10 συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ολλανδία

20150405_160118

Τα τελευταία χρόνια που ζω στην Ολλανδία ουκ ολίγες φορές έχουν επικοινωνήσει μαζί μου Έλληνες που κατά κύριο λόγο κατοικούν στην Ελλάδα αλλά σκέφτονται να ‘ρθουν για “μια καλύτερη ζωή” στην Ολλανδία. Ξεκινούν – οι περισσότεροι χωρίς να με γνωρίζουν – να μου κάνουν από γενικές μέχρι πάρα πολύ ειδικές ερωτήσεις κι απ’ τη μεριά μου -παρ’ όλο που είναι τρομερά δύσκολο να “συμβουλεύω” για σημαντικά ζητήματα, άγνωστους σ’ εμένα ανθρώπους – προσπαθώ όπως κι όσους μπορώ, να τους βοηθήσω. Επειδή όμως μοιραία έχει τύχει ν’ απαντήσω ξανά και ξανά στα ίδια, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο με τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχω δεχθεί κι εγώ αλλά και πολλοί άλλοι Έλληνες που ζουν στην Ολλανδία ώστε να γλιτώσω χρόνο κι ενέργεια τόσο σ’ αυτούς που ρωτούν όσο και σ’ αυτούς που πρέπει να βρουν το χρόνο και τη διάθεση ν’ απαντήσουν (πιστέψτε με, είναι αφάνταστα κουραστικό για χρόνια να λες τα ίδια και τα ίδια). Ελπίζω λοιπόν μ’ αυτό το άρθρο να βοηθήσω κάπως τις συζητήσεις μεταξύ επίδοξων μεταναστών και Ελλήνων που ήδη ζουν στην Ολλανδία να γίνουν πιο ουσιαστικές.

Συνηθισμένη ερώτηση: “Πώς είναι η ζωή στην Ολλανδία;”

Πιθανή απάντηση: Πώς είναι η ζωή όσον αφορά ποιον τομέα; Τον καιρό; Τα εργασιακά; Τους ανθρώπους; Τα σπίτια; Την ολλανδική κουλτούρα; Δεν είναι ένα πράγμα η ζωή στην Ολλανδία όπως δεν είναι κι ένα πράγμα η ζωή στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αν θέλετε συγκεκριμένες απαντήσεις, κάντε συγκεκριμένες ερωτήσεις!

Συνηθισμένη ερώτηση: “Τι χρειάζεται να έχω για να ΄ρθω να μείνω στην Ολλανδία;”

Πιθανή απάντηση: Δουλειά, το λιγότερο! Πλέον δεν νοείται να ‘ρθει κάποιος στην Ολλανδία χωρίς να έχει υπογράψει συμβόλαιο ή να έχει κλείσει κάποιες συνεντεύξεις για υποψήφιες δουλειές. Αλλά επειδή πολλοί θα πουν πως προτιμούν πρώτα να ‘ρθουν και μετά να ψάξουν για εργασία, ας έχουν τουλάχιστον ένα καλό κομπόδεμα μαζί τους, καθώς όσο ψάχνονται πρέπει να πληρώνουν για φαγητό και διαμονή. Ήδη τα τελευταία χρόνια παιδιά στις ελληνικές κοινότητες δέχονται κάθε μήνα δεκάδες τηλεφωνήματα από Έλληνες που ήρθαν χωρίς δεκάρα στην τσέπη στην Ολλανδία κι επειδή προφανώς δεν ήξεραν τι τους περιμένει, κατέληξαν άστεγοι με δυο βαλίτσες στο χέρι να παρακαλάνε να φιλοξενηθούν ή να τους κλείσει κάποιος εισιτήριο για να φύγουν πίσω στην Ελλάδα. Για να μην καταλήξετε λοιπόν στα παγκάκια ζητώντας από άγνωστους Έλληνες να σας βοηθήσουν (οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι επειδή έχουν την ίδια υπηκοότητα μ’ εσάς να το κάνουν) οργανωθείτε και μην έρχεστε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια!

Έχετε στο νου σας πως με το που θα βρείτε δουλειά πρέπει να κινηθείτε γρήγορα για την εύρεση σπιτιού, την εγγραφή σας στον ολλανδικό δήμο και την έναρξη ασφάλειας υγείας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε 1-2 μήνες το πολύ, οπότε δεν έχετε χρόνο για χάσιμο. Οργανωθείτε όσο καλύτερα γίνεται από πριν!

