«Η αγάπη» από τον Λεό Μπουσκάλια

IMG_20160731_135408

Ο Ιούλιος βγαίνει κι εγώ τελείωσα ένα βιβλίο που πιλάτευα εδώ και καιρό – και δεν καθόμουν κάπου, κάπως ήρεμα να το απολαύσω και να το τελειώσω.

Ο Λεό Μπουσκάλια δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: Ο συγγραφέας του πασίγνωστου “Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις” αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο ταξίδι της προσωπικής του ολοκλήρωσης κι αυτοπραγμάτωσης καθώς και στη διάδοση του μηνύματος της δύναμης της αγάπης. Αποτέλεσμα αυτού του διαρκούς αγώνα αφιερωμένου στη συζήτηση, στη βίωση και στο μοίρασμα της αγάπης αποτελεί το βιβλίο του “Η αγάπη”, το οποίο πρωτο-κυκλοφόρησε το 1972.

Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο ο Μπουσκάλια δεν επιχειρεί να ορίσει και ν’ αποσαφηνίσει οριστικά την αγάπη, αλλά περισσότερο να μοιραστεί τα προσωπικά του συμπεράσματα περί αγάπης ή τα συμπεράσματα άλλων ανθρώπων που στο ταξίδι της ζωής τα μοιράστηκαν μαζί του. Κατηγοριοποιεί, απλοποιεί, αποσαφηνίζει το άπειρο νόημα και είναι της αγάπης. Λέει ιστορίες, εξομολογείται αληθινά γεγονότα, προβάλλει προβληματισμούς, θέτει ερωτήματα, δίνει κάποιες απαντήσεις μα διαρκώς αναζητά κι άλλες.

Δε μπορώ να περιγράψω πολλά γι’ αυτό το βιβλίο αφού δεν “τεμαχίζεται” σε αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια ολόκληρη ιστορία που δε μοιάζει να ‘χει αρχή αλλά σίγουρα δεν έχει τέλος, όπως ακριβώς και η αγάπη. Εξάλλου όπως θα ‘λεγε και ο Μπουσκάλια, η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ καθώς δεν τελειώνουμε κι εμείς ποτέ μαζί της. Την ανακαλύπτουμε, τη νιώθουμε, ωριμάζουμε μέσα σ’ αυτήν, αλλά δε μπορούμε να τη χορτάσουμε, να την αφήσουμε, να την αγνοήσουμε. Η αγάπη υπάρχει σ’ όλη τη διάρκεια της σύντομης ανθρώπινης ύπαρξης και ποτέ δε τη φτάνουμε αρκετά, μπορούμε όμως να προσπαθούμε καθημερινά να πάμε κοντά της όλο και περισσότερο. Κι αν προσπαθούμε να την πλησιάσουμε, θα δούμε πως κι αυτή όλο και περισσότερο θα ‘ρχεται προς το μέρος μας. Και θα ‘ρθουν και μέρες που θα νιώσουμε πως δεν έχουμε πια απόσταση να διανύσουμε, πως η αγάπη είναι εδώ, μέσα μας. Τώρα, αυτή τη στιγμή είμαστε αγάπη. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι αγάπη.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, μικρό μα ικανό να σας πάει σε πολλά επίγεια και μη μέρη όπου θα βρείτε μορφές αγάπης. Περισσότερο απ’ όλα, ένα βιβλίο που θα σας κάνει να κοιτάξετε λίγο πιο βαθιά, μέσα σας, προκειμένου ν’ αγαπήσετε το πρώτο και ίσως το μοναδικό πλάσμα που σας ανήκει σ’ αυτή τη ζωή: τον εαυτό σας.

 

Readathon2016: Ένα βιβλίο που βρίσκεται καιρό στο ράφι σας.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Η αγάπη» από τον Λεό Μπουσκάλια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s