Τα 12 ζώδια και τα βασικά χαρακτηριστικά τους (τρίτο & τελευταίο μέρος)

«astrology»

Η “αστρολογική” συνέχεια με τα επόμενα τέσσερα και τελευταία ζώδια.

Τοξότης

Το ένατο ζώδιο της δυτικής αστρολογίας και το τρίτο της Φωτιάς στο ζωδιακό κύκλο. Ο φλογερός Τοξότης είναι γεμάτος ενθουσιασμό και πάθος – όπως και τ’ άλλα δύο «πύρινα» ζώδια (Κριός, Λέων). Διαθέτει μεταβλητό και προσαρμοστικό χαρακτήρα, αν και δείχνει ν’ αγαπά τ’ άκρα και τις ξεκάθαρες λύσεις, ενώ η αμεσότητα του και η ειλικρίνεια του (υπερβολική ορισμένες φορές) τον καθιστούν ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και ευχάριστους συνομιλητές.

Οι Τοξότες είναι τα λεγόμενα «καλά παιδιά». Είναι άνθρωποι με ευθύτητα, με καλές προθέσεις και πολλές φορές με χαρακτηριστική «άγνοια κινδύνου», οι οποίοι προσεγγίζουν ιδιαίτερα εύκολα ακόμη κι έναν παντελώς άγνωστο άνθρωπο και δε διστάζουν να πιάσουν και κανονική κουβέντα μαζί του. Είναι «ανοιχτοί» με όλους και σπάνια ένας Τοξότης θα ντραπεί ν’ απαντήσει σε κάτι που τον ρωτήσανε (ο,τιδήποτε κι αν είναι αυτό!). Το μεγαλύτερο προσόν τους βέβαια είναι η θετική τους ενέργεια, η οποία ξεχωρίζει και φτάνει στον άλλον από χιλιόμετρα μακριά. Το χαμόγελο, η παιχνιδιάρικη διάθεση και η αισιόδοξη γνώμη, κάνει έναν Τοξότη ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο στους γύρω του. Πολλοί είναι εκείνοι που έχοντας έντονη αρνητική διάθεση, θα συνομιλήσουν μ’ έναν Τοξότη και θα νιώσουν ότι «ανεβαίνουν» ενώ θα πιστέψουν και ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα (ο Τοξότης θα τους πείσει γι’ αυτό).

Ένας τυπικός Τοξότης  διαθέτει συνήθως ανεξάρτητη, φιλελεύθερη προσωπικότητα και είναι πρόθυμος πάντα ν’ ακούσει νέες ιδέες. Του αρέσουν οι πειραματισμοί και με την κατάλληλη νοητική επεξεργασία, θα δεχτεί την πρόταση ενός ατόμου που εμπιστεύεται, να δοκιμάσει κάτι καινούριο και πέρα από τα συνηθισμένα. Εύκολα θα πει «άλλαξα γνώμη» και θα σπεύσει να αιτιολογήσει αμέσως τη νέα λογική διαδρομή που ακολούθησε για να φτάσει στο τελευταίο του συμπέρασμα/απόφαση. Τη μια στιγμή ένας Τοξότης μπορεί να δείχνει πεισμωμένος κι αποφασισμένος για κάτι και την άλλη αμφιταλαντευόμενος και σχεδόν «μετανιωμένος» για τη σκληρότητα της στάσης του. Δεν είναι τυχαίο τ’ ότι εύκολα θα ζητήσει συγνώμη ή θα προσπαθήσει να δείξει με τον τρόπο του ότι παραφέρθηκε και ότι κατάλαβε το λάθος του, θέλοντας ουσιαστικά να λήξει την οποιαδήποτε ένταση μ’ ένα άτομο που τον ενδιαφέρει ή αγαπά.

