Ταινία μικρού μήκους «Strangers» – «Ξένοι»

Εδώ και αρκετές μέρες συζητάω και σκέφτομαι περισσότερο από κάθε άλλη φορά τι μπορούμε να κάνουμε για το φαινόμενο του ρατσισμού. Υπάρχει δικαιολογία που είμαστε ρατσιστές; Ο φόβος επαρκεί για να αιτιολογήσει τον αρνητισμό μας απέναντι στη διαφορετικότητα; Κι αν υποθέσουμε ότι «δικαιολογούμε» ή ότι ανεχόμαστε τις ρατσιστικές συμπεριφορές ως σύμπτωμα μιας κοινωνίας που αποδεδειγμένα παρακμάζει, πόσο μακριά η υπομονή και η ανεκτικότητα μας πρέπει να φτάσει; Και τελικά πόσο ξένο είναι σ’ εμάς το συναίσθημα του ρατσισμού και πόσο «μακρινή» μια ρατσιστική επίθεση εναντίον μας;

Οι αληθινά σκεπτόμενοι και ευαίσθητοι άνθρωποι νομίζω γρήγορα απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα. Κι έπειτα δρουν με όποιο τρόπο μπορούν, όπως ο ήρωας της ταινίας μας.

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Ταινία μικρού μήκους «Strangers» – «Ξένοι»

  1. Το χω σκεφτεί κι εγώ αρκετές φορές ειδικά το τελευταίο διάστημα.. Μάλιστα έτυχε να πάω και σε πρόγραμμα νέων που είχε να κανει με τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, το ρατσισμό και τις μειονότητες. Όπως όλα , πιστεύω πως κι αυτό ξεκινά απ΄το άτομο κι απ ‘ τις ανάγκες του, και κυρίως την ανάγκη του ανήκειν σε μια κοινωνια, κλίκα, ομάδα. Επειτα η σχέση με το ξένο, η συνήθεια, το παράξενο γίνεται παράτερο, σαν αυτόματη προστασία. Η προκατάληψη. Λογικό ως ένα σημείο..αλλά το θέμα δεν είναι τόσο η αιτία και ο, τι κουβαλάμε γενιές τώρα , όχι αδικαιολόγητα αρκετές φορές, αλλά το τι κάνουμε σήμερα σε μια κοινωνία που ονομάζουμε πολιτισμένη. Αν έχουμε λόγο , αν εσύ, εγώ, ο καθένας που βλέπει και ακούει ένα ρατσιστή συμφωνεί μαζί του κάνοντας τα στραβά μάτια για να μην πει το αντίθετο, ή έχει το θάρρος της άποψής του, προσπαθεί δηλαδή να κάνει κάτι καλύτερο. Μένουμε στα ίδια για να μοιάζουμε ή έχουμε λόγο και προχωράμε ..; (σαν προεκλογικό σύνθημα ακούστηκε το τελευταίο …:P)

  2. Μακάρι όλα τα κόμματα να είχαν τέτοια συνθήματα και να τα εννοούσαν! Η Ελλάδα δε θα ‘χε βρεθεί ποτέ σε αυτή την κατάσταση που είναι τώρα!

    Κατά τ’ άλλα το ξέρεις ότι συμφωνούμε σε όλα! 🙂 Μακάρι να ‘μουν κι εγώ Θεσσαλονίκη, να παρευρισκόμουν σε μια μάζωξη νέων ανθρώπων και να δω τι σκέψεις και απόψεις υπάρχουν πια και πώς εκφράζονται σε συζητήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s