Μάαστριχτ: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Maastricht area
Maastricht area

Συνοδευτική μουσική για το άρθρο: «Home» από Philip Phillips

Τον τελευταίο καιρό μπήκα στη διαδικασία να βοηθήσω αρκετά άτομα τα οποία μου ζήτησαν πληροφορίες και γενικότερη καθοδήγηση για το θέμα “Μάαστριχτ”. Οι ερωτήσεις που μου έκαναν αφορούσαν από πολύ απλά και πρακτικά θέματα μέχρι πιο σύνθετα και εντελώς υποκειμενικά. Έχοντας πάρει πλέον το κολάι και μπορώντας πια ν’ απαντήσω με αρκετά μεγάλη σιγουριά σε ό,τι με ρωτήσουν και μετά από κάποια σχόλια που είχα εδώ, από κάποιους πολύ αγχωμένους μέλλοντες κατοίκους του Μάαστριχτ, ξεκινώ να δώσω απαντήσεις σε ερωτήσεις που μου έγιναν, προσπαθώντας παράλληλα να ενημερώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσους τώρα αρχίζουν τις διαδικασίες και νιώθουν ότι θα τα βρουν μπαστούνια. Κι επειδή όλα μια ιδέα είναι παιδιά, ειλικρινά μην «τρελαίνεστε» και όλα βήμα-βήμα θα γίνουν. Ας το πάμε κι από εδώ λοιπόν, σιγά-σιγά:

Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ:

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ έχει πάρα πολλά τμήματα και σχολές. Από σχολή Ιατρικής, Ψυχολογίας μέχρι σχολή Καλών Τεχνών. Όσοι μπήκαν ή θα μπουν στη διαδικασία να ψάξουν θα διαπιστώσουν την πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κατευθύνσεων που προσφέρεται στον κάθε μέλλοντα φοιτητή. Έτσι κάποιος, ανάλογα με το budget και τις προσωπικές του φιλοδοξίες/στόχους, θα επιλέξει το πρόγραμμα που τον/την ενδιαφέρει να παρακολουθήσει. Για αναζήτηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο στο Μάαστριχτ, όσο και στην Ολλανδία αλλά και γενικά στην Ευρώπη, μια καλή ιστοσελίδα για να ψάξετε είναι αυτή: http://www.mastersportal.eu/

Πάμε τώρα σε μερικές απλές αλλά πολύ ουσιαστικές συμβουλές σχετικά με τις σχολές, τις πανεπιστημιακές δομές και τον τρόπο λειτουργίας τους:

 • Ρωτάτε, ρωτάτε και πάλι ρωτάτε. Με το που θα βρείτε κάποιο e-mail ή ακόμα και κάποιο fax ή τηλέφωνο επικοινωνίας μη διστάσετε να ρωτήσετε τ’ οτιδήποτε. Οι άνθρωποι που θα σας απαντήσουν πληρώνονται – και μάλιστα πολύ καλά – γι’ αυτό που κάνουν και είναι υποχρεωμένοι να σας διαφωτίσουν για τα πάντα. Ξεχάστε τη νοοτροπία του ελληνικού πανεπιστημίου ότι αν ρωτήσετε δεύτερη φορά ή επιμείνετε σε κάτι θα φάτε «πόρτα» ή βρίσιμο. Εφόσον πληρώνετε να έχετε το θάρρος να ρωτάτε και να ζητάτε πράγματα. Προς Θεού, δεν εννοώ να γίνετε εκνευριστικοί ή να κάνετε κάποιον υπάλληλο φοβερά «δυστυχισμένο». Απλά μη διστάζετε να παραδέχεστε ότι κάτι δεν το καταλάβατε ή ότι θέλετε πιο σαφείς διευκρινίσεις/οδηγίες σε σχέση με την οποιαδήποτε διαδικασία.
 • Απαντήστε στα e-mail που σας στέλνουν από τη σχολή σας πολύυυυυυυυυυυυυ αναλυτικά. Να γράφετε σαν να μιλάτε σε καθυστερημένο άνθρωπο. Όσο πιο ξεκάθαροι είστε σ’ αυτό που σας ρωτάνε τόσο πιο εύκολα θα προχωράει η οποιαδήποτε διαδικασία κι επειδή οι Ολλανδοί έχουν τεράστιο θέμα με την τυπικότητα (πφφφ!) τα θέλουν όλα αναλυτικά και σαφή, σε βαθμό που αναρωτιέσαι αν τ’ αγγλικά σου ή οι απαντήσεις που έχεις δώσει ξανά και ξανά έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, μην τρομοκρατηθείτε ποτέ αν λάβετε κανένα «κουλό» e-mail που θα σας ρωτάει ξανά κάτι που έχετε ήδη απαντήσει πολλάκις ή θα σας ζητάει κάτι που έχετε ήδη πράξει π.χ. να σας ζητάνε να πληρώσετε τα δίδακτρα ενώ το έχετε ήδη κάνει. Πρακτική των πανεπιστημίων είναι να στέλνουν αυτόματα μηνύματα στους πάντες, γιατί πολύ απλά βαριούνται να μπουν στη διαδικασία να ψάξουν ποιος έχει «τακτοποιηθεί» και ποιος όχι με βάση το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Έτσι στέλνουν ένα γενικό μήνυμα προς όλους και όποιον πάρει ο Χάρος! Αν το e-mail δεν αφορά εσάς, μην πάθετε εγκεφαλικό. Ή αγνοήστε το ή στείλτε για πολλάκις μιαν απάντηση εξηγώντας ΞΑΝΑ ποιες διαδικασίες έχετε ολοκληρώσει και που βρίσκετε σε σχέση με τη διαδικασία που σας ζητάνε π.χ. εγγραφή, πτυχίο γλώσσας, καταβολή διδάκτρων, δήλωση μαθημάτων κ.ο.κ.
 • Αν ακολουθείτε τα βήματα που σας λένε, δεν έχετε ποτέ να φοβάστε τίποτα. Ακόμη κι αν τα πράγματα δείχνουν «μετέωρα» ή καθυστερούν (κλασσικό στην Ολλανδία!) ή μοιάζουν ανοργάνωτα (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) θα το βρείτε τελικά το δίκιο σας. Οι Ολλανδοί είναι τυπικοί και αντικειμενικοί και αν σας οφείλουν κάτι θα σας το δώσουν γιατί έτσι έχουν μάθει. Αυτό βεβαίως μπορεί ν’ αποδειχθεί και αρνητικό γιατί δε θα δώσουν ποτέ κάτι παραπάνω απ’ αυτό που συμφώνησαν ή προβλέπεται, γι’ αυτό γενικά προσέχετε τις συνομιλίες σας και τις διαβεβαιώσεις που παίρνετε.

