Ρολό κιμά γεμιστό με αυγά

Το ρολό έτοιμο για ψήσιμο!
Το ρολό έτοιμο για ψήσιμο!

Ο άντρας του σπιτιού έχει γενέθλια σήμερα αλλά εμείς ξεκινήσαμε να τον γιορτάζουμε από χθες! Είχαμε φίλους στο σπίτι για φαγητό, ποτό και γλέντι όσο πάει! Μεταξύ όλων των υπόλοιπων φαγητών που βάλθηκα να ετοιμάσω χθες, αποφάσισα να κάνω και ρολό κιμά γεμιστό με αυγά μια και το ζήτησε ο εορτάζων! Το θέμα είναι πως δεν είχα φτιάξει ποτέ στη ζωή μου ρολό κιμά, δεν μου φαινόταν δύσκολο, αλλά οπωσδήποτε ένα μικρό ρίσκο το έπαιρνα που το έφτιαχνα πρώτη φορά. Αν θελήσετε κι εσείς να το επιχειρήσετε ιδού η δική μου συνταγή και ο δικός μου τρόπος παρασκευής του ρολού:

Βράζουμε τα αυγά μας....
Βράζουμε τα αυγά μας….

Υλικά:

1 κιλό κιμά

4 βραστά αυγά

φέτες του τοστ βρεγμένο μα στραγγισμένο ψωμί

1 αυγό

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

μισό φλιτζανάκι του καφέ λάδι

ρίγανη

δυόσμος

αλάτι

Εκτέλεση:

Το μείγμα μας σε
Το μείγμα μας σε «πλατιά» μορφή πριν τοποθετήσουμε τ’ αυγά στο κέντρο

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν τα τέσσερα αυγά μας. Παράλληλα σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ξεκινάμε το ζύμωμα. Μόλις το μείγμα γίνει αρκετά ομοιογενές και τα υλικά έχουν “πάει παντού” μες τον κιμά, σε μια μεγάλη επιφάνεια (πλατύ ταψί ή ξύλο κοπής) αρχίζουμε “ν’ ανοίγουμε” το μείγμα μας μέχρι να πάρει μια στρόγγυλη όσο γίνεται επίπεδη μορφή. Μετά (πολύ σωστά μαντεύετε!) παίρνετε τα τέσσερα βραστά αυγά τα οποία εννοείται έχετε ξεφλουδίσει και τα τοποθετείτε το ένα πίσω απ’ το άλλο στο κέντρο του μείγματος σας με σκοπό να τα σκεπάσετε απ’ όλες τις μεριές ώστε να βρεθούν στον “πυρήνα” του μείγματος.

Μέσα σε αυτό κρύβονται 4 αυγά!
Μέσα σε αυτό κρύβονται 4 αυγά!

Το ρολό σας θα πρέπει να μοιάζει πάνω-κάτω με αυτό της φωτογραφίας (σχήμα ωοειδές και τα αυγά να έχουν “κρυφτεί” πλήρως). Σας προτείνω αν δεν έχετε μαγειρικό “δίχτυ” για να δέσετε το ρολό σας να το τοποθετήσετε σε μια βουτυρωμένη ή λαδωμένη φόρμα για κέικ ώστε το σχήμα του να παραμείνει  όσο το δυνατόν πιο ανέπαφο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Σημείωση:

Φωτογραφημένο λίγο πριν την ολική εξαφάνιση του!
Φωτογραφημένο λίγο πριν την ολική εξαφάνιση του!

Το πιο σύνηθες (κι εννοείται πως συνέβη και σ’ εμένα!) είναι να σας “ανοίξει” το ρολό και να “ξεπροβάλλουν” από μέσα τα αυγά. Αυτό απ΄ ότι με πληροφόρησαν χθες οι διάφορες μαγείρισσες και οι διάφοροι μάγειρες που έφαγαν το ρολό μου έχει να κάνει είτε με τον κιμά, είτε με την ποσότητα του ψωμιού που έβαλα στο μείγμα (ήθελε λογικά περισσότερο) ή ακόμη και με το ίδιο το ζύμωμα (ίσως έπρεπε να ζυμώσω περισσότερη ώρα). Παρ’ όλα αυτά όλοι με προέτρεψαν να μην στενοχωριέμαι καθόλου γιατί αυτό έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες(!) κι επίσης αυτό δε σημαίνει πως το ίδιο το ρολό δεν ήταν γευστικό ή καλοψημένο. Απόδειξη πως πρόλαβα να τραβήξω μια φωτογραφία του όπως ήταν ψημένο και κομμένο σε φέτες, λίγα λεπτά πριν τελειώσει. Νωρίτερα ήταν αδύνατο να το φωτογραφίσω γιατί με το που το έβγαλα απ’ το φούρνο σχεδόν μου το πήραν απ’ τα χέρια για να το κόψουν και να το βάλουν στον μπουφέ μαζί με τα υπόλοιπα. Δε μπορεί, γευστικά τουλάχιστον, κάτι είχα κάνει σωστά!

Με τι μπορείτε να συνοδεύσετε το ρολό σας:

Κυριολεκτικά με τα πάντα: ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, πράσινα, λαχανικά, αλοιφές. Εγώ χθες δεν μπήκα σε κάποιο ιδιαίτερο δίλημμα γιατί είχα να ταΐσω 18 άτομα, οπότε έβαλα λίγο από τα πάντα πάνω στο τραπέζι. Ξέρω όμως πως αν το έτρωγα μόνο με κάτι ακόμα θα διάλεγα ψητές πατάτες φούρνου (μην τρελαθούμε δηλαδή!).

Αν το επιχειρήσετε σας εύχομαι καλό μαγείρεμα και φυσικά καλή σας όρεξη!🙂

2 thoughts on “Ρολό κιμά γεμιστό με αυγά

  1. Να τον χαίρεσαι τον άντρα και να τον φροντίζεις πάντα έτσι – και εννοείται και εκείνος να σε φροντίζει και να σε αγαπά! Και να έχετε όρεξη για γλέντια και μαζώξεις φιλικές και όμορφες! Το ρολό σου φαίνεται υπέροχο και πεντανόστιμο. Τυχαία, έφτιαξα κι εγώ ρολό εχθές, που δεν το πολυφτιάχνω, και επειδή το τύλιξα με τη βοήθεια χαρτιού φούρνου γιατί μου είχε βγει πολύ «αεράτος» ο κιμάς, το έψησα και τυλιγμένο και δεν διαλύθηκε καθόλου. Μια ακόμη ιδέα, κορίτσια, που βγήκε εξ ανάγκης!

    Φιλιά πολλά
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    1. Χαρτί φούρνου, ε; Μου το είπαν κι άλλοι χθες αυτό! Το κρατάω στα υπόψιν για την επόμενη φορά που θα το ξανά-δοκιμάσω!😉 Ευχαριστώ Ελένη και καλημέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s