Τι έχει καταφέρει μες τα πρώτα 24ωρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

nooz.gr
photo by nooz.gr

Κι όσο δε θέλω να γράφω άρθρα για την πολιτική τόσο η επικαιρότητα δε μ’ αφήνει να ησυχάσω και όλο σκέφτομαι και προβληματίζομαι (όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι από εσάς). Δε γράφω σχεδόν ποτέ για ζητήματα πολιτικής γιατί ούτε τις άπειρες ειδικές γνώσεις έχω για το πώς λειτουργούν τα πολιτικά μα κυρίως τα κομματικά γρανάζια – αντίθετα κάτι γνωστοί και πρώην φίλοι μου ασχολούνται τα τελευταία χρόνια ενεργά με την πολιτική και άγονται και φέρονται ως «φωστήρες» (οψόμεθα). Επίσης, οι σπουδές μου ως τώρα δεν αφορούσαν οικονομικά ή νομικά θέματα ώστε να μπορώ να εκφέρω μια εμπεριστατωμένη άποψη για όσα «μαγειρεύονται» εντός ή εκτός της χώρας μας. Έτσι τα μόνα «όπλα» που διέθετα και διαθέτω πάντα για ν’ αντιλαμβάνομαι – αργά ή γρήγορα – την πραγματικότητα που επικρατεί γύρω μου είναι η όσο το δυνατόν πιο καθαρή, κριτική μου σκέψη και το ένστικτο μου για πρόσωπα και καταστάσεις το οποίο να μη το ματιάσω, σπάνια με προδίδει. Τις τελευταίες μέρες έχοντας βάλει αυτά τα όπλα να δουλεύουν στο μέγιστο τολμώ να γράψω τις παρακάτω γραμμές. Εκφράζω τις σκέψεις μου ως νέος άνθρωπος, ως Ελληνίδα, ως νέα οικονομική μετανάστρια. Έχοντας αυτές τις ιδιότητες δηλώνω πως δε μπορώ να πάψω να ελπίζω και να ονειρεύομαι πως κάποια μέρα το καλό και το δίκαιο θα επικρατήσουν για καιρό ενάντια του κακού και του άδικου σ’ αυτό στον ταλαίπωρο ελλαδικό χώρο (έστω κι αν αυτά τα δύο συνεχώς εναλλάσσονται άρα ούτε το καλό και το δίκαιο μπορούν να υφίστανται πάντα αφού είναι προορισμένα να ανατραπούν).

Παρακολουθώντας πολύ την επικαιρότητα μέσω διαδικτύου και βλέποντας τα βήματα της νέας μας κυβέρνησης έχω αρχίσει να εντοπίζω αρκετά καλά στοιχεία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αισθάνομαι αρκετό θυμό με τη στάση αρκετών συμπολιτών μου εκεί έξω που ψάχνουν συνεχώς να βρουν τι λάθη ήδη έκαναν ή θα κάνουν αυτοί «οι άπειροι στον πολιτικό στίβο» (Αφού είδαμε πόσο καταπληκτικά τα πήγαν οι «έμπειροι»!). Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο ψύχραιμα τα πράγματα:
– Είναι η πρώτη φορά που εκλέξαμε Αριστερή κυβέρνηση σ’ αυτόν τον τόπο που τον ρήμαξε ο Συντηρητισμός και ο Σοσιαλισμός!
– Έχουμε την πρώτη κυβέρνηση που δείχνει να θέλει να διατηρήσει τις προεκλογικές της δηλώσεις και μετεκλογικά! Κατανοώ πως ο μέσος Έλληνας έχει αποδιοργανωθεί πλήρως με το γεγονός αυτό γιατί πολύ απλά έχει συνηθίσει να ψηφίζει κυβερνήσεις με το εξής σκεπτικό: «Ακούω κάτι προεκλογικά και μ’ αρέσει οπότε πάω και ψηφίζω το κόμμα που υποστηρίζει πως θα το κάνει πραγματικότητα ξέροντας ήδη πως τρώω δούλεμα στα μούτρα αλλά διόλου δε με απασχολεί». Μα το Θεό το βρίσιμο που έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά δείχνοντας πως θέλει να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δεν το ‘χει φάει άλλη κυβέρνηση την πρώτη κιόλας βδομάδα διακυβέρνησης της!
