Ερωτική λογοτεχνία: 10 δημοφιλή βιβλία «συντροφιά» για τα κρύα βράδια του χειμώνα

Παρακολουθώ όσο πιο συχνά μπορώ την αναλυτική πορεία του blog. Την επισκεψιμότητα, τα σχόλια μα πάνω απ’ όλα τις τάσεις που εσείς δημιουργείτε. Πιο συγκεκριμένα, συχνά τυχαίνει να ενθουσιάζομαι αλλά και να εκπλήσσομαι με την αγάπη και την προτίμηση που δείχνετε σε συγκεκριμένα άρθρα τα οποία ίσως να θεωρούσα ακόμη κι εγώ η ίδια αμφιλεγόμενα ή από τα λιγότερο «δυνατά» μου. Όμως εντέλει συνειδητοποιώ ότι είναι απλά αδύνατον να «πιάσω» σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή  την τάση αλλά και την ανάγκη τόσων πολλών ανθρώπων να διαβάσουν κάτι συγκεκριμένο. Έτσι συνεχίζω να γράφω ελπίζοντας κάποια στιγμή η δική σας ανάγκη να διαβάσετε κάτι να συναντήσει ένα δικό μου κείμενο.

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πιο δημοφιλή άρθρα αυτού του blog είναι ο κατάλογος των αισθησιακών ταινιών που πριν αρκετό καιρό  είχα προτείνει. Χρειάστηκε λίγο παραπάνω θάρρος από μέρους μου η δημοσίευση αυτού του άρθρου αλλά το ένστικτο μου έλεγε ότι αργά ή γρήγορα θα εκτιμούσατε την κίνηση μου να μιλήσω ανοιχτά για κάτι που όλοι λίγο-πολύ έχουμε αναζητήσει, αλλά ίσως διστάσαμε να το πούμε ανοιχτά: μια καλή αισθησιακή ταινία. Με την υπόσχεση μου, να ξαναγράψω τη συνέχεια αυτού του άρθρου κάποια στιγμή στο μέλλον – με ανανεωμένο υλικό φυσικά – προχωρώ στο θέμα του σημερινού άρθρου.

Ερωτική λογοτεχνία έχει το μενού σήμερα και αν λίγο πια με ξέρετε, έπρεπε να το περιμένετε αυτό από εμένα! Το ερωτικό βιβλίο είναι – ευτυχώς – πια πολύ στη μόδα γιατί μέσα στις άπειρες αηδίες που γράφτηκαν και θα γραφτούν, γεννιέται πλέον η ευκαιρία ο άνθρωπος του 21ου αιώνα να διαβάσει πολλά από τα απαγορευμένα και μη διαμάντια της ερωτικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Αλλά επειδή αν ένα πράγμα σιχαίνομαι είναι η μονομέρεια στ’ οτιδήποτε – επειδή σχεδόν πάντα κρύβει παγίδες και απάτες – αποφάσισα να μη δώσω μόνο τα πολύ κλασσικά (τα «sos» που λέμε) αριστουργήματα αλλά να μιλήσω και για πιο σημερινά, πιο μοντέρνα βιβλία. Κι αυτό θα το διαπιστώσετε ευθύς αμέσως…

50 αποχρώσεις του γκρι
50 αποχρώσεις του γκρι

10. «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της Ε. Λ. Τζέιμς

Η πασίγνωστη ιστορία της μαζοχίστριας κοπέλας που πέφτει στα «δίχτυα» του νέου, ωραίου, επιτυχημένου σαδιστή και ζει στιγμές σαδομαζοχιστικής ερωτικής τρέλας! Υποχρεούμαι να το βάλω στη λίστα όχι τόσο γιατί ξετρελάθηκα αλλά γιατί έχει γίνει πραγματικός χαμός με αυτό το βιβλίο και τις συνέχειες του. Προσωπικά το θεώρησα ευχάριστο για να το ‘χω μαζί μου στην παραλία. Στην Αμερική ήταν για καιρό το πιο ευπώλητο βιβλίο, παρ’ όλο που τόσο Αμερικάνοι όσο και Ευρωπαίοι βιβλιοκριτικοί το «έθαψαν» με τα χειρότερα λόγια! Αλλά δε μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι είναι επιτυχημένο στο είδος του – το γιατί είναι άλλη ιστορία! Το γεγονός ότι πολλοί στις μέρες μας όταν ακούνε τις λέξεις «αισθησιακό μυθιστόρημα» σκέφτονται αυτόματα «Τις πενήντα αποχρώσεις του γκρι» κάτι σημαίνει. Τι; Ότι σίγουρα δεν έχουν διαβάσει ποτέ κανένα αισθησιακό μυθιστόρημα της προκοπής!  Αν έχουν και δεν το θυμούνται, τότε τα νέα δεν είναι καλύτερα!

