Το αγαπημένο μου άρθρο αυτή την εβδομάδα (4 έως 10/7/2015)

week's goodyΚόντρα στη μαυρίλα, την απαισιοδοξία και την παράνοια των καιρών, αυτή τη βδομάδα ξεχώρισα μια ευχάριστη είδηση που ήρθε από «τριτοκοσμική» χώρα! Στην εξωτική Κούβα λοιπόν κατάφεραν να σταματήσουν την μετάδοση του ιού του AIDS από τη μητέρα προς το παιδί κι αυτή η είδηση, φίλοι και φίλες μου, είναι μια σπουδαία είδηση την οποία όλοι πρέπει να χειροκροτήσουμε! 

Επικολώ το άρθρο που αναδημοσιεύτηκε ούτως ή άλλως πολλές φορές. Εγώ το διάβασα στο αγαπημένο blog «Απ’ όλα (με sos)» που μας κρατά πάντα ενήμερους για τα πάντα!

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Κούβα εξάλειψε τη μετάδοση του AIDS από μητέρα σε παιδί.

Γράφει: Γρηγόρης Τραγγανίδας – Kοινωνία + Κινήματα – 07/07/2015

Αν και, με όλα αυτά που γίνανε στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, η συγκεκριμένη είδηση πέρασε «στα ψιλά», σίγουρα αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής – και όχι μόνο. Επίσης, και όσον αφορά τα της Ελλάδας, μάλλον «ταιριάζει γάντι» με όλη αυτή τη συζήτηση που κλιμακώθηκε επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες. Μία συζήτηση που πολλές φορές μας απείλησε πως αν παραστρατήσουμε από τον δρόμο της ΕΕ και του ευρώ θα γίνουμε σαν κάτι τρομερά υποβαθμισμένες χώρες όπως η … Κούβα. Για να δούμε κατά πόσον ισχύει η παραπάνω «απειλή».

Στις 30 Ιούνη, λοιπόν, η Κούβα, το «νησί της Επανάστασης», το «επίμονο» «καρφί» στο «μάτι» του γιάνκικου ιμπεριαλισμού, αυτοί οι «πειρατές» της Καραϊβικής που καταφέρνουν ακόμη να κλέβουν μόνο …τον ύπνο των αφεντικών παγκοσμίως, είναι και επίσημα, μέσω της σχετικής κήρυξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί!

Σύμφωνα με την Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ «η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας». «Είναι μια μείζονος σημασίας νίκη στον μακρύ αγώνα μας κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μιας γενιάς χωρίς AIDS».

Η επιτυχία αυτή της Κούβας «δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι δυνατή και πράγματι είναι το κλειδί της επιτυχίας, ακόμη και για την καταπολέμηση τόσο τεράστιων προκλήσεων όπως το AIDS», υπογράμμισε και η δρ Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Η εξάλειψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί «αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να τερματιστεί η πανδημία του AIDS και αναμένουμε η Κούβα να είναι, ανάμεσα σε πολλές χώρες, η πρώτη που επιτυγχάνει να τερματίσει την επιδημία αυτή στα παιδιά», δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, γενικός διευθυντής τουΠρογράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν 1,4 εκατομμύριο γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον HIV κυοφορούν κάθε χρόνο παγκοσμίως, στην πλειονότητά τους βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική.Χωρίς αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή, οι γυναίκες αυτές διατρέχουν από 15 έως 45% κίνδυνο να μεταδώσουν τον HIV στο παιδί τους κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή δίνοντας αίμα.

Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος έχει σχεδόν εξαλειφθεί, έχοντας περιοριστεί σε λίγο παραπάνω από 1%, όταν η μητέρα λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης όπως και το παιδί αμέσως μετά τη γέννησή του. Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται οροθετικά κάθε χρόνο έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ από το 2009, περνώντας από τις 400.000 εκείνη τη χρονιά στις 240.000 το 2013.

Οι προσπάθειες όμως πρέπει να ενταθούν για την επίτευξη του σημερινού στόχου που είναι λιγότερα από 40.000 παιδιά να προσβάλλονται με τον HIV από τη μητέρα τους ετησίως, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Νέο ιατρικό επίτευγμα από το Νησί της Επανάστασης!