Εγγραφή σε σχολή

Ο μόνιμος τρόπος εγγραφής σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, γίνεται αποκλειστικά μέσω της σελίδας StudieLink (https://app.studielink.nl/front-office/). Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα  γράφεστε, καταχωρήστε ως φοιτητής και μέσω αυτής επιλέγετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τ’ οποίο σκοπεύετε ν’ ακολουθήσετε. Επίσης μέσω ειδικών ρυθμίσεων της συγκεκριμένης σελίδας θα τακτοποιήσετε τον τρόπο καταβολής των διδάκτρων σας και ο,τιδήποτε άλλο σας ζητηθεί μελλοντικά από τη σχολή.

Δίδακτρα για σχολές

Ό,τι σας έχουν ενημερώσει ότι προβλέπεται ανά έτος. Τα δίδακτρα πληρώντοναι σε δόσεις (μόνο αν έχετε ολλανδικό τραπεζικό λογαριασμό) ή με κατάθεση όλου του ποσού σε λογαριασμό τραπέζης που θα σας δώσει το πανεπιστήμιο. Επίσης, τα δίδακτρα αυξάνονται βάση νόμου κατά μερικές δεκάδες ευρώ κάθε χρόνο, οπότε δεν υπάρχει ένα σταθερό ποσό χρημάτων για να σας αναφέρω. Φέτος πάντως (2013-14) τα δίδακτρα για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι 1.835 ευρώ. Προσοχή όμως! Για να ανήκετε σ’ αυτή την κλίμακα και όχι σε ακριβότερη, πρέπει να:

 • Έχετε ευρωπαϊκό διαβατήριο ή ταυτότητα.
 • Έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή σας στη σχολή και να έχετε βρει σπίτι στην Ολλανδία, στο Βέλγιο ή στο Λουξεμβούργο.
 • Έχετε γραφτεί ή να γραφτείτε άμεσα στον δήμο ώστε να θεωρείστε κι επίσημα μόνιμοι κάτοικοι μιας εκ των άνω χωρών.

Εγγραφή στο Δήμο

Αν και εντελώς απαραίτητη διαδικασία, εντούτοις σχετικά απλή κι εύκολη, οπότε μην αγχώνεστε. Πηγαίνετε στο δήμο ή μέσω της σχολής, η οποία σας κλείνει ραντεβού συγκεκριμένη ώρα και μέρα (στο οποίο ραντεβού φροντίστε να πάτε οπωσδήποτε!) ή πηγαίνετε μόνοι σας να κλείσετε το ραντεβού στο οποίο θα δηλώσετε ότι μεταναστεύσατε στην Ολλανδία. Το ίδιο το πανεπιστήμιο θα σας δώσει  συγκεκριμένη διορία εγγραφής – μέχρι πότε θα πρέπει να ‘χετε γραφτεί στο δήμο – οπότε και αναλόγως θα το προγραμματίσετε.

