Σπανακοτυρόπιτα

20160522_205812

Πριν περίπου ένα μήνα βρήκα σε σούπερ-μάρκετ φτηνό φύλλο για πίτα και είπα να το πάρω και με την πρώτη ευκαιρία να φτιάξω σπανακοτυρόπιτα. Είχα πάντα μια μικρή φοβία για τις πίτες παρ’ όλο που φίλοι και φίλες μ’ έχουν διαβεβαιώσει πολλάκις πως δεν πρόκειται για τίποτα τρομερό και φοβερό ως προς την παρασκευή του. Τελικά όντως δεν ήταν κι αν είχα βρει και καλύτερο φύλλο μάλλον θα μιλούσαμε για μεγάλη επιτυχία. Παρακάτω θα σας δώσω την εύκολη διαδικασία προετοιμασίας κι ελπίζω να σας φανεί όσο εύκολο φάνηκε και σ’ εμένα.

Υλικά:

20160522_192858Μια συσκευασία φύλλο για πίτα

Μισό κιλό σπανάκι σε φύλλα

Μισό κιλό λευκό τυρί (όχι φέτα, κάποιο τυρί λιγότερο αλμυρό κι έντονο σε γεύση)

2 αυγά

Λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεματάμε το σπανάκι για 15-20 λεπτά περίπου ίσα-ίσα να μαραθεί (αλλά όχι να διαλυθεί).

20160522_192848

Έπειτα το ρίχνουμε στο σουρωτήρι και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

20160522_193521

Σ’ ένα μπολ θρυμματίζουμε το τυρί μας κι έπειτα σπάμε και ρίχνουμε μέσα τα δυο αυγά, λίγο αλάτι, αρκετό πιπέρι και λίγη ρίγανη.

20160522_195022

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας και στη συνέχεια προσθέτουμε σ’ αυτό και το ζεματισμένο σπανάκι και ξανά-ανακατεύουμε μέχρι τυρί και σπανάκι να έχουν γίνει ένα.

20160522_195541

Βάζουμε το φούρνο μας να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς όσο ετοιμάζουμε την πίτα μας στο ταψί. Βουτυρώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί (ανάλογα και το μέγεθος των φύλλων που έχουμε) και τοποθετούμε σιγά-σιγά τα φύλλα μας αρχικά στη βάση του ταψιού αφήνοντας περίπου τα μισά απ’ έξω για “σκέπασμα”.

20160522_194337

Μόλις έχουμε καλύψει καλά όλη την επιφάνεια του ταψιού μας ξεκινάμε ν’ απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στο ταψί μας.

20160522_195844

Τέλος, σκεπάζουμε τη γέμιση μας με τα κομμάτια απ ‘τα φύλλα που κρέμονται έξω απ’ το ταψί και με οποιοδήποτε ακόμη έξτρα φύλλο έχουμε κρατήσει. Απλώνουμε δυο κουταλιές λάδι πάνω απ’ την πίτα μας και μ’ ένα μαχαιράκι χαράζουμε τα κομμάτια μας.

20160522_200252

Ψήνουμε για περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς. Έπειτα βγάζουμε το ταψί μας και περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.

20160522_203234

Τι θα έκανα διαφορετικό: Χωρίς δεύτερη σκέψη θα χρησιμοποιούσα διαφορετικό φύλλο για πίτα. Είναι απίστευτο το πόσο καλή μου βγήκε η γέμιση αλλά πόσο ακατάλληλο αποδείχθηκε το φύλλο που αγόρασα για την παρασκευή πίτας. Απ’ τη στιγμή που το έστρωνα στο ταψί μου φάνηκε πολύ λεπτό και μετά το ψήσιμο βγήκε τελικά υπερβολικά τραγανό και διαλυόταν εύκολα. Την επόμενη φορά σκέφτομαι σοβαρά ν’ ανοίξω δικό μου φύλλο, εκτός αν βρω κάποιο χοντρό φύλλο – ελληνικού τύπου – για πίτα. Φροντίστε λοιπόν το φύλλο σας είτε σπιτικό είτε αγοραστό να έχει ικανοποιητικό πάχος προκειμένου η πίτα σας να βγει γευστική κι αφράτη αντί για λεπτή και ξεροψημένη.

3 thoughts on “Σπανακοτυρόπιτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s