Λαζάνια με κιμά και τυριά

20151022_212445

Απίστευτο ή όχι, σήμερα ήταν η πρώτη φορά που μαγείρεψα λαζάνια στη ζωή μου! Έβγαλα απ’ το μεσημέρι ένα κιλό κιμά να ξεπαγώσει κι εκεί που αναρωτιόμουν αν θα κάνω μπιφτέκια ή μακαρόνια με κιμά βρήκα ένα ξεχασμένο πακέτο λαζάνια στο ντουλάπι μου. Βρε λες; Έτσι είπα να πειραματιστώ σήμερα μ’ ένα φαγητό που δεν έχω ξανά κάνει κι ό,τι βγει. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο αξιοπρεπές απ’ ότι περίμενα οπότε είπα να μοιραστώ μαζί σας την όλη διαδικασία.

Σημείωση: Παρ’ όλο που στις περισσότερες συνταγές για λαζάνια με κιμά οι περισσότεροι συνιστούσαν την κάλυψη του ταψιού με μπεσαμέλ, εγώ προτίμησα να φτιάξω ένα πιο ελαφρύ φαγητό και με λιγότερες θερμίδες. Έτσι αρκέστηκα απλά στο τριμμένο κίτρινο τυρί.

Υλικά (για ένα μέτριο ταψί):

1 κιλό κιμά

3-4 καρότα

300 γραμμάρια λαζάνια (λίγο παραπάνω απ’ το μισό κουτί)

τριμμένο τυρί

1 μεγάλο κρεμμύδι

τοματοπολτό

3 κουταλιές ελαιόλαδο

λίγο κόκκινο κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κανέλα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μας.

20151022_192237

Έπειτα τσιγαρίζουμε τον κιμά και τα καρότα μας, τα οποία είναι επίσης κομμένα μικρά κομματάκια. Περιμένουμε μέχρι ο κιμάς ν’ αλλάξει χρώμα – προσθέτουμε λίγο νεράκι αν χρειαστεί στο μεσοδιάστημα – και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί μας. 20151022_194324

Περιμένουμε να ρουφήξει τα υγρά του και στην πορεία προσθέτουμε τα μυρωδικά (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κανέλα) και ανακατεύουμε.

Αφού έχουμε τελειώσει με την προετοιμασία του κιμά, περνάμε στο εύκολο κομμάτι: τα λαζάνια. Καταρχάς βουτυρώνουμε το ταψάκι μας για να είμαστε έτοιμοι για την πρώτη στρώση.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε νερό προσθέτοντας αλάτι και μόλις κοχλάσει παίρνουμε μερικά λαζάνια (χρησιμοποιούσα πέντε σε κάθε στρώση οπότε έβραζα πέντε κάθε φορά) και τα βυθίζουμε στο νερό.

20151022_194713

Καλό είναι αν το νερό είναι καυτό να κλείσετε το μάτι ώστε να μην κοχλάζει ακόμη περισσότερο. Αφήνουμε τα λαζάνια μες το καυτό νερό λιγότερο από ένα λεπτό κι έπειτα τα παίρνουμε έξω προσεκτικά μ’ ένα πιρούνι (ωστόσο αν σπάσουν μην στενοχωρηθείτε πολύ – θα τα μοντάρετε στην πορεία).

20151022_194826

Φτιάξτε τοποθετώντας όσο πιο κολλητά μπορείτε την πρώτη στρώση λαζάνια στο ταψί σας κι έπειτα βάλτε την πρώτη δόση κιμά.

20151022_195050

Στόχος μου ήταν να φτιάξω τρεις στρώσεις λαζάνια και τρεις στρώσεις κιμά και τα κατάφερα. Ολοκληρώνοντας τις στρώσεις (λαζάνια, κιμάς, λαζάνια, κιμάς, λαζάνια και πάλι κιμάς) άπλωσα το τριμμένο τυρί ομοιόμορφα στο ταψί.

20151022_200238

Το φαγητό σας είναι έτοιμο για ψήσιμο. Αν έχετε αλουμινόχαρτο καλύψτε το αρχικά από πάνω (εγώ χρησιμοποίησα λαδόκολλα) και στην πορεία θα το ξεσκεπάσετε. 20151022_200432

Ψήστε στους 160-170 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάστε το ταψί σας. Αφήστε το να κρυώσει για ένα μισάωρο ή περισσότερο πριν κόψετε το πρώτο κομμάτι.

