυτόχρονα βολικά για να μην καταριέστε μια ζωή τα λεφτά που δώσατε για να τ’ αποκτήσετε. Ο γαμπρός καλό είναι να φροντίσει εξ αρχής να βρει κάτι όμορφο και βολικό γιατί θα βγάλει πολλές ώρες μέσα στο συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια. Η δε νύφη είναι λίγο πιο τυχερή γιατί αν το νυφικό της είναι μακρύ μπορεί μετά τη γαμήλια τελετή ν’ αλλάξει τις νυφικές γόβες της σε κάτι πιο βολικό κι ενδεδειγμένο για χορό και συνεχόμενη ορθοστασία. Αν και τώρα τελευταία πολλές είναι αυτές που τολμάνε εξ αρχής και καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου τα φλατ νυφικά παπούτσια αδιαφορώντας για τις τάσεις που θέλουν τη νύφη σώνει και ντε στο ίδιο ύψος με τον γαμπρό, οπότε τα δεκάποντα μοιάζουν να είναι μονόδρομος. Αν είστε απ’ αυτές τις ακομπλεξάριστες τολμήστε το και τα πόδια σας, η μέση αλλά και η πλάτη σας θα σας ευγνωμονούν.

Λίστα καλεσμένων: Από τα πιο βασικά αλλά και συχνά αγχωτικά κι εκνευριστικά κομμάτια ενός γάμου. Δυστυχώς όταν ο γάμος είναι κάπως ανοιχτός κι όχι με λίγους και καλούς καλεσμένους στην λίστα προστίθενται και καλεσμένοι από υποχρέωση ή προτίμηση των γονέων να τους καλέσουν.

Φροντίστε να βάλετε πρώτους στη λίστα όλους όσους αγαπάτε και θέλετε πραγματικά να δείτε τη μέρα του γάμου σας. Αν έχετε συγκεκριμένο προϋπολογισμό και δε θέλετε πολλά άτομα θα δώσετε ένα περιθώριο στους δικούς σας για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Έτσι δε θα νιώσουν πως δεν κάλεσαν οι ίδιοι κάποιους δικούς τους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα δε θα βρεθείτε εσείς κι ο άνθρωπος σας να χαιρετάτε δεκάδες ανθρώπους που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ στη ζωή σας.

Πολύ βασικό: Οι περισσότεροι ή όλοι όσοι βρίσκονται στη λίστα σας (εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρετε) ενδέχεται να βρεθούν μετά τη γαμήλια τελετή και στο πάρτυ σας. Κι εκεί λογικά θα πρέπει να τους βάλετε να καθίσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να είστε κι εσείς αλλά και οι ίδιοι ευχαριστημένοι. Αυτή η δυνατή σπαζοκεφαλιά είναι για δυνατούς λύτες αλλά συνιστώ ψυχραιμία!

Προσκλητήρια/μπομπονιέρες: Περίπου 2 μήνες πριν τον γάμο καλό είναι να τα παραγγείλετε. Τα μεν προσκλητήρια καλό είναι να μην μοιραστούν τελευταία στιγμή ειδικά αν περιμένετε καλεσμένους από άλλες πόλεις ή άλλες χώρες (παρούσα!) ενώ και οι μπομπονιέρες καλό είναι να είναι έτοιμες από νωρίς για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.

Να θυμάστε πως πλέον πολλά ζευγάρια επιλέγουν να φτιάξουν τόσο προσκλητήρια όσο και μπομπονιέρες μόνοι τους ή και με τη βοήθεια δικών τους ανθρώπων που πιάνουν τα χέρια τους. Με αυτή την επιλογή μπορούν να βάλουν σε εφαρμογή πρωτότυπες ιδέες που έχουν, όσο και να εξοικονομήσουν χρήματα. Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία – όπως κι εμείς – τότε πρέπει έγκαιρα να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα υλικά και λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ότι ένας επαγγελματίας για να τα κάνετε όλα όπως θέλετε αλλά και για να απολαύσετε τη διαδικασία, παράλληλα με τις υπόλοιπες – γαμήλιες και μη- δουλειές σας που εξακολουθούν να τρέχουν.

