Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Στην Ιθάκη του Οδυσσέα
Στην Ιθάκη του Οδυσσέα

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,

τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρείς,

αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή

συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,

αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,

αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.

Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι

που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά

θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·

να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,

και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,

σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,

και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,

όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·

σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,

να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε το ωραίο ταξίδι.

Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.

Αλλο δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.

Ετσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

Κ. Π. Καβάφης

Βόρεια Ιθάκη
Βόρεια Ιθάκη

Το είχα προαίσθημα αλλά αφού την επισκέφτηκα μπορώ πλέον με σιγουριά να το πω: η Ιθάκη είναι μοιραίο νησί! Αν την επισκεφτείς μια φορά, γρήγορα θα θελήσεις να ξανά γυρίσεις πίσω σε αυτήν. Ο Οδυσσέας άδικα νομίζετε πάσχιζε τόσα χρόνια να γυρίσει πίσω; Κάτι ήξερε που επέμενε!

Αφήνοντας τη Λευκάδα μια Πέμπτη πρωί, πήραμε το πλοίο της γραμμής και σχεδόν 2 ώρες μετά βρεθήκαμε στο λιμανάκι των  Φρικών, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Χάρη στην ευγενή καλοσύνη ενός νεαρού σ’ ένα μίνι μάρκετ (κρίμα που δε μου ‘μεινε όνομα!) να μας δώσει έναν χάρτη και να μας κατατοπίσει για διάφορα σχετικά με το νησί, ξεκινήσαμε για το Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού, στο νοτιοανατολικό κομμάτι του. Η μαγεία ήδη είχε ξεκινήσει!

Το Βαθύ από ψηλά!
Το Βαθύ από ψηλά!

Πού να μείνετε

Όπου κι αν αποφασίσετε να μείνετε, γρήγορα θα καταλάβετε ότι δεν έχει τόση σημασία. Η Ιθάκη είναι μικρό νησί και μ’ ένα αμάξι ή ένα σκουτεράκι την γυρνάτε άνετα και ολόκληρη πολλές φορές μέσα σε μερικές μέρες. Παρ’ όλα αυτά πολλούς επισκέπτες φιλοξενεί:

 • Το Βαθύ: Η γραφική πρωτεύουσα του νησιού που δίκαια συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο.
 • Ο Σταυρός: Βόρεια του νησιού, ένα μεγάλο και πολύ όμορφο χωριό κοντά στους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.
 • Η Λεύκη: Ένα κομβικό χωριό στο κέντρο του νησιού με υπέροχες πραγματικά παραλίες εκεί κοντά – για όσους δε θέλουν τις πολλές μετακινήσεις εδώ κι εκεί.
 • Οι Φρίκες: Το βόρειο λιμάνι του νησιού αποτελεί μια ήσυχη περιοχή η οποία γεμίζει κυρίως από τουρίστες κάθε λίγο και λιγάκι που έρχονται με τα καραβάκια και τα πλοία της γραμμής. Ιδανικός τόπος διαμονής για όσους θέλουν να επιβιβαστούν στο πλοίο την τελευταία στιγμή!
Φέτα με μέλι και σουσάμι
Φέτα με μέλι και σουσάμι

Πού να φάτε, τι να δοκιμάσετε

Δυο εξαιρετικές ταβέρνες στο Βαθύ (πάνω στην κεντρική παραλία) είναι ο «Μπάτης» και το «Καντούνι». Θα βρείτε εξαιρετικό φρέσκο ψάρι και υπέροχα ξιδάτα θαλασσινά. Θυμηθείτε σας παρακαλώ να φάτε στο «Καντούνι» τη φέτα με μέλι και σουσάμι! Ήταν τόσο απίστευτο πιάτο που στο τέλος παράγγειλα ακόμα μια για επιδόρπιο!

Στις Φρίκες σας προτείνω ανεπιφύλακτα την ταβέρνα «Οδυσσέας» πλάι στη θάλασσα και μια ανάσα από το σημείο που περνάνε τα πλοία της γραμμής. Φάγαμε ένα εξαιρετικό πιάτο μύδια σαγανάκι και ένα εξίσου καλό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Θυμάμαι πως εξίσου φρέσκες και νόστιμες ήταν οι τηγανιτές σαρδέλες που παραγγείλαμε.

