Γεμιστές πιπεριές με ρύζι εξ ολοκλήρου μαγειρεμένες στο φούρνο

Γεμιστά με ρύζι και πατάτες
Γεμιστά με ρύζι και πατάτες

Η μετακόμιση μου σε καινούριο σπίτι και η απόκτηση νέας κουζίνας αερίου είναι μερικά απ’ τα πολλά πράγματα τα οποία καλούμαι να συνηθίσω το τελευταίο διάστημα. Η κουζίνα αερίου απαιτεί συγκεκριμένη τοποθέτηση και σύνδεση με το αέριο πριν την λειτουργία της (ζητήστε τη βοήθεια ειδικού!) οπότε για μερικές μέρες αναγκάστηκα να γίνω εφευρετική – αφού δε μπορούσα να μαγειρέψω στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα – και να φτιάξω διάφορα φαγητά φούρνου. Πέρα από τα πολύ κλασσικά κι εύκολα (π.χ. κρέας με πατάτες) αποφάσισα να τολμήσω κάτι που από καιρό σκεφτόμουν: να μαγειρέψω γεμιστά με ρύζι το οποίο νωρίτερα θα είχα ψήσει στο φούρνο.

Οι πιπερίτσες μου!
Οι πιπερίτσες μου!

Όσο αστείο ή περίεργο κι αν σας ακουστεί μέχρι πριν δυο χρόνια δε γνώριζα ότι το ρύζι μαγειρεύεται και στο φούρνο. Βλέποντας τη μάνα μου πάντα να μαγειρεύει το ρύζι στην κατσαρόλα, δε μου πήγε ποτέ ο νους ότι μπορεί να γίνει κι αλλιώς! Μέχρι που μετανάστευσα στο Μάαστριχτ κι εκεί στο σπίτι κάποιων συμφοιτητριών μου είδα για πρώτη φορά ρύζι να σιγοψήνεται στο φούρνο μαζί με κοτόπουλο. Γελάστε όσο θέλετε αλλά ήταν πραγματική αποκάλυψη για ‘μένα! Αναρωτήθηκα πως δε το ‘χα σκεφτεί ποτέ και ακαριαία αποφάσισα ότι με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκίμαζα κι εγώ! Οι συγκυρίες το έφεραν έτσι και να ‘μαι εγώ σήμερα να δοκιμάζω το πρώτο μου ρύζι στο φούρνο τ’ οποίο μετά θα πάει να γεμίσει κάτι ωραίες πράσινες και κόκκινες πιπεριές που αγόρασα χθες. Όποτε είστε έτοιμοι λοιπόν πάμε να μαγειρέψουμε γεμιστά με ρύζι εξ ολοκλήρου μαγειρεμένα στο φούρνο.

Υλικά:

  • 10 μεγαλούτσικες πιπεριές ό,τι χρώματος εσείς θέλετε (εγώ υπολογίζω με αυτή την ποσότητα να μου βγουν 5 γενναίες μερίδες)
  • 2 μεγάλα ποτήρια του νερού ρύζι μπασμάτι (ή όποιο άλλο ρύζι εσείς προτιμάτε)
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • Λάδι
  • Ένα μικρό κουτάκι τοματοχυμός
  • Ζωμός κρέατος ή λαχανικών
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Έτοιμο το ρύζι στο φούρνο!
Έτοιμο το ρύζι στο φούρνο!

Εκτέλεση:

Για το ρύζι στο φούρνο: Σ’ ένα μικρό ταψάκι αδειάστε τα δυο ποτήρια νερού ρύζι μπασμάτι. Προσθέστε τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα νερό (4 ποτήρια). Έπειτα ρίξτε μες το ταψάκι όχι περισσότερο από μισό φλιτζάνι λάδι, το ζωμό κρέατος ή λαχανικών, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε ελαφρά κι αφήστε το μείγμα σας να ψηθεί στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά (αν χρειαστεί στο μεσοδιάστημα προσθέστε λίγο ζεστό νεράκι).

Μόλις το ρύζι σας είναι έτοιμο βγάλτε το απ’ το φούρνο και ρίξτε από πάνω το μικρό κουτάκι τοματοχυμό. Ανακατέψτε μέχρι όλο το μείγμα σας να «κοκκινίσει».

Έτοιμη για γέμισμα!
Έτοιμη για γέμισμα!

Για τα γεμιστά: Πλένετε καλά τις πιπεριές σας και μ’ ένα λείο μαχαίρι αρχίζετε να τις ανοίγετε. Το μυστικό είναι να κόβετε όσο το δυνατόν ψηλότερα στο «κεφάλι» της πιπεριάς (έτσι το κάτω μέρος θα χωράει περισσότερη γέμιση). Ανοίγοντας τις πιπεριές μην ξεχνάτε ν’ αφαιρείτε τα σπόρια και γενικά να καθαρίζετε καλά το περιεχόμενο τους.

Μόλις έχετε πλύνει και καθαρίσει εσωτερικά τις πιπεριές σας, πάρτε ένα κουταλάκι και ξεκινήστε προσεκτικά να τις γεμίζετε ρύζι. Σιγουρευτείτε ότι βάζετε αρκετή γέμιση αλλά όχι υπερβολικά πολλή μιας και θέλουμε να εφαρμόζουν καλά τα «καπάκια» των πιπεριών.

Γεμίζοντας τις πιπεριές
Γεμίζοντας τις πιπεριές

Τέλος, αφού έχετε γεμίσει όλες τις πιπεριές προσθέστε στο χώρο του ταψιού (που λογικά περίσσεψε) μερικές πατάτες χοντρά κομμένες για φούρνο. Πολλοί συνοδεύουν τα γεμιστά τους με σουτζουκάκια αλλά εγώ σήμερα μαγειρεύω χορτοφαγικά!🙂

Πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο, προσθέστε λάδι, νερό, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στο φαγητό. Ψήστε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα.

Έτοιμο να μπει στο φούρνο!
Έτοιμο να μπει στο φούρνο!

Αν σας περισσέψει γέμιση:

Βασικά αυτό μόνο αρνητικό δεν είναι! Σχεδόν πάντα σε μια οικογένεια ή  σε μια παρέα κάποιος τρώει μόνο τη γέμιση και ποτέ την πιπεριά από τα γεμιστά. Δώστε λοιπόν στον/ην «περίεργο/η» του τραπεζιού να φάει σκέτη τη γέμιση με λίγο λευκό τυρί από δίπλα και τότε θα δείτε τι εστί λατρεία προς το πρόσωπο σας!

Εναλλακτική λύση για όσους δεν τρώνε γεμιστά!
Εναλλακτική λύση για όσους δεν τρώνε γεμιστά!

Τι άλλο μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας:

Αν και οι μερίδες που θα προκύψουν είναι ιδιαίτερα γενναίες (μην ξεχνάτε και τις πατάτες!), εντούτοις μπορείτε πάντα να συνοδέψετε τα γεμιστά σας με:

  • Φέτα με λάδι και ρίγανη
  • Δροσερό γιαούρτι ή τζατζίκι
  • Σαλάτα με τομάτες και αγγούρι ή σαλάτα με μαρούλι και ρόκα

Καλό μαγείρεμα και καλή σας όρεξη!🙂

Έτοιμες οι γεμιστές πιπεριές μας!
Έτοιμες οι γεμιστές πιπεριές μας!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s