Πολιτικός γάμος στην Ολλανδία

IMG_0140You can find this article in English here

Μέχρι να παντρευτώ με πολιτικό γάμο στην Ολλανδία δε μπορούσα να φανταστώ πόσο περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία θα μπορούσε να είναι! Δεν ξέρω αν οι Ολλανδοί περνούν δύσκολα όταν αποφασίζουν να παντρευτούν και άρα να μπλέξουν με την απίστευτη γραφειοκρατία των δήμων τους αλλά για ένα μετανάστη που δε μιλάει ολλανδικά η όλη διαδικασία θυμίζει αγώνα δρόμου. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα μεγάλο κομμάτι της προσωπικής γαμήλιας εμπειρίας μου με την ελπίδα πως ο δικός σας πολιτικός γάμος στην Ολλανδία θα γίνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα απ’ ότι ο δικός μου! Προκαταβολικά σας εύχομαι καλή δύναμη, πολλή υπομονή με τα διαδικαστικά και φυσικά η ώρα η καλή!

Γιατί να παντρευτείτε στην Ολλανδία

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και για τον καθένα σίγουρα είναι διαφορετικοί.  Εγώ και ο σύντροφος μου επιλέξαμε να παντρευτούμε στην πόλη που μεταναστεύσαμε (Ρότερνταμ) γιατί (α) θέλαμε να γιορτάσουμε το γάμο μας με τους νέους μας φίλους στην Ολλανδία (φυσικά όσοι ήθελαν να ‘ρθουν από Ελλάδα ήταν καλοδεχούμενοι), (β) δε θέλαμε να καλέσουμε τις –ως συνήθως- μεγάλες ελληνικές οικογένειες μας σ’ έναν γάμο των 20 λεπτών, (γ) δε θέλαμε να μπλέξουμε με τα διαδικαστικά της Ελλάδας (μέχρι που είδαμε πως και τα διαδικαστικά της Ολλανδίας είναι τα ίδια και χειρότερα), (δ) είχαμε περισσότερες επιλογές στις μέρες και στις ώρες προγραμματισμού της γαμήλιας τελετής.

Πολλοί ίσως θα σκεφτούν πως ένας πολιτικός γάμος στην Ελλάδα είναι καλύτερη, πιο εύκολη και πιο πρακτική λύση, απ’ ότι ένας πολιτικός γάμος σε μια ξένη χώρα. Δεν έχουν άδικο και ίσως να είναι έτσι τα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά εγώ δεν μετανιώνω που έκανα το γάμο μου στο εξωτερικό. Ό,τι κι αν λέμε, ο πολιτικός γάμος σε κράτη όπως η Ολλανδία είναι ένας οργανωμένος θεσμός καθώς αποτελεί και τη μόνη έγκυρη μορφή γάμου (εδώ στα χαρτιά δεν υπάρχει θρησκευτικός γάμος) άρα θεωρείται και πολύ σημαντικός ως γεγονός και οι μελλόνυμφοι συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της τελετής. Όρεξη να έχει ένα ζευγάρι και μπορεί έναν απλό πολιτικό γάμο να τον οργανώσει όπως ακριβώς έχει ονειρευτεί!