Παραλία Φιλιατρού
Παραλία Φιλιατρού

Πού να κολυμπήσετε

Το Φιλιατρό και το Σαρακήνικο είναι δυο εξαιρετικές παραλίες για όσους δε θέλουν ν’ απομακρυνθούν πολύ απ’ το Βαθύ. Βόρεια της παραλίας Φιλιατρό βρίσκεται το Γιδάκι, παραλία η οποία κατά πολλούς είναι όχι απλά η ωραιότερη παραλία της Ιθάκης, αλλά μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας! Ήθελα σαν τρελή να πάω εκεί (και ίσως πουθενά αλλού) αλλά γρήγορα πληροφορήθηκα ότι μόνο μετά από μια πεζοπορία μέσα από ένα μονοπάτι ή με τη χρήση σκάφους, μπορεί κάποιος να βρεθεί και να κολυμπήσει σ’ αυτά τα υπέροχα νερά. Ο λιγοστός χρόνος που είχαμε δε μου επέτρεψε να το ψάξω περισσότερο (κρίμα!) αλλά ένα είναι σίγουρο: Το Γιδάκι δε θα μου τη γλιτώσει μες τα επόμενα χρόνια!

Παραλία Άγιου Ιωάννη
Παραλία Άγιου Ιωάννη

Για όσους μένουν κοντά στην Λεύκη, μια βαθιά, πιο κρύα αλλά συγκλονιστική παραλία με θέα ακριβώς απέναντι την Κεφαλονιά είναι αυτή του Αγίου Ιωάννη! Αν βρεθείτε κοντά, μη τη χάσετε για κανέναν λόγο!

Τέλος, για όσους παρέμειναν βόρεια, δηλαδή κοντά στις Φρίκες ή τον Σταυρό, δεν πρέπει σίγουρα να χάσουν την παραλία του Μάρμακα. Ίσως θεωρήσετε λίγο ταλαιπωρία τον χωματόδρομο που θα διασχίσετε μέχρι να φτάσετε κοντά, αλλά πιστέψτε με η παραλία με τα υπέροχα δέντρα παντού γύρω της θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Μονοπάτι Πλατρειθιάς-Εξωγής
Μονοπάτι Πλατρειθιάς-Εξωγή

Τι άλλο να δείτε όσο βρίσκεστε εκεί

 • Τους αρχαιολογικούς χώρους στο βόρειο τμήμα του νησιού κοντά στα χωριά Πλατρειθιάς κι Εξωγή (κάπου εδώ λέγεται ότι βρίσκονταν και τα ανάκτορα του Οδυσσέα). Εκεί αν ακολουθήσετε τις ταμπέλες σωστά οι οποίες σας οδηγούν στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου όπου βρίσκεται η «Σχολή του Ομήρου», θα βρείτε ένα μοναδικό μονοπάτι όπου σας «παίρνει» πέρα από τα ευρήματα των ανασκαφών και σε μερικά λεπτά σας «ανεβάζει» ψηλά σ’ ένα σημείο υπέροχης θέας όπου μπορείτε να δείτε πολλά από το βόρειο τμήμα όλης της Ιθάκης και φυσικά το ατελείωτο μπλε γύρω σας (γιατί η Ιθάκη δεν είναι γαλάζια σαν την Λευκάδα, είναι μπλε!).

  Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης
  Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης
 • Επισκεφτείτε τα αρχαιολογικά μουσεία τόσο στο βόρειο τμήμα (Σταυρός), όσο και στο νότιο μέρος του νησιού για να δείτε από κοντά τα ευρήματα –κυρίως της μυκηναϊκής περιόδου – τα οποία βρέθηκαν στην Ιθάκη.
 • Μη χάσετε με τίποτα το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο σ’ ένα στενάκι παράλληλο της κεντρικής παραλίας στο Βαθύ. Μετά το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης που με είχε ενθουσιάσει, αυτό το μουσείο πήρε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου!
 • Στη βόλτα σας στο κέντρο του Βαθιού δύσκολα θα προσπεράσετε την Μητρόπολη! Τόσο το εσωτερικό του ναού, όσο και ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας αξίζουν μια στάση!
 • Αν τύχει και βρείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του γνωστού «Κηποθέατρου» μη διστάσετε να παρακολουθήσετε κάποια εκδήλωση της αρεσκείας σας! Διοργανώνονται από βραδιές όπερας ως παραστάσεις δραματοποιημένης ποίησης! Πρέπει να είναι αληθινή μαγεία να παρακολουθείς μια παράσταση ακούγοντας τα τζιτζίκια γύρω σου να κάνουν τη δική τους «παράσταση»!

Αν θέλεις να επιστρέψεις πάλι στην Ιθάκη

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο χωριό Κάλαμος υπάρχει μια φυσική πηγή απ’ την οποία λένε πως αν πιεις νερό θα επιστρέφεις πάντα στην Ιθάκη. Στη βόλτα που έκανα εκεί κοντά, δε βρήκα αυτή την πηγή. Γιατί όμως το ένστικτο μου λέει ότι εγώ θα επιστρέψω στην Ιθάκη και μάλιστα σε λιγότερα από δέκα χρόνια;

Τελευταία φωτογραφία στο Βαθύ
Τελευταία φωτογραφία στο Βαθύ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s