Divergent – Αποκλίνοντες

Divergent
Divergent

Ανάμεσα σε μετακομίσεις (σας τα είπα ήδη αυτά), διάβασμα για δίπλωμα οδήγησης, παρακολουθήσεις σεμιναρίων και σχεδίων της τελευταίας στιγμής για διακοπές στην Ελλάδα κατάφερα και είδα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταινία και αφιερώνω λίγο χρόνο να σας γράψω γι’ αυτήν.

Το “Divergent” (“Η τριλογία της απόκλισης: Οι διαφορετικοί”) είναι ταινία παραγωγής 2014 και εκ πρώτης όψεως (ίσως και εκ δεύτερης) θυμίζει φοβερά τους ήδη πολύ επιτυχημένους «Αγώνες Πείνας» (“Hunger Games”). Η βασική μας υπόθεση αφορά πάλι έναν μελλοντικό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι χωρίζονται σε φατρίες (5 στον αριθμό εδώ, ενώ αντίθετα στο “Hunger Games” οι φατρίες είναι 12). Ο κάθε άνθρωπος ανήκει σε μια φατρία είτε επειδή γεννήθηκε μες αυτήν είτε επειδή την επέλεξε κατά την ενηλικίωση του (μέσα από μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που παρακολουθούμε στην ταινία). Η κάθε φατρία έχει δική της ταυτότητα, δικό της ρόλο στην κοινωνία και γι’ αυτό τα μέλη της οφείλουν να είναι ταγμένα και απόλυτα αφοσιωμένα σ’ αυτήν και τους στόχους της. «Πρώτα η φατρία, μετά το αίμα (οικογένεια)» φωνάζουν τα μέλη κάθε φατρίας κι αλίμονο αν δεν το πιστεύουν όταν το λένε!

Εικόνες από ένα πιθανό μέλλον(;) περνάνε μπροστά από τα μάτια μας κατά τη διάρκεια της ταινίας. Οι άνθρωποι είναι πάντα ίδιοι στη φύση τους: ο ένας εξακολουθεί να προσπαθεί να πάρει την εξουσία από τον άλλον (αφού πάντα νομίζουμε ότι εμείς μπορούμε να «κυβερνήσουμε» καλύτερα από τους διπλανούς μας). Παρακολουθούμε πληθώρα ταλέντων και ικανοτήτων (νοημοσύνη, σωματική δύναμη, αρμονία κ.ά.) να συγκρίνονται και να συγκρούονται προκειμένου άλλοτε να επικρατήσει το ένα κι άλλοτε το άλλο σ’ έναν κόσμο που προσωρινά συνυπάρχουν τα πάντα. Όσο κάποιος διαθέτει ένα «καθαρό» ταλέντο όλα καλά. Εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο ήρθε σ’ αυτόν τον κόσμο και όλα είναι εντάξει για όλους. Αν όμως κάποιος έχει παραπάνω από ένα ταλέντα – άρα και πολλούς τρόπους αντιμετώπισης κι επιβίωσης μέσα από καταστάσεις – τότε κάλλιστα είναι πολύ «καλός» για να παραμείνει ελεύθερος ενάντια στο σύστημα. Καλύτερα ν’ αφανιστεί για να μην βάλει σε κίνδυνο την ειρήνη που τόσο εύκολα διαταράσσεται!

Το “Divergent” είναι μια ιδιαίτερα έξυπνη ταινία, με γρήγορο σενάριο και συνεχείς ανατροπές – ιδανική να την παρακολουθήσουν τόσο οι λάτρεις ταινιών δράσης όσο κι αυτοί οι οποίοι κοιμούνται πάντα στο πρώτο 10λεπτο ΚΑΘΕ ταινίας (παρούσα!), καθώς δύσκολα η αδρεναλίνη υποχωρεί από το αίμα του θεατή για τα περίπου 140 λεπτά που διαρκεί. Πληθώρα γνωστών ηθοποιών εμφανίζονται (με μάλλον πιο αξιοσημείωτη εμφάνιση αυτή της Κέιτ Γουίνσλετ σ’ ένα διαφορετικό απ’ αυτούς που την έχουμε συνηθίσει ρόλο). Το βασικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι μοιραία μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, ενώ όμορφα, στρωτά και με αιτία (σημαντικό!) βλέπουμε τη σχέση τους να διασχίζει στάδια και ν’ ανεβαίνει επίπεδα οικειότητας κι επικοινωνίας. Το κοινό στοιχείο – μυστικό τους αποκαλύπτεται όταν πρέπει, όταν έχει νόημα και είναι χρήσιμο πια στο σενάριο.

Η συγκεκριμένη ταινία είναι από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές επιλογές που έχετε για φέτος το καλοκαίρι (καθώς κλασσικά πρέπει να χειμωνιάσει για να ξαναδούμε κάτι της προκοπής!). Επιλέξτε ένα δροσερό βράδυ (γιατί σίγουρα κάπως, κάπου θα ιδρώσετε από την αγωνία!) και προσκαλέστε τους φίλους σας (άντρες οπωσδήποτε!) να τη δείτε παρέα.

Παρασκηνιακά/Εκτός ταινίας: Ο δε πρωταγωνιστής μας, ο Theo James (με πραγματικό όνομα το «Ταπικλής» – ναι, από παππού Έλληνα!) είναι αρκούντως εμφανίσιμος για να χαίρονται οι γυναίκες κάθε πλάνο που τον φιλοξενεί (ε να τα λέμε κι αυτά!) ενώ η πρωταγωνίστρια μας Shailene Woodley έχει φέτος να επιδείξει μια ακόμη ταινία για την οποία μπορεί να νιώθει υπερήφανη. Το “The fault in our stars” (Το λάθος αστέρι) είναι η ρομαντική ταινία που «σκίζει» αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους με πρωταγωνιστές την Woodley και τον Ansel Elgort ο οποίος μάλιστα στο “Divergent” υποδύεται τον αδερφό της! Κυνηγάω να τη δω καιρό αυτή την ταινία και υπόσχομαι να γράψω σχετικό άρθρο αμέσως μόλις οι τίτλοι τέλους της πέσουν μπροστά μου!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s