Αναμνηστικά δωράκια γάμου στους καλεσμένους: Δεν είναι απαραίτητα αλλά τα τελευταία χρόνια συνηθίζονται. Εμείς θέλαμε πολύ να δώσουμε κάτι μικρό και όμορφο στους καλεσμένους μας αλλά για καιρό αναρωτιόμασταν ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το ατομικό, έξυπνο δώρο για τον καθένα. Άλλοι δίνουν γλυκά, άλλοι μαρμελάδες, άλλοι πετσετούλες και καπέλα (υπέροχες επιλογές αν ο γάμος σας γίνει σε νησί!), άλλοι μπρελόκ, βεντάλιες για τις κυρίες και κομπολόγια για τους άντρες κι άλλοι επιλέγουν μικρά κοσμήματα. Εμείς καταλήξαμε σε μικρά γυάλινα κηροπήγια με μπλε κεράκια, συσκευασμένα σε λευκά πουγκάκια. Μπορώ να πω πως οι καλεσμένοι μας ξετρελάθηκαν και είπαν πως δεν χρειαζόταν με τέτοια δωράκια να δώσουμε μπομπονιέρες. Αλλά απ’ την άλλη, γάμος χωρίς κουφέτα γίνεται;

Μουσική για το γαμήλιο πάρτυ και δημιουργία προσωπικών βίντεο: Ξεκαθαρίστε με τους υπεύθυνους απ’ το χώρο που θα γίνει το γαμήλιο πάρτυ σας αν θα σας παρέχουν οι ίδιοι DJ ή ορχήστρα. Αν όχι, τότε σπεύσατε να βρείτε την κατάλληλη μουσική επένδυση για το πάρτυ σας.

Επίσης, αν είστε απ’ αυτούς που θέλουν πριν την έναρξη του γλεντιού να προβάλλουν βίντεο με παιδικές φωτογραφίες και φωτογραφίες από την κοινή σας ζωή με το έτερον ήμισυ, πρέπει να βρείτε χρόνο να μαζέψετε ωραίες φωτογραφίες και να συνεννοηθείτε με τον φωτογράφο σας για τη δημιουργία του κατάλληλου βίντεο. Ή να το φτιάξετε μόνοι σας αν κατέχετε από ειδικές εφαρμογές κατασκευής βίντεο. Εγώ πάντως το ‘φτιαξα ολομόναχη το βίντεο χρησιμοποιώντας το Windows Movie Maker και μια χαρά μου βγήκε!

Φωτογράφος: Από τις πιο σημαντικές παρουσίες/υπηρεσίες του γάμου σας πιστέψτε με, θα είναι ο/η φωτογράφος σας. Είναι λίγο φύλακας-άγγελος σας για τη συγκεκριμένη μέρα και ο άνθρωπος που θα σας έχει από κοντά και θα αποθανατίζει κάθε μοναδική σας στιγμή. Βρείτε κάποιον/α που να σας αρέσει η αισθητική του και να μπορείτε να συνεννοηθείτε εύκολα και γρήγορα μαζί του/της. Είναι πολύ σημαντικό – ειδικά ανήμερα του γάμου που θα επικρατεί ο κακός χαμός γύρω σας κι εσείς θα νιώθετε σαν celebrity που δεν ζήτησε ποτέ τη δημοσιότητα – να είστε χαλαροί και όχι αγχωμένοι, καθώς αυτό θα φαίνεται μετέπειτα και στις φωτογραφίες σας. Λοιπόν, να θυμάστε πως μεγάλο ρόλο στη διάθεση σας θα παίξει και ο/η φωτογράφος που διαλέξατε!

Στολισμός εκκλησίας, αμαξιού, χώρου δεξίωσης: Εδώ έχετε δυο επιλογές. Ή τα φτιάχνετε όλα μόνοι σας ή τα παραγγέλνετε. Στην πρώτη περίπτωση πιθανότατα θα εξοικονομήσετε κάποια χρήματα, αλλά θα φάτε πολύ χρόνο κι ενέργεια να τα έχετε όλα έτοιμα μέχρι την τελευταία στιγμή. Στη δεύτερη περίπτωση θα δώσετε κάτι παραπάνω αλλά θα τα βρείτε όλα έτοιμα.

