«Ζητείται ανίκανος άνδρας για σοβαρή σχέση» της Gaby Hauptman

img_20161230_150513

Το συγκεκριμένο βιβλίο ήθελα να το διαβάσω από τότε που πήγαινα Λύκειο αλλά δεν τα είχα καταφέρει μέχρι και σήμερα. Ο λόγος; Μα πολύ απλά, δεν μπορούσα να το βρω πουθενά! Την πρώτη φορά που έπεσε στα χέρια μου και διάβασα την περίληψη στο οπισθόφυλλο του ήταν ένα απόγευμα που είχα επισκεφτεί μια συμμαθήτρια και καλή μου φίλη. Το συγκεκριμένο βιβλίο το είχε η μητέρα της σ’ ένα τραπεζάκι και μου είπε πως το διάβαζε. Όταν την ρώτησα αν το έβρισκε καλό μου απάντησε καταφατικά. Παίρνοντας το στα χέρια μου τη ρώτησα αν μπορούσα να το δανειστώ όταν θα τελείωνε μαζί του. Προς μεγάλη απογοήτευση μου είπε πως το συγκεκριμένο βιβλίο έπρεπε να το επιστρέψει άμεσα σε μια φίλη που επίσης της το είχε δανείσει. Δεν τόλμησα να επιμείνω να δανειστώ ένα βιβλίο μιας γυναίκας που δεν γνώριζα κι έτσι έθεσα έναν άλλο στόχο: Να το βρω σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο και να το αγοράσω. Πόσο δύσκολο θα ήταν;

Τελικά η ζωή έδειξε πως θα ήταν πολύ δύσκολο να το βρω και να το διαβάσω, πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμουν. Το βιβλίο εμφανιζόταν για χρόνια εξαντλημένο σε όσα βιβλιοπωλεία και να το αναζήτησα. Ο εκδοτικός οίκος που το είχε μεταφράσει από τα γερμανικά στα ελληνικά δε φαίνεται να είχε αποθέματα ώστε να εφοδιάσει τα βιβλιοπωλεία. Κάποτε ένας βιβλιοπώλης με λυπήθηκε (ή παίζει να τον είχα πρήξει υπερβολικά και ν’ αγανάκτησε) και μου είπε πως θα το παραγγείλει, θα φάει τον τόπο να μου το βρει. Δυο εβδομάδες μετά και τζίφος, μου είπε πως δεν φαινόταν να υπάρχει πουθενά. Μου πρότεινε να ψάξω σε δανειστικές βιβλιοθήκες μήπως και το βρω μεταχειρισμένο κι έστω το διαβάσω. Έψαξα σε μια, σε δυο, σε τρεις δημοτικές βιβλιοθήκες αλλά γρήγορα η όρεξη μου κόπηκε. Κρέμασα ένα post-it στον πίνακα ανακοινώσεων του εφηβικού μου δωματίου ώστε να θυμάμαι πάντα πως λεγόταν το βιβλίο-απωθημένο της ζωής μου, μήπως και κάποτε το έβρισκα και το αγόραζα (Λες και ξεχνιόταν ο τίτλος του ο οποίος έκανε όλους τους υπαλλήλους βιβλιοπωλείων να γελάνε με μια νεαρή έφηβη – εμένα – αναρωτόμενοι πιθανότατα τι δουλειά έχει ένα μικρό κορίτσι να θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο με τέτοιο τίτλο!). Περίπου δέκα χρόνια μετά από το πουθενά και τελείως ανέλπιστα – έτσι άλλωστε δεν γίνονται όλα τα θαύματα; – το βρήκα μπροστά μου στα μεταχειρισμένα της Πρωτοπορίας και χρειάστηκε ν’ ανοιγοκλείσω δυο-τρεις φορές τα μάτια μου για να σιγουρευτώ πως η όραση μου δεν τα είχε παίξει τελείως! Όταν συνειδητοποίησα την αλήθεια, πως το είχα μπροστά μου, ήταν αυτό, το βιβλίο-απωθημένο, κρατήθηκα για να μην αρχίσω να χοροπηδάω μες το βιβλιοπωλείο και τρομάξω τους ανυποψίαστους ανθρώπους τριγύρω μου (το να μη γίνω ρεζίλι έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να με απασχολεί εδώ και χρόνια!). Τελειώνοντας λοιπόν αυτή την μεγαλούτσικη εισαγωγή θέλω να πω ένα μεγάλο “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” στο σύμπαν που ώθησε έναν άνθρωπο που είχε αυτό το βιβλίο – εδώ και χρόνια μαντεύω στη βιβλιοθήκη του – να σκεφτεί πως δεν το χρειάζεται πια και τελικά να το δώσει στα μεταχειρισμένα της Πρωτοπορίας. Όποιος ή όποια και να είσαι, να είσαι πάντα καλά! Ξέρω πως λογικά δε θα βρεθούμε ποτέ, αλλά σου στέλνω όλη μου τη θετική ενέργεια με το πάθος του 17χρονου εαυτού μου, γεμάτη ευγνωμοσύνη και αγάπη. Δεν πειράζει που δεν ξέρω τίποτα για ‘σένα, μ’ έκανες ευτυχισμένη κι ας μην το ‘ξερες κι ας μην το μάθεις ποτέ. Θα κρατήσω το βιβλίο σου όσο ζω μαζί με τις ενδιαφέρουσες υπογραμμίσεις σου από κίτρινο φωσφορίζοντα μαρκαδόρο!

