Καζαμπλάνκα: Εκεί που η Δύση συναντάει την Ανατολή

20160704_141440

Δυο ημέρες πριν αποχωρήσω οριστικά για το Μαρόκο βρέθηκα στην Καζαμπλάνκα, στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας. Η πρώτη μου διαπίστωση με το που πάτησα το ποδαράκι μου στο σιδηροδρομικό σταθμό κι άρχισα να κόβω βόλτες στα στενά της πόλης ήταν πως η θρυλική ταινία της δεκαετίας του ’40 που πήρε τ’ όνομα της πόλης δεν είχε ούτε ένα πλάνο που να παραπέμπει στην πραγματική Καζαμπλάνκα. Έτσι παρά το γνωστό όνομα της, η πόλη παρέμενε παντελώς άγνωστη για ‘μένα και γι’ αυτό έπρεπε να βάλω τα δυνατά μου να τη γνωρίσω καλύτερα.

20160703_171422Οι ντόπιοι την αποκαλούν “Casa” και τη θεωρούν την πόλη με τα πιο ευρωπαϊκά στάνταρ τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και στις συγκοινωνίες, το εμπόριο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο. Ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας η οποία ανέκαθεν ήταν σημαντικό λιμάνι και πέρασμα τόσο στην Αφρική όσο και στον Ατλαντικό, άρα μοιραία μοιάζει περισσότερο με πόλη της Δύσης παρά της Ανατολής.

Αν η παραπάνω περιγραφή σας έκανε να πιστεύετε πως δεν αξίζει να δείτε μια πόλη που δε διαθέτει το παραδοσιακό στοιχείο του Μαρόκου, σας ζητώ να το ξανά-σκεφτείτε. Μπορεί να μη μιλάμε για μια γραφική πόλη, αλλά μιλάμε σίγουρα για μια ενδιαφέρουσα πόλη με πολλά να δει και να κάνει κανείς. Ποια είναι αυτά; Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε.

20160704_164934

Το Τζαμί του Χασάν Β’ ( Hassan II Mosque) είναι το τρίτο μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο και θεωρείται το κόσμημα όχι απλά της Καζαμπλάνκα αλλά ολόκληρου του Μαρόκου. Βρίσκεται στην παραλία της πόλης, πολύ κοντά απ’ τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους αλλά κι απ’ τον σιδηροδρομικό σταθμό “Casa port”. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μη μουσουλμάνους (όπως και στα περισσότερα τζαμιά του κόσμου) αλλά αν κλείσετε ξενάγηση με κάποιον υπεύθυνο τότε μπορείτε να μπείτε μέσα και να θαυμάσετε το εσωτερικό αυτού του εντυπωσιακού σε μέγεθος μνημείου.

20160703_174806Παλιά Μεδίνα (Old Medina): Σε κεντρικό σημείο και 1 λεπτό μακριά από τις γραμμές των τραμ βρίσκεται η παλιά Μεδίνα της πόλης. Σίγουρα από τις μεγαλύτερες της χώρας, αλλά όχι τόσο παραδοσιακή, περισσότερο εκμοντερνισμένη. Χωρίζεται σε τομείς: Αλλού πουλάνε τα προϊόντα τους οι Μαροκινοί κι αλλού οι υπόλοιποι μαύροι της Αφρικής. Στα στενά της θα βρει κανείς από τοπικά προϊόντα μέχρι ευρωπαϊκά και κινέζικα είδη.

20160704_163658

Ain Diab (Η τουριστική πλευρά της παραλίας): Θα νιώσετε πως είστε σε κάποιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ευρώπης με όλα αυτά τα εμπορικά μαγαζιά κι εστιατόρια κατά μήκος της παραλιακής. Παρ’ όλα αυτά η θάλασσα δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογη για να κάνετε μπάνιο και θα σας έλεγα να το σκεφτείτε καλά πριν επιχειρήσετε κάποια βουτιά (παρ’ όλο που θα δείτε ντόπιους να το τολμούν). Γεωγραφικά βρίσκεται αρκετά μακριά απ’ το κέντρο της πόλης και σίγουρα θα χρειαστείτε μεταφορικό μέσο για να φτάσετε εδώ. Τα καλά νέα είναι πως μια γραμμή του τραμ μπορεί να σας φέρει αρκετά κοντά. Αν δε βολεύει να χρησιμοποιήσετε συγκοινωνία, πάρτε ένα “petit taxi”αλλά ζητήστε απ’ τον οδηγό να βάλει ταξίμετρο (το αιώνιο πρόβλημα με τους ταξιτζήδες στο Μαρόκο) αλλιώς θα καταλήξετε να μαλώνετε για μια αδικαιολόγητα υπερχρεωμένη διαδρομή.

