Φτιάξτε σπιτικές κρέπες σε 10 λεπτά!

Σπιτικές κρέπες
Σπιτικές κρέπες

Για το θέμα “κρέπα” έχει τύχει πολλές φορές ν’ ακούσω περίεργα σχόλια. Το πιο συνηθισμένο είναι πως “η παρασκευή κρέπας είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι φαίνεται” (οι περισσότεροι “τρέμουν” μήπως δε ψήσουν σωστά την κρέπα) και το πιο αστείο μου το ρώτησε κάποτε μια κοπέλα απ’ την Πελοπόννησο: “Οι κρέπες δεν είναι συνήθως μόνο γλυκιές; Μπορείς να τις φας και αλμυρές;”. Χωρίς παρεξήγηση, δεν ξέρω πως τις τρώνε κάποιοι τις κρέπες στην Πελοπόννησο, αλλά εμείς στη Θεσσαλονίκη την κρέπα την έχουμε φτάσει στο επίπεδο της πίτσας: Βάλε ο,τιδήποτε θες μέσα και σίγουρα θα τρώγεται! (Με το “ο,τιδήποτε” εννοώ στ’ αλήθεια τα πάντα, ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί ή κι ακόμα όχι!).

Απόψε λοιπόν είχαμε λιγούρες με τον hubby (πάντα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτή την αστεία λέξη!) και είπαμε να κάνουμε (να κάνει για την ακρίβεια) μερικές κρεπούλες. Του έδειξα μια φορά πως γίνονται κι από τότε το θηρίο τις κάνει καλύτερα κι από ‘μένα. Κι επειδή πραγματικά είναι καιρός να λυθεί αυτή η ανόητη παρεξήγηση “για τη δύσκολη παρασκευή της κρέπας”, πάμε σήμερα να δούμε βήμα-βήμα πως φτιάχνονται οι κρέπες. Όποιος δεν πειστεί μετά από σήμερα πως η κρέπα είναι το πιο εύκολο, απλό, γρήγορο είδος τροφής για να φτιάξει μόνος του, τότε πραγματικά του εύχομαι πάντα να έχει αγαπημένα πρόσωπα να του μαγειρεύουν (αφού μάλλον ο ίδιος δε θέλει καν να επισκεφτεί τον χώρο της κουζίνας!).

Υλικά για 5-6 μεσαίου μεγέθους κρέπες (διάμετρο 8 ίντσες):

20150603_2236011 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα γάλα (οποιουδήποτε είδους)

1 αυγό

Λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση (βήμα-βήμα):

Ρίξτε τα υλικά σας σ’ ένα μπολ κι ανακατέψτε για 2-3 λεπτά.

20150603_224005

Το μείγμα σας πριν το ψήσιμο πρέπει να ‘ναι όσο πιο ομοιόμορφο γίνεται, χωρίς σβόλους από αλεύρι.

20150603_224139

Για το ψήσιμο θα χρειαστείτε ένα μικρό τηγάνι σαν αυτό της φωτογραφίας του οποίου το εσωτερικό στεφάνι (πάτος) είναι 8 ίντσες). Ανοίξτε το μάτι της κουζίνας και βουτυρώστε ελαφρά τον πάτο απ’ το τηγανάκι σας. Περιμένετε λίγο μέχρι να δείτε το βούτυρο να λιώνει, να “εξατμίζεται” απ’ τον πάτο του τηγανιού.

20150603_224215

Στη συνέχεια, πάρτε μια κλασσική βαθιά κουτάλα σούπας και “τραβήξτε” μια δόση μέσα απ’ το μεγάλο μπολ και ρίξτε τη μες το τηγάνι σας. Κινηθείτε γρήγορα και πιάστε το τηγάνι απ’ το χερούλι του και αρχίστε να το κουνάτε κυκλικά μέχρι να δείτε το μείγμα ν’ απλώνετε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα στον πάτο του τηγανιού (Στο άπλωμα της ζύμης στο τηγάνι ενδεχομένως σας βοηθήσει η χρήση μιας μικρής σπάτουλας). Περιμένετε για 1-2 λεπτά μέχρι το μείγμα σας να μετατραπεί σε μια συμπαγή κρέπα.