20140926_182602Τι έγγραφα χρειάζονται να προσκομίσουν οι δυο μελλόνυμφοι

 • Πιστοποιητικό γεννήσεως μεταφρασμένο στα αγγλικά ή στα ολλανδικά
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης μεταφρασμένο στα αγγλικά ή στα ολλανδικά (εάν ο ένας και οι δυο μελλόνυμφοι έχουν κάνει προηγούμενο γάμο, διαφορετικά δεν είναι απαραίτητο)
 • Πιστοποιητικό εγγραφής σας στον ολλανδικό δήμο. Για να το αποκτήσετε κάνετε ηλεκτρονική αίτηση και σας το στέλνει ο δήμος στο σπίτι σας. Κοστίζει μερικά ευρώ.
 • Πιστοποιητικό προηγούμενου γάμου και έγγραφο διαζυγίου μεταφρασμένα στα αγγλικά ή στα ολλανδικά (εάν ο ένας και οι δυο μελλόνυμφοι έχουν κάνει προηγούμενο γάμο)
 • Το έγγραφο “Brussels II” μεταφρασμένο στα αγγλικά ή στα ολλανδικά το οποίο το προμηθεύεστε από το Πρωτοδικείο της πόλης που μένατε στην Ελλάδα (εάν ο ένας και οι δυο μελλόνυμφοι έχουν κάνει προηγούμενο γάμο)
 • Φωτοαντίγραφα της ταυτότητας ή του διαβατηρίου
 • Φωτοαντίγραφα των ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων των ατόμων που επιλέξατε ως μάρτυρες

Σημαντική σημείωση: Την περίοδο που παντρευτήκαμε εμείς όλα τα μεταφρασμένα έγγραφα που προσκομίσαμε στον Ολλανδικό δήμο έπρεπε να φέρουν την «Σφραγίδα της Χάγης» (Apostille stamp) προκειμένου να θεωρούνται σωστά και αρκούντως επικυρωμένα. Λίγους μήνες μετά πληροφορηθήκαμε πως βγήκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καταργούσε την αναγκαιότητα της σφραγίδας της Χάγης ως μορφή επικύρωσης ξένων δημόσιων εγγράφων. Σήμερα λοιπόν πιθανότατα μια απλή μετάφραση να αρκεί για τα έγγραφα που θα προσκομίσετε στον ολλανδικό δήμο, αλλά επειδή η εμπειρία μου τόσο απ’ το ελληνικό όσο και από το ολλανδικό δημόσιο δεν είναι και η καλύτερη, σας προτρέπω να ρωτήσετε δεκάδες φορές τους αρμόδιους υπαλλήλους για το τι ισχύει ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε για μήνες πηγαίνοντας τα έγγραφα σας πίσω-μπρος (δηλαδή Ελλάδα-Ολλανδία).

IMG_0110Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικά για τον πολιτικό γάμο στην Ολλανδία

