Παστίτσιο

Παστίτσιο
Παστίτσιο

Έχοντας μαγειρέψει μουσακά πριν μερικές βδομάδες (δείτε προηγούμενη σχετικά πρόσφατη ανάρτηση μου) νιώθω πως το σημερινό παστίτσιο είναι πραγματικά παιχνιδάκι! Πριν ακόμα πιω τον πρωινό μου καφέ, έβαλα το νερό για τα μακαρόνια να βράσει. Ανοίγω το lap-top κι ετοιμάζομαι να κάνω αυτό που συνηθίζω εδώ και λίγο καιρό: να μαγειρεύω και καθ’ όλη τη διάρκεια να γράφω παράλληλα και το άρθρο μου. Πάμε να φάμε παστίτσιο;

Έτοιμες οι πέννες
Έτοιμες οι πέννες

Υλικά:

(Για ένα βαθύ παραλληλόγραμμο ταψί)

  • 2 πακέτα μακαρόνια πέννες ή χοντρό μακαρόνι ή ό,τι άλλο σας εμπνέει!
  • 800-1.000 γραμμάρια κιμά (πάντα προτιμώ τον μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
  • Λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για τον κιμά: ένα μεγάλο κρεμμύδι, 1 κουτάκι τοματοπελτέ,  8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, κανέλα)

Υλικά για τη μπεσαμέλ: 125 γραμμάρια βούτυρο, 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 6 κούπες του καφέ γάλα, αλάτι, πιπέρι ή μοσχοκάρυδο, 2 κρόκους αυγών.

Στρώνοντας τον κιμά πάνω από την πρώτη στρώση μακαρόνια
Απλώνοντας τον κιμά πάνω από την πρώτη στρώση μακαρόνια

Εκτέλεση:

Προετοιμασία μακαρονιών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα δυο πακέτα μακαρόνια για 10-15 λεπτά (στο κουτί επάνω σίγουρα θ’ αναγράφονται τα λεπτά που απαιτούνται για να βράσουν). Έπειτα τα στραγγίζουμε, προσθέτουμε λίγο λάδι κι αλάτι κι ανακατεύουμε.

Προετοιμασία κιμά: Σε λίγο λαδάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μας το οποίο ήδη έχουμε ψιλοκόψει. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά μας κι ανακατεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι ο κιμάς να έχει γκριζάρει και να έχει πάρει την πρώτη βράση (προσθέστε και ένα μικρό ποτηράκι νερό για το πρώτο βράσιμο). Έπειτα σβήστε μ’ ένα ποτηράκι λευκό κρασί ή τσίπουρο και περιμένετε λίγο μέχρι να το απορροφήσει κι αυτό. Μη διστάζετε ν’ ανακατεύετε συνέχεια. Κατόπιν προσθέστε τον τοματοπελτέ, το κουταλάκι ζάχαρη, πιπέρι και κανέλλα στη μύτη του κουταλιού. Ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.

Απλώνοντας τη μπεσαμέλ
Απλώνοντας τη μπεσαμέλ

Προετοιμασία μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα (ακόμα και στην ίδια που κάνατε τον κιμά, αφού την έχετε ξεπλύνει) λιώνετε το βούτυρο και ανακατεύεστε με το αλεύρι μέχρι να δέσουν τα υλικά μαζί. Προσθέστε το κρύο γάλα και ανακατεύετε συνέχεια μ’ ένα σύρμα. Έχετε το νου σας μη σας σβολιάσει, αλλά ακόμη και κάτι να πάει στραβά συνεχίστε ν’ ανακατεύετε προσθέτοντας λίγο ακόμη γάλα έτσι ώστε να δέσει μεν η μπεσαμέλ αλλά να μην έχει σβόλους αλευριού μέσα της. Προς το τέλος προσθέστε πιπέρι, αλάτι (αν έχετε μοσχοκάρυδο ακόμη καλύτερα) και τους κρόκους των αυγών.

Προετοιμασία για ψήσιμο: Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί την πρώτη στρώση μακαρόνια κι έπειτα στρώνουμε τον κιμά. Μετά βάζουμε τη δεύτερη στρώση μακαρόνια και κατόπιν απλώνουμε τη μπεσαμέλ όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Από πάνω της βάζουμε το τριμμένο κασέρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Τι άλλο μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας:

  • Φέτα με λάδι και ρίγανη
  • Σαλάτα με τομάτες και αγγούρι ή σαλάτα με σπανάκι-ρόκα-τοματίνια
  • Ζεστό ψωμί με σως βουτύρου-σκόρδου από πάνω

Καλό μαγείρεμα & καλή σας όρεξη! 😉

Έτοιμο το παστίτσιο!
Έτοιμο το παστίτσιο!
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s