Ταινίες που έχουν ήρωες άτομα με αναπηρίες

photo by www.disabilitylegalservices.co.uk
photo by http://www.disabilitylegalservices.co.uk

Στην εποχή της εικόνας, της βιτρίνας και της ανάγκης ανάδειξης της τελειότητας στα πάντα έχουμε βαλθεί να προβάλλουμε ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί να μη δείχνουν τίποτε λιγότερο από αψεγάδιαστοι. Αυτά όμως είναι τα αληθινά ανθρώπινα όντα; Ζωντανές κούκλες που δεν έχουν λάθη, ελαττώματα, ατέλειες, αποτυχίες; Όσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο άνθρωπος ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι αυτό το τέλειο που πολλοί υπερασπίζονται – κυρίως για να θησαυρίσουν εκμεταλλευόμενοι τα όνειρα και τις αδυναμίες των υπόλοιπων – τόσο δε θ’ αφήσουμε ποτέ χώρο στην αληθινή ανθρώπινη φύση που είναι βαθιά ατελής και γι’ αυτό αφάνταστα γοητευτική να δείξει τις πραγματικές της όψεις.

Ευτυχώς, που ο τομέας της Τέχνης – όπως και κάποιοι άλλοι τομείς κυρίως ανθρωπιστικών επιστημών – προσπάθησε κι εξακολουθεί να προσπαθεί με αφοσίωση και συγκλονιστική ανθρωπιά, όχι απλά να μιλήσει για τις ατέλειες, αλλά να τις μετατρέψει σε αντικείμενο αγάπης, προσοχής, αποδοχής. Έτσι πέρα από εμπνευσμένα έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες ξεχωριστής αισθητικής δημιουργούνται και ταινίες που θέλουν να πουν αλήθειες, να μιλήσουν μια γλώσσα που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι, ν’ αναδείξουν ένα κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι η διαχείριση οποιασδήποτε αναπηρίας και να ρίξουν το φως της κατανόησης πάνω της. Είστε έτοιμοι για μια διαφορετική λίστα ταινιών;

photo by Sydney Morning Herald
photo by Sydney Morning Herald

The Black Baloon

O Thomas προσπαθεί να είναι ένας φυσιολογικός έφηβος όπως όλοι οι άλλοι γύρω του, αλλά ο αυτιστικός αδερφός του μοιάζει να ‘ναι μεγάλο εμπόδιο σ’ αυτή του την επιδίωξη. Όταν τελικά ερωτεύεται και πιστεύει πως θα μπορέσει να διαχωρίσει το κομμάτι της ερωτικής του ζωής από το δύσκολο κι απαιτητικό οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει, θα διαπιστώσει πως δεν μπορούμε έτσι απλά να ξεφορτωθούμε όσους αγαπάμε επειδή απλά δεν είναι τέλειοι. Ο Thomas καλείται να ωριμάσει πρόωρα, να χάσει την ανεμελιά του αλλά και να μάθει πως είναι ν’ αγαπάς ξεπερνώντας τα όρια σου. Όταν το καταφέρνει κάποιος αυτός τότε απλά ψάχνει νέα άτομα ν’ αγαπήσει τα οποία υποστηρίζουν τις προσπάθειες του αντί να τις αποθαρρύνουν.

photo by pinterest
photo by pinterest

The other sister (Μια αλλιώτικη αγάπη)

Η Juliette Lewis είναι απλά υπέροχη στο ρόλο μιας κοπέλας με νοητική καθυστέρηση που προσπαθεί να ζήσει τη ζωή της όπως θέλει κι επιθυμεί μακριά από την σκιά της υπερπροστατευτικής οικογένειας της. Μαζί με τον αγαπημένος της που είναι κι αυτός άτομο με αναπηρία προσπαθεί να χτίσει μια καινούρια ζωή, μια ζωή μες την οποία θα είναι ουσιαστικά ευτυχισμένη. Μια ταινία που στέλνει το μήνυμα της δυνατότητας πραγματικής ανεξαρτητοποίησης των ατόμων με αναπηρίες όσο λίγες του είδους της.

yo_tambien_film_still_5
photo by Movie Mezzanine

Yo, Tambien (Εμείς οι δυο)

Ένας νέος άντρας με σύνδρομο Down ερωτεύεται μια συνάδελφο του. Μια ιδιαίτερη φιλία ξεκινάει η οποία θα καταλήξει σε ερωτικό σμίξιμο. Οι επιθυμίες, οι αμφιβολίες και οι φόβοι των ηρώων μπλέκονται μ’ αυτές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο: Τα άτομα με αναπηρίες έχουν ενεργή σεξουαλικότητα; Αν ναι, πώς πρέπει να τη διαχειρίζονται τα ίδια και οι γονείς τους; Τι στήριξη και πόση δόμηση ανεξαρτητοποίησης χρειάζονται τα άτομα με αναπηρίες για να συνυπάρχουν ευτυχισμένα με το υπόλοιπο φυσιολογικό κοινωνικό σύνολο; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα απαντιούνται στη συγκεκριμένη ταινία. Διαβάστε ακόμη το σχετικό μου άρθρο εδώ.