 • Το ραντεβού με το δήμο το κλείνετε ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα στην ιστοσελίδα του δήμου κι επιλέγοντας σε ποιο δημαρχείο επιθυμείτε να πάτε, ποια μέρα και ποια ώρα. Προσοχή: Φροντίστε να ξεκινήσετε τις διαδικασίες στο δημαρχείο που εντέλει επιθυμείτε και να παντρευτείτε και όχι σε κάποιο άλλο, διαφορετικά ίσως αναγκαστείτε να παντρευτείτε κάπου που δε θέλετε ή θα χάσετε πολύ χρόνο περιμένοντας να μεταφερθούν τα έγγραφα που καταθέσατε απ’ το ένα δημαρχείο στο άλλο (και πιστέψτε με, μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο!).
 • Στην Ολλανδία δικαιούνται να παντρευτούν άτομα που έχουν κλείσει τα 18 έτη, είναι ανύπαντρα και είναι νόμιμοι κάτοικοι Ολλανδίας (ή έχουν μακρά άδεια παραμονής στη χώρα)
 • Γάμοι γίνονται μεταξύ ατόμων του ίδιου ή του αντίθετου φύλου
 • Οι μάρτυρες στο γάμο πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 και όχι περισσότεροι από 4 και να έχουν κλείσει το 18o έτος της ηλικίας τους
 • Τουλάχιστον 15 μέρες πριν το γάμο εσείς και ο σύντροφος υπογράφετε ένα προγαμιαίο συμφωνητικό με το οποίο ουσιαστικά δηλώνετε την πρόθεση σας να παντρευτείτε. Τη μέρα που υπογράφετε το εν λόγω συμφωνητικό δικαιούστε άδεια από την εργασία σας (η οποία θεωρείται έξτρα άδεια της προβλεπόμενης ετήσιας που κανονικά δικαιούστε) και φυσικά δικαιούστε άδεια για την ημέρα του γάμου σας (εάν παντρεύεστε καθημερινή).
 • Τα μέρη στα οποία μπορεί να λάβει χώρα η γαμήλια τελετή ποικίλλουν. Οι περισσότεροι παντρεύονται στο δημαρχείο αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό για το δικό σας γάμο! Οι υπεύθυνοι του δήμου θα σας δώσουν μια λίστα με διάφορα μέρη εντός κι εκτός της πόλης που μένετε για να διαλέξετε που θέλετε να πραγματοποιηθεί ο δικός σας γάμος. Εμείς παρ’ όλο που επιλέξαμε την ασφάλεια και την απλότητα του δημαρχείου (καθυστερημένα μάθαμε πως μπορούσαμε να επιλέξουμε και την Ελληνική Πρεσβεία στη Χάγη) γνωρίζαμε επίσης πως μπορούσαμε να διαλέξουμε να παντρευτούμε σ’ ένα μεγάλο πάρκο, σε μια αίθουσα εκδηλώσεων ή ακόμα και στο ζωολογικό κήπο του Ρότερνταμ.IMG_0113
 • Γρήγορα θα διαπιστώσετε πως το συνολικό κόστος που θα χρειαστεί να πληρώσετε στο δημαρχείο ποικίλλει ανάλογα τη μέρα, την ώρα και το μέρος που θ’ αποφασίσετε να παντρευτείτε. Σ’ ένα αναλυτικό πρόγραμμα που θα πάρετε στα χέρια σας θα δείτε πως υπάρχουν μέρες και ώρες της εβδομάδας στις οποίες μπορείτε να παντρευτείτε εντελώς δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν και υπάρχουν άλλες μέρες (συνήθως Σαββατοκύριακα) για τις οποίες ίσως χρειαστεί να πληρώσετε πάνω από 1500 ευρώ!
 • Εάν επιλέξετε να πληρώσετε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για το γάμο σας (όχι απαραίτητα 1500 ευρώ, αλλά κάποια χρήματα προκειμένου να κλείσετε μια ολοκληρωμένη γαμήλια τελετή) τότε δικαιούστε να έχετε και άποψη στη διοργάνωση του γάμου! Εάν δε λάβετε κάποιο τηλεφώνημα απ’ το δήμο σχετικά με την οργάνωση της γαμήλιας τελετής μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε στο δήμο για να παραπονεθείτε ότι σας ξέχασαν (εγώ τουλάχιστον αυτό χρειάστηκε να κάνω προκειμένου να έχω το γάμο που θέλω).

