Κανταΐφι με καρύδια

img_20161224_155644

Παραμονές Χριστουγέννων και βάλθηκα για πρώτη φορά να φτιάξω κανταΐφι στη ζωή μου. Για κάποιο λόγο η παρασκευή των περισσότερων σιροπιαστών γλυκών με αγχώνει και μόνο σαν ιδέα, αλλά σιγά-σιγά με δειλά βήματα τολμώ και δοκιμάζω να τα φτιάξω. Ψάχνοντας λοιπόν μια εύκολη και απλή συνταγή κανταϊφιού για ‘μένα την πρωτάρα, βρήκα αυτήν και την ακολούθησα επιχειρώντας κάποιες μικρές αλλαγές.

img_20161224_130221Υλικά:

Για το γλυκό:

Μαλλιά για κανταΐφι

Καρύδια (ολόκληρα ή θρυμματισμένα) (Πολλοί επιχειρούν να φτιάξουν κανταΐφι με αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης αλλά εγώ είμαι περισσότερο συνηθισμένη στο καρυδάτο κανταΐφι)

250 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη (με όσο γίνεται λιγότερο αλμυρή γεύση)

2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουταλάκια κανέλα

Στη μύτη του κουταλιού μοσχοκάρυδο

Για το σιρόπι:

Μισό λίτρο νερό

400 γραμμάρια ζάχαρη

Χυμός από λεμόνι

3 γαρίφαλα

Εκτέλεση:

Καταρχάς παίρνουμε το βασικό υλικό της γέμισης μας είτε είναι καρύδια, είτε αμύγδαλα, είτε φιστίκια και τα κάνουμε θρύμματα είτε στο multi μηχάνημα, είτε χειρωνακτικά για τους πιο σκληροπυρηνικούς! Εγώ είχα έτοιμο τριμμένο καρύδι οπότε όλα ήταν πιο εύκολα.

Κατόπιν προσθέτουμε στο θρύμμα ξηρό καρπό, την κανέλα, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και πάλι.

Χωρίζουμε το μαλλί του κανταϊφιού σε λωρίδες και προσπαθούμε να το απλώνουμε και να δείχνει “αφράτο” αλλά χωρίς μεγάλες τρύπες ανάμεσα στις “κλωστές” για να σταθεί η γέμιση.

img_20161224_131146

Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.

img_20161224_131200

Κατόπιν ξεκινάμε το γέμισμα. Έβαζα περίπου μια κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση στο κάθε ματσάκι κανταΐφι. Κατόπιν στην άκρη κάθε κανταϊφιού έριχνα λίγο απ’ το λιωμένο βούτυρο κι έπειτα άρχισα το τύλιγμα.

img_20161224_131447

Στόχος σας είναι να γυρίσετε ρολό τα μαλλιά χωρίς να χάσετε γέμιση και χωρίς να φαίνεται η γέμιση μετά το γύρισμα.

img_20161224_131722

Στη συνέχεια τοποθετείτε ένα-ένα τα έτοιμα ρολά κανταΐφια στο ταψάκι που θα τα ψήσετε. Προσπαθείτε να τα έχετε “σφιχτά” βαλμένα, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους.

img_20161224_132126

Αφού τελειώσετε με το τύλιγμα και γεμίσετε το ταψί σας ρίξτε το περισσευούμενο βούτυρο κατά μήκος των κανταϊφιών σας. Ψήστε στους 160-180 βαθμούς περίπου για 50 λεπτά. Θέλετε να δείτε τα κανταΐφια σας να ροδίζουν και τότε είναι η ώρα να κλείσετε το φούρνο.

Περίπου 15-20 λεπτά πριν βγάλετε τα κανταΐφια σας απ’ το φούρνο πρέπει να φτιάξετε το σιρόπι καθώς πρέπει να τα λούσετε μ’ αυτό με το που θα βγουν απ’ το φούρνο. Να θυμάστε: Καυτά κανταΐφια και καυτό σιρόπι!

Σε μια κατσαρόλα βάζετε περίπου μισό λίτρο νερό και περίπου 400 γραμμάρια ζάχαρη. Προσθέτετε τρία γαριφαλάκια και λίγο χυμό από λεμόνι ενώ μπορείτε να βάλετε και δυο φέτες λεμονιού να βράσουν μαζί με το σιρόπι.

img_20161224_144334

Σε δυνατή φωτιά το σιρόπι σας δε θα χρειαστεί πάνω από 10-12 λεπτά για να είναι έτοιμο. Θα το σβήσετε μόλις δείτε να βράζει κανονικά! Θ’ αφαιρέσετε τις φέτες λεμονιού και τα γαρίφαλα και θα ετοιμαστείτε να το περιχύσετε στο γλυκό.

Βγάζετε απ’ το φούρνο το καυτό κανταΐφι και ήρθε η ώρα για την ένωση γλυκού-σιροπιού. Καθώς το σιρόπι θα πέφτει πάνω στα κανταΐφια θα “καίει” ευχάριστα και λογικά το γλυκό δε θ’ αργήσει να ρουφήξει όλο το σιρόπι του. Για έξτρα βοήθεια μπορείτε να το σκεπάσετε για λίγη ώρα με μια πετσετούλα ώστε να ρουφήξει και την τελευταία σταγόνα σιροπιού.

img_20161224_145006-1

Με τι μπορείτε να συνοδεύσετε το κανταΐφι σας:

Με παγωτό (σαφέστατα!)

