Πάσχα στο εξωτερικό: Από το βάψιμο των αυγών στην Ανάσταση

Το "γερό" μου αυγό!
Το «γερό» μου αυγό!

Το Πάσχα εκτός σπιτιού και μάλιστα εκτός Ελλάδας, δεν είναι κάτι καινούριο για ‘μένα. Το 2008, στα 19 μου χρόνια ήταν η πρώτη φορά που εκμεταλλευόμενη τις πασχαλιάτικες διακοπές, έφυγα για 10 μέρες με άλλες τρεις φίλες στην Ισπανία, να βρούμε μια κοινή φίλη που έκανε το Erasmus της εκεί. Γυρίσαμε Βαρκελώνη, Σαραγόσα και τελικά πετάξαμε από Μαδρίτη για Ελλάδα. Ονειρεμένο ταξίδι – το πρώτο μου εξάλλου στο εξωτερικό, μαγική και άκρως ερωτεύσιμη χώρα η Ισπανία και το πρώτο διαφορετικό Πάσχα της ζωής μου.

Δεν ήταν παραδοσιακή... τη μοιράστηκαν όμως φίλες!
Δεν ήταν παραδοσιακή… τη μοιράστηκαν όμως φίλες!

Ακόμη θυμάμαι το βάψιμο των αυγών που επιχειρήσαμε στην κουζίνα μας στη Σαραγόσα εκείνη τη Μεγάλη Πέμπτη και τελικά το υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα που είχαμε. Τα πανηγύρια μου τρεις μέρες μετά που κέρδισα στο τσούγκρισμα δεν περιγραφόντουσαν! Και με νοσταλγία ακόμη θυμάμαι την αυτοσχέδια μαγειρίτσα μας με το κοτόπουλο και το καλαμπόκι που κάναμε έτσι «για το καλό», αλλά και το πασχαλιάτικο τραπέζι μας την άλλη μέρα με όσα μπορούσαμε να φτιάξουμε.

Σαν τον Λευκό δεν είναι, αλλά κάτι κάνει!
Σαν τον Λευκό δεν είναι, αλλά κάτι κάνει!

Απρίλιος, 2012. Το περσινό μου Πάσχα βρέθηκα στο Παρίσι και ήταν σαν μια ιστορία να επαναλαμβανόταν. Επίσκεψη στην ίδια φίλη που πλέον σπούδαζε στη Λε Μαν (μικρή πόλη πολύ κοντά στο Παρίσι) και σχεδόν οι ίδιες συνταξιδιώτισσες (η μία δεν ακολούθησε τελικά). Αυτή τη φορά δε βάψαμε αβγά, αλλά φάγαμε πολλά γαλλικά γλυκίσματα (το μόνο αξιόλογο «κομμάτι» της γαλλικής κουζίνας κατά τη γνώμη μου), ενώ δε θα ξεχάσω το τρέξιμο και το άγχος που τραβήξαμε για να βρούμε τον ελληνικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Στεφάνου (Ναι, ντε! Εκεί που παντρεύτηκε ο Άκης το Βικάκι, λίγο πριν τραπεζώσει όλα τα λαμόγια στο Four Seasons τρώγοντας 1 δις δραχμές, εννοείται από τα κλεμμένα πάντα!) και να προλάβουμε την Ανάσταση ( είχα πληροφορηθεί νωρίτερα ότι ο Αλιάγας πήγαινε συχνά στον Ναό να εκκλησιαστεί και ήλπιζα να είμαι τυχερή!). Φτάσαμε 12 παρά είκοσι έξω από την εκκλησία και κυριολεκτικά κάναμε το σταυρό μας που προλάβαμε την Ανάσταση. Αμ, δε! Ποια Ανάσταση και ποιος Αλιάγας; Η Ανάσταση είχε ήδη γίνει με ώρα Ελλάδος (άρα πιο μπροστά από τις δυτικές και κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες) και πάντα κάθε ελληνικός Ναός κάνει Ανάσταση σε ώρα Ελλάδος, σε όποιο μήκος και πλάτος της Γης κι αν βρίσκεται – να και κάτι που δε γνωρίζαμε, το μάθαμε αργά, αλλά σίγουρα πλέον δε θα το ξεχάσουμε ποτέ (ξεχνιέται τέτοιο τρεχαλητό μες τη νύχτα και τελικά για το τίποτα;!;!;).

Ολλανδέζικο Πάσχα!
Ολλανδέζικο Πάσχα!