Οι Τοξότες είναι η προσωποποίηση ενός «αφύλακτου» κάστρου. Είναι τόσο αυθόρμητοι και καλοπροαίρετοι, ενώ πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από τα «καλύτερα» υλικά και τις πιο αθώες προθέσεις. Καταλήγουν να μοιάζουν σχεδόν «αφελείς» όταν δηλώνουν για έναν άνθρωπο που σχεδόν δε γνωρίζουν ότι είναι «καλό παιδί», απλά και μόνο γιατί οι ίδιοι βλέπουν παντού καλούς ανθρώπους, χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν. Έτσι εύκολα ένας Τοξότης θα βρεθεί με ανθρώπους που δεν «εκτίμησε» σωστά, να του συμπεριφέρονται  άσχημα και ο ίδιος να μην ξέρει ακριβώς πώς πρέπει να το διαχειριστεί. Συναισθηματικά θα φτάσει να πληγωθεί άσχημα ουκ ολίγες φορές μέχρι να μάθει να προστατεύει την καρδιά του και να καταλάβει ότι την εμπιστοσύνη του καλό είναι να τη δίνει σε κάποιον αφού πρώτα σιγουρευτεί ότι ο άνθρωπος απέναντι του την αξίζει. Έτσι δε θα πιάνεται τόσο εύκολα «κορόιδο». Καλώς ή κακώς όμως, ο πάντα «αθώος» Τοξότης, σα μικρό παιδί ξεχνάει τα κακά και θυμάται μόνο τα καλά, έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που θα επαναλάβει ξανά και ξανά τα ίδια λάθη ή θα ξανά γυρίσει πίσω σε ανθρώπους και σχέσεις που κάποτε υπήρξαν αδιέξοδες, με την ελπίδα ότι στο μέλλον κάτι μπορεί ν’ αλλάξει προς το καλύτερο.

Ο Τοξότης ακόμη και στις προσωπικές του σχέσεις κινείται στ’ άκρα. Ή θα είναι ο απόλυτος θύτης ή το απόλυτο θύμα. Ή θα «βασανίζει», χωρίς να το συνειδητοποιεί, το σύντροφο του με την επιπολαιότητα, την αναποφασιστικότητα του και την ανάγκη του να είναι ανεύθυνα ανεξάρτητος αφήνοντας αρκετές φορές το ταίρι του συναισθηματικά ακάλυπτο, ή θα είναι το απόλυτο «θύμα» που θα δέχεται αγόγγυστα και σχεδόν αδιαμαρτύρητα την οποιαδήποτε ταλαιπωρία από το αντικείμενο του πόθου του, πιστεύοντας ότι με την υπομονή και την καλή θέληση θα το φέρει πιο κοντά του. Είναι χαρακτηριστική και ασυναγώνιστη πολλές φορές η ανάγκη του Τοξότη να εθελοτυφλήσει στα προβλήματα της προσωπικής του ζωής, ξεπερνώντας σε υποχωρητικότητα ακόμη κι έναν Καρκίνο ή κι έναν Ιχθύ! Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν αντέχει – προς το παρόν τουλάχιστον – να δεχθεί ότι η σχέση του με τον σύντροφο του έχει κι αρνητικά κομμάτια που χρειάζονται άμεση επίλυση.