Και πάμε τώρα στο βιβλίο. Το βιβλίο είναι προβοκατόρικο κι εξάπτει την περιέργεια του αναγνώστη μόνο και μόνο απ’ τον τίτλο. Ίσως γι’ αυτό ο 17χρονος εαυτός μου πέθαινε τότε να δει περί τίνος πρόκειται – μια ζωή περίεργο παιδί! Το ευτύχημα δέκα χρόνια μετά ήταν η συνειδητοποίηση πως το best-seller της Gaby Hauptman δεν ήταν ένα χαζό ρομαντικό βιβλίο της σειράς αλλά ένα αρκετά έξυπνο, κωμικό, αληθινό, έντιμο βιβλίο το οποίο καταφέρνει αρκετά ορθολογιστικά – παρά τις αναμενόμενες πινελιές κοριτσίστικης αφέλειας κι ελπίδας – να μιλήσει για τις σχέσεις ανδρών – γυναικών.

img_20161231_193622

Πόσο σημαντικό είναι το σεξ στη ζωή μας; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό; Μπορούμε ν’ αγαπήσουμε χωρίς να το βάλουμε απαραίτητα στη ζωή μας; Τελικά ποιοι ζουν καλύτερα; Αυτοί που το κυνηγούν ή αυτοί που δεν το επιθυμούν και τόσο πολύ; Οι άντρες τελικά το θέλουν τόσο πολύ όσο λένε και οι γυναίκες είναι τόσο εγκεφαλικές όσο θέλουμε όλοι να πιστεύουμε; Αυτά κι άλλα πολλά αναλύονται μέσα από τις διάφορες μικρές, προσωπικές ιστορίες των ηρώων μας.

Στο κέντρο της υπόθεσης βρίσκεται η βασική μας ηρωίδα, η Κάρμεν μια γυναίκα καριέρας κι εντυπωσιακής εμφάνισης που μάλλον εύκολα ως τώρα είχε όποιον άντρα ήθελε στη ζωή της και ίσως γι’ αυτό να νιώθει πως ακόμη μια κατάκτηση, ακόμη λίγο σεξ στη ζωή της δε θα της προσφέρει κάτι που δεν έχει ήδη αποκτήσει. Στην προσπάθεια της να φάει ένα άλλο “φρούτο” για να δει τη διαφορετική του γεύση, συνειδητοποιεί πως μάλλον δεν είχε εκτιμήσει κάποιες καταστάσεις όπως τους έπρεπε.

