«Γυναίκες Τρελαμένες 2» της Maitena

Δεν έχω διαβάσει ούτε το νούμερο 1 ούτε τα υπόλοιπα μέρη που κυκλοφόρησαν μετά απ’ αυτό. Τυχαία έπεσε το συγκεκριμένο κόμικ στα χέρια μου πριν μερικές εβδομάδες – όταν έξω από ένα βιβλιοπωλείο ψαχούλευα τα βιβλία της προσφοράς – και με το που βρέθηκε μπροστά μου, είπα πως θα το αγόραζα σίγουρα! Τα σκίτσα της Μαϊτένα τα είχε πάρει το μάτι μου χρόνια πριν, εδώ κι εκεί, αλλά πρώτη φορά που τελείωσα μια σειρά από μικρές έξυπνες graphic ιστοριούλες της.

Δε θα πω πολλά για το έργο της το Μαϊτένα, το οποίο μιλάει από μόνο του εδώ και τόσα χρόνια. Τα graphic novels της έχουν μεταφραστεί και διαβαστεί σε πολλές γλώσσες και πολλοί αλλά κυρίως πολλές ανά τον κόσμο έχουν να το λένε για το κοφτερό χιούμορ της. Εγώ πάλι θέλω να σταθώ περισσότερο στην οξύνοια του πνεύματος της, στον εντοπισμό εκείνων των μικρών – συχνά ασήμαντων – καταστάσεων που κάνουν τη ζωή ν’ αξίζει και να ‘χει ενδιαφέρον. Τα σκίτσα της Μαϊτένα είναι κυνικά, ειλικρινή, κάποιες φορές αφοπλιστικά. Μιλάει για τη ζωή τη δικιά της, της μητέρας της, των φιλενάδων της, των παιδιών της. Μιλάει για τις ζωές των γυναικών γεμάτη αγάπη και τρυφερότητα αλλά και ανάγκη να μη χαριστεί στις γυναίκες που δεν δείχνουν να κατανοούν και να σέβονται τις υπόλοιπες.

Η μεγάλη επιτυχία της Μαϊτένα έχει να κάνει με την επιλογή της να μιλήσει για την απλή ζωή, τα μικρά καθημερινά γεγονότα που μας κάνουν άλλοτε αντιπροσωπευτικές κι άλλοτε εντελώς μοναδικές γυναίκες. Αν θέλετε να διαβάσετε σαν νερό ένα σχεδόν φεμινιστικό κόμικ βιβλίο, σας προτείνω σίγουρα τα δικά της (βάζω στοίχημα πως και τα υπόλοιπα θα είναι εξαιρετικά). Με τις ιστορίες της Μαϊτένα ένα είναι το σίγουρο: Οι άντρες θα μάθουν πολλά παραπάνω απ’ όσα υπολογίζουν και οι γυναίκες θα νιώσουν ότι δεν είναι μόνες κι ότι όλα λίγο-πολύ βαίνουν καλώς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s