Πόλη του Μεξικού – Ημέρα τρίτη

20150629_091542Το πρωί της τρίτης μέρας ξύπνησα και παρά τις 8-9 ώρες ύπνου που είχα ρίξει, ένιωθα αρκετά κουρασμένη. Ειδικά οι πατούσες μου και οι γάμπες μου ήταν αρκετά πονεμένες και ήταν σα να με παρακαλούσαν να τους δώσω ένα μικρό διάλειμμα απ’ το συνεχές πολύωρο περπάτημα των προηγούμενων ημερών.

Η μέρα ήταν Δευτέρα και – όπως και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη – τα μουσεία ήταν κλειστά. Η αλήθεια ήταν πως θέλαμε ακόμη να δούμε αρκετά μουσεία, σε διάφορα σημεία της πόλης, μα έπρεπε να κρατήσουμε την όρεξη μας για τις επόμενες ημέρες. Αποφασίσαμε να έχουμε μια “χαλαρή” μέρα απλά κάνοντας βόλτα στο κέντρο της πόλης, παρατηρώντας μέρη, κτίρια κι ανθρώπους, χωρίς να ‘χουμε συγκεκριμένο στόχο να φτάσουμε κάπου. Αν θέλαμε να προχωρήσουμε, θα προχωρούσαμε. Αν θέλαμε ένα διάλειμμα, θα πίναμε κάτι σε κάποιο ωραίο μέρος. Βλέποντας και κάνοντας θα περνούσε η μέρα, χωρίς ξεκάθαρα δομημένο πρόγραμμα. Γι’ αλλαγή ήταν μια χαρά!

20150629_092042Βγήκαμε απ’ το ξενοδοχείο μας και γι’ άλλη μια φορά βαδίσαμε την Avenida Juarez. Περάσαμε μπροστά από το Μουσείο Καλών Τεχνών (“Palacio de Bellas Artes”) και διαπιστώσαμε πόσο μεγάλη είναι η πλατεία γύρω του όταν είναι άδεια από τους εκατοντάδες επίδοξους επισκέπτες οι οποίοι περιμένουν με τις ώρες να μπουν μέσα!

Προχωρήσαμε στην Avenida Fransisco I. Madero αφήνοντας πίσω κι αριστερά μας το μεγαλοπρεπές μουσείο και στα πρώτα βήματα μας βρήκαμε μια επιγραφή για φτηνές τουριστικές αποδράσεις τόσο εντός της Πόλης του Μεξικού όσο και σε άλλες πόλεις όπως το Κανκούν ή το Ακαπούλκο. Την προσοχή μας κέντρισε η ημερήσια εκδρομή στις Πυραμίδες της Teotihuacan (“Πόλης των Θεών”) και στον Ιερό Ναό της Μαρίας της Γουαδελούπης. Ένας ευγενέστατος, μικροκαμωμένος μέσης ηλικίας άντρας ο οποίος μιλούσε καταπληκτικά αγγλικά – σε σχέση με τον μέσο Μεξικανό πιτσιρικά που δυστυχώς δε μιλάει λέξη – μας εξήγησε με λεπτομέρειες τι περιλάμβανε το πρόγραμμα της ημερήσιας εκδρομής, πόσες ώρες θα έπαιρνε η όλη περιήγηση και τι καλούμασταν να κάνουμε εμείς. Η τιμή για δυο άτομα μας φάνηκε αφάνταστα λογική σε σχέση με ό,τι είχαμε δει κι ακούσει από ένα σωρό ξεναγούς ή οποιαδήποτε άλλα ταξιδιωτικά πρακτορεία της πόλης και ίσως γι’ αυτό αρχικά να διστάζαμε να κάνουμε κράτηση καθώς αναρωτιόμασταν αν υπήρχε κάποια παγίδα στο όλο πακέτο. Ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο του κτιρίου μπροστά μας και μια νεαρή, χαμογελαστή υπάλληλος μας έκοψε απόδειξη (πόσο μούφα ή απάτη να ήταν η όλη υπόθεση τέλος πάντων;) για μια ημερήσια εκδρομή δυο ατόμων στην Teotihuacan την επόμενη μέρα. Ευχαριστήσαμε τον ευγενικό ξεναγό για τις πληροφορίες που μας έδωσε, ορίσαμε ώρα συνάντησης για το επόμενο πρωί κι αποχωρήσαμε να συνεχίσουμε τη βόλτα μας σκεπτόμενοι πως είτε μόλις κλείσαμε μια αρκετά φτηνή εκδρομή είτε μόλις είχαμε χάσει ένα χρηματικό ποσό – ευτυχώς όχι πολύ μεγάλο! Είναι που τόσοι και τόσοι μας προειδοποιούσαν να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά σε δήθεν πρακτορεία, πλανόδιους ξεναγούς που τάζουν εκδρομές και σε όσους θωρούν πως οι τουρίστες είναι τα ιδανικά θύματα για κλέψιμο, ώστε κάποιες φορές δεν ξέραμε πραγματικά αν πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη ή όχι σε κάποιον που έδειχνε να μας προσφέρει κάτι σε λογική αναλογία ποιότητας και τιμής. Για την εκδρομή αυτή θα μαθαίναμε σε λιγότερο από 24 ώρες αν είχαμε κάνει την αγορά του αιώνα ή όχι!20150629_125040

