Φασόλια γίγαντες στο φούρνο

20151201_225930

Ένα σχετικά εύκολο φαγητό το οποίο δεν είχα επιχειρήσει ποτέ να φτιάξω. Η μάνα μου “καθάρισε” κι έχω μερικά κιλά φρέσκους γίγαντες από Ελλάδα να βγάλουμε το χειμώνα εδώ οι οσπριοφάγοι. Μαγείρεψα χθες μια δόση για πρώτη φορά και παρ’ όλο που δε χρησιμοποίησα αμέτρητα υλικά για να νοστιμεύσω το φαγητό (βλέπε άλλα λαχανικά π.χ. καρότα ή πιπεριές), οι γίγαντες βγήκαν πολύ καλοί (και το μουγκρητό του άντρα μου ενώ τους έτρωγε επικύρωσε την αρχική μου αίσθηση!). Ορίστε τι έκανα:

Υλικά:

500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες (περίπου 2,5 κούπες του καφέ)

Νερό ίσα να σκεπαστούν οι γίγαντες στο ταψί

3-4 μεγάλα κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουτί σάλτσα τομάτας

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο

Εκτέλεση: Πλένουμε τους γίγαντες κι έπειτα τους μουσκεύουμε σε νερό για περίπου 8 ώρες. Στη συνέχεια τους βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τους αφήνουμε να βράσουν (με νερό να τους καλύπτει) για περίπου μια ώρα).

20151201_194328

Κατόπιν περιχύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και σουρώνουμε τους γίγαντες. Τους ρίχνουμε σ’ ένα μεσαίο ταψί κι ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Πρώτα ρίχνουμε στο ταψί τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα κι ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (λάδι, σάλτσα τομάτας, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο) και ξανά ανακατεύουμε.

20151201_210148

Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό στο ταψί μέχρι να σκεπαστούν οι γίγαντες μας. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα.

20151201_210418

Θέλουμε οι γίγαντες να ρουφήξουν το νερό και να μαλακώσουν μες την κόκκινη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά.

Με τι μπορείτε να συνοδεύσετε τους γίγαντες φούρνου:

– Με θαλασσινά

– Με πράσινη σαλάτα εποχής

– Με μαύρες ελιές

– Με τυρί φέτα

Και φυσικά μην ξεχάσετε να πιείτε και λίγο τσιπουράκι, έτσι;🙂

7 thoughts on “Φασόλια γίγαντες στο φούρνο

  1. Αγαπημένοι γίγαντες, από τα φαγητά που εκτίμησα πολύ ως ενήλικη. Εγώ βέβαια τους κάνω πιο «περιποιημένους», με διάφορα λαχανικά εννοώ🙂
    Βάζω καρότα και σέλερι ψιλοκομμένα και τα βράζω μαζί με τους γίγαντες πριν τους ρίξω στο φούρνο γιατί έτσι λιώνουν και τους δίνουν εξτρά γλύκα. Και για να φάνε και τα παιδιά, ρίχνω στο τέλος και χοντροκομμένο λουκάνικο μέσα και τους… αποτελειώνω, με κάθε έννοια.

    Φιλάκια
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s