Για το γάμο έχουν μια μετριοπαθή έως και αδιάφορη στάση. Δεν είναι οι άνθρωποι που «ψοφάνε» να παντρευτούν, καθώς αγαπούν την ελευθερία κινήσεων και την ανεμελιά, που πιστεύουν ότι ο γάμος αργά ή γρήγορα θα τους στερήσει. Παράλληλα όμως επιθυμούν να έχουν έναν μόνιμο σύντροφο να τους καταλαβαίνει, να κάνουν όνειρα και ταξίδια – κυριολεκτικά και μεταφορικά – μαζί του.  Στην περίπτωση που θα βρουν το άτομο που θα επικοινωνούν απόλυτα και θα νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά μαζί του, ίσως δεχτούν την προοπτική του γάμου, ως επιστέγασμα μιας όμορφης σχέσης – με βάση τα δικά τους δεδομένα. Εξάλλου, — αν και γενικά θεωρούνται «άτακτα» παιδιά που αγαπούν το φλερτ με πολλά διαφορετικά άτομα – όταν βρουν τον άνθρωπο που θα τους εμπνεύσει συναισθηματικά και θα τους διεγείρει εγκεφαλικά, θα μείνουν κοντά του πιστοί και αφοσιωμένοι. Ο γάμος μ’ έναν Τοξότη θα κρατήσει για χρόνια, αν τον κάνουν να νιώθει ελεύθερος – παρά τη δέσμευση της σχέσης – και του δείχνουν εμπιστοσύνη και καλή θέληση. Ο Τοξότης σ’ αυτή την περίπτωση δε θα κουνήσει ρούπι από τη συζυγική στέγη. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι η απόκτηση παιδιών είναι πολλές φορές και ο βασικός λόγος που οι Τοξότες κάνουν έναν γάμο. Αγαπούν τα παιδιά, καθώς και οι ίδιοι πολλές φορές είναι «παιδιά» και λατρεύουν να παίζουν και ν’ ασχολούνται εικοσιτετράωρα ολόκληρα μαζί τους. Δεν αποτελούν κλασσικούς γονείς, αλλά περισσότερο χαρούμενους παιδαγωγούς που θα μάθουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα στο παιδί τους.

Από τα μεγαλύτερα και πιο σπουδαία κεφάλαια στη ζωή ενός Τοξότη είναι η φιλία. Χωρίς να είναι πάντα ο πιο σταθερός και stand by φίλος, μιας κι έχει πολλών ειδών παρέες και πολύ κόσμο να δει και να χαιρετήσει – ακόμη κι όταν είναι έξω με συγκεκριμένη παρέα, είναι εκεί για να στηρίξει υλικά, συναισθηματικά και πνευματικά οποιονδήποτε τον χρειάζεται. Η γενναιοδωρία του και η ανάγκη του όλοι να είναι «ευτυχισμένοι», θα τον κάνει να στηρίξει με πολλή αγάπη και στοργή τον δικό του άνθρωπο που υποφέρει: Θα του φτιάξει ένα αρωματικό τσάι, θα τον πάρει μια αγκαλιά και θα του πει κάτι πολύ φιλοσοφημένο μέχρι να τον δει να παίρνει και πάλι τα πάνω του και να χαμογελάει.

Αιγόκερως

Το δέκατο ζώδιο της δυτικής αστρολογίας και το τρίτο της Γης του ζωδιακού κύκλου. Ο πρακτικός και οργανωτικός Αιγόκερως αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά, απόλυτα και ορισμένες φορές σκληρά ζώδια. Ως πρακτικοί και γήινοι άνθρωποι, οι Αιγόκεροι ξέρουν τι θέλουν και οργανώνουν τη ζωή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να το αποκτήσουν. Ένας στόχος είναι πάντα μια αρχή κι η επίτευξη του πάλι, είναι η αρχή για τον ορισμό ενός νέου στόχου. Οι Αιγόκεροι χωρίς στόχους, φαντάζουν σα φαγητό, χωρίς αλάτι!

Είναι φιλόδοξοι άνθρωποι και πολλοί εκπρόσωποι του συγκεκριμένου ζωδίου «διψούν» για μια μεγάλη και πετυχημένη καριέρα. Γι’ αυτό και πολλές φορές, οι επαγγελματικοί τους στόχοι έρχονται σε απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με τους προσωπικούς τους. Η καριέρα κυρίως στη νεαρή τους ηλικία, είναι το άλφα και το ωμέγα και δύσκολα θα δώσουν την ίδια βαρύτητα σ’ έναν μεγάλο έρωτα, καθώς νιώθουν ότι πρέπει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο «χτίσιμο» της προσωπικής τους επιτυχίας. Παρ’ όλο που έχουν πολλές συναισθηματικές ανάγκες και είναι αρκετά ευαίσθητοι άνθρωποι, εντούτοις δεν παραδίδονται εύκολα σ’ ένα πάθος ή σε μια έντονη σχέση που θα τους αποσπάσει από τις σοβαρές υποχρεώσεις τους.