Έντεκα λεπτά
Έντεκα λεπτά

09. «Έντεκα λεπτά» του Πάολο Κοέλο

Το πρώτο βιβλίο του Κοέλο που διάβασα κι ένα από τα βιβλία που σημάδεψε την εφηβεία μου. Το θέμα με τα βιβλία του Κοέλο βέβαια είναι πάντα ένα: έχουν φανατικούς φίλους-αναγνώστες και φανατικούς αναγνώστες-εχθρούς. Έτσι και το «Έντεκα λεπτά» δύσκολα θα τη γλιτώσει. Κάποιοι θα το λατρέψουν και κάποιοι θα το σνομπάρουν. Είναι όμως ένα βιβλίο τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα του Κοέλο που δε θα ‘πρεπε εύκολα να μπει στο ίδιο «καζάνι» με τ’ άλλα. Κι αν μέχρι κι εγώ τον «Αλχημιστή» τον άφησα στη μέση γιατί πραγματικά βαρέθηκα – ή δεν ήμουν σε φάση τι να πω! – αυτό δεν έλεγα να το αφήσω από τα χέρια μου. Κάτι η εφηβεία, κάτι οι αυξημένες ορμόνες τότε, κάτι που το βιβλίο ήταν απόλυτα τρυφερό αλλά και απόλυτα ερωτικό κάποιες φορές…. το αγάπησα να πάρει ευχή!

Ο Κατήφορος
Ο Κατήφορος

08. «Πιστή στον Έρωτα», «Ο Κατήφορος» και πολλά άλλα του Ξενόπουλου

Δε γίνεται! Αν αποφασίσω να γράψω όλα τα ερωτικά βιβλία του Ξενόπουλου που θεωρώ καλά, τότε θα πρέπει να κάνω και ξεχωριστή λίστα. Ο Ξενόπουλος έχει γράψει τόσα πολλά και διαφορετικά βιβλία, αλλά στα περισσότερα απ’ αυτά άλλοτε υπήρχε ξεκάθαρα και άλλοτε υπέβοσκε ένας έντονος ερωτισμός (π.χ. «Απάνεμα βράδια»). Όμως εγώ θα προτείνω τα δυο πιο ξεκάθαρα ερωτικά του: το «Πιστή στον Έρωτα» και το «Κατήφορος». Για το πρώτο έχω γράψει και παλιότερα αναλυτικό άρθρο. Μπορείτε να το βρείτε εδώ. Πρόκειται για δυο βιβλία που το καθένα έχει ως βασική του ηρωίδα μια γυναίκα που ζει έντονα την ερωτική της ζωή, πολλές φορές κόντρα στην επιβεβλημένη ηθική της τότε εποχής. Αυτό που πάντα διαπιστώνω διαβάζοντας Ξενόπουλο είναι ότι οι ανθρώπινες επιθυμίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν πάντα ίδιες όσα χρόνια κι αν περάσουν, όποιες συνθήκες κι αν υπάρχουν γύρω μας.

Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ
Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ

07. «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ» του Ντέιβιντ. Χ. Λόρενς

Από τα πιο κλασσικά, ιδιαίτερα δυνατά, ερωτικά λογοτεχνικά έργα! Απαγορευμένο για χρόνια το βιβλίο αυτό μιλάει για την ερωτική ζωή της λαίδης Κόνης Τσάτερλυ με πολλούς άντρες πλην του άντρα της, ο οποίος καθηλωμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι δεν μπορεί να της προσφέρει αυτά που θέλει και γι’ αυτό την εκβιάζει ψυχολογικά με ιδιαίτερα επιδέξιο τρόπο προκειμένου να μην τον εγκαταλείψει ποτέ. Όλα αυτά μέχρι που η Κόνη θα γνωρίσει το δασοφύλακα της περιοχής, Μέλορς και θα βιώσει μαζί του την απόλυτη ολοκλήρωση ψυχής και σώματος, μέσω της σεξουαλικής της απελευθέρωσης μαζί του. Ένα πανέμορφο βιβλίο, γεμάτο δυνατές εικόνες για μια γυναίκα που ποθεί πάνω απ’ όλα να ζήσει. Προς τιμήν του Λόρενς που δεν έκοψε καμιά από τις – ούτως ή άλλως – λίγες έντονες ερωτικές σκηνές του έργου του και άφησε το χρόνο να κυλήσει και δίκαια ν’ αναδείξει παγκοσμίως αυτό το σπουδαίο βιβλίο.

Φάνυ Χιλ
Φάνυ Χιλ

06. «Φάνυ Χιλ» του Τζον Κλέλαντ

Πρόκειται για την ιστορία μιας πόρνης, της Φάνυ Χιλ, η οποία κατέκτησε τους αριστοκρατικούς κύκλους του Λονδίνου το 1746. Η ίδια η Φάνυ Χιλ διηγείται την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο και μέσα από τα βιώματα της βλέπουμε την ηθική και τον τρόπο ζωής μιας ολόκληρης εποχής. Ένα πραγματικά σπουδαίο λογοτεχνικό έργο, τ’ οποίο αν και διαθέτει έντονες και αναλυτικές ερωτικές περιγραφές εντούτοις δε θα μπορούσε για κανένα λόγο να χαρακτηριστεί ένα ευτελές πορνογράφημα. Ο ηδονισμός δεν είναι αυτοσκοπός αλλά απόρροια της έντονης γραφής του Κλέλαντ.

Σκληροί Έρωτες
Σκληροί Έρωτες

05. «Σκληροί έρωτες» του Λεοπόλδου Μαζόχ

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια σειρά διηγημάτων του σπουδαίου Μαζόχ, ο οποίος τόλμησε να μιλήσει καλύτερα και εντονότερα από πολλούς άλλους για τη βία, την σκληρότητα και τον πόνο του έρωτα, άρα και της ίδιας της ζωής. Τιμή αλλά και ταυτόχρονα μεγάλη ατίμωση για το έργο του το γεγονός ότι ο ψυχιατρικός όρος «μαζοχισμός» – ο οποίος περιγράφει μια σεξουαλική διαταραχή – βασίστηκε στο όνομα του ίδιου και στα ιδιαίτερα διηγήματα του.

Ερωτικές στορίες καθημερινής τρέλας
Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας

04. «Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας» του Τσαρλς Μπουκόφσκι

Όσα ξέρατε για τον Μπουκόφσκι βρίσκονται σ’ αυτό το βιβλίο: το αλκοόλ, τα μεθύσια, οι έντονοι προβληματισμοί για τη ζωή, το σεξ με διάφορες γυναίκες κάθε εμφάνισης, κοινωνικής τάξης και ηλικίας. Ο Μπουκόφσκι ψάχνει δουλειά. Ο Μπουκόφσκι είναι μόνος και πίνει. Ο Μπουκόφσκι αυτοϊκανοποιείται. Ο Μπουκόφσκι υποφέρει. Ο Μπουκόφσκι είναι σαρκαστικός. Η εντελώς «παράλογη» ζωή του Μπουκόφσκι ξεδιπλώνεται μπροστά μας σαν από σελίδες ημερολογίου και κυριολεκτικά μας προκαλεί να βυθιστούμε σ’ αυτήν.