Με τι να συνοδεύσετε τα λαζάνια με κιμά:

Ειλικρινά το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι λίγο τυρί φέτα ή κάποια τυροσαλάτα/τζατζίκι. Τι άλλο να φάει κανείς με τέτοιο φαγητό μπροστά του;

20151022_204747

Αν το επιχειρήσετε καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη! 🙂

Advertisements

6 σκέψεις σχετικά με το “Λαζάνια με κιμά και τυριά

  1. Καλημέρα!
    Λαχταριστά και νόστιμα τα λαζάνια σου. Θα σου κι ένα δικό μου tip: τα βάζω όπως είναι από το πακέτο χωρίς βράσιμο, χωρίς τίποτε! Παίρνω της Barilla, δεν ξέρω αν όλες οι μάρκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι. Γλυτώνεις όμως μία κατσαρόλα στο πλύσιμο. Απλά σε αυτή την περίπτωση θέλουν αρκετά υγρά για να «βράσουν». Οπότε αφήνω λίγο πιο νερουλό τον κιμά ή αν τον κάνω πιο πηχτό ανακατεύω σε ένα λεκανάκι 1 κρέμα γάλακτος ligth με 1 pummaro και τα περιχύνω.

    Φιλιά
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    1. Καλημέρα Ελένη!
      Κι εγώ της Barilla είχα και μάλλον δεν χρειαζόντουσαν βράσιμο αλλά να σου πω τα φοβήθηκα λίγο (πρωτάρα βλέπεις) και γι’ αυτό το ψευτοβράσιμο στην αρχή. Επίσης, ο κιμάς μου δεν ήταν τέρμα ζουμερός οπότε είπα να μην το ρισκάρω. Τώρα βέβαια που μου είπες πως εσύ δεν τα βράζεις θα το θυμάμαι για την επόμενη φορά και θα φροντίσω ν’ αφήσω με ζουμάκι τον κιμά. Thanks για το tip! 🙂

  2. Πεντανόμιστο φαίνεται! (έμεινε κανένα κομματάκι και για μας;) Ειλικρινά σήμερα σκεφτόμουν κάτι ιδιαίτερο για να ψήσω και μες στις σκέψεις πέρασε η ώρα και δεν πρόλαβα. Θα επιχειρήσω αύριο να βρω χρόνο για να το κάνω. Συνολικά πόση ώρα σου πήρε να το ετοιμάσεις και να το ψήσεις; Καμιά ώρα και κάτι; Ερώτηση: Τα μυρωδικά στον κιμά τα ρίχνεις όταν είναι μέσα στην κατσαρόλα ή τον βγάζεις και μετά τα προσθέτεις;

    Ε θέλουμε κι εμείς οι άνδρες να μάθουμε κατιτίς παραπάνω (να το παίξουμε και μάγειρες στο ταίρι χαχα).

    Καλό βραδάκι!

    1. Κοίτα μεταξύ μας ό,τι είναι από προετοιμασία ο κιμάς είναι (κανά 30λεπτο-40λεπτο). Το ψήσιμο μετά 40 λεπτά θα σου πάρει πιο πολύ για τα τυριά και τα λαζάνια. Χοντρά δηλαδή θες 1,5 ώρα για όοοοολο το πακέτο (και οκ στο ψήσιμο δε θα ‘σαι από πάνω, μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο παράλληλα).
      Τα μυρωδικά στον κιμά ρίξτα προς το τέλος στην κατσαρόλα κι ανακάτεψε, δηλαδή 5-10 λεπτά πριν τον σβήσεις.
      Γενικά δε το θεωρώ περίπλοκο φαγητό όταν υπάρχουν γλυκά που πρέπει να μετράς μέχρι και το χιλιοστό της ζάχαρης που θα ρίξεις. Λίγο το ένστικτο σου να χρησιμοποιήσεις (με λογική τι θέλω, πώς είναι καλύτερα να το φάω) και δε θα ‘χεις θέμα. Αν το δοκιμάσεις καλοφάγωτο τόσο από ‘σένα όσο κι απ’ το ταίρι σου! 😉

  3. Μιαμ μιαμ! αγαπημένο φαγητό τα λαζάνια ! Αλλά ουτε εγω τα βράζω δε χρειάζονται!!! Με τον ίδιο τροπο μπορείς να κάνεις και κανελονια αν δε βαριέσαι να τα γεμίζεις 🙂 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s