Κοινωνικό πείραμα: «Τι σου δίνει χαρά; Αν θα μπορούσες να κάνεις μια ευχή τι θα ήταν;»

Η ισπανόφωνη ομάδα «dulcineastudios» σε συνεργασία με τον Ισπανικό «Σύνδεσμο εφήβων και νεαρών ενηλίκων με καρκίνο» επιχείρησε ένα κοινωνικό πείραμα καλώντας δυο ομάδες ανθρώπων ν’ απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις. Η μια ομάδα ανθρώπων αποτελούνταν από τυχαίους υγιείς ανθρώπους που δέχτηκαν να συμμετέχουν στο πείραμα ενώ η άλλη ομάδα αποτελούνταν από νεαρά άτομα που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο ή είχαν κάποιο κοντινό συγγενή με καρκίνο. Οι υγιείς συμμετέχοντες χωρίς να γνωρίζουν ποια ήταν τα άτομα της δεύτερης ομάδας κλήθηκαν ένας-ένας να καθίσουν δίπλα σε κάποιο πρόσωπο – τ’ οποίο δεν έβλεπαν – και ν’ απαντήσουν πρώτοι σε δυο ερωτήσεις: «Τι σου δίνει χαρά;», «Αν θα μπορούσες να κάνεις μια ευχή τι θα ήταν;». Αφού έδωσαν όλοι τις απαντήσεις τους, ήταν η σειρά του άλλου ανθρώπου που καθόταν δίπλα τους – μα ακόμη δε μπορούσαν να τον/την δουν – ν’ απαντήσει στις ίδιες ερωτήσεις. Οι αντιδράσεις των υγιών ατόμων και οι εκφράσεις των προσώπων τους ακούγοντας τις απαντήσεις της δεύτερης ομάδας είναι άξιες πολύωρης συζήτησης!

Όλοι εμείς άραγε τι θ’ απαντούσαμε αν ανήκαμε στην πρώτη ομάδα; Και ποια θα ήταν η αντίδραση μας αν ακούγαμε τις απαντήσεις της δεύτερης;

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Κοινωνικό πείραμα: «Τι σου δίνει χαρά; Αν θα μπορούσες να κάνεις μια ευχή τι θα ήταν;»

  1. Νομίζω πως οι περισσότεροι θα απαντούσαμε περίπου το ίδιο με όσους συμμετείχαν στο πείραμα και δεν είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας. Με έκανε να ντραπώ. Ας ντραπούμε λοιπόν κι ας κάνουμε κάτι. Δεν λέω να βγούμε έξω και να το παίξουμε ήρωες. Αυτό το κάτι είναι να αναθεωρήσουμε. Γενικά.

    Εξαιρετικό δίδαγμα.

    1. Να ‘σαι καλά για το σχόλιο Κουφετάριε!
      Νομίζω άνθρωπος με συναίσθηση βλέποντας – πόσο μάλλον συμμετέχοντας σε κάτι τέτοιο – θα νιώσει μεγάλη αμηχανία κι ενδεχομένως και ντροπή. Θεωρώ πως η βασική χρησιμότητα των συγκεκριμένων πειραμάτων είναι η αφύπνιση και πάνω απ’ όλα η υπενθύμιση πως τα καλά που απολαμβάνουμε στη ζωή μας αλλά προφανώς δεν εκτιμούμε ιδιαίτερα, άλλοι άνθρωποι θα τα ήθελαν πολύ γιατί ΑΣΦΑΛΩΣ δεν είναι δεδομένα! Νομίζω πως κάθε φορά που κάποιος υγιής σκέφτεται «Η ζωή μου είναι χάλια» πρέπει να βλέπει βιντεάκια όπως αυτό εδώ. Μετά δε μπορεί… η ζωή του θα του φανεί ιδιαίτερα υποφερτή και η μέρα του σίγουρα θα κυλήσει καλύτερα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s