Happy Queen’s Day 2013!

"Queen's Day Bazaar"
«Queen’s Day Bazaar»

Τελικά μάθαμε τι είναι και το Queen’s Day! Χθες στις 30/04/2013 οι Ολλανδοί γιόρτασαν το τελευταίο Queen’s day τους και από του χρόνου τα δεδομένα αλλάζουν κατά κόρον. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και κυρίως από το πιο βασικό. Τι είναι το Queen’s Day;

Όπως το λέει και η λέξη είναι η μέρα που γιορτάζουν τη βασίλισσα τους ή το γεγονός ότι έχουν βασιλιάδες (είναι έξω από τη δική μας κουλτούρα οπότε ό,τι και να υποθέσουμε ψέματα θα είναι!). Πιο συγκεκριμένα γιορτάζουν τα γενέθλια της μάνας της τωρινής βασίλισσας, η οποία συγχωρέθηκε πριν καιρό. Τώρα θα μου πείτε γιατί γιορτάζουν τα γενέθλια της μάνας της και όχι της ζωντανής βασίλισσας; Κάτι με τις ημερομηνίες απ’ όσο ξέρω παίχτηκε. Η μάνα της τωρινής βασίλισσας γεννήθηκε στις 30 Απρίλη και η κόρη της στις 30 Γενάρη. Όταν διαδέχτηκε η κόρη τη μητέρα στο θρόνο (άρα έγινε αυτή βασίλισσα) συζητήθηκε το αν θα άξιζε η μεταφορά της αργίας 3 μήνες νωρίτερα, αλλά ο διάδοχος είχε ήδη γεννηθεί στις 27/04 οπότε η βασίλισσα αποφάσισε ότι το Queen’s Day θα παραμείνει τον Απρίλιο (άρα όχι στα δικά της γενέθλια) έτσι ώστε μετά τη μελλοντική μεταφορά του στέμματος στο γιο της, η γιορτή να μετατοπιζόταν μόνο 3 μέρες (από τις 30 στις 27). Ελπίζω να μη μπερδευτήκατε πολύ και να παρακολουθείτε ακόμα! 😛

Όπως είπα και στην αρχή, φέτος ήταν το τελευταίο Queen’s Day και του χρόνου θα ‘χουμε το πρώτο King’s Day. Ναι, πολύ σωστά καταλάβατε. Η βασίλισσα παραιτείται και ο διάδοχος- γιος της γίνεται ο βασιλιάς της χώρας. Καταλαβαίνετε τι γιορτή, τι χαμός και τι συγκίνηση επικράτησε παντού φέτος! Οι τηλεοράσεις δεν έπαιξαν καμιά άλλη είδηση χθες –και παίζει να το συνεχίσουν έτσι για μερικές μέρες ακόμα – και παντού έβλεπες χαρούμενους αλλά και δακρυσμένους Ολλανδούς να παρακολουθούν την παραχώρηση του θρόνου από τη μάνα – βασίλισσα στο γιο -διάδοχο. Στη στέψη του νέου βασιλιά όλοι παρακολουθούσαν με βαθιά προσήλωση και με τρομερό καμάρι. Το ξανά είπαμε: δεν ανήκει πια στην κουλτούρα μας, δεν το καταλαβαίνουμε, ούτε μπορούμε να το νιώσουμε, αλλά τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε γιατί μπορεί να είναι τόσο σημαντικό και συγκινητικό γι’ αυτούς. Είναι εθνικό τους θέμα, εθνική τους υπόθεση και δικαιούνται να είναι όσο «βλάκες» θέλουν – λες κι εμείς είμαστε καλύτεροι! Εξάλλου όσο μυαλό έχει ο γέρος και η γριά στην Ελλάδα που ψηφίζει ακόμα Πασόκ και Νέα Δημοκρατία και χαίρεται όταν βγουν κυβέρνηση, τόσο έχει και η Ολλανδέζα γριά που κάθεται με τις φίλες της μασκαρεμένη στα πορτοκαλί και παρακολουθεί με δάκρυα στα μάτια τη βασίλισσα να χαιρετά από το μπαλκόνι της. Δεν έχει να κάνει με τη χώρα παιδιά. Ο γέρος και η γριά παντού χαίρονται με τα ίδια ακριβώς πράγματα: τα επουσιώδη κι αυτά που «κολλάνε» ακόμη στην παράδοση.