Η επιλογή και η συνεννόηση πρέπει να γίνει ανάμεσα σε μελλόνυμφους και κουμπάρους, καθώς συνήθως οι δεύτεροι πληρώνουν τον γενικό στολισμό ο οποίος συνήθως περιλαμβάνει στολισμό εκκλησίας, νυφικού αμαξιού, μπουκέτο νύφης, μπουτονιέρα γαμπρού, λαμπάδες κλπ. Εμείς με τις κουμπάρες μας κλείσαμε ένα λογικής τιμής πακέτο με πολύ ποιοτικά υλικά που τα είχε όλα. Ρωτήστε σε δυο-τρία μαγαζιά που αναλαμβάνουν γαμήλιο στολισμό για τιμές και κυρίως παροχές – καθώς όλοι δεν προσφέρουν τα ίδια και με την ίδια προθυμία- και κλείστε κάτι οικονομικό αλλά όμορφο που να ταιριάζει στην αισθητική σας. Προσπαθήστε να μην το αφήσετε για τελευταία στιγμή γιατί οι άνθρωποι που θ’ αναλάβουν την όλη διαδικασία πρέπει να έχουν χρόνο να μιλήσουν με προμηθευτές και συνεργάτες για να τα έχουν όλα έτοιμα την ημέρα που διαλέξατε να παντρευτείτε. Μην παραλείψετε παραμονές του γάμου να κάνετε έναν τελικό έλεγχο σε όλα τα διαδικαστικά. Άνθρωποι είμαστε και κάτι μπορεί να μας ξεφύγει.

Υπεύθυνοι καλλωπισμού (κομμωτής, αισθητικός κλπ.): Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν ήδη κατάλληλους επαγγελματίες υπόψιν τους τότε σας φθονώ! Εγώ έπρεπε να κάνω ολόκληρη έρευνα και τρία-τέσσερα δοκιμαστικά ραντεβού για να καταλήξω στο πώς θα δείχνω την ημέρα του γάμου μου και ποιοι επαγγελματίες θα ερχόντουσαν τελικά σπίτι μου. Επίσης, η συμφωνία στα χρήματα που θα δώσετε είναι σημαντική γιατί οι τιμές ποικίλλουν και ενδέχεται κάποιοι να σας ζητήσουν εξωφρενικά ποσά επειδή απλά βάλατε μπροστά στις λέξεις “μακιγιάζ” και “χτένισμα” λέξεις όπως “γαμήλιο” ή “νυφικό”. Προσοχή λοιπόν! Θέλετε κάτι καλό για εκείνη τη μέρα αλλά δεν χρειάζεται και να σας εκμεταλλευτούν εντελώς. Με κοινή λογική και σωστό ψάξιμο θα βρείτε τους κατάλληλους επαγγελματίες που θα σας ζητάνε λογικά ποσά.

Το δικό μου τελικό αποτέλεσμα σε μαλλιά-μακιγιάζ-νύχια με δικαίωσε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως πλέον έχω αγαπημένο κομμωτή κι αγαπημένες αισθητικούς κι αν θέλετε μπορώ να σας τους/τις συστήσω!

Γαμήλιο όχημα και τρόπος που θα μεταφερθούν οι καλεσμένοι στην εκκλησία και στον χώρο της δεξίωσης: Πρέπει λίγο πριν διαλέξετε τον τελικό γαμήλιο στολισμό να επιλέξετε και το όχημα που θα πάει αρχικά τη νύφη στην εκκλησία καθώς και μετά την τελετή το ζευγάρι στο χώρο που θα γίνει το γαμήλιο πάρτυ. Θα είναι αμάξι κι αν ναι ποιανού το αμάξι; Κάποιου γονιού ή του/της κουμπάρου/ας; Επίσης, αν κοιτάτε για εναλλακτικές εκτός του απλού αμαξιού γιατί δε ρωτάτε τιμές για άμαξες ή μηχανές (το κάνανε κάτι φίλοι!) ή ακόμη και για νοικιασμένη λιμουζίνα; Φυσικά ανάλογα με την τελική επιλογή σας θα ξέρετε αν ο οδηγός του οχήματος θα είναι δικός σας άνθρωπος ή κάποιος επαγγελματίας οδηγός.