– Η νέα μας κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να σταθεί αντάξια των περιστάσεων και των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει (Φυσικά κατηγορείται και γι’ αυτό). Ενώ όλοι περίμεναν η νέα κυβέρνηση να είναι μια απ’ τα ίδια, με υπουργούς προδότες, έτοιμους να υπογράψουν νέα μνημόνια και να υποδεχθούν την Τρόικα με ανοιχτές αγκάλες βλέπουμε μια προσπάθεια καλής άμυνας κι αντεπίθεσης απέναντι στις ευρωπαϊκές (κυρίως γερμανικές) απειλές. Μίλησε ο Βαρουφάκης δυο λεπτά – με τα πιο διπλωματικά αλλά και τα πιο λογικά λόγια που έχω ακούσει εδώ και καιρό – μπροστά στον Ντάισελμπλουμ και κατάφερε να τον κάνει να ξεχάσει τους «ευρωπαϊκούς» του τρόπους και σχεδόν να φύγει απ’ την αίθουσα όπου γινόταν η συνέντευξη τύπου χωρίς μια τυπική χειραψία. Ο τρόπος συμπεριφοράς του Βαρουφάκη στον πρόεδρο του EUROGROUP αντανακλά τη διατήρηση της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας και του ύψους ενός λαού! Αυτό υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και αυτό δείχνει να κάνει ως τώρα. Ποιος θα τον κατηγορήσει πως είπε ψέματα στον ελληνικό λαό; Και όχι, φυσικά και δεν τρέφω αυταπάτες. Οι περισσότεροι δε θα μπουν στον κόπο ν’ αναγνωρίσουν ως σωστές και άξιες τις περήφανες, μη δουλοπρεπείς δηλώσεις της νέας μας κυβέρνησης. Ο Έλληνας αν δεν πάρει εγγυήσεις πως το χρήμα θα πέσει, «μπράβο» δε θα πει σε κανέναν, τελειωμένα πράγματα! Τέτοιοι ήμασταν αλλά ίσως μας κάνανε και ακόμα χειρότερους τα τελευταία χρόνια… δεν ξέρω. Επίσης, έχω απόλυτη επίγνωση πως κανένας άνθρωπος δε μπορεί να τραφεί μόνο με ιδέες, πρέπει να ‘χει και ψωμί να φάει. Γιατί όμως κι εγώ και πολλοί άλλοι έχουμε αρχίσει πια να σκεφτόμαστε πως καλά τα λεφτά – κι ας είναι δανεικά φυσικά – αλλά χωρίς ιδεολογία, χωρίς περηφάνια κι αξιοπρέπεια, χωρίς εθνικό ανάστημα που μας το τσακίσανε, πού στο διάολο θα πάμε; Πώς θα είναι η Ελλάδα σε δέκα ή είκοσι χρόνια οικονομικά μα κυρίως ψυχολογικά αν δεν σηκώσουμε τώρα το κεφάλι; «Αν όχι τώρα, πότε;» που έλεγε κι ένα παλιότερο σύνθημα.
– Όσοι κατηγορούν τη νέα κυβέρνηση – εντός κι εκτός Ελλάδας – πως μπλοφάρει, θέλω να τους πω: Καλά κάνει! Αν έστω με μια μπλόφα καταφέρουμε κάτι ελάχιστο προς όφελος μας, πάλι κέρδος έχουμε! Καλούμαστε απ’ το εξωτερικό να δεσμευτούμε με νέα χρέη, νέα μέτρα, ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Τόσο πια έχουμε δεχθεί πως έχουμε ηττηθεί που δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε πολιτικούς που θέλουν να το τολμήσουν έστω και μια μπλόφα μικρής διάρκειας; Μας απειλούν οι έξω, μας έχουν στριμώξει σε μια γωνία. Γιατί να μην επιτεθούμε πίσω με όσες δυνάμεις έχουμε; Μόνο εμείς τους έχουμε ανάγκη; Κι αυτοί μας έχουν ανάγκη κι αυτό φαίνεται από τις απογοητευμένες φάτσες τους που αποδοκιμάζουν τ’ ότι ακόμα δεν τους έχουμε πει σε όλα ναι, ασυζητητί.
