Ραβανί

Το ραβανί μου!
Το ραβανί μου!

Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά τόσο στη γεύση όσο και κατά την προετοιμασία γιατί (ας μην κοροϊδευόμαστε) είναι πανεύκολο να γίνει! Έχω φτιάξει τόσες πολλές φορές ραβανί στη ζωή μου που έχω χάσει το λογαριασμό. Κάθε φορά αγχωνόμουν να βγει καλό (θυμούμενη τις πετυχημένες προηγούμενες φορές) κι ευτυχώς κάθε φορά τα κατάφερνα να βγει αφράτο και γευστικό. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι αν η μαγειρική έχει για ‘μένα βαθμό δυσκολίας 5 στα 10, η ζαχαροπλαστική τις περισσότερες φορές είναι ένα καθαρό 10 στα 10! Σε μερικά γλυκά παίζει τόσο πολύ ρόλο η ακρίβεια των συστατικών και η λεπτομέρεια καθ’ όλη την προετοιμασία που πραγματικά έχω φτάσει να ιδρώνω αρκετές φορές πάνω από τούρτες κ από τάρτες για το πώς θα βγουν στο τέλος! Γι’ αυτό και λατρεύω το ραβανί! Ποτέ δεν ίδρωσα πάνω από ένα ταψί ραβανί ευχόμενη να γίνει καλό γιατί πάντα μα πάντα τελικά ήταν καλό! Και μετά από αρκετά πειράματα, ποικίλες δοσολογίες και άπειρες γευστικές δοκιμές κατέληξα μέσα από ένα κάρο συνταγές να κάνω το ραβανί κάπως έτσι:

Υλικά:  

Το μείγμα στο ταψί
Το μείγμα στο ταψί

(για να σας βγει ένα μεσαίο παραλληλόγραμμο ταψάκι)

  • 2 κούπες σιμιγδάλι (εγώ βάζω χονδρό αλλά αρκετοί βάζουν και ψιλό)
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 1 μπέικιν (μόνο αν χρησιμοποιήσετε απλό αλεύρι, διαφορετικά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του δεν θέλει έξτρα μπέικιν)
  • 1 στραγγιστό γιαουρτάκι ή μισή κούπα γάλα
  • 6 αυγά
  • Ξύσμα από λεμόνι (πολύ προτιμούν το πορτοκάλι αλλά για ‘μένα το άρωμα του λεμονιού δε συγκρίνεται με τίποτα!)
  • 1 βανίλια (για έξτρα άρωμα και γεύση!)

Σιρόπι:

Προετοιμασία σιροπιού
Προετοιμασία σιροπιού

(Αν θέλετε ένα πραγματικό σιροπιασμένο ραβανί – με λιγότερη δοσολογία μου βγήκε μεν αφράτο, αλλά το ρούφηξε όλο το σιρόπι κι έμοιαζε περισσότερο σαν κέικ που μέσα έχει σιρόπι!)

  • 3,5 με 4 κούπες ζάχαρη (υπολογίστε περίπου 750 γραμμάρια)
  • 5 κούπες νερό
  • Χυμό από ένα μικρό ζουμερό λεμόνι και 2-3 φέτες να επιπλέουν όσο το μείγμα βράζει
  • Βανίλια (για έξτρα άρωμα)

Εκτέλεση:

Φύγαμε για ψήσιμο!
Φύγαμε για ψήσιμο!

Ανακατέψτε για 3-4 λεπτά τη ζάχαρη με τ’ αυγά μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, γιαούρτι, μπέικιν, ξύσμα λεμονιού, βανίλια) και ανακατέψτε για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Βουτυρώστε καλά το ταψάκι σας και ρίξτε το μείγμα μέσα. Ψήστε στους 180-200 βαθμούς (αέρα πάνω-κάτω) για 45-50 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο όταν το εσωτερικό του μείγματος δεν κολλάει στο πιρουνάκι που θα βυθίσετε μέσα του.

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου να λιώσει η ζάχαρη και το νερό να «σιροπιάσει». Λίγο πριν τραβήξουμε από τη φωτιά το σιρόπι αφαιρούμε τις φέτες λεμονιού από το μείγμα. Έπειτα όσο το γλυκό είναι ακόμη ζεστό τοκόβουμε σε κομμάτια (για να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι) και στη συνέχειαρίχνουμε σιγά-σιγά (για να μη ξεφλουδίσει το γλυκό) το επίσης ζεστό σιρόπι. Βάζουμε μια καθαρή πετσετούλα πάνω από το ταψί και το αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει όλο το σιρόπι.

Με τι μπορείτε να συνοδέψετε/ διακοσμήσετε το ραβανί σας:

(Απ’ όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ξεχώρισα):

  • Με σπιτική ή έτοιμη σαντιγί
  • Με επικάλυψη σοκολάτας
  • Με επικάλυψη λευκού γλάσου και καρύδας
  • Με παγωτό (το δικό μου αγαπημένο κι έτσι σκέφτομαι να το σερβίρω αύριο!)

Καλά μαγειρέματα και καλή σας απόλαυση!😉

Έτοιμο το ραβανί μας!!!
Έτοιμο το ραβανί μας!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s