20151227_150601

Συνηθισμένες ερωτήσεις: “Πού να ψάξω για δουλειά; Πού να ψάξω για σπίτι;”

Πιθανή απάντηση: Δεν υπάρχει ένα μέρος, υπάρχουν άπειρες ιστοσελίδες να κάνετε την έρευνα σας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας: Linked-in (πρώτο και πολύ σημαντικό), Indeed, Monsterboard, Stepstone, iamexpat.nl, werk.nl, jobs.expatica.com

Ιστοσελίδες εύρεσης σπιτιού: Pararius.nl, kamernet.nl, funda.nl, directwonen.nl.

Επίσης μην παραλείπετε να ελέγχετε συχνά τις αναρτήσεις σε γκρουπ στο facebook που αφορούν τόσο την αναζήτηση ή την προσφορά εργασίας όσο και την εύρεση ή την προσφορά σπιτιού. Μπορεί έτσι να γλιτώσετε πολύ χρόνο και πολύ χρήμα!

Συνηθισμένη ερώτηση: Πόσα χρήματα μπορεί κανείς να βγάλει δουλεύοντας στην Ολλανδία;

Πιθανή απάντηση: Από μηδέν έως πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά υπάρχει άραγε κάποιος που μπορεί ν’ απαντήσει σ’ ένα τέτοιο ερώτημα με ακρίβεια; Το τι μισθό θα λάβει κάποιος άνθρωπος εξαρτάται απ’ το επάγγελμα που επιθυμεί να κάνει, απ’ τα αντικειμενικά προσόντα που έχει, απ’ την εργατικότητα και τη θέληση του να δουλέψει, απ’ το είδος της επιχείρησης που θα δουλέψει κι από τόσα άλλα. Γενικά πρέπει να ξέρετε πως για να νοικιάσετε δωμάτιο ή σπίτι, για να είστε εντάξει με τους λογαριασμούς και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας πρέπει να έχετε μισθό πάνω από 1000 ευρώ (για λιγότερα μήπως να μην το κουνούσατε από Ελλάδα;) αλλά επαναλαμβάνω πως ανάλογα με την επαγγελματική σας εξέλιξη στην Ολλανδία μπορεί να φτάσετε να παίρνετε αρκετά περισσότερα.

Extra tip: Ποτέ μην ρωτάτε πόσα παίρνει κάποιος. Ρωτήστε πόσα ξοδεύει. Έτσι θα ξέρετε πολλά περισσότερα για το κόστος ζωής σε μια χώρα.

Συνηθισμένη ερώτηση: Τα ολλανδικά είναι απαραίτητα για να δουλέψω στην Ολλανδία; Τα αγγλικά μου φτάνουν; Δουλειές στα ελληνικά υπάρχουν;

Πιθανή απάντηση: Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δηλαδή επαγγελμάτων, καλή δουλειά χωρίς ολλανδικά λίγο δύσκολο να βρει κάποιος. Δουλειές του ποδαριού με αγγλικά ή κι ελληνικά βεβαίως υπάρχουν, αλλά φαντάζομαι πως δεν είναι όνειρο σας να μεταναστεύσετε από την Ελλάδα για να ‘ρθειτε να δουλεύετε απεριόριστα χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα στην Ολλανδία, έτσι;

Κάντε έρευνα αγοράς πριν έρθετε. Δείτε με τα πτυχία σας και την προϋπηρεσία σας αν μπορείτε να βρείτε δουλειά χωρίς να μιλάτε ολλανδικά. Αν όχι, ξεκινήστε αμέσως μαθήματα. Ξέροντας ολλανδικά θα έχετε πολλαπλάσιες ευκαιρίες εργασιακής ανέλιξης. Δε θα συναγωνίζεστε απλά άλλους αγγλόφωνους expats αλλά και τους ίδιους τους Ολλανδούς.

20151227_151346

Συνηθισμένη ερώτηση: Υπάρχουν μέρη στην Ολλανδία στα οποία μπορώ να βρω/συναντήσω μαζεμένους Έλληνες;

Πιθανή απάντηση: Αναζητήστε διαδικτυακά τις ελληνικές κοινότητες. Μάθετε για ομαδικές δραστηριότητες Ελλήνων, για γιορτές που διοργανώνονται, για συναντήσεις σε μπαρ κι εστιατόρια. Εγγραφείτε σε γκρουπ Ελλήνων στο facebook που ήδη ζουν στην Ολλανδία και προσπαθήστε να τα παρακολουθείτε τακτικά.