Επίσης, μέσα σ’ όλα μην ξεχάσετε να διευκολύνετε καλεσμένους που έρχονται από μακριά για το γάμο σας και δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο. Εγώ ας πούμε είχα κάποιους καλεσμένους από Ολλανδία και πέρα απ’ τ’ ότι τους τακτοποίησα σε σπίτι που νοίκιασα, φρόντισα προς την εκκλησία και το χώρο του γαμήλιου πάρτυ να μπουν σε αμάξια φίλων και να είναι όλοι/ες άνετα. Αν οι καλεσμένοι που ήρθαν από μακριά είναι αρκετοί και μένουν κάπου όλοι μαζί π.χ. σε ξενοδοχείο, μπορείτε να σκεφτείτε και την ενοικίαση μικρού λεωφορείου. Θα βρείτε πολύ καλές προσφορές εκεί έξω, αλλά ψάξτε το σχετικά νωρίς.

Bachelor: Καταρχάς, πρέπει ν’ αποφασίσετε αν θα κάνετε. Δεύτερον, πρέπει ν’ αποφασίσει τόσο ο ένας όσο κι ο άλλος πού θα πάει με τους/τις φίλους/ες του. Πλέον υπάρχουν άπειρες επιλογές για ένα αξέχαστο bachelor και οι μελλόνυμφοι μαζί με τις παρέες τους το οργανώνουν κάμποσες μέρες πριν τον γάμο προκειμένου η οποιαδήποτε κραιπάλη να μην αποδειχθεί ολέθρια κατά τη γαμήλια ημέρα.

Εμείς επειδή δε θέλαμε να κάνουμε τα τετριμμένα αλλά ταυτόχρονα δεν επιδιώκαμε και κάτι εξωπραγματικό, αποφασίσαμε η μεν νύφη να κάνει το bachelor της ένα πρωινό σε πισίνα ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης και ο γαμπρός βραδάκι σε ταβερνούλα και κατόπιν σε ροκ μπαρ με τους φίλους του. Και οι δυο περάσαμε καλά και κρατήσαμε κι ενέργεια για τον γάμο.

Γαμήλιο ταξίδι: Κάποια ζευγάρια το πάνε αμέσως μετά τον γάμο, άλλα αφήνουν να περάσει ένα χρονικό διάστημα και το πάνε λίγο αργότερα. Εμείς αφήσαμε να περάσουν 20 μέρες μετά τον γάμο για να ξεκουραστούμε λιγάκι θα το πάμε οσονούπω!

Αν ξέρετε πού θέλετε να πάτε, τότε δεν έχετε παρά να κλείσετε εισιτήρια και κατάλυμα τις ημερομηνίες που επιθυμείτε. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

Αν πάλι δεν ξέρετε ποιο μέρος θα ήταν κατάλληλο για γαμήλιο ταξίδι, σκεφτείτε ρομαντικά αλλά και πρακτικά. Αν ο γάμος σας γίνεται καλοκαίρι μπορείτε να πάτε κάπου που παράλληλα θα κάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας. Τα νησιά της Ελλάδος προσφέρουν ονειρικά μέρη για δυο νεόνυμφους αλλά και πολλές μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο κλπ.) είναι μούρλια για καλοκαιρινές διακοπές και μπάνια στη θάλασσα.

Τώρα αν ο γάμος σας γίνει φθινόπωρο-χειμώνα σας προτείνω να πάτε σε μέρη που στολίζονται ήδη από νωρίς για τα Χριστούγεννα και είναι πραγματικά εντυπωσιακά να τα γυρνάτε τέτοιες περιόδους. Αν δεν πάτε τώρα Λονδίνο, Πράγα, Βουδαπέστη, Παρίσι ή Βιέννη με το έτερον σας ήμισυ, τότε πότε θα πάτε;

Η μεγάλη μέρα έφτασε!