Τι θα χρειαστείτε για την εγγραφή σας στον Ολλανδικό δήμο:

 • Την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο σας. Αν έχετε διπλή υπηκοότητα θα χρειαστείτε και τα δυο διαβατήρια σας!
 • Το συμβόλαιο του σπιτιού σας. Αν ακόμη δεν το έχετε υπογράψει, ζητήστε το άμεσα από τον ιδιοκτήτη ή τον μεσίτη που σας εξυπηρέτησε. Είναι αποδεικτικό στοιχείο ότι όντως έχετε μετακομίσει στην Ολλανδία.
 • Τους κωδικούς σας από τη σχολή (όνομα χρήστη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της σχολής).
 • Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο τυχόν σας αναφέρει η σχολή σας ότι είναι απαραίτητο για την εγγραφή σας.

Εύρεση σπιτιού

Ένα μεγάλο ζήτημα τ’ οποίο όμως αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, δε θα είναι για πολύ πρόβλημα. Δυο είναι οι τρόποι για να βρει κανείς σπίτι στο Μάαστριχτ ή στην Ολλανδία: μόνος του ή με τη βοήθεια μεσίτη. Το πρώτο είναι ίσως πιο χρονοβόρο και δε στοιχίζει τόσο, το δεύτερο είναι πιο σίγουρο, ταχύτερο αλλά θα σας κοστίσει περίπου 1,5 νοίκι παραπάνω (πέρα από τα νοίκια που δίνετε σαν εγγύηση πρέπει να πληρωθεί και ο μεσίτης!). Εγώ προσωπικά έχοντας και τη μια και την άλλη εμπειρία, έχω να πω: όπως βολέψει.  Ο καθένας ανάλογα με τη διάθεση, το πορτοφόλι και το χρόνο που έχει ας επιλέξει το καλύτερο. Αυτό βέβαια που αρχικά σας προτείνω είναι να ψάξετε πρώτα μόνοι σας σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά και σε πολλά γκρουπ στο facebook που πολλοί βάζουν αγγελίες ενοικίασης. Επειδή όμως, όσο το νέο ακαδημαϊκό έτος πλησιάζει, οι προσφορές αλλά και οι ευκαιρίες μειώνονται, καλό είναι να ξέρετε τι ακριβώς ψάχνετε (στούντιο ή δωμάτιο, με συγκατοίκους ή χωρίς, σε ποια περιοχή, με πόσα χρήματα κ.λ.π.) και ό,τι σας φαίνεται καλό να το «χτυπάτε». Δείξτε ενδιαφέρον, ρωτήστε και γενικά κινηθείτε γρήγορα και άμεσα. Μην απογοητεύεστε αν στην αρχή δεν ευδοκιμούν οι προσπάθειες σας. Την άλλη μέρα μπορεί να φανείτε πιο τυχεροί. Και βεβαίως πάντα υπάρχει και η εναλλακτική του μεσίτη που θα κάνει τη «βρωμοδουλειά» για σας (φυσικά με το αζημίωτο!).

Ιστοσελίδες και γκρουπ για να βρείτε στέγη:

Α) Αν έχετε facebook εσείς ή κάποιος δικός σας:

Β) Ιστοσελίδες που μπορείτε να βρείτε αγγελίες σπιτιών (στις περισσότερες δυστυχώς σας ζητούν ένα ποσό για να γίνετε μέλος για κάποια χρόνια – συνήθως 35 ευρώ – για να σας επιτρέψουν να επικοινωνείτε με ιδιοκτήτες σπιτιών ή γενικά με τα άτομα που έβαλαν την αγγελία):

Και πολλά άλλα αν ψάξετε στο google….