Το βιβλίο ουσιαστικά μιλάει γι’ αυτό που όλοι ξέρουμε και θεωρούμε αυτονόητο αλλά όλο και κάπου, κάπως το ξεχνάμε: Πάντα πιστεύουμε πως αυτό που δεν έχουμε είναι πιο καλό απ’ αυτό που τώρα διαθέτουμε. Δίνω σοβαρές πιθανότητες να μη συμπαθήσετε την Κάρμεν, καθώς πρόκειται για ένα καλομαθημένο, εγωιστικό, αλαζονικό πλάσμα που μάλλον τα πράγματα στη ζωή της της ήρθαν πολύ εύκολα. Βλέποντας τη ζωή και τους ανθρώπους μάλλον με παρωπίδες και κατά πως τη συνέφερε φτάνει στα 35 να περνάει μια καραμπινάτη υπαρξιακή κρίση αναζητώντας ένα προσωπικό νόημα στη ζωή της και πιθανώς την απάντηση στο ερώτημα: “Γιατί ενώ τα έχω όλα δεν είμαι ευτυχισμένη;”. Έτσι μάλλον σκεφτόταν ο μέσος δυτικός άνθρωπος στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου (περίοδος που γράφτηκε το βιβλίο). Όταν πλέον αρχίζει και γνωρίζει άντρες που είναι παντελώς ανίκανοι να της δώσουν αυτό που δείχνει να βαρέθηκε, αρχίζει εκ νέου να σκέφτεται τι ακριβώς θέλει και κάνει ίσως για πρώτη φορά έναν μικρό απολογισμό της ζωής της, των μέχρι τώρα σχέσεων της, της συμπεριφοράς της απέναντι στους άλλους και στον εαυτό της.

img_20161231_193705

Παράλληλα με την Κάρμεν βλέπουμε να εξελίσσονται στο βιβλίο και οι προσωπικές ιστορίες άλλων ηρώων, αντρών και γυναικών, διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών προφίλ, οι οποίες συμπληρώνουν την ιστορία της Κάρμεν αλλά δίνουν κι ένα στίγμα μιας νεότερης Γερμανίας που αλλάζει πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά. Αλλάζουν οι ιδέες, οι σχέσεις των ανθρώπων, οι αντιλήψεις για τον έρωτα, την οικογένεια, ακόμη και το σεξ. Παράλληλα διαβάζοντας το βιβλίο θα μεταφερθείτε πίσω, σε μια όχι πολύ μακρινή εποχή, κατά την οποία ακόμη οι άνθρωποι δε χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, δεν ήταν συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, δεν είχαν λογαριασμούς σε social media και άφηναν ακόμη μηνύματα σε τηλεφωνητές. Αυτή η τεχνολογικά περασμένη εποχή που ποτέ δε θα επιστρέψει πια, δίνει έναν ξεχωριστό, μάλλον ρομαντικό τόνο στην ιστορία μας.

Το βιβλίο είναι γραμμένο ξεκάθαρα με μια φεμινιστική ματιά και ώρες-ώρες κάποιες παρωχημένες ιδέες μπορεί να ενοχλήσουν αλλά και ν’ αναδείξουν τις τάσεις των καλλιτεχνών γένους θηλυκού στα τέλη του 20ου αιώνα, οι οποίες θέλανε να τη “βγουν” αρκετά επιθετικά στους άντρες μέσω των δημιουργημάτων τους. Βέβαια λίγο μετά την αλλαγή της χιλιετίας είδαν – και είδαμε όλοι ευτυχώς – τον θυμό τους και τη μόδα των επιθετικών φεμινιστριών να καταρρέει αργά και σταθερά.

Επιπροσθέτως, το αρκετά “εύκολο” τέλος που στόχο έχει να δώσει γρήγορες λύσεις και να ικανοποιήσει τόσο όλους τους ήρωες όσο και τους περισσότερους αναγνώστες, ίσως ξενερώσει αυτούς που έχουν συνηθίσει στους δύσκολους λογοτεχνικούς δρόμους και στα διφορούμενα φινάλε. Τι να σας κάνω, στο τέλος πρέπει πάντα να θυμάστε πως διαβάζετε ένα χιουμοριστικό, ερωτικό μυθιστόρημα γραμμένο από γυναίκα, οπότε εδώ η χαλάρωση και η ονειροπόληση αναγκαστικά δίνει τη θέση της στο οποιοδήποτε σασπένς!

Readathon2016: Ένα αστείο βιβλίο / Ένα βιβλίο με τουλάχιστον 6 λέξεις στον τίτλο του

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “«Ζητείται ανίκανος άνδρας για σοβαρή σχέση» της Gaby Hauptman

    1. Δεν ακούγεται κακή ιδέα! 🙂 Θ’ ανεβάσω καμιά φώτο στην οποία να φαίνεται καθαρά κάποιο κείμενο του βιβλίου. Για όποιον/α ενδιαφέρεται μπορώ να σκανάρω και να στείλω κάτι περισσότερο 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s