Γρήγορα βρεθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης κι αφού τράβηξα μερικές φωτογραφίες απ’ τα πανέμορφα κτίρια που έβλεπα γύρω μου, έστρεψα το μάτι μου στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Πόλης του Μεξικού (“Catedral Metropolitana”) και είδα πολύ κόσμο να μπαινοβγαίνει εντός κι εκτός του ναού. “Είναι ανοιχτά. Πάμε μέσα να τον δούμε;” ρώτησα τον άντρα μου και πολύ γρήγορα βρεθήκαμε να προχωράμε προς την είσοδο του ναού. Στο πέρασμα των χρόνων έχω δει πολλών ειδών Καθολικού ναούς σε 20150629_130607διάφορες χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία) αλλά η Μητρόπολη του Μέξικο Σίτι θα μου μείνει χαραγμένη στο μυαλό για τα έντονα χρώματα της, για τα πάρα πολλά σε αριθμό γλυπτά διαφόρων αγίων σε κάθε γωνιά του ναού και των διαφόρων παρεκκλησιών περιφερειακά του ναού και για τον μαύρο(!) Εσταυρωμένο παραπλεύρως της Αγίας Τράπεζας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας μας εντός του ναού τελούνταν θεία λειτουργία, οπότε είχαμε και την ευκαιρία να δούμε την πραγματική κατάνυξη με την οποία οι Μεξικάνοι συμμετέχουν στα θρησκευτικά τελετουργικά τους.

Λίγο πιο κάτω απ’ τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό εντοπίσαμε το περίφημο “Templo Mayor”. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαίους ιερούς χώ20150629_133327ρους του πολιτισμού των Αζτέκων ο οποίος πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Βγάλαμε φωτογραφίες εξωτερικά το κομμάτι του μουσείου το οποίο έμοιαζε περισσότερο με αρχαία αγορά παρά με ιερό τόπο και γνωρίζοντας πως σήμερα και να θέλαμε δε μπορούσαμε να μπούμε μέσα, οπισθοχωρήσαμε ώστε να βρεθούμε σε μερικούς από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης.

20150629_135931Για το επόμενο δίωρο πηγαίναμε πάνω-κάτω σε κεντρικούς δρόμους κι άλλα μικρότερα στενάκια του ιστορικού κέντρου χαζεύοντας κάθε λογής πραμάτεια που πωλούσαν οι διάφοροι μαγαζάτορες. Γεμίσαμε τις αισθήσεις μας με χρώματα, μυρωδιές, φωνές, γέλια. Είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία η βόλτα στο κέντρο μιας πόλης και η επαφή με τους ανθρώπους της και τους τοπικούς ρυθμούς ζωής. Σας προτείνω να διασχίσετε την οδό Calle del Carmen του ιστορικού κέντρου, να συνεχίσετε στην Correo Mayor, έπειτα να στρίψετε στην Calle de Mesones και να συνεχίσετε ευθεία ώσπου να βρείτε την Plaza De Juan José 20150629_144034Baz, μια μικρή πανέμορφη πλατεία μ’ ένα πέτρινο συντριβάνι στη μέση στην οποία αράζουν κατά διαστήματα παρέες ηλικιωμένων που κουβεντιάζουν αλλά και γονείς με τα παιδιά τους. Αν έχετε όρεξη για παραπάνω περπάτημα θα σας πρότεινα ν’ ακολουθήσετε πορεία προς την οδό Jose Maria Izazaga (κοντά στη στάση μετρό “Pino Suarez”) προκειμένου να βρείτε την Plaza Tloxoaque, μια από τις πιο γνωστές πλατείες του ιστορικού κέντρου. Εμείς πρέπει ν’ αποπροσανατολιστήκαμε αρκετά γιατί αντί να βρούμε την πλατεία, προχωρήσαμε αρκετά και βρεθήκαμε σε μια σκεπαστή αγορά λίγο μετά την Plaza Topacio, της οποίας δυστυχώς το όνομα δεν έχω συγκρατήσει και για την ώρα δε μπορώ να βρω ούτε διαδικτυακά! Κρίμα γιατί από έναν πλανόδιο πωλητή εκεί αγόρασα δυο από τις ωραιότερες πουκαμίσες που έχω φορέσει ποτέ στη ζωή μου και για τις οποίες – όπως ήταν αναμενόμενο – έχω ακούσει τα πιο θετικά σχόλια!