Λογικά τη μεγάλη μέρα θα συμβούν ευτράπελα και σχεδόν αποκλείεται όλα όσα έχετε οργανώσει να πάνε ρολόι. Εγώ την ημέρα του γάμου είχα υπερένταση, νεύρα αλλά και άγχος για το πώς θα εξελιχθεί η μέρα. Είχα κάνει τόσο κόπο και είχα καταναλώσει τόση πολλή φαιά ουσία προκειμένου όλα να ‘ναι αξιοπρεπή και όμορφα που απλά δεν άντεχα στην ιδέα ότι κάτι δε θα πήγαινε όπως θα ‘πρεπε.

Μετά από συμβουλές αγαπημένων φίλων αλλά και του άντρα μου κατάλαβα πως έπρεπε ν’ απολαύσω τη μέρα και να μη δώσω υπερβολική σημασία σε τυχόν αρνητικά απρόοπτα. Κρατάω την κουβέντα μιας φίλης και τη μοιράζομαι μαζί σας: “Εφόσον προσπάθησες πραγματικά για να είναι όλα εντάξει, θα φτάσει η ημέρα του γάμου και θα πεις στον εαυτό σου πως εφόσον έκανα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, τώρα θα χαλαρώσω και θα δεχθώ τα πράγματα όπως έρθουν. Πες το και φρόντισε να το λες και να το πιστεύεις, αλλιώς δε θα χαρείς τίποτα”.

Έτσι σ’ αυτό το σημείο δεν έχω να σας πω πολλά πέρα από το να σας προτρέψω να χαρείτε τη μέρα αυτή καταρχάς με τον άνθρωπο σας και μετά φυσικά και με όσους αγαπάτε και σας αγαπούν. Δεν χρειάζεται να νιώθετε πως είναι η πιο σημαντική μέρα της ζωής σας, χρειάζεται όμως να θέλετε να περάσετε καλά και να διασκεδάσετε την όλη διαδικασία. Είναι η μέρα του γάμου σας και για μια μέρα είστε πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες. Χαρείτε το χωρίς ενοχές και αναστολές!

Μετά τη μεγάλη μέρα

Φροντίστε να ξεκουραστείτε: Πολλοί νεόνυμφοι ακόμη και μετά τη μέρα του γάμου τους έχουν αρκετές υποχρεώσεις κι εκκρεμότητες να διευθετήσουν. Πριν απ’ όλα προσπαθήστε να ξεκουραστείτε έστω και λιγάκι μαζί με το έτερον σας ήμισυ. Ο γάμος έγινε αλλά σας περιμένουν αρκετές δουλειές ακόμα και φυσικά μια ολόκληρη ζωή να ζήσετε μαζί. Προσπαθήστε λοιπόν να πάρετε μια ανάσα πριν συνεχίσετε.

Ανταλλαγή δώρων μεταξύ νεόνυμφων και κουμπάρων: Επειδή λογικά τη μέρα του γάμου σας θα γίνεται χαμός, τα δώρα στους κουμπάρους σας (αν αποφασίσατε ν’ ανταλλάξετε) θα τα δώσετε μετά τον γάμο και λογικά τότε θα λάβετε και το δικό σας γαμήλιο δώρο.

Βέβαια εξαρτάται με το είδος των δώρων και με το αν θα ήταν προτιμότερο να τα δώσετε πριν τη γαμήλια τελετή στους κουμπάρους σας γιατί π.χ. πρέπει να τα φορέσουν ανήμερα του γάμου. Εγώ στις τρεις κουμπάρες μου πήρα ρολόγια και τους τα έδωσα παραμονές του γάμου έτσι ώστε αν το επιθυμούσαν να είχαν την επιλογή να τα φορέσουν ανήμερα του γάμου. Αυτές απ’ την άλλη θα μας κάνουν ένα προσωπικό δώρο που συμφωνήσαμε από κοινού και που το έχουμε παραγγείλει και το περιμένουμε.