20160704_152256Twin Center: Οι δίδυμοι ψηλοί πύργοι της Καζαμπλάνκα φιλοξενούν στο εσωτερικό τους μεταξύ άλλων ένα εμπορικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και τα γραφεία εταιρειών και διαφόρων υπηρεσιών. Είναι εντυπωσιακοί στο μέγεθος τους κι ανήκουν στα ψηλότερα κτίρια τόσο του Μαρόκου όσο και της Αφρικής. Αν σας βγάλει ο δρόμος μπείτε να ρίξετε μια ματιά στα εμπορικά καταστήματα.

Καθεδρικός Ναός της Καζαμπλάνκα (Cathédrale Sacré-Coeur): Ο εντυπωσιακός καθολικός ναός έπαυσε τη λειτουργία του το 1956 μετά την ανεξαρτησία του 20160704_144652Μαρόκου απ’ τους Γάλλους. Για κάποια χρόνια λειτούργησε σαν σχολείο όμως πλέον φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής. Είναι γενικά αφρόντιστος και παρά το εντυπωσιακό εσωτερικό του θα χρειαστεί συντήρηση προκειμένου αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα να συνεχίσει να δέχεται επισκέψεις τουριστών. Στην πόρτα πιθανότατα να βρείτε κάποιον υπεύθυνο και παράλληλα εκθέτη έργων ο οποίος θα σας αφήσει να περιπλανηθείτε δωρεάν εντός του χώρου, ενώ με 20 dirham/άτομο θα σας ξεκλειδώσει τη μεγάλη σκάλα που οδηγεί στην κορυφή του ναού, απ’ την οποία έχετε θέα όλη την πόλη. Αν έχετε χρόνο, σκεφτείτε το!

20160704_215804Rick’s Cafe: Εδώ βρέθηκα το τελευταίο βράδυ μου στο Μαρόκο κι απόλαυσα πραγματικά κάθε στιγμή. Κάναμε από νωρίς κράτηση με τον άντρα μου και χρειάστηκε να δώσουμε το όνομα του ξενοδοχείου μας καθώς και να τους επιβεβαιώσουμε την άφιξη μας προκειμένου η κράτηση μας να τεθεί 20160704_211444σε ισχύ! Ξέρω πως σας ακούγονται όλα αυτά, αλλά αυτή είναι η πολιτική του μαγαζιού και πρέπει να γίνει σεβαστή μαζί με το συνιστώμενο dress-code του (τ’ οποίο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του εστιατορίου). Το μαγαζί θέλει να κρατήσει κάποια ποιότητα τόσο στον κόσμο που δέχεται, όσο και στις υπηρεσίες του (οι υπάλληλοι είναι ευγενέστατοι και μιλούν άψογα αγγλικά) ενώ οι τιμές του είναι υψηλές σ’ ευρωπαϊκά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά το φαγητό του είναι απίστευτα νόστιμο με τον σεφ να μεγαλουργεί ακόμη και στο μαγείρεμα μιας απλής μπριζόλας ενώ η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη, πολύ ρομαντική, με ιδιαίτερο φωτισμό και απαλή μουσική. Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να νιώσετε πως πάτε λίγο πίσω, στην εποχή της θρυλικής ταινίας στην οποία ο Χάμφρι Μπόγκαρτ ήταν ιδιοκτήτης αυτής της επιχείρησης.

Γενικό συμπέρασμα

Αν βρεθείτε ποτέ στο Μαρόκο και έχετε δυο μέρες περίσσιες πηγαίνετε στην Καζαμπλάνκα. Να θυμάστε πως είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτό που φαίνεται: Δεν είναι απλά μια παραλιακή πόλη μ’ ένα μεγάλο τζαμί κοντά στο λιμάνι και με μπόλικο νέφος και άμμο να μπαίνει στα μάτια σας. Έχει τη δική της ομορφιά κι αξία κι αν της δώσετε μια ευκαιρία, είμαι σίγουρη πως θα σας ανταμείψει.

20160703_171426

Advertisements

8 σκέψεις σχετικά με το “Καζαμπλάνκα: Εκεί που η Δύση συναντάει την Ανατολή

  1. Και αυτή η «ξενάγηση» ήταν άκρως κατατοπιστική και ας γκρεμίστηκε ο θρύλος της ταινίας που ομολογώ δεν πολύ-θυμάμαι! 😛
    Και όπως λέει και η Ελένη μας, ευτυχώς που έχουμε μια Φανή να μας ταξιδεύει! 😉

    Που σε βρίσκει αυτό το σχόλιο;

    ΑΦιλάκια συννεφιασμένα και ανεμοσκορπισμένα απ΄το βουνό μου! 🙂

    1. Το σχόλιο σου με βρίσκει στην πολύ ζεστή Ολλανδία ( κι όμως!) ενώ μετράω αντίστροφα τις μέρες για να κατέβω Ελλάδα. Με βάση τους υπολογισμούς μου 4 Σεπτέμβρη θα παίρνω το πλοίο από Βόλο για Σκιάθο 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s