20150629_162350Η βόλτα μας εκείνη τη μέρα δε συνεχίστηκε πολύ γιατί μας έπιασε στο δρόμο μια γερή καλοκαιρινή βροχή κι αποφασίσαμε πως έπρεπε να βρούμε ένα εστιατόριο με όσο το δυνατόν καλό ίντερνετ και να μείνουμε μέσα για τις επόμενες 2-3 ώρες. Αφού το είχαμε εκτιμήσει δεόντως την περασμένη μέρα, σκεφτήκαμε χωρίς πολλή σκέψη να κάτσουμε στο “Vipsαλλά αυτή τη φορά στην οδό Avenida Fransesco I. Madero μερικές εκατοντάδες βήματα μακριά απ’ τη στάση μετρό “Bellas Artes”. Εκείνη τη μέρα έμελλε να φάω το ωραιότερο πιάτο που δοκίμασα σε όλο το Μεξικό, τις τορτίγιες με το ψητό κρεμμύδι και το χοιρινό κρέας, τις οποίες βάφτισα “μπακλαβαδάκια” για τη γλύκα που ένιωθα κάθε φορά που τις δοκίμαζα τις επόμενες μέρες!

Μετά το τέλος του γεύματος μας κι αφού διαβάσαμε αρκετά άρθρα για το μέλλον της Ελλάδας μετά το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 (βλέπετε οι διακοπές-διακοπές και η παρακολούθηση πολιτικών εξελίξεων – παρακολούθηση!), επιστρέψαμε για ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας.

Advertisements

6 σκέψεις σχετικά με το “Πόλη του Μεξικού – Ημέρα τρίτη

  1. Περιμένω να δω εκπομπή σου πλέον στη τιβι…δηλαδή οι άλλοι που τρώνε και ταξιδεύουν είναι καλύτεροι; Όχι…Θα το πω και θα συνεχίσω να το λέω, τα ταξιδιωτικά σου άρθρα είναι the very best!

    1. Χίλια ευχαριστώ Χάρη γι’ άλλο ένα γενναιόδωρο σχόλιο σου! 🙂 Να σου πω την αλήθεια οι ταξιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές πάντα με γοήτευαν ιδιαιτέρως, οπότε αν μπορούσα να επιμεληθώ ποτέ κάτι τέτοιο θα το έκανα με τρομερό πάθος και τρέλα! Ας φτιάξει λίγο η κατάσταση στην ελληνική τηλεόραση και βλέπουμε 😉 (Τα όνειρα δεν κοστίζουν τίποτα!)

      1. Κάτι κοστίζουν και αυτά, απλά όπως λέω είναι τουλάχιστον αφορολόγητα…ακόμη! Για την εκπομπή έχε και εμάς υπόψη…θα κρατάω μια καμερούλα έστω…χαχαχα…καλή μας μέρα!

  2. Νομίζω πως πρέπει να φτιάξεις ένα portofolio με εξηγήσεις από κάτω κάτι σαν τούριστ γκάιντ για Έλληνες και να το προωθήσεις, δεν γίνεται να πείθεις τόσο εύκολα τον κόσμο να καταναλώνει τα χρήματά του για να ακολουθήσει τα μονοπάτια σου! Πολύ όμορφο μέρος!

    1. Μακάρι να έχω την πειθώ που λες ειδικά σε ό,τι αφορά τα ταξίδια. Τα ταξίδια τα αγαπώ, τα εκτιμώ απεριόριστα, τα θεωρώ πνευματική περιουσία και αν μπω στη διαδικασία να πω σε κάποιον «Πήγαινε οπωσδήποτε σ’ εκείνο το μέρος», συνήθως δεν υπερβάλλω και φυσικά δεν αστειεύομαι! Δεν ξέρω αν πρέπει να φτιάξω τουριστικό οδηγό αλλά όπως είπα και στον Chari Mavro, αν μου γινόταν πρόταση για ταξιδιωτική εκπομπή θα πετούσα με πύραυλο για να την πάρω!!! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s