Μουσακάς

Ο μουσακάς μου!
Ο μουσακάς μου!

Σήμερα περιμένω εκλεκτό κόσμο οπότε αποφάσισα να βάλω τα δυνατά μου και να φτιάξω κάτι που μόνο μια φορά έχω φτιάξει στη ζωή μου: μουσακά. Για κάποιο λόγο ποτέ δε θεώρησα το μουσακά ιδιαίτερα δύσκολο φαγητό, αλλά μπελαλίδικο είναι σίγουρα! Και μόνο το γεγονός ότι όλα τα υλικά, πριν μπουν στο ταψί με τη μπεσαμέλ, θέλουν από πριν αρκετή προετοιμασία είναι αρκετός λόγος για να μην μαγειρεύω κι εγώ και πολλοί άλλοι συχνά το εν λόγω φαγητό. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν πετύχει και σήμερα όπως την πρώτη φορά θα καμαρώνω σα γύφτικο σκεπάρνι γιατί μετά από τόση προετοιμασία θα ‘χω τουλάχιστον ένα καλό αποτέλεσμα! Την παρακάτω συνταγή θα την γράφω ενώ παράλληλα θα μαγειρεύω κι ετοιμάζω τα πάντα – άρα καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για εντελώς βήμα-βήμα συνταγή. Πάμε λοιπόν:

Μελιτζάνες & πατάτες σε φέτες
Μελιτζάνες & πατάτες σε φέτες

Υλικά:

(Για ένα μεσαίο προς το μεγάλο βαθύ παραλληλόγραμμο ταψί)

  • 3-4 μεγάλες μελιτζάνες
  • 12 μικρές πατάτες ή 5-6 μεγάλες πατάτες
  • 1 κιλό κιμά (εγώ προτιμώ τον μεικτό: μισό κιλό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)

Υλικά για τον κιμά: ένα μεγάλο κρεμμύδι, 1 κουτάκι τοματοπελτέ,  8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, κανέλα)

Υλικά για τη μπεσαμέλ: 125 γραμμάρια βούτυρο, 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 6 κούπες του καφέ γάλα, αλάτι, πιπέρι ή μοσχοκάρυδο, 2 κρόκους αυγών (προαιρετικό).

 

Λίγο πριν το ψήσιμο!
Λίγο πριν το ψήσιμο!

Εκτέλεση:

Προετοιμασία μελιτζάνας: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτριου πάχους φέτες. Τις αλατίζουμε μια πρώτη φορά και τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά να «σταθούν». Στόχος είναι να ξεκινήσουν να βγάζουν τα πρώτα καφέ ζουμάκια από μέσα τους (σημάδι ότι «στεγνώνουν»). Έπειτα τις παίρνουμε τις ξεπλένουμε και τις ετοιμάζουμε για το ψήσιμο στο φούρνο.

Παίρνουμε ένα πλατύ ταψί και σκεπάζουμε την εσωτερική του επιφάνεια με αλουμινόχαρτο. Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω στο αλουμινόχαρτο κι έπειτα σιγά-σιγά τοποθετούμε τις φέτες μελιτζάνας (αν δε σας χωρέσουν όλες στη μια στρώση, βάλτε και μερικές από πάνω ή όπου βλέπετε κενό, ενδιάμεσο χώρο στο ταψί). Αλατίστε από πάνω τις φέτες και αφήστε να ψηθούν στους 180 βαθμούς μέχρι να τις δείτε να μαλακώνουν αισθητά.

Προετοιμασία πατάτας: Κόβουμε τις πατάτες σε μέτριου πάχους φέτες. Τις ψευτο-τηγανίζουμε κι έπειτα τις μεταφέρουμε στο ταψί μας για να φτιάξουμε τη βάση του μουσακά μας.

Προετοιμασία κιμά: Σε λίγο λαδάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μας το οποίο ήδη έχουμε ψιλοκόψει. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά μας κι ανακατεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι ο κιμάς να έχει γκριζάρει και να έχει πάρει την πρώτη βράση (προσθέστε και ένα μικρό ποτηράκι νερό για το πρώτο βράσιμο). Έπειτα σβήστε μ’ ένα ποτηράκι λευκό κρασί ή τσίπουρο και περιμένετε λίγο μέχρι να το απορροφήσει κι αυτό. Μη διστάζετε ν’ ανακατεύετε συνέχεια. Κατόπιν προσθέστε τον τοματοπελτέ, το κουταλάκι ζάχαρη, πιπέρι και κανέλλα στη μύτη του κουταλιού. Ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.

Προετοιμασία μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα (ακόμα και στην ίδια που κάνατε τον κιμά, αφού την έχετε ξεπλύνει) λιώνετε το βούτυρο και ανακατεύεστε με το αλεύρι μέχρι να δέσουν τα υλικά μαζί. Προσθέστε το κρύο γάλα και ανακατεύετε συνέχεια μ’ ένα σύρμα. Έχετε το νου σας μη σας σβολιάσει, αλλά ακόμη και κάτι να πάει στραβά συνεχίστε ν’ ανακατεύετε προσθέτοντας λίγο ακόμη γάλα έτσι ώστε να δέσει μεν η μπεσαμέλ αλλά να μην έχει σβόλους αλευριού μέσα της. Προς το τέλος προσθέστε πιπέρι, αλάτι (αν έχετε μοσχοκάρυδο ακόμη καλύτερα) και τους κρόκους των αυγών.

Προετοιμασία για ψήσιμο: Στρώνουμε τις πατάτες, από πάνω απλώνουμε τις μελιτζάνες μας κι ύστερα τον κιμά με το ζουμάκι του. Στη συνέχεια απλώνουμε τη μπεσαμέλ όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται κι από πάνω βάζουμε το τριμμένο κασέρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Τι άλλο μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι σας:

  • Φέτα με λάδι και ρίγανη
  • Σαλάτα με τομάτες και αγγούρι ή σαλάτα με σπανάκι-ρόκα-τοματίνια
  • Ζεστό ψημένο ψωμάκι με τυρί κρέμα ή τομάτα, ελιές και βασιλικό

Καλό μαγείρεμα και πολύ καλή σας όρεξη!🙂

Έτοιμος για φάγωμα!
Έτοιμος για φάγωμα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s