Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό

20151106_193509

Δεν ξέρω εδώ και πόσον καιρό (μπορεί να ‘χει και χρόνια) άκουγα από διάφορα άτομα πως με την πρώτη ευκαιρία θα ‘πρεπε να διαβάσω κάποια βιβλία του Χόρχε Μπουκάι. Πρόσφατα λοιπόν τελείωσα ένα γνωστό του βιβλίο, το “Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό”, το οποίο μου δάνεισε ένας φίλος λέγοντας μου τα καλύτερα ενώ παράλληλα μου τόνιζε πως όποτε μπορούσα θα ‘πρεπε να διαβάσω και το “Να σου πω μια ιστορία” του ίδιου συγγραφέα.

Ο Χόρχε Μπουκάι είναι ένας πολύ γνωστός συγγραφέας μα πριν αρχίσει να γράφει ήταν ήδη πετυχημένος γιατρός και ψυχοθεραπευτής στην Αργεντινή απ’ όπου και κατάγεται. Τα βιβλία του απ’ όσο έχω ακούσει – και απ’ το λίγο που διαπίστωσα – είναι ουσιαστικά αναγνώσματα μοντέρνας φιλοσοφίας – ψυχολογίας. Βάζω στοίχημα πως κάποιες ιστορίες σ’ αυτά τα βιβλία θα σας θυμίσουν θεματικές με τις οποίες καταπιάστηκε ο Λεό Μπουσκάλια, παρ’ όλο βέβαια που τα κείμενα του Μπουκάι έχουν πιο ψυχαναλυτική μορφή.

Στο βιβλίο “Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό” ο Μπουκάι καταπιάνεται με τρεις ξεχωριστές θεματικές: “Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό”, “Φόβοι”, “Ενοχές”. Δίνει εμφανώς περισσότερη σημασία κι έκταση στην πρώτη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αναπτύσσει σημαντικά και μ’ επιχειρήματα τις άλλες δυο. Προσωπικά κράτησα πολλές σημειώσεις και βρέθηκα να συμφωνώ με πολλά απ’ όσα διάβασα, παρ’ όλο που ο Μπουκάι πολλές φορές έχει κατηγορηθεί πως απλοποιεί δραματικά πολλές έννοιες και καταλήγει με απόλυτο τρόπο σε κάποια συμπεράσματα. Στο βιβλίο του “Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό” δε μπορώ να πω πως διαπίστωσα συχνά τα εν λόγω ατοπήματα. Το γεγονός δε ότι γράφει απλά – το απλοποιημένο είναι μια άλλη ιστορία – μου έδωσε την αίσθηση πως θέλει να τον κατανοούν οι πάντες, όχι μόνο οι έχοντες γνώσεις ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας. Αν αυτό είναι το κίνητρο του τότε το πετυχαίνει σίγουρα. Αν τώρα όσοι μιλούν για υπερβολική απλοποίηση κάποιων εννοιών εννοούν πως ο υπερβολικός σημασιολογικός κατακερματισμός κάποιων ψυχολογικών φαινομένων με σκοπό την καλύτερη κατανόηση μοιραία αφήνει κάποια πράγματα απ’ έξω, τότε πράγματι κάτι τέτοιο μπορούμε να πούμε πως συμβαίνει. Όμως ποιος άραγε μπορεί στ’ αλήθεια να συμπεριλάβει όλα όσα αναλογούν σε περίπλοκες έννοιες όπως “αυτοεκτίμηση”, “εγωισμός”, “φόβος”; Ο Μπουκάι γράφει ένα βιβλίο και καταθέτει μια τίμια προσπάθεια να επικοινωνήσει σημαντικά ζητήματα. Δεν νομίζω πως όλοι εμείς πρέπει ν’ αναμένουμε από μοντέρνους θεραπευτές ψυχικής υγείας να γράψουν τη βίβλο του ανθρώπινου ψυχισμού, καθώς λογικά θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετούς αιώνες για ένα τέτοιου είδους επίτευγμα.

Συστήνω το βιβλίο “Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό” σε όποιον έχει το χρόνο και τη συγκέντρωση να διαβάσει ένα βιβλίο που μιλάει γι’ ανθρώπινα καθημερινά ψυχολογικά συμπτώματα. Όλοι ξεκινάμε απ’ τη γέννηση μας και όσο μεγαλώνουμε ασχολούμαστε με την αυτοεκτίμηση μας (την έλλειψη ή την έντονη ύπαρξη της), τον εγωισμό μας (θεωρώντας τον ένα κακό που δε μπορούμε να αποτινάξουμε από πάνω μας), τους φόβους μας (που τους θεωρούμε εχθρούς), τις ενοχές (οι οποίες ακολουθούν συχνά πολλές απ’ τις επιλογές μας), μέχρι τη στιγμή που θα πεθάνουμε. Ο Χόρχε Μπουκάι γράφει για όλα τα παραπάνω προσπαθώντας να τα τοποθετήσει σε μια ρεαλιστική, ειλικρινή διάσταση, να λύσει κάποιες παρεξηγήσεις και κάποιες παρερμηνείες και θεωρώ πως το πετυχαίνει μέσα από παραδείγματα, ιστορίες δικές του ή φίλων του αλλά και μικρά παραμύθια. Αν είστε σε φάση ενδοσκόπησης κι έχετε διάθεση να σκεφτείτε και ν’ αναρωτηθείτε πάνω σε όσα διαβάζετε, αυτό το βιβλίο θα σας αρέσει πολύ!

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό

  1. Με βρίσκεις πολύ σύμφωνη Φανή μου, για όλες αυτές τις όντος απλά δοσμένες διδακτικές ιστορίες του Μπουκάι, νομίζω πως ως ψυχολόγος έχει βρει τον τρόπο ν’ αγγίζει και αυτό είναι που έχει σημασία, συνήθως δανείζεται ιστορίες-παραβολές-μύθους απ’ τη παράδοση πολλών λαών!
    Έχω κατά καιρούς δημοσιέυσει στο blog μου, αρκετές απ’ τις ιστορίες του και μια απ΄τις αγαπημένες μου, είναι η παρακάτω, (αν δεν την γνωρίζεις!). 😉

    https://ainafetst.wordpress.com/2013/05/31/thehole/

    ΑΦιλάκια πάντα τρυφερά Φανή μου! 🙂

  2. Να πω την αλήθεια έχω δοκιμάσει κανα δύο φορές να διαβάσω Μπουκάι και πάντα τον άφηνα στη μέση. Δεν ξέρω, γιατί δεν με τράβηξε. Ενώ, όντως, οι ιστορίες του είναι πολύ εύστοχες και όμορφα δοσμένες, δεν με κέρδισε.. Ίσως να μην ήμουν στην κατάλληλη φάση, δεν ξέρω..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s