Ό,τι ελληνικό δε θέλω να ξεχάσω…

αρχείο λήψης

You can find this article in English here

Έφυγα κι εγώ από τη χώρα μου για να πάω σ’ ένα μέρος όπου θα είχα ένα καλύτερο μέλλον, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν σε χώρες τις οποίες έπληξε η κρίση. Φεύγοντας πίστευα ότι θα μου λείψουν εκατομμύρια πράγματα απ’ την Ελλάδα – πολλά απ’ αυτά όντως μου έλειψαν – μα έχασα κάμποσα δάκρυα ξέροντας ότι θα μου λείψουν αρκετοί άνθρωποι.

Τις τελευταίες μέρες εξαιτίας ενός ατυχέστατου γεγονότος – και βρισκόμενη εδώ και κάμποσο καιρό στη γενέτειρα μου – συνειδητοποίησα γι’ άλλη μια φορά πως παρά τα όσα μας έχουν σούρει διάφοροι κατά καιρούς (τους αφήσαμε κιόλας, αυτό είναι το λυπηρό!) έχουμε όντως σαν λαός κάτι μέσα μας που μπορεί να χαρακτηριστεί «δαιμόνιο». Όση αμφισβήτηση και να δεχτεί ο Έλληνας παραμένει ιδιαίτερα ικανός. Όσο και να τον αποκαλούν «τεμπέλη» δουλεύει πραγματικά πολύ και για ψίχουλα. Όσο και ν’ αναφέρονται άλλοι λαοί ως οι «έχοντες υποδειγματικό χαρακτήρα», το ελληνικό ταμπεραμέντο είναι πάντα συγκινητικό.

Νιώθω πως όφειλα εδώ και καιρό να γράψω αυτό το άρθρο. Εγώ ίσως πιο πολύ από κάποιους άλλους, γιατί εγώ ήμουν μια απ’ αυτούς που έφυγε πριν μερικά χρόνια απ’ τον τόπο της – απηυδισμένη με όσα έβλεπε γύρω της – πιστεύοντας πως κάπου αλλού οι άνθρωποι έχουν βρει το «μεγάλο μυστικό» για την ευτυχία και την ευημερία τ’ οποίο εμείς στο Ελλαδιστάν δεν ανακαλύψαμε ακόμα! Έπρεπε λοιπόν να πάω να μείνω σε άλλη χώρα – απ’ αυτές τις προηγμένες – για να καταλάβω μερικά απλά πράγματα: Οι Έλληνες άκουσαν πολύ άσχημα και πολύ περισσότερα απ’ όσα άξιζαν κι έπρεπε ν’ ακούσουν – δώστε μου όποιον τομέα υπολειτουργεί στην Ελλάδα και μπορώ μέσα σε 5 λεπτά να σας αποδείξω ότι και στις κατεξοχήν οργανωμένες χώρες τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα! Επίσης, η Ελλάδα δεν είναι όμορφη επειδή το λέμε εμείς οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι η ωραιότερη χώρα στον κόσμο και – εντελώς αντικειμενικά, πιστέψτε με! – έχουν «σκυλιάσει» εκατομμύρια με την τύχη μας να ζούμε σ’ αυτόν τον απίθανο τόπο (ο οποιοσδήποτε ηλίθιος δε συμφωνεί, είναι επειδή απλά δεν έχει έρθει στην Ελλάδα!). Τέλος, όσες γνωριμίες και νέες φιλίες να κάνουμε στα εξωτερικά, οι φίλοι που θα τρέξουν κοντά σου στην ανάγκη χωρίς κάποιο υποβόσκων συμφέρον – όσο κι αν κάποιοι ακόμα «χτυπιούνται» για το αντίθετο – είναι πρωτίστως Έλληνες.

Δεν ξέρω πότε θα ξαναγυρίσω στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πότε όλοι αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι που έφυγαν θα πάρουν την απόφαση να ‘ρθουν πίσω. Αυτό που ξέρω πλέον είναι ότι – σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν – θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα. Είμαι πια λιγότερο θυμωμένη με αυτή τη χώρα που πάντα μας διώχνει μακριά κι ακόμη λιγότερο θυμωμένη με τους Έλληνες που αρκετές φορές είναι πολύ πιο άξιοι των περιστάσεων απ’ όσο τους αφήνουν να πιστέψουν. Είπαμε όμως: Φταίμε κι εμείς! Δυστυχώς τις περισσότερες φορές επιλέγουμε ν’ ακούσουμε – γι’ ακόμη μια φορά – τους ξένους και όχι τους εαυτούς μας που κατά βάθος ξέρουν την αλήθεια!

2 σκέψεις σχετικά με το “Ό,τι ελληνικό δε θέλω να ξεχάσω…

  1. Παράθεμα: Everything Greek that I don’t want to forget | Της Φανής της φάνηκε ωραίο!

  2. Συμψωνώ μαζί σου Φανή! Κατά τη σύντομη διαμονή μου στην Ολλανδία παρατήρησα ότι οι βόρειοι δουλεύουν πραγματικά λιγότερο και σε πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς απ’ τους δικούς μας, ενώ πληρώνονται περισσότερα. Επίσης, σαν λαός έχουμε πολύυυυ καλύτερη αντίληψη για την προσωπική υγειινή και την καθαριότητα του σπιτιού μας, ενώ τέλος τα προϊόντα που βρίσκεις στα σούπρε μαρκετ εδώ (λέω εδώ, γιατί προς το παρόν μένω στην Ελλάδα) είναι πραγματικά καλύτερης ποιότητας. Όχι ότι δεν έχουν κι αυτοί καλά στοιχεία, αλλά τώρα μιλάμε για το τι μας λείπει όταν γεύγουμε! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s