Τα ερωτικά
Τα ερωτικά

03. «Τα ερωτικά» της Αναΐς Νιν

Ίσως η σπουδαιότερη  γυναίκα συγγραφέας ερωτικής λογοτεχνίας, η Αναΐς Νιν, στα πρώτα της βήματα έγραφε ερωτικά διηγήματα κατά παραγγελία για ένα δολάριο τη σελίδα. Από αυτά τα διηγήματα της δημιουργήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ο τόμος «Τα Ερωτικά» ο οποίος ουσιαστικά αποτελείται από δυο σειρές διηγημάτων: «Το τρίγωνο της Αφροδίτης» και τα «Μικρά πουλιά». Αν και η Αναΐς Νιν, για πολλά χρόνια ένιωθε ότι τα ερωτικά της διηγήματα ήταν «καταπιεσμένα» αφού γράφονταν κατά παραγγελία και με σαφείς υποδείξεις (σε αντίθεση με μεταγενέστερα έργα της), εντούτοις η δημοσίευση τους επιτράπηκε εντέλει από την ίδια αφού θεωρήθηκε ότι «δείχνουν τις αρχικές προσπάθειες μιας γυναίκας σε έναν κόσμο ο οποίος είναι ιδιοκτησία των αντρών».

Ο κόσμος του σεξ
Ο κόσμος του σεξ

02. «Ο κόσμος του σεξ» του Χένρι Μίλερ

Και πάμε στον έτερο μεγάλο δημιουργό, τον φίλο, συνεργάτη και μακροχρόνιο εραστή της Αναΐς Νιν (και δικό μου απόλυτα αγαπημένο!), τον Χένρι Μίλερ. Το μικρό αλλά πανέμορφο βιβλίο του «Ο κόσμος του σεξ» έπεσε πραγματικά τυχαία στα χέρια μου κάποια χρόνια πριν και κυριολεκτικά διαβάστηκε εν μία νυκτί. Η εντύπωση μου για τον Μίλερ είναι ότι ήταν ένας σάτυρος (όχι «καμμένος» σαν τον Μπουκόφσκι αλλά χειρουργικά ακριβής σε αυτό που επεδίωκε) και παράλληλα ένας βαθιά βασανισμένος και «φωτισμένος» άνθρωπος. Μη διστάσετε να διαβάσετε κι άλλα βιβλία του, με πρώτο και καλύτερο τον «Τροπικό του Καρκίνου». Θα δείτε τι πραγματικά σημαίνει να είναι κάποιος αδυσώπητα αισθησιακός αλλά και υπέρμετρα ευαίσθητος.

Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ
Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ

01. Άπαντα του Μαρκήσιου ντε Σαντ

Ε ναι, τι να προτείνω εδώ τώρα; Το να διαλέξω ένα και μόνο έργο από τον συγκεκριμένο συγγραφέα είναι τρομερά δύσκολο! Με τι κριτήρια; Το πιο ερωτικό; Το πιο φιλοσοφημένο; Το πιο έντονο; Ίσως το πιο εύπεπτο; Αλλά τι λέω, αυτό δεν παίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση! Μα το Θεό τα ‘χω χαμένα! (Αλλά ας μην επικαλούμαι και πολύ το Θεό γιατί μην ξεχνιόμαστε…. Μιλάω για τον Ντε Σαντ!). Ο Μαρκησιος ντε Σαντ είναι ο βασιλιάς της ερωτικής λογοτεχνίας καθώς τα έργα του μπορούν να χαρακτηριστούν κανονικότατα πορνογραφήματα. Εντούτοις μιλάμε για τον άνθρωπο που εισήγαγε τον φιλοσοφικό όρο «ελευθεριότητα» και δημιούργησε ένα πανίσχυρο παγκόσμιο κύμα «ελευθεριστών» δηλαδή ανθρώπων που δε δέχονται οποιονδήποτε κοινωνικό περιορισμό να περιορίσει τόσο τη σεξουαλική όσο και την πνευματική τους υπόσταση. Με φανατικούς εχθρούς και φανατικούς οπαδούς, ο Ντε Σαντ αποτελεί το δίπολο του πραγματικά αδυσώπητου ανθρώπου, που όμως εντούτοις ποτέ δεν έπαψε ν’ αναρωτιέται – άρα στην πραγματικότητα να υποφέρει – για τις μεγάλες αλήθειες της ζωής. Έτσι, αν πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξω ένα έργο του, σας προτείνω «Τη φιλοσοφία στο Μπουντουάρ». Το εν λόγω βιβλίο μοιάζει πραγματικά να είναι μοιρασμένο στα δύο: Το μισό είναι καθαρή πορνογραφία και το άλλο μισό είναι φιλοσοφική ανάλυση όλων των Αρχών και των Δυνάμεων που εξουσιάζουν τον άνθρωπο στερώντας του την πραγματική του ελευθερία.

