Δοκιμάζοντας ιστιοπλοΐα για πρώτη φορά

Πριν λίγες ημέρες πήγα για πρώτη φορά για ιστιοπλοΐα στη ζωή μου. Προφανώς δεν ήμουν μόνη μου αλλά με μερικούς αγαπημένους συναδέλφους και μ’ έναν εκπαιδευτή-συνοδό που μας έκανε παρέα στο σκάφος και φρόντισε όλα να πάνε καλά.

Ξεκινήσαμε μεσημεράκι από την παραλία της Καλαμαριάς και ανοιχτήκαμε στον Θερμαϊκό Κόλπο. Ο ενθουσιασμός μου μεγάλος καθώς μια νέα εμπειρία μόλις άρχιζε και ήθελα ν’ απολαύσω κάθε της στιγμή. Μου δινόταν η ευκαιρία να νιώσω λίγο ανέμελα, ν’ αδειάσω το κεφάλι μου από αρνητικές σκέψεις, να μάθω καινούρια πράγματα για ένα ολυμπιακό άθλημα και να έρθω σε άμεση επαφή με ουρανό και θάλασσα ενώ βρίσκομαι μέσα σε μια κατασκευή που επιπλέει στο νερό!

Εν ολίγοις θα σας πω τι έμαθα και τι συγκράτησα από την όλη εμπειρία:

Το να οδηγάς ένα σκάφος σε κάνει να νιώθεις θεϊκά! Το τιμονάκι πέρασε από τα χέρια σχεδόν όλων μας και ο “καπετάνιος” με υπομονή μας έδειξε πως πρέπει να κρατάμε σωστή κατεύθυνση για να μην αλλάζουμε τον “καιρό” στο πανί του σκάφους, να έχουμε σταθερή πορεία, να μη γέρνει πολύ το σκάφος και φυσικά να είμαστε ασφαλείς. Είχα την ευκαιρία να οδηγήσω το σκάφος για περίπου 45 λεπτά με ελάχιστη καθοδήγηση και αντιλήφθηκα πόσο “μεθυστικό” είναι να ελέγχεις ένα πλεούμενο νιώθοντας πως όλα περνάνε μέσα από τα χέρια και τα μάτια σου.

– Το τιμόνι ελέγχει περίπου τα πάντα. Από το πώς φουσκώνουν τα πανιά μέχρι το πού πηγαίνει το σκάφος. Και όχι η οδήγηση ενός σκάφους δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτή ενός αμαξιού όπως ισχυρίζονται μερικοί. Καταρχάς οι κανόνες οδήγησης μεταξύ αυτοκινήτου και σκάφους διαφέρουν, αλλά προφανώς και οι εκάστοτε συνθήκες αφού αλλιώς είναι τα πράγματα μες το νερό κι αλλιώς π.χ. σ’ έναν δρόμο με μποτιλιάρισμα. Κρατάμε το τιμόνι σταθερά, αν το πάμε λάθος θα διορθώσουμε αμέσως και προσέχουμε τα πανιά μας να φουσκώνουν από τη σωστή μεριά ώστε να μην έχουμε κανένα “ατύχημα” με απότομη “αλλαγή καιρού”.

Η ιστιοπλοΐα διδάσκεται από ειδικούς εκπαιδευτές σε οποιονδήποτε έχει – ή θα επιθυμούσε – ένα μικρό σκαφάκι και θέλει να νιώθει ασφαλής στη θάλασσα και φυσικά να είναι νόμιμος “καπετάνιος” πλεούμενου. Για να πάρει κάποιος δίπλωμα ιστιοπλοΐας χρειάζεται να κάνει περίπου 8 μαθήματα (ένα κάθε εβδομάδα για περίπου 2 μήνες) και το κόστος αυτών είναι πολύ φυσιολογικό. Αν όλα πάνε καλά ο μαθητής θα τελειώσει με την απονομή Διπλώματος Ιστιοπλοΐας. Το ιδανικό πάντα είναι σ’ ένα πλεούμενο να υπάρχουν 2 διπλωματούχοι ιστιοπλόοι πρωτίστως για λόγους ασφαλείας. Ακριβώς με την ίδια λογική σ’ ένα αεροπλάνο υπάρχουν πάντα δυο κυβερνήτες στο πιλοτήριο.

– Σκάφος και άνθρωπος γίνονται ένα στην ιστιοπλοΐα. Όταν είμαστε πάνω στο σκάφος πάμε μαζί του, δεν μας πάει αυτό μόνο του. Το σκάφος το σεβόμαστε, το ακούμε, το καταλαβαίνουμε. Παρατηρούμε τα “τσαλίμια” του και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε γρήγορα σ’ αυτά για την ασφάλεια μας. Πρέπει πάντα να ξέρουμε πού καθόμαστε, πώς καθόμαστε, τι κίνδυνοι υπάρχουν για το πλήρωμα σε μια αναποδιά. Πάνω στο κατάστρωμα πρέπει να κάνουμε σταθερά βήματα και αν δεν είμαστε σίγουροι για την ισορροπία μας καλύτερα να πιανόμαστε από τα ειδικά κάγκελα. Στο μπροστά μέρος του σκάφους αράζουμε όταν έχουμε ήρεμη, σταθερή πορεία και το σκάφος δεν γέρνει επικίνδυνα.