20150603_224411

Μόλις δείτε πως ψήθηκε η πλευρά της κρέπας που ακουμπά το κάτω μέρος του τηγανιού, γυρίστε με τη βοήθεια μιας πλατιάς κουτάλας την κρέπα ανάποδα ώστε να ψηθεί και η άλλη της πλευρά.

20150603_224954

Αφού σιγουρευτείτε πως πλέον η κρέπα σας είναι ψημένη και απ’ τις δυο πλευρές την βγάζετε να μη σας καεί (οι κρέπες καίγονται πολύ εύκολα), την τοποθετείται σ’ ένα πλατύ πιάτο και ασχολείστε πλέον με την παρασκευή των υπόλοιπων κρεπών!

Τι υλικά μπορεί να περιέχει μια κρέπα:

Έτοιμη για γέμισμα!
Έτοιμη για γέμισμα!

Οι καλοφαγάδες ξέρω πως θεωρούν μια τέτοιου είδους πληροφορία εντελώς περιττή! Επειδή όμως ξέρω πως κάποιοι θα σκεφτούν πως δεν έχουν κάποιο “φοβερό” υλικό για να “γεμίσουν” την κρέπα τους λέω να τους προτείνω τα πιο εύκολα και προφανή, έτσι ώστε να μην αποφύγουν να φτιάξουν κρέπες με τη δικαιολογία: “Μα δεν έχω τι να βάλω μέσα!”.

Για όσους θέλουν γλυκιά κρέπα μπορούν να πάρουν το βαζάκι της μερέντας, της nutella κι απλά ν’ απλώσουν μια δόση στην κρέπα τους. Μπορούν ακόμα να λιώσουν και λίγη σοκολάτα (μαύρη σοκολάτα ενδεχομένως αυτοί που θα ήθελαν μια πιο υγιεινή κρέπα). Για έξτρα απόλαυση σας προτείνω να κόψετε πάνω απ’ τη σοκολατένια κρέπα σας λίγη μπανάνα, μερικές φράουλες ή αν έχετε λίγο μπισκότο και ξηρούς καρπούς να τρίψετε (μετά το εγκεφαλικό, περιμένω να μου πείτε αν σας άρεσε).

Για τους λάτρεις της αλμυρής κρέπας οι επιλογές πραγματικά είναι άπειρες. Μπορείτε να πάτε στα πολύ κλασσικά (κάποιο αλλαντικό και κάποια αλοιφή) μέχρι και στα κόκκινα φασόλια και στις πιπεριές φλωρίνης (κόλαση πραγματικά!). Εγώ αν δε είστε ακόμη πολύ φαν του “αθλήματος” θα σας πρότεινα ν’ απλώσετε στην κρέπα σας μια στρώση κρέμα “Philadelphia” και να προσθέσετε λίγη γαλοπούλα ή ζαμπόν, κάποιο είδος τυριού ή λαχανικού (μανιτάρι, πράσινη πιπεριά, καλαμπόκι) κι αν δεν λυπάστε τις θερμίδες ψήστε την για λίγη ώρα στο φούρνο ρίχνοντας λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω ή λίγο κίτρινο τυρί να λιώσει.

Φυσικά είμαι όλη αυτιά και μάτια για όποιον έχει να μου προτείνει πρωτότυπους σχεδιασμούς γεύσεων σε κρέπα!

Καλή προετοιμασία και καλή σας όρεξη!🙂

4 thoughts on “Φτιάξτε σπιτικές κρέπες σε 10 λεπτά!

  1. Σ’ ευχαριστώ Ελένη! Η αλήθεια είναι πως αν και ήδη μαγειρεύω εδώ και κάμποσα χρόνια στη ζωή μου (να δω τι θα λέω σε δυο δεκαετίες!) ακόμα απολαμβάνω πολύ τη διαδικασία του μαγειρέματος. Εύχομαι να μου κρατήσει για καιρό η χαρά και ο ενθουσιασμός!

    Φιλάκια πολλά!

    1. Μια κρεπούλα στο τόσο, πόσο παχυντική να είναι;!;🙂 Η γέμιση μπορεί να είναι όσο διαιτητική θες, αλλά κι αν «τύχει» να μην είναι, δε μπορούμε να στερούμαστε και μια ζωή🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s