– Οι Γερμανοί δήλωσαν πως δε μπλοφάρουν σε τίποτα απ’ όσα λένε. Η πιθανότητα να μη μπλοφάρουμε ούτε εμείς θα ήταν πραγματικά ευχάριστη (ναι, καλά διαβάσετε, ευχάριστη!). Είναι τόσο απλό και τόσο αυτονόητο αυτό που ζητάει η νέα κυβέρνηση και γι’ αυτό έχει γίνει τόσο μισητή μέσα σε μία μόλις εβδομάδα! Ζητούν από μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία «κόπτεται για το καλό» όλων των ευρωπαϊκών κρατών δίκαιη και λογική αντιμετώπιση απέναντι στην ελληνική κρίση. Όλοι ξέρουμε τι φράγκα έχει βγάλει πρώτα-πρώτα η Γερμανία από τη δική μας κρίση και αυτό που ζητάμε είναι να μη συνεχίσουν άλλο να μας πατούν κάτω αλύπητα. Μας έχουν πείσει ότι ζητάμε κάτι ουτοπικό κι αυτό είναι το πιο τραγικό απ’ όλα. Έφτασε το δίκαιο και το ισότιμο – σε μια Ευρωζώνη που χτυπιέται πως αυτά θέλει και προσδοκά για όλα τα κράτη μέλη της – να θεωρείται εκβιαστικό και κατάχρηση της γενναιοδωρίας των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα! Αυτό προσπαθούν να μας περάσουν όλοι – ελληνικά και ξένα Μ.Μ.Ε. και λοιπά κόμματα που είναι ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πέρασε η τρομοκρατία προεκλογικά, πρέπει μάλλον να περάσει μετεκλογικά. Πρέπει ο Έλληνας να μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που ψήφισε αριστερή κυβέρνηση. Πρέπει όλοι μας να μετανιώσουμε πικρά που εκλέξαμε ανθρώπους που αντί να είναι «συνεργάσιμοι» και «υπεύθυνοι» με τους Γερμανούς, αυτοί τους κάνουν και ναζάκια από πάνω! Πρέπει ν’ αλλάξουμε άμεσα γνώμη για τη νέα μας κυβέρνηση, να πάψουμε να τους εμπιστευόμαστε και να γυρίσουμε πίσω στα γνωστά, πατροπαράδοτα, αυτά που ξέρουμε 40 χρόνια τώρα κι «εμπιστευόμαστε»! Ή ακόμη χειρότερα να πάμε τέρμα Δεξιά (παραπάνω Δεξιά να μην υπάρχει!) και η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να γίνει άντρο φασιστών και δολοφόνων. Βλέπετε, εναλλακτικές δυστυχώς πάντα υπάρχουν!

Τελικές σκέψεις: Δεν ξέρω τι μας ξημερώνει αύριο. Η κριτική μου σκέψη και το ένστικτο μου είναι μπερδεμένα γιατί δεν ξέρω αν αυτοί οι καινούριοι που εκλέχτηκαν να μας κυβερνήσουν είναι τόσο καλοί για να είναι αληθινοί. Και όχι, εγώ δεν ανησυχώ για το πότε θα αποφασίσουν να γίνουν «συνεργάσιμοι» και «υπεύθυνοι» με την Ευρώπη και την Τρόικα. Εγώ ανησυχώ μήπως πάψουν γρήγορα να διατηρούν το σπουδαίο ανάστημα τους απέναντι σε τοκογλύφους, απατεώνες, δουλεμπόρους. Μέχρι τώρα οι Έλληνες υπήρξαν «υπάκουοι» σε όσα απότομα και απάνθρωπα τους επεβλήθησαν και είδαν πως τίποτα δεν πρόκειται να πάει καλά αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε το ίδιον «κακό, ψυχρό κι ανάποδο» δρόμο. Αρκετοί ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν – δε μπορεί να μην είχαν – στο πίσω μέρος του μυαλού τους ως πιθανό σενάριο την έξοδο μας από το Ευρώ και την Ευρωζώνη. Η νέα μας κυβέρνηση δηλώνει πως επιθυμεί την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ευνοϊκούς φυσικά όρους για την Ελλάδα και δεν πιστεύω πως ψεύδονται σε αυτό. Πραγματικά κανένας δε θα ήθελε αυτή τη στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γιατί όλοι ξέρουμε τα μεγάλα ζόρια που θα έρθουν ύστερα από ένα τέτοιο γεγονός. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η πιθανότητα να μη μας κάνουν πολλές «χάρες» οι εταίροι μας επειδή ακριβώς δεν δίνουν δεκάρα αν θ’ αναπτυχθούμε πραγματικά στον αιώνα τον άπαντα ίσως αντιστοιχεί και στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό για έξοδο ή όχι της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων). Απεύχομαι να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά επειδή ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, πρέπει να είμαστε λίγο-πολύ έτοιμοι για όλα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε τα διάφορα υποθετικά σενάρια, καθώς θα δράσουμε όλοι – θέλουμε, δε θέλουμε – τη στιγμή της εξέλιξης των γεγονότων. Για την ώρα μπορούμε – αντί να γκρινιάζουμε όλη μέρα μπροστά απ’ τις τηλεοράσεις μας – να κάνουμε κάτι άλλο: Να μη χάσουμε για τίποτα τα παλλαϊκά συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος στα μέσα Φλεβάρη όταν η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί το μέλλον της χώρας μας. Αν θέλουμε να φωνάξουμε για όσα μας καίνε, ας φωνάξουμε τουλάχιστον όλοι μαζί!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s