Μάαστριχτ, 2013. Το Πάσχα μου θα το περάσω γι’ ακόμη μια φορά μακριά από την Ελλάδα. «Καλά, δε σε πειράζει;» με ρώτησε ένας φίλος πριν λίγες μέρες. «Το αντίθετο» απάντησα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα το Πάσχα ήθελα να ξεφεύγω, να μη μένω Ελλάδα. Όσο αδιανόητο μου φαίνεται το να μην είναι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα, τόσο λυτρωτικό μου φαίνεται να λείπω το Πάσχα. Άλλο κλίμα, άλλες εποχές του χρόνου και προφανώς άλλη και η δική μου διάθεση από γιορτή σε γιορτή. Το θέμα είναι ότι γουστάρω τρελά που κάθισα εδώ φέτος, έβαψα τ’ αυγά μου με τις νέες μου Ελληνίδες φίλες και μες στις επόμενες ώρες θα μαζευτούμε για να πάμε στην μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που βρήκαμε στο Μάαστριχτ (ελπίζω να μην έχουμε πάλι εκπλήξεις με την ώρα!) και μετά θα το γλεντήσουμε με ποτάκια σε κάποιο μπαράκι. Το μεγάλο γλέντι βέβαια θα ξεκινήσει από αύριο το μεσημέρι με κανονικό τσίκνισμα, φουλ φαγητό και ποτά, μουσική και καλεσμένους πολλούς ξένους οι οποίοι θα μάθουν από πρώτο χέρι τι εστί ελληνικό Πάσχα. Εξάλλου όλες αυτές τις μέρες έχει τρελαθεί να κάνει λιακάδες, αμαρτία δε θα ήταν να το περάσουμε ήσυχα και διακριτικά το φετινό Πάσχα;!;!

Για την ώρα πάω να βράσω το μπρόκολο μου – τελευταία μέρα εξάλλου που αποτοξινώνομαι από κρέας – και θα ξεκινήσω να διαλέγω ρούχα για το βράδυ. Να σας ευχηθώ να έχετε ένα ηλιόλουστο και χαρούμενο Πάσχα, πλάι σε ανθρώπους που αγαπάτε (γιατί μόνο έτσι τελικά ο άνθρωπος περνάει καλά). Καλή Ανάσταση και με περισσότερη ελπίδα κι αισιοδοξία του χρόνου!

Βάψιμο αυγών...
Βάψιμο αυγών…

Υ.Γ. Κι επειδή κάποιοι φίλοι ήδη ρώτησαν, δε βαστιέμαι, θα τα δώσω τελικά. Γράφτε λοιπόν: Οδηγίες για το βάψιμο των αυγών – οι οποίες συνήθως με πολύ μικρά γράμματα, υπάρχουν και στο πίσω μέρος της κάθε βαφής.

  • Θα βράσετε καλά τ’ αυγά. Καλά όμως… Αφήστε τα και 3 τέταρτα να σφίξουν, δεν παθαίνουν τίποτα. Μη σας γίνουν ομελέτα μες τη βαφή!
  • Μετά το καλό βράσιμο θα τ’ αφήσετε να κρυώσουν αρκετά (θερμοκρασία δωματίου). Παράλληλα ετοιμάστε τη βαφή σας. Συνήθως σε χλιαρό νερό (πάλι θερμοκρασία δωματίου) ρίχνετε μερικές κουταλιές της σούπας ξύδι και ανακατεύετε καλά τη βαφή (σκόνη) να διαλυθεί μες το νερό.
  • Όταν πια τ’ αυγά έχουν κρυώσει με τα γαντάκια που λογικά έχετε ήδη φορέσει, τα παίρνετε προσεκτικά ένα-ένα και τα τοποθετείτε μες το δοχείο με τη βαφή. Συνήθως αρκούν 3-4 λεπτά για να πάρουν χρώμα. Έπειτα πολύ προσεκτικά τα βγάζετε και τ’ αφήνετε να στεγνώσουν γι’ αρκετή ώρα πάνω σε μια πετσέτα ή σε κάποια άλλη υφασμάτινη ή βαμβακερή επιφάνεια.

 

Έτοιμα!
Έτοιμα!

Και κάποια extra tips από ‘μένα, για να μην τρέχετε μετά (όπως έτρεχα εγώ!):

–          Τα γάντια που δίδονται συνήθως μες τις συσκευασίες βαφής, είναι  τόσο λεπτά και διάφανα, που η βαφή θα περάσει στα δάχτυλα σας, κατά 99,9%. Όχι, δεν είναι προς θάνατον, απλά μετά θα δεινοπαθήσετε για να τη βγάλετε από τα χέρια σας – χλωρίνη θα βοηθούσε αν δεν σας ενοχλεί το «υπέροχο» άρωμα που θα ‘χετε μετά. Οπότε, προτιμήστε ν’ αγοράσετε γάντια κουζίνας για να ‘χετε το κεφαλάκι σας, αλλά και τα χεράκια σας, ήσυχα!

–          Βρείτε ένα δοχείο τ’ οποίο μετά δε θα ξαναχρησιμοποιήσετε ή το έχετε εντελώς πρόχειρο και βάλτε τη βαφή μέσα. Οι βαφές αυγών βασίζονται σε διάφορες δυνατές χρωστικές ουσίες – για να πιάσει καλά και γρήγορα το χρώμα – οπότε αποφεύγετε να τις τοποθετείτε σε οικιακά σκεύη που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όσο καλά κι αν τα καθαρίσετε μετά την αφαίρεση της βαφής.

–          Τ’ αυτοκολλητάκια που συνήθως συνοδεύουν τ’ αυγά κολλήστε τα πολλέεεεεεεεες ώρες μετά το βάψιμο. Να ‘χουν στεγνώσει τ’ αυγά καλά και μετά βάλτε πάνω τους και γραμματόσημα άμα θέλετε!  Όχι όπως μια φίλη που στο τέταρτο πάνω άρχισε να κολλάει στ’ αυγά αυτοκόλλητα με λαγουδάκια και τα μισά στο τέλος τα κρατήσαμε να τα φάμε γιατί προφανώς πια για τσούγκρισμα δεν ήταν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s