Δεν είναι το πρώτο επίτευγμα στον τομέα της Υγείας, αλλά και της Παιδείας, αυτού του τρομερού νησιού.Παρά και ενάντια στο πολύχρονο εμπάργκο, στις φανερές και μυστικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις, στη ξεδιάντροπη αλλά και «ακαδημαϊκή», μαύρη αντιδραστική προπαγάνδα, ο λαός της Κούβας, συσπειρωμένος σε μεγάλο βαθμό στις κατεκτημένες σοσιαλιστικές δομές της δικιάς του εξουσίας, με την καθοδήγηση/ηγεσία/συμβολή του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπερασπίζεται την επιλογή του στην ελευθερία από την ταξική σκλαβιά, στην πράξη. Στην ικανοποίηση των κάθε φορά νέων ανθρώπινων αναγκών, για όλους.

Χωρίς να σημαίνουν τα παραπάνω, πως όλα είναι ρόδινα στην Κούβα και δεν υπάρχουν πράγματα που μπορούν να πάνε καλύτερα, σίγουρα μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί ο κάθε Άδωνης (που υπήρξε και υπουργός Υγείας αρκετά πρόσφατα)  και κάθε Βορίδης να χρησιμοποιούν διαστρεβλωμένα και προπαγανδιστικά την Κούβα ως παράδειγμα προς αποφυγή.


Επιτεύγματα στη βάση και διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, UNESCO κ.α) :


Τον Απρίλιο του 2013, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε έκθεσή του διαπίστωνε τους «εξαιρετικούς δείκτες της υγείας, της εκπαίδευσης και της εξάλειψης της φτώχειας» στην Κούβα. «Η Κούβα έχει καταφέρει να εκπληρώσει πολλούς από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ», παρά τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει, λόγω του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, σημείωνε το Συμβούλιο.

«Το 2012 το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στο νησί ήταν 4,6 ανά 1.000 γεννήσεις, το χαμηλότερο στη Λατινική Αμερική

Ένα ακόμα κατόρθωμα είναι η ελεύθερη και καθολική πρόσβαση που έχουν όλοι στη δημόσια υγεία και στα διάφορα προγράμματα εμβολιασμού, επιτρέποντας έτσι την πρόληψη του πληθυσμού από 13 ασθένειες.

Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ για την απόκτηση των πόρων και των τεχνολογιών, η χώρα διεύρυνε την έρευνά της και ανέπτυξε εμβόλια για διάφορες ασθένειες όπως για τη χολέρα, τον δάγκειο πυρετό και τον ιό HIV, και έδωσε προτεραιότητα στις ασθένειες και στις ιατρικές ειδικότητες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καρδιολογίας, των μεταμοσχεύσεων οργάνων και της νεφρολογίας». Από τότε διαπιστωνόταν, ότι «τα τελευταία χρόνια, το εθνικό πρόγραμμα του νησιού για την αντιμετώπιση του AIDS είχε αξιοσημείωτα επιτεύγματα, με μειωμένο το ποσοστό θνησιμότητας και των καθυστερημένων διαγνώσεων».

Η Κούβα «έχει φθάσει επίσης και τον Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας, έχει προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και έχει επιτύχει την επίτευξη της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η χώρα αυτή της Καραϊβικής έχει επίσης επικυρώσει τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών.

Το 2011 με έκθεση της η Unesco, αναγνωρίζει πως η Κούβα κατέχει το υψηλότερομορφωτικό επίπεδο της Καραϊβικής, ενώ  κατατάσσεται 14η χώρα στον κόσμο όσον αφορά το επίπεδο μόρφωσης των κατοίκων της. Όμως, παρά την αναγνωρισμένη πρόοδο της σε αυτόν τον τομέα, η χώρα δε σταματά και συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη υψηλότερης ποιότητας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, αλλά και στους υπόλοιπους τομείς» (πηγή: Prensa Latina, Μετάφραση στα Ελληνικά: Sierra Maestra).

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Το αγαπημένο μου άρθρο αυτή την εβδομάδα (4 έως 10/7/2015)

  1. Καμιά φορά λοιπόν βλέπουμε πως η μόρφωση δεν έχει απαραίτητα να κάνει με την προσπάθεια απόκτησης συνείδησης για ορισμένα καίρια ζητήματα και τα πιο σημαντικά θα έλεγα όπως είναι η υγεία, η πρόληψη, η εκστρατεία για τη ζωή!

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέτοιου τύπου προβλήματα καλό είναι που μας το υπενθυμισες…

    1. Να ‘σαι καλά Κουφετάριε! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως παρά τα προβλήματα του μικρόκοσμου (ή και μακρόκοσμου) μας, η ζωή κάπου αλλού συνεχίζεται και όμορφα πράγματα πάντα θα συμβαίνουν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s