Η διαδικασία πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής

 • Πριν να οριστικοποιήσετε με το δήμο την ημερομηνία της γαμήλιας τελετής θα υπογράψετε το προγαμιαίο συμφωνητικό. Για πολλούς αυτό θεωρείται ένας μίνι «γάμος» πριν τον κανονικό καθώς ο/η υπάλληλος που θα σας δώσει να υπογράψετε το εν λόγω έγγραφο θα σας δώσει θερμά συγχαρητήρια με το που θα βάλετε με τον/ την σύντροφο σας τις υπογραφές σας στα χαρτιά. Να θυμάστε πως πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 15 μέρες για να παντρευτείτε κανονικά. Μέσα σ’ αυτές τις 15 μέρες δίνεται η ευκαιρία στους μελλόνυμφους ν’ ακυρώσουν τον γάμο εάν μετανιώσουν την απόφαση τους (Ο ολλανδικός νόμος τα προβλέπει όλα, όπως βλέπετε!).
 • Μερικές μέρες πριν τη γαμήλια τελετή θα σας καλέσει ο διοργανωτής (και πιθανότατα τελετάρχης) του γάμου για να συζητήσετε με λεπτομέρεια τη διαδικασία της τελετής. Θα σας ρωτήσει δεκάδες πράγματα όπως αν επιθυμείτε να γίνει ο γάμος στα ολλανδικά ή στα αγγλικά (ενδεχομένως να μπορεί να γίνει και σε κάποια άλλη γλώσσα π.χ. γερμανικά) μέχρι να του πείτε προσωπικές λεπτομέρειες απ’ τη ζωή τη δική σας και του/της συντρόφου σας (πώς γνωριστήκατε, πώς ήταν η μέχρι τώρα σχέση σας, πότε πήρατε την απόφαση να παντρευτείτε, πώς έγινε η πρόταση γάμου κ.ά.). Θα χρειαστεί ν’ αποφασίσετε για το αν θα διαβάσετε όρκους, αν θα ανταλλάξετε δαχτυλίδια (βέρες) ή αν κάποιος τρίτος θα μιλήσει για εσάς.IMG_0321
 • Τη μέρα της τελετής φροντίστε να είστε τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα στο χώρο που επιλέξατε να παντρευτείτε. Η τελετή λογικά θ’ αρχίσει ακριβώς στην ώρα της και δε θα κρατήσει πάνω από 30 λεπτά. Ο/η τελετάρχης θα βασιστεί σε όσα συζητήσατε πριν το γάμο και θα πραγματοποιήσει μια τελετή πολύ κοντά σε αυτό που εσείς σκεφτήκατε. Θα διαβαστεί μια προσωπική ιστορία δική σας και του/της συντρόφου σας, θα σας ζητήσει να διαβάσετε τους όρκους σας και θα σας ζητήσει να ανταλλάξετε δαχτυλίδια (αν το έχετε επιλέξει). Στη συνέχεια θα υπογράψετε με τον/τη σύντροφο σας τα γαμήλια έγγραφα και στη συνέχεια θα κληθούν για υπογραφές οι μάρτυρες. Η τελετή θα λήξει με τις ευχές του/της τελετάρχη.
 • Το πιστοποιητικό του γάμου το λαμβάνετε είτε αμέσως μετά το πέρας της τελετής ή κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης στο δήμο.

Μάθετε περισσότερα για τον πολιτικό γάμο στην Ολλανδία

Advertisements

3 σκέψεις σχετικά με το “Πολιτικός γάμος στην Ολλανδία

 1. Παράθεμα: Civil marriage in the Netherlands | Της Φανής της φάνηκε ωραίο!

 2. Κατ’ αρχήν, να ζήσετε! Δεύτερον, δεν μου φαίνεται καθόλου κακό! Παντρεύτηκα με πολιτικό γάμο στην Ελλάδα, γιατί έτσι, αλλά σίγουρα ήταν μια τελετή πολύ λιγότερο σημαντική και πολύ ξεπέτα. Όχι πως είχε μεγάλη σημασία, αφού ήταν επιλογή μας.
  Ζήλεψα όμως τη δυνατότητα να μπορείς να τελέσεις το γάμο όπου θέλεις. Ξέρω πολύ καλά πού θα ήθελα να έχω παντρευτεί.

  Τα φιλιά μου
  Ελένη
  https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

  1. Ελένη καταρχάς σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο και τις ευχές σου! 🙂

   Δεν είμαι σίγουρη αλλά νομίζω πως ισχύει: Τ’ ότι είσαι παντρεμένη κάπου, δε σημαίνει πως δεν μπορείς να παντρευτείς κι αλλού! Ξέρω πως από χώρα σε χώρα ακολουθείς μια διαδικασία για ν’ αναγνωριστεί ο γάμος σου (π.χ. εγώ παντρεύτηκα στην Ολλανδία αλλά ακολούθησα μια διαδικασία για να θεωρούμαι παντρεμένη και στην Ελλάδα) οπότε ίσως να μπορέσεις εκτός Ελλάδος να ξανά παντρευτείς 😉 Αν πάλι όχι, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές επιλογές. Ρίξε μια ματιά εδώ (http://www.lifo.gr/team/gnomes/51125) κι εδώ (http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=213173)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s