Σας συστήνω να έχετε μιλήσει λίγο νωρίτερα με τους/τις κουμπάρους/ες σας και πάνω-κάτω να ξέρετε ή ακόμη και να συμφωνήσετε επακριβώς τι θ’ αγοράσετε ο ένας για τον άλλον. Έτσι γλιτώνετε κόπο, χρήμα και την απογοήτευση να θεωρηθεί κάποιο δώρο ανεπιθύμητο. Αλλά επειδή φυσικά δε θα πεθάνουμε κιόλας, όποιου κι όποιας δεν της αρέσει το τελικό δώρο μπορεί άνετα να πάει και να το αλλάξει.

Φωτογράφιση μετά τον γάμο: Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει το συνήθειο της “συμπληρωματικής” φωτογράφισης για πολλούς μελλόνυμφους ή νεόνυμφους. Με άλλα λόγια γίνεται συμφωνία με τον/την φωτογράφο να φωτογραφηθεί το ζευγάρι εκτός κλασσικού γαμήλιου πλαισίου (πατρικά σπίτια, εκκλησία, χώρος δεξίωσης κλπ.) σε χώρους ή περιοχές και συνθήκες πιο ιδιαίτερες. Άλλοι επιλέγουν βουνό, άλλοι θάλασσα, άλλοι χωράφια, άλλοι το αγαπημένο τους μπαρ (ναι το έχω ακούσει κι αυτό) κι άλλοι ένα σπουδαίο μνημείο της πόλης τους. Εμείς συνδυάσαμε λίγο βουνό, λίγο θάλασσα και λίγο από τα παλιά τείχη της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, καλό είναι να έχετε πάνω-κάτω μια ιδέα που θέλετε να πάτε γιατί ο/η φωτογράφος σας όλο και κάτι θα σας προτείνει αλλά καλό είναι η φωτογράφιση σας να έχει την προσωπική σας ταυτότητα. Είστε ζευγάρι και είστε κάποιο διάστημα μαζί. Τι αγαπάτε; Πού συχνάζετε; Πού δώσατε το πρώτο σας φιλί; Πετάξτε ιδέες και μαζί με τον/την φωτογράφο σας θα καταλήξετε σε ποια μέρη είναι αισθητικά ωραίο κι εφικτό να πραγματοποιηθεί μια φωτογράφιση.

Βόλτα στο λατρεμένο καθαριστήριο: Τόσο το γαμπριάτικο κοστούμι όσο και το νυφικό μετά το γλέντι θα θέλουν σίγουρα καθαριστήριο. Αν το νυφικό σας είναι νοικιασμένο, τότε τη δουλειά αυτή θα την κάνει το μαγαζί που σας το νοίκιασε. Αν όμως το νυφικό φόρεμα είναι αγορασμένο – όπως ήταν το δικό μου – τότε δώστε το οπωσδήποτε καθαριστήριο. Ναι, είναι ένα επιπλέον έξοδο αλλά είστε σίγουρες πως θέλετε να βάλετε το “μπιζουδάκι” σας στην ντουλάπα χωρίς να το έχετε πλύνει; Όχι, μην το κάνετε. Εφόσον το αγοράσατε σημαίνει πως έχετε σκοπό να το αγαπάτε μια ζωή και να το κρατήσετε σε καλή κατάσταση. Καθαριστήριο λοιπόν, χωρίς δεύτερη κουβέντα!

Άνοιγμα δώρων και (προαιρετική) καταγραφή των καλεσμένων και των αντίστοιχων δώρων τους: Όχι, δεν είναι κακό να κάνετε κάτι τέτοιο. Δεν κοστίζει τίποτα όταν ανοίγετε δώρα και φακέλους να γράφετε δίπλα σε μια λίστα τι λάβατε από τον κάθε ένα και την κάθε μια οικογένεια. Δεν το κάνετε σώνει και ντε για να ανταποδώσετε τα ίσα (φυσικά μερικοί το κάνουν και γι’ αυτό), αλλά περισσότερο για να έχετε μια αντίληψη τι λάβατε κατά επιμέρους και συνολικά και από ποιους/ποιες. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς δε θα χρειαστείτε καμιά λίστα για να θυμάστε τα δώρα που σας έκαναν τόσο θετική όσο κι αρνητική εντύπωση. Το μυαλό είναι μια θαυμαστή μηχανή που πάντα θα θυμάται τόσο τα ανέλπιστα καλά δώρα, όσο κι αυτά που αντικρίσατε και αυτόματα χάσατε τούφες απ’ τα μαλλιά σας. Μιλάω πλέον εκ πείρας!