Συνηθισμένη ερώτηση: Πώς μπορώ να βρω φτηνό ποδήλατο στην Ολλανδία και τι κάνω αν μου το κλέψουν;

Πιθανή απάντηση: Προκειμένου ν’ αγοράσει κάποιος φτηνό ποδήλατο στην Ολλανδία πρέπει ν’ αναζητήσει ποδήλατα από δεύτερο χέρι (second hand) τα οποία μπορεί να βρει σε διάφορα μέρη: Σε μαγαζιά όπου επισκευάζουν ποδήλατα και τα πουλάνε σε συμφέρουσες τιμές, μέσω φίλων και γνωστών οι οποίοι πουλάνε τα ποδήλατα τους γιατί αγόρασαν καινούρια ή γιατί φεύγουν απ’ τη χώρα αλλά και μέσω διαδικτύου (τσεκάρετε το http://maarktplaatz.nl/ και τα διάφορα γκρουπ στο facebook).

Όσον αφορά το θέμα της κλοπής ποδηλάτου είναι πράγματι σοβαρό και έχει πάρει τη μορφή μάστιγας στην Ολλανδία. Η αστυνομία προσπαθεί να το ελέγξει με διαφόρους τρόπους αλλά ειλικρινά δεν μπορείς να σταματήσεις πλήρως τις κλοπές ποδηλάτων σε μια χώρα που τα ποδήλατα είναι περισσότερα απ’ τους κατοίκους της! Αυτό που συνιστούν οι παλιοί στους νεοφερμένους είναι διπλές, γερές κλειδαριές και να μάθετε ποια είναι τα περισσότερο και λιγότερο πιθανά μέρη για να σας κλέψουν το ποδήλατο. Επίσης, να θυμάστε πως όσο πιο γρήγορα συνηθίσετε στην ιδέα πως αργά ή γρήγορα θα σας κλέψουν το ποδήλατο σας τόσο μικρότερο και πιο διαχειρίσιμο θα είναι το σοκ σας όταν αυτό συμβεί. Μπορεί να συμβεί κυριολεκτικά και στις καλύτερες οικογένειες, όχι μία αλλά πάμπολλες φορές, οπότε απλά δεχτείτε το ως έναν αρνητικό παράγοντας διαμονής στην Ολλανδία και μάθετε να το αντιμετωπίζετε, ενώ παράλληλα γίνετε όσο πιο σχολαστικοί μπορείτε με τη φύλαξη του ποδηλάτου σας.

Συνηθισμένη ερώτηση: Τι με δυσκόλεψε περισσότερο στη νέα μου ζωή στην Ολλανδία;

Πιθανή απάντηση: Πολλά τα οποία δεν απαριθμούνται έτσι εύκολα. Εξάλλου έχουν γραφεί τόσα και τόσα άρθρα από τους Έλληνες του εξωτερικού για το πως είναι να μη μένεις στην Ελλάδα και να μένεις οπουδήποτε αλλού οπότε γιατί να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια;

Αν όμως είναι τόσο σημαντικό να ξανά πούμε λίγα πράγματα, ορίστε τι πρέπει να ‘χει στο μυαλό του όποιος θέλει να μεταναστεύσει: Η μετανάστευση είναι άγριο πράγμα. Θέλει αποφασιστικότητα, υπομονή, προσαρμοστικότητα. Δεν πας διακοπές, αλλάζεις χώρα. Και δουλειά να έχεις και σπίτι και πέντε φίλους, δεν είσαι στην Ελλάδα. Ποτέ δε θα είσαι στην Ελλάδα εκτός κι αν γυρίσεις πίσω. Προσάρμοσε ιδέες, στάση ζωής και νοοτροπία. Εξελίξου. Είσαι σε μια ξένη χώρα, δε θ’ αλλάξεις το σύστημα όπως σε βολεύει και σε συμφέρει, αντίθετα αν θέλεις να ζήσεις εδώ θα προσπαθήσεις να ενσωματωθείς σ’ αυτό. Μάθε τη γλώσσα. Προσπάθησε να καταλάβεις τους ανθρώπους, την κουλτούρα, τους κανόνες της χώρας. Κατάλαβε πως δεν υπάρχει πουθενά Παράδεισος και πως ο Παράδεισος δεν είναι η Ελλάδα που άφησες. Έτσι απλά σου φαίνεται γιατί έφυγες. Αντικειμενικά η Ελλάδα είναι Παράδεισος μόνο το καλοκαίρι, κι αυτό ναι, το παραδέχονται οι περισσότεροι, Έλληνες και μη.