– Αν δούμε πως ο καιρός χαλάει πρέπει να πάρουμε άμεσα μιαν απόφαση. Με κακό καιρό να πλησιάζει ή βγαίνουμε άμεσα έξω ή θα μείνουμε μέσα και θα φάμε ό,τι έρθει κυριολεκτικά στο κεφάλι. Έτσι όταν είδαμε μαύρα σύννεφα να πλησιάζουν ο εκπαιδευτής αποφάσισε να μας βγάλει έξω δίνοντας μας την εναλλακτική να κάτσουμε μέσα και να υποστούμε τυχόν κακοκαιρίες πάνω στο σκάφος. Με την έναρξη της κακοκαιρίας όμως δε θα προσπαθούσαμε να βγούμε έξω πάλι για λόγους ασφαλείας. “Στη φουρτούνα κάθεσαι στα βαθιά, δεν προσπαθείς να βγεις στη στεριά” θυμάμαι τον “καπετάνιο” Ηλία να μας λέει. Φυσικά μαντεύετε πως όλη η ομάδα επέλεξε να βγει στη στεριά πριν δυσκολέψουν τα πράγματα, καθώς κανένας δεν άντεχε την ιδέα πως στο παρθενικό μας ταξίδι με σκάφος θα έπρεπε ν’ αντιμετωπίσουμε και ξαφνική φουρτούνα!

– Η τελική αίσθηση πάνω στο σκάφος ήταν μαγική. Είχαμε ανοίξει τη μηχανή και κατευθυνόμασταν προς το λιμάνι με σκοπό να “δέσουμε”. Κάποια στιγμή απομακρύνθηκα από την περιοχή του τιμονιού και το εξωτερικό “σαλόνι” που καθόμασταν και πήγα μπροστά. Ήθελα για λίγο να ξαπλώσω πάνω στο κατάστρωμα και να νιώσω με απόλυτη συγκέντρωση αυτά που βίωνα με διαρκή χαρά εδώ και ώρες. Άνοιξα τα μάτια και κοίταξα τον απέραντο ουρανό που σαν τεράστιο κάλυμμα σκεπάζει τα πάντα και κάνει το βλέμμα να ξεκουράζεται και το μυαλό να ονειρεύεται. Κατά διαστήματα γυρνούσα το κεφάλι στα πλάγια κι έβλεπα το ατελείωτο μπλε της θάλασσας ολόγυρα μας. Μπλε θάλασσα, μπλε ουρανός. Ένα ατελείωτο μπλε χρώμα που ξεκουράζει τις αισθήσεις και παίρνει όλες τις έγνοιες μακριά. Εκεί ήταν που σκέφτηκα ότι ο κόσμος είναι υπέροχος και ότι είναι λυπηρό που ο άνθρωπος δεν έμαθε να ζει σε αρμονία μ’ αυτόν.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστιοπλοΐα; Διαβάστε παρακάτω:

– ΠΟΙΑΘ: Σχολή Ιστιοπλοΐας

http://www.horc.edu.gr/

– Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης

http://www.ncth.gr/content/programmata-mathimaton

– Λεξικό Ιστιοπλοΐας

http://www.sailing-info.gr/information/xrisima/lexiko/lexiko-istioploias

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Δοκιμάζοντας ιστιοπλοΐα για πρώτη φορά

  1. Τι μου θύμισες τώρα Φανή μου!
    Κάτι εποχές που ως «ελεύθερη» ταξίδευα για μέρες στο Αιγαίο, δεν ήταν μαθήματα ιστιοπλοΐας αυτά αλλά μαθήματα ανεμελιάς, παρόλο που έπρεπε να ακούω τις εντολές των ειδικών και να ξέρω πότε να γίνω τόσο μικρή ώστε να μην ενοχλώ! 😉
    Και στην Ολλανδία φαντάζομαι πως θα μπορέσεις να συνεχίσεις τα μαθήματα!

    ΑΦιλάκια Φανή μου και καλό καλοκαιράκι εύχομαι! 🙂

  2. Μα τι υπέροχο ποστ! Μας ταξίδεψες και σε μένα τουλάχιστον μετέδωσες μια υπέροχη αίσθηση του να μαθαίνεις κάτι καινούριο αλλα΄και να ηρεμείς μέσα από αυτό! Τέλειο 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s