including-samuel-mancr-sam-hospital353x252
photo by CerebralPalsy.org

Including Samuel

Ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ φτιγμένο από έναν πατέρα για τον 8χρονο γιο του, έναν γλυκύτατο πιτσιρικά με σοβαρή αναπηρία. Κανένας γονιός δε θα ήθελε το παιδί του να είναι γεννημένο με αναπηρία, σωστά; Όλοι φαντασιωνόμαστε να γίνουμε γονείς τέλειων παιδιών! Τι συμβαίνει όμως μέσα σε οικογένειες που τελικά θ’ αποκτήσουν το παιδί που ποτέ δεν ονειρεύτηκαν; Οι επιλογές συνήθως είναι δύο: Θ’ αποδεχτούν την κατάσταση και θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις να κάνουν την οικογένεια τους ευτυχισμένη ό,τι κι αν συμβεί ή θα κρυφτούν πίσω από το πρόβλημα και θα υιοθετήσουν τη στάση της άρνησης. Ευτυχώς για τον μικρό Samuel, οι γονείς του διάλεξαν με πάθος την πρώτη επιλογή και δεν δείχνουν να το μετανιώνουν ποτέ.

iamsam
photo by The Weird Wild Realm of Paghat the Ratgirl

I am Sam

Ο Σον Πεν δίνει μια απίστευτη ερμηνεία υποδυόμενος τον Σαμ, έναν άνθρωπο με νοητική καθυστέρηση που επιθυμεί όσο τίποτε άλλο ν’ αποκτήσει την επιμέλεια της μικρής του κόρης. Σε μια κοινωνία που δεν δείχνει να δέχεται με κανένα τρόπο την οποιαδήποτε διαφορετικότητα, ο Σαμ δείχνει να μην έχει τη δυνατότητα και εντέλει την άδεια των αρμοδίων να είναι ο πατέρας που θέλει να είναι. Μέχρι που στο δρόμο του βρίσκει μια επιτυχημένη δικηγόρο η οποία πείθεται να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο. Η μοναδική σχέση τους που θα ξεπεράσει τα όρια δικηγόρου-πελάτη καθώς και ο αγώνας του Σαμ να πάρει πίσω την κόρη του διαμορφώνουν μια ταινία συγκινητική, διδακτική, γεμάτη αγάπη και ανθρωπιά. Τελικά έχουμε το δικαίωμα να δίνουμε την άποψη μας για το πώς θα διαμορφωθούν οι ζωές άλλων ανθρώπων;

photo by HBO.com
photo by HBO.com

The theory of everything

Πολύ γνωστή, Οσκαρική ταινία. Η βιογραφία του σπουδαίου επιστήμονα Stephen Hawking και η ιδιαίτερη πορείας της σχέσης του με την γυναίκα του, συγκινούν, εμπνέουν αλλά και προβληματίζουν. Η ταινία κάλλιστα αποτελεί φόρο τιμής σ’ έναν άνθρωπο που το σώμα του θέλει να τον εγκλωβίσει, αλλά ο ίδιος άφησε το μυαλό του ελεύθερο να πετάξει, να δημιουργήσει, ν’ αναπτυχθεί πέρα απ’ το οποιοδήποτε μέσο μυαλό. Ουσιαστικά ο Stephen Hawking είναι η απόδειξη πως τα άτομα με αναπηρίες όχι απλά δεν είναι βάρος για μια φυσιολογική κοινωνία, αλλά συχνά είναι κι απολύτως απαραίτητα.

Έχετε δει ταινίες που σας ενέπνευσαν οι οποίες είχαν ως ήρωες άτομα με αναπηρίες; Αφήστε μου μήνυμα κάτω στα σχόλια, θα χαρώ να μου προτείνετε κάποιες που σίγουρα μου έχουν ξεφύγει.

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Ταινίες που έχουν ήρωες άτομα με αναπηρίες

  1. Υπέροχο θέμα Φανή μου, μπράβο! και έχω δει μόνο 2 από αυτές οπότε έχω πολλή τροφή για σκέψη! Σου προτείνω ανεπιφύλακτα μια ταινία μικρού μήκους που λέγεται Τα γενέθλια, του Δημήτρη Κατσιμίρη, εδώ μπορείς να δεις το teaser https://youtu.be/bbRbHGx9Wak

    Πολύ γλυκιά και σκληρή ταυτόχρονα!
    Φιλιά πολλά
    Φ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s