Σημείωση: Τη δυσκολία που είχα στο να προτείνω μόνο ένα βιβλίο του Μαρκήσιου ντε Σαντ, τη συνάντησα καθώς πρότεινα και τα βιβλία πολλών άλλων συγγραφέων. Τ’ ότι προτείνω ένα συγκεκριμένο βιβλίο από έναν/μια συγγραφέα δε σημαίνει ότι θεωρώ τα υπόλοιπα έργα του υποδεέστερα, αλλά  ότι πρέπει για κάποιους λόγους (πολλούς και διαφόρους κάθε φορά) να διαλέξω κάποιο και διαλέγω αυτό. Οπότε σας προτρέπω να μη διστάσετε και ν’ αναζητήσετε στο διαδίκτυο και σε καλά βιβλιοπωλεία ολόκληρη τη βιβλιογραφία του Ντε Σαντ, του Μίλερ, της Νιν, του Μπουκόφσκι κ.ά. ώστε ν’ αποκτήσετε μια πραγματικά σφαιρική γνώμη του έργου αυτών των σπουδαίων συγγραφέων. 

Advertisements

6 σκέψεις σχετικά με το “Ερωτική λογοτεχνία: 10 δημοφιλή βιβλία «συντροφιά» για τα κρύα βράδια του χειμώνα

 1. Atreju

  Ξεχνάς βέβαια τον «Μεγάλο Ανατολικό», βιβλίο με ζωώδη σχεδόν σεξουαλικότητα, αλλά και άλλα πασίγνωστα, όπως το «Μουνάκι της Ειρήνης»

  Καλή ανάγνωση και… καλή διασκέδαση (τις κρυες νύχτες του χειμώνα)

  1. Γεια σου Atreju. Η αλήθεια είναι ότι επικεντρώθηκα σε βιβλία που έχω διαβάσει ήδη και όχι σε βιβλία ερωτικής λογοτεχνίας γενικότερα. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι υπάρχουν ακόμη πάμπολλα διαμάντια εκεί έξω που απλά δεν έπεσαν στα χέρια μου. Οπότε δεν τίθεται ζήτημα, μελλοντικά θα δώσω κι άλλες λίστες με ερωτικά βιβλία αφού βεβαίως είμαι σίγουρη για το περιεχόμενο τους (αλλιώς τι νόημα θα είχε;).

   Πάντως τέλειο θα ήταν αν κι εφόσον ο καθένας από σας έχει κάτι καλό να προτείνει, να το κάνει. Οπότε σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο σου! 🙂

 2. Ιπτάμενος Ολλανδος

  …..και φυσικά Τζέημς Τζόυς «Γράμματα στη Νόρα» ! Ο Τζόυς έρχεται σε ρήξη με ταμπού, αρχικά συναισθηματικά, και εν συνεχεία σωματικά: Η στιγμή που το φθαρτό σώμα γίνεται ο τόπος της ανταρσίας για τον ίδιο, και η ψυχική ταύτιση, απαραίτητη προϋπόθεση έμπνευσης.

  1. Και μόνο από το σχόλιο σου θέλω να το διαβάσω! Είχα πετύχει στο διαδίκτυο κάποια αποσπάσματα του συγκεκριμένου βιβλίου, αλλά τελικά πρέπει να το διαβάσω όλο! Ευχαριστούμε για το σχόλιο Ιπτάμενε Ολλανδέ 😉

  1. Χάρη, το βιβλίο σου κατατάσσεται στην ερωτική λογοτεχνία; Ααααα, τότε στο μέλλον θα έχουμε να πούμε πολλά οι δυο μας! Είμαι μεγάλη φαν του είδους οπότε έμπλεξες!
   Θέλω να εκδοθεί όσο τίποτε άλλο το βιβλίο σου (και σύντομα αν γίνεται!) και σου ζητώ προκαταβολικά να μου υποσχεθείς πως το δικό μου αντίτυπο θα το έχει υπογράψει ο ίδιος ο συγγραφέας! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s