Βαλίτσες για το γαμήλιο ταξίδι: Δεν νομίζετε πως είναι ώρα για λίγη ξεκούραση; Φτιάξτε βαλίτσες και να ‘στε από νωρίς στο αεροδρόμιο/λιμάνι/σταθμό που επιλέξατε. Ώρα να περάσετε όμορφα με το ταίρι σας. Από εδώ και πέρα οι στιγμές σας είναι μόνο για δυο!

Κλείνοντας, εύχομαι στους μελλόνυμφους ψυχραιμία και να θυμούνται πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά! Καλά στέφανα και Βίον ανθόσπαρτο!

Οι υπόλοιποι έμπειροι κι έμπειρες μην ξεχάσετε να αφήσετε έξυπνα και προπάντων πνευματώδη σχόλια από κάτω. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι!

Advertisements

9 σκέψεις σχετικά με το “Και που λέτε, παντρεύτηκα…

 1. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου. Να ζήσετε! (Αν είναι πετυχημένη η μπομπονιέρα ζει «για πάντα»: η αδελφική μου φίλη όταν παντρεύτηκε είχε δώρο μια γυάλινη γλάστρα με ελιά, φαντάσου τρια χρόνια τώρα θεριεύει στην βεράντα μου και παραμένει πανέμορφη. Αφού τώρα που θα βαφτίσει την κόρη της σκέφτεται να δώσει πάλι κάτι παρόμοιο να φανταστείς)

  1. Ευχαριστούμε πολύ! Η γλάστρα που έδωσε η φίλη σου πρέπει να ήταν υπέροχη! Και τι ωραία που μια ελιά θεριεύει στο μπαλκόνι σου! Να τη χαίρεσαι και να την προσέχεις! 🙂

 2. να ζήσετε Φανή μου!!!!!!!!!!!!!Να είστε πάντα ευτυχισμένοι και αγαπημένοι ❤

  Πού θα πάτε ταξίδι; είμαι σίγουρη ότι θα περάσετε υπέροχα και ανυπομονούμε να μας πεις εντυπώσεις!!!

  1. Ευχαριστούμε πολύ Φωτεινή μου! Και στα δικά σου, όποτε κι όπως εσύ θέλεις! 🙂

   Φεύγουμε για Ισλανδία σε λίγες μέρες… Καταλαβαίνεις τι έχω να γράψω μετά! 😉

 3. Υπέροχη και λεπτομερέστατη ανάρτηση και είμαι σίγουρη πως πολλές απ΄τις συμβουλές σου θα είναι πολύ χρήσιμες σε όσους αποφασίσουν να κάνουν θρησκευτικό γάμο! 😉
  Τώρα Φανή μου, θα επαναλάβω το «να ζήσετε» που τελικά για σας είναι ήδη δοκιμασμένο αρκετό καιρό πριν!!! 😛

  ΑΦιλάκια πολλά πολλά και στα δυο σας! 🙂

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές Στεφανία μου! Όπως το είπες, το έργο το έχουμε δει και είναι δοκιμασμένο! Απλά ο θρησκευτικός γάμος ήταν ένα διάλειμμα και μια ανανεωτική ένεση σ’ αυτό που οικοδομείται εδώ και περίπου 6 χρόνια.

   Αφιλάκια πολλά! Φαντάζομαι πως τέτοιες μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, το βουνό σου είναι σκέτη απόλαυση! 🙂

 4. Να ζήσετε και να ειστε ευτυχισμένοι μέχρι τα βαθειά γεράματα… Με άγχωσες κάπως βέβαια γιατί κ μετανάστρια είμαι και το να … σημάνουν οι καμπάνες είναι θέμα χρόνου…

  1. Η ώρα η καλή λοιπόν σου εύχομαι! Πίστεψε με η όλη διαδικασία θέλει καλό προγραμματισμό αλλά εκ πείρας πλέον μπορώ να πω πως όλα γίνονται! Βάλε προτεραιότητες και προχώρα! 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s