20160505_145643

Συνηθισμένη ερώτηση: Τι μου λείπει περισσότερο απ’ την Ελλάδα;

Πιθανή απάντηση: Τα καλά της Ελλάδος. Δε μου λείπουν όμως καθόλου τα κακά της, γι’ αυτό προς το παρόν κάθομαι εδώ και δε γυρίζω πίσω. Όσοι νοσταλγούν την Ελλάδα και με τα καλά της και με τα κακά της, προφανώς πρέπει να ψάξουν τρόπο να επιστρέψουν σ’ αυτήν.

Μπορείτε να βρείτε το άρθρο και στο honeynews.gr

12 σκέψεις σχετικά με το “10 συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ολλανδία

 1. Νομιζω ότι οποτε καποιος ρωτάει για χιλιοστη φορα αυτές τις βασικές ερωτησεις στη σελίδα του fb για τους ελληνες του Groningen, θα στέλνω το ποστ σου!
  Μα ποσο δικιο έχεις για κάποιες χαζές ερωτήσεις!
  Μια μικρή διόρθωση μόνο, μην αποθαρρύνουμε και πολύ τον κόσμο: για τεχνικά επαγγέλματα (προγραμματιστές, ηλεκτρονικούς κλπ) δεν είναι απαραίτητα τα ολλανδικά. Όσο δεν έχεις να κάνεις με πελάτες και έχεις τεχνικές γνώσεις, θα σε πάρουν και με αγγλικά.
  Αλλά πάντα πρέπει να δείχνεις πρόθυμος να μάθεις και εννοείται ότι όντως να προσπαθήσεις να μάθεις. Πολλές εταιρείες δέχονται να σε προσλάβουν αλλα με την προϋπόθεση να μάθεις ολλανδικά (μπορεί και να τα πληρώσουν κιόλας).
  Εγώ είμαι ακόμα στο τραγικό επίπεδο Β1, θα έπρεπε να μιλάω τέλεια μετά από 4,5 χρόνια, αλλά δεν βοηθάει καθόλου το ότι όλοι μιλάνε αγγλικά παντού 😦

  Και μια καλή ιδέα είναι να έρθετε για ένα μάστερ εδώ (αν βέβαια έχετε την οικονομική δυνατότητα). Έχοντας πτυχίο από εδώ, αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες πρόσληψης.

  1. Ευχαριστούμε Zizeloni για τις ιδέες σου. Όντως, ισχύουν αυτά που λες.
   Όσο για το Β1 επίπεδο στα ολλανδικά πίστεψε με κι εγώ και οι περισσότεροι φίλοι μου κάπου εκεί είμαστε. Αλλά και φίλοι που πήγαν παραπάνω δεν τα μιλάνε και σαν τ’ αγγλικά τα ολλανδικά. Τι να κάνουμε που είναι μυστήρια γλώσσα και θέλει το χρόνο της; Υπομονή κι επιμονή θέλει!

   1. Αν δεν χρησιμοποιεις τη γλωσσα, δεν τη μαθαινεις. Να ψωνιζω και να παραγγελνω μια χαρα ξερω, αλλα αυτες ειναι ολες μου οι συζητησεις 🙂

   2. Ε, την αρχή την έχεις κάνει. Συνέχισε και λίγο-λίγο θα το πας καλύτερα. Εξάλλου οι Ολλανδοί δε φημίζονται και για τις εκ βαθέων συζητήσεις που πιάνουν οπότε δύσκολο να χρειαστεί κάποια στιγμή να μιλήσεις για τη θέση της γυναίκας στη Μέσω Ανατολή στα ολλανδικά :p

 2. Να σου πω την αλήθεια δεν μου φαίνονται τραγικέ αυτές οι ερωτήσεις, σίγουρα πολύ αφηρημένες, αλλά αφορούν λίγο πολύ οτιδήποτε σκέφτεσαι όταν μετακομίζεις στο εξωτερικό, ειδικά αν είσαι 18 και έχεις μόλις τελειώσει το σχολείο. Υπομονή με όλους Φανή:p