Σχετικά με το σπίτι

 • Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι που πάτε να νοικιάσετε υπάρχει. Η ιστοσελίδα που βρίσκεστε πρέπει να δείχνει – και να είναι φυσικά –ασφαλής. Αν επιχειρήσετε να κλείσετε σπίτι ή δωμάτιο μιλώντας κατευθείαν με τον ιδιοκτήτη τότε σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά στοιχεία του ώστε αν προκύψει κάτι να ξέρετε ποιον ν’ αναζητήσετε.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο ιδιοκτήτης δε σας ζητάει κάποια υπέρογκη εγγύηση. Για παράδειγμα αν πρόκειται να νοικιάσετε ένα δωμάτιο με 300 ευρώ, μια εγγύηση που φτάνει τα 1500 ευρώ είναι εντελώς ύποπτη (συνέβη σε γνωστή μου!). Η εγγύηση δίνεται πάντα στην αρχή και σας επιστρέφεται πίσω όταν αφήσετε το δωμάτιο κι εφόσον έχουν τηρηθεί οι κανόνες του συμβολαίου που υπογράψατε και έχετε αφήσει το δωμάτιο καθαρό και χωρίς ζημιές, όπως ακριβώς το βρήκατε. Η εγγύηση εξασφαλίζει τον ιδιοκτήτη, αλλά δεν μπορεί να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από το ενοίκιο (τη στιγμή που σε όλα τα μεσιτικά πληρώνετε για εγγύηση ακριβώς 1 ενοίκιο). Οπότε μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον ιδιοκτήτη και μη βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις.
 • Υπογράψτε το συμβόλαιο σας – πρώτα μάθετε τι ακριβώς λέει – και βεβαιωθείτε ότι πάνω αναγράφονται τα στοιχεία τόσο τα δικά σας όσο και του ιδιοκτήτη. Αν το συμβόλαιο είναι στα ολλανδικά (το πιο σύνηθες) ζητήστε ευγενικά μια γενική μετάφραση. Ο ιδιοκτήτης εφόσον είστε αλλοδαπός, οφείλει να σας μεταφράσει αυτό που σας δίνει να υπογράψετε. Φυσικά, μην πετάξετε και μη χάσετε το συμβόλαιο μέχρι να φύγετε από το σπίτι. Ό,τι κι αν γίνει το συμβόλαιο που έχετε σας κατοχυρώνει ως ενοικιαστές για το διάστημα που συμφωνήσατε.
 • Οποιαδήποτε βλάβη μες το σπίτι (π.χ. στους σωλήνες του νερού) την πληρώνει ο ιδιοκτήτης και οφείλει να την αποκαταστήσει άμεσα. Τώρα αν σπάσετε το κρεβάτι σας ή το γραφείο σας, αυτό το πληρώνετε εσείς και καλό είναι να μην πείτε και κουβέντα περαιτέρω!

 

Πώς πετάτε για Ολλανδία

Καταρχάς φροντίστε τα εισιτήρια σας να τα κλείνετε έγκαιρα αν δε θέλετε να σας βγαίνει ο κούκος, αηδόνι! Ειδικά στις περιόδους που θεωρούνται high seasons, δηλαδή Χριστούγεννα, καλοκαίρι και δευτερευόντως Πάσχα, τα εισιτήρια ακόμη και στην πιο low-cost εταιρεία είναι φωτιά και λάβρα! Οπότε, λάβετε τα μέτρα σας και ψάξτε από νωρίς για την πτήση που θέλετε.

Οι επιλογές που έχετε είναι:

 • Ryanair: πρώτη και φθηνότερη με διαφορά αν όντως ψάξετε έγκαιρα! Δυστυχώς, από Ελλάδα δεν προσγειώνεται μέσα στην Ολλανδία. Τα κοντινότερα αεροδρόμια για να προσγειωθείτε είναι στο Charlerois του Βελγίου ή στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και μετά με τρένο θα περάσετε τα σύνορα για Ολλανδία. Τα εισιτήρια για τα τρένα είναι λίγο τσουχτερά, οπότε έχετε πάντα μετρητά πάνω σας.
 • Aegean: μπορεί και να βρείτε κάποια καλή τιμή αν ψάξετε έγκαιρα. Συμφέρει πολύ ειδικά αν κουβαλάτε πολλές βαλίτσες και χειραποσκευές.
 • Transavia:  την ακούω πολύ το τελευταίο διάστημα και παρ’ όλο που εγώ προσωπικά δεν έχω ταξιδέψει μαζί της, λέω να πιστέψω τους φίλους που δηλώνουν ευχαριστημένοι.
 • Airtickets: Μπείτε στην ιστοσελίδα (http://www.airtickets.gr/) και πληκτρολογήστε τις ημερομηνίες που ταξιδεύετε. Όλο και κάτι βολικό και σε καλή τιμή μπορείτε να βρείτε.

Συμβουλή από μια παλιά (πλέον) καραβάνα

Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά πάντα πολύ ενδιαφέρουσα. Μην περιμένετε ότι όλα θα τα βρείτε ή θα είναι άψογα και απόλυτα οργανωμένα, αλλά με μεθοδικότητα, λίγη υπομονή και θετική σκέψη όλα θα φτιάξουν και θα γίνουν. Ήταν κι άλλοι εδώ πριν από εσάς και στο μέλλον θα έχουν κι άλλοι το άγχος που έχετε τώρα εσείς. Οπότε φροντίστε με τον καιρό  να χαλαρώσετε, να ζήσετε την μοναδική αυτή εμπειρία και να βοηθήσετε κι εσείς με τη σειρά σας, όταν θα ‘ρθει η ώρα, τους επόμενους επίδοξους Έλληνες κατοίκους τόσο του Μάαστριχτ, όσο και της Ολλανδίας γενικότερα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s