"Queen's Day in Maastricht"
«Queen’s Day in Maastricht»

Παρ’ όλη λοιπόν τη σχετικά υπερβολική συγκίνηση της συγκεκριμένης μέρας την οποία δε μπορώ ν’ αντιληφθώ πολύ, εγώ πέρασα φανταστικά και θα γούσταρα πολύ να είμαι και του χρόνου στο πρώτο King’s Day για τους εξής λόγους:

  1. Αν κάθε φορά τέλη Απριλίου έχει τόσο καλό καιρό στην Ολλανδία, όσο είχε χθες, άνετα κάθομαι και «σαπίζω» στα γρασίδια όλη μέρα, πίνοντας μπύρες με φίλους.
  2. Ξετρελάθηκα – ντροπή μου αλλά τι να κάνω κι εγώ! – με τα πορτοκαλί που φοράνε όλοι αυτή τη μέρα. Όλοι όμως, ΟΛΟΙ!!!! Είναι τρελοί αυτοί οι Ολλανδοί και τους χαίρομαι. Ναι, ορισμένοι το παρακάνουν και βγαίνουν εντελώς καρναβάλια ή κιτς από το σπίτι τους, αλλά είδα και πολλές χαριτωμένες και εμπνευσμένες ιδέες. Εγώ να την πω την αλήθεια μου: τις πορτοκαλί τιράντες που αγόρασα και πέρασα στο τζιν μου και πάνω από το μαύρο μπλουζάκι μου, όχι απλά θα τις κρατήσω, αλλά μα το Θεό θα τις χρησιμοποιήσω για να κάνω κανένα τρελό συνδυασμό το καλοκαίρι. Και ναι, μιλάω σοβαρά!
  3. Του χρόνου τέτοια μέρα εγώ θα κάνω τρελά ψώνια! Είναι γνωστό ότι σε κάθε Queen’s Day οι Ολλανδοί έχουν έθιμο να βγάζουν έξω από το σπίτι τους, όσα αντικείμενα δε χρειάζονται και να τα πουλάνε σε αυτοσχέδια παζάρια σε πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι και χθες στους χώρους όπου μαζεύτηκαν οι πλανόδιοι πωλητές έβλεπες οικογένειες με παιδιά να πουλάνε τα υπάρχοντα τους, να κάνουν παζάρια ή ν’ αγοράζουν με τη σειρά τους, από άλλους μικροπωλητές, διάφορα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να δεις πολύ σκάρτο πράγμα και αντικείμενα που ούτε τσάμπα δε θα τα ‘παιρνες να τα κουβαλάς – πόσο μάλλον να δώσεις και λεφτά! – αλλά ότι μπορείς να βρεις και μικρούς «θησαυρούς», ναι, μπορείς! Έχε χάρη που δεν έχω ακόμα δικό μου μόνιμο σπίτι για ν’ αγοράσω έπιπλα, πίνακες, καθρέφτες ή άλλα διακοσμητικά πάμφθηνα. Αγόρασα όμως την «Άριελ, την μικρή γοργόνα» στα ολλανδικά για ν’ αρχίσω μια καθημερινή εξάσκηση στη γλώσσα – και η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι τρελάθηκα όταν είδα την Άριελ στο εξώφυλλο και δε το σκέφτηκα πολύ!
  4. Το Queen’s Day είναι μια άλλη από τις πολλές αργίες-γιορτές των Ολλανδών κατά τη διάρκεια της οποίας τα μαγαζιά θα κλείσουν νωρίς και οι Ολλανδοί θα μείνουν έξω ως αργά να παρακολουθούν τις διάφορες εκδηλώσεις, τρώγοντας συνεχώς πατάτες με μαγιονέζα και πίνοντας σα μανιακοί μπύρες ως το άλλο πρωί. Οι Ολλανδοί θέλουν το χάος, βλέπουν χαμό και χώνονται μέσα στο ανακάτεμα. Οπότε το Queen’s Day είναι μια σπουδαία μέρα για να μεθύσουν, να γελάσουν και να φερθούν όπως ακριβώς νιώθουν ότι δε μπορούν όλες τις υπόλοιπες μέρες. Αν κι αυτό, μόνο οι ίδιοι το νιώθουν και το αντιλαμβάνονται έτσι. Όταν ρώτησα τον Ολλανδό κολλητό μου εδώ «Τι ακριβώς κάνετε στο Queen’s Day;», εκείνος μου απάντησε «Είμαστε έξω, γυρνάμε στους δρόμους και πίνουμε». «Μα αυτό το κάνετε κάθε μέρα!» απάντησα με απορία αλλά και ελαφρώς εκνευρισμένη. «Ναι, το ξέρω» μου είπε με κατανόηση «αλλά επειδή πίνουμε κάθε μέρα, την άλλη μέρα ξεχνάμε τι κάναμε την προηγούμενη, άρα συνεχίζουμε θεωρώντας ότι κάνουμε κάτι καινούριο» συμπλήρωσε και μετά έβαλε τα γέλια. Δεν κρατήθηκα και γέλασα κι εγώ με το τρελό – αλλά και λογικό παράλληλα – επιχείρημα που άκουσα.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s