Με λίγη σαντιγί από δίπλα

Με λίγα φρούτα όπως ψιλοκομμένη φράουλα και μπανάνα.

Εφόσον έκανα κανταΐφι εγώ και το βρήκα και σχετικά εύκολο σίγουρα μπορείτε να το επιχειρήσετε κι εσείς!

img_20161224_145804

Καλά μαγειρέματα και καλή απόλαυση παίδες! 🙂

Advertisements

8 σκέψεις σχετικά με το “Κανταΐφι με καρύδια

  1. Μπράβο σου Φανή! Εγώ αυτά τα γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία και μόνο τα απολαμβάνω… πολλή ταλαιπωρία μου φαίνεται, βρε παιδί μου. Αλλά απ ότι διάβασα την «εμπειρία» σου, δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο δείχνει.
    Καλή απόλαυση και με την ευκαιρία, καλές γιορτές και να έχεις μία υπέροχη χρονιά!

    Φιλιά πολλά πολλά
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    1. Ευχαριστώ Ελένη μου! Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρκεταά επιτυχημένο, ευτυχώς! 🙂

      Καλές γιορτές σου εύχομαι και καλή χρονιά σ’ εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα!
      Φιλάκια πολλά!

  2. Petros

    Γεια και χαρα Φανη, μπορεις να με πληροφορήσεις που μπορω να βρω και να αγορασω εδώ στη Ολλανδια μαλλια για κανταιφι??

    Ευχαριστω εκ των προτερων ,

    Πετρος

    1. Γεια σου Πέτρο. Εγώ καλώς ή κακώς το μαλλί κανταΐφιού το έφερα μαζί μου από Ελλάδα κι απλά έφτιαξα το γλυκό στην Ολλανδια. Ένας φίλος που έφτιαξε κάτι σαν εκμέκ κανταΐφι μου είπε πως βρήκε το μαλλί σε τούρκικο σούπερ-μάρκετ. Κάνε μια έρευνα κι αν δεν βρεις κάτι μπορώ να ρωτήσω να μάθω περισσότερα 😉

      1. Petros

        Γεια σου Φανη, Ευχαριστω για την ταχεια απαντηση. Το σκεφτηκα και εγω ότι τα τουρκικα παντοπωλεία θα εχουν σιγουρα . Εκει βρισκω και διαφορα εξεζητημενα ειδη τροφιμων για να φτιαξω κατι ακρως Ελληνικο όπως μπαχαρικα , συμιγδαλι,χονδρο μακαρονι για παστιτσιο κ.λ.π. Πριν πολλα χρονια ειχε βρει η πρωην σθζθγος μου=σε Ολλανδικο σοθπερμαρκετ αλλα δεν θυμαμαι πλεον σε ποιο ηταν. Πως τα περνατε στο Μάαστριχτ `? Ελπιζω καλα ..

      2. Θα σου έλεγα να ρίξεις μια ματιά σε κάποιο μεγάλο Albert Heijn μήπως και φανείς τυχερός. Αλλιώς ναι, τσέκαρε σε κάποιο τούρκικο παντοπωλείο, έχουν τα πάντα οι άτιμοι. Εγώ ψωνίζω μέχρι και όσπρια από Τούρκους. Πιστεύω θα βρεις υλικά για πολλά σιροπιαστά.
        Δεν βρίσκομαι πια στο Μάαστριχτ αλλά στο Ρότερνταμ. Και ναι, περνάμε ωραία 🙂 Εσύ σε ποια περιοχή ζεις;

  3. Petros

    Εχεις δικαιο , την προηγουμενη εβδομαδα περνωντας εξω από ένα Τουρκικο εκτος των αλλων αγορασα φαβα και φασολια γιγαντες …
    Καλα είναι στο Ροττερνταμ, εργατουπολη βεβαια αλλα πλεον ησυχα από ότι στο Άμστερνταμ με τουρίστες κ.λ.π.. Το γνωριζω καλα το Ροττερνταμ δεδομενου ότι ηταν η εδρα της εταιρειας μου για περισσοτερα απο 20 χρονια μεχρι και 7 χρονια πριν. Εγω διαμενω πολύ κοντα στο Schiphol, περιπου πεντε λεπτα αποσταση με αυτοκινητο . Ζω σε ένα πολύ μικρο χωριο με πολύ φυσικο περιβάλλον και απλετο χωρο σπανιο για τοσο κεντρικο σημειο στο επικεντρο του Randstad.
    Δεν βαρυεσαι, οπου γης και πατρις , όπως λεγεται και στη πατριδα…

    1. Μια χαρά μου ακούγεται το μέρος που μένεις. Κι όπως είπες αμα βολευτείς και συνηθίσεις είσαι μια χαρά και μπορείς να μη θες να γυρίσεις κι Ελλάδα. Να περνάς ωραία Πέτρο 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s