  1. Προς Θεού, δεν είπα ότι είναι τραγικές. Όλοι στην αρχή σε μια ξένη χώρα έρχονται σαν ζαλισμένα κοτόπουλα και είναι λογικό να έχουν ερωτήσεις. Οι Έλληνες όμως που είναι ήδη έξω χρόνια πίστεψε με έχουν πει ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια σε βαθμό που τα ‘χουν παίξει. Γι’ αυτό και ‘γω και κάποιοι φίλοι ξεκινήσαμε να γράφουμε και συγκεντρωτικά άρθρα πληροφοριών για να μη μιλάμε, απλά να δίνουμε το λινκ λέγοντας «Διάβασε». Σε διεβεβαιώ πως πολλοί θέλουν να μεταναστεύσουν αλλά βαριούνται ακόμη και να διαβάσουν! Εκεί ναι, πρέπει να έχεις υπομονή 🙂

 3. Mαίρη Κοτζαμάνη

  Να ρωτήσω κι εγώ κάτι που νομίζω ότι δεν είναι χαζό αλλά πολύ πολύ σημαντικό. Κι αν κάποιος γνωρίζει θα εκτιμούσα πολύ να ακούσω την άποψή του. Ο γιος μιας φίλης μου, 19 ετών ξεκίνησε τώρα σπουδές στο πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ στη φυσικοθεραπεία. Ομως άλλαξε γνώμη και θέλει να πάει Ιατρική στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Δεν έχει όμως καλούς βαθμούς στη βιολογία και στη χημεία ούτε τα είχε σαν μαθήματα επιλογής. Εχει δώσει Πανελλήνιες. Τα διάφορα γραφεία εδώ στην ελλάδα που ασχολούνται με σπουδές στο εξωτερικό του λένε να γυρίσει πίσω… και να κάνει Α LEVEL σε αυτά τα μαθήματα (με πολύ υψηλό κόστος) ώστε να τον δεχτούν την επόμενη χρονιά σ πανεπιστήμιο σε κάποιο από τα δύο Πανεπιστήμια που έχει η Ολανδία στην ιατρική. Οπότε σε αυτή τη φάση -σε διαδικασία επείγοντος- προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτική. Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει αυτή την προετοιμασία στα δύο αυτά μαθήματα εκεί στην Ολλανδία (εφόσον βρίσκεται ήδη εκεί και έχει τακτοποιηθεί σε σπίτι) έτσι ώστε να γινει στη συνέχεια αποδεκτός από το Πανεπιστήμιο είτε του Μααστριχτ είτε σε ένα άλλο Ιατρικής που δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του? Θα εκτιμούσα απεριόριστα μια απάντηση από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό.

  1. Γεια σου Μαίρη κι ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Η αλήθεια είναι πως ρωτάς κάτι πολύ εξειδικευμένο τ’ οποίο προφανώς μπορεί να το απαντήσει μόνο κάποιος/α που πρόσφατα βρέθηκε σε παρόμοια θέση. Δυστυχώς, εγώ δε μπορώ να βοηθήσω πολύ, αυτό όμως που θα προτρέψω τον γιο της φίλης σου να κάνει είναι να επικοινωνήσει το συντομότερο (κι αύριο αν γίνεται) με το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ κι εξηγώντας την κατάσταση να περιμένει κάποια απάντηση/καθοδήγηση.Το κάθε πανεπιστήμιο έχει κανονισμούς και προϋποθέσεις αποδοχής φοιτητών οπότε προκειμένου να τον δεχτούν ή όχι, θα χρειαστεί να του εξηγήσουν τι χρειάζεται για ν’ ακολουθήσει σπουδές εκεί. Ξέρω φίλους που με καλό ψάξιμο κατάφεραν να βγάλουν άκρη και με τις σπουδές τους και με όποιες αλλαγές ήθελαν να κάνουν σ’ αυτές. Επίσης, ο 19χρονος φοιτητής καλό είναι να συνομιλήσει (στο Facebook ή αλλού) με μέλη-φοιτητές Ολλανδικών πανεπιστημίων γιατί σε περίπτωση που κάποιος έχει ζήσει κάτι παρόμοιο θα μπορέσει να τον βοηθήσει/καθοδηγήσει.

   Ελπίζω έστω και λίγο να βοήθησα κι ελπίζω να βρεθεί άκρη για τον νεαρό φοιτητή.

 4. Παράθεμα: Η αλήθεια για τους Έλληνες της Oλλανδίας - InEvros.gr

 5. Παράθεμα: Η αλήθεια για τους Έλληνες της Oλλανδίας - GoSerres.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s