Ένας Αιγόκερως είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος του καθήκοντος, των τύπων και των κανόνων. Πολλές φορές νιώθει θεματοφύλακας των αξιών και των νόμων και αρμόδιος να τους επιβάλλει και στους άλλους γύρω του. Νιώθει υποχρεωμένος να κάνει αυτό που πρέπει και αρμόζει, ενώ σπάνια θα πράξει αυτό που επιθυμεί βαθιά, χωρίς να σκεφτεί τ’ οποιοδήποτε κόστος. Φτάνει να ζει σχεδόν «ασκητικά» κάποιες φορές, ταλαιπωρώντας αναίτια τον εαυτό του και την καρδιά του, στην οποία αρνείται κάποιες βασικές απολαύσεις και χαρές, νιώθοντας πως δεν «αρμόζουν» ή δεν είναι η ώρα ακόμη γι’ αυτές. Έτσι καταλήγει να έχει μια τεράστια αυτοσυγκράτηση, η οποία όμως του στερεί τη «φωτεινή πλευρά της Σελήνης» και τον κάνει να δημιουργεί απωθημένα και πολλά εσωτερικά παράπονα, τα οποία δύσκολα θα εκφράσει. Θα ‘ρθουν στιγμές που ο Αιγόκερως θα θελήσει να «χαλαρώσει» και να ζήσει σε λιγότερο απαιτητικούς και έντονους ρυθμούς, αλλά δε θα ξέρει πώς ακριβώς να το κάνει! Τότε είναι η στιγμή που θα χρειαστεί να καταργήσει εσωτερικές νόρμες που τον καταπίεζαν από παιδί και να αποφασίσει τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει από τους κανόνες που είχε επιβάλλει στον εαυτό του.

Η σχέση με τον πατέρα, αποτελεί καθοριστικός παράγοντας για το συναισθηματικό κόσμο ενός Αιγόκερου. Συνήθως ο πατέρας – αν και μπορεί να ισχύσει το ίδιο και για τη μητέρα – είναι μια πανίσχυρη φιγούρα στη ζωή ενός Αιγόκερου, η οποία ασκεί έντονη επίδραση σε κάθε του απόφαση και επιλογή. Αρκετές φορές ο Αιγόκερως βασανίζεται από ενοχές και προκαταλήψεις, καθώς κουβαλάει αντιλήψεις που του «φόρτωσαν» οι δικοί του, ενώ νιώθει βασικό χρέος του, το να μην πληγώσει τους προγόνους του. Τυχόν αποτυχίες του λοιπόν, στο ψυχισμό του πολλαπλασιάζονται επί δέκα, καθώς για τον Αιγόκερω συχνά δεν υπάρχει μια απλή αποτυχία, αλλά ένα μοιραίο στραβοπάτημα που έκανε τους δικούς του ανθρώπους να «ντρέπονται» γι’ αυτόν. Έτσι ο Αιγόκερως νιώθει πως πρέπει να είναι άξιος συνεχιστής των αξιών και των διδαχών του πατέρα του, προκειμένου να μη «χάσει το δρόμο» του στη ζωή. Η απαγκίστρωση από αυτή την ψυχαναγκαστική αντίληψη και κατεύθυνση θα του επιτρέψει να κάνει τις δικές του μοναδικές και επιτυχημένες επιλογές.

Ο έρωτας για τον Αιγόκερω είναι σημαντικός, αλλά διαθέτει κυρίως πρακτική χροιά. Ένας Αιγόκερως μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα φλογερός και δοτικός σύντροφος, ειδικά αν ερωτευτεί και νιώσει ότι ο σύντροφος του τον «καλύπτει» και τον συμπληρώνει σε πολλά επίπεδα. Θέλει σιγουριά και ασφάλεια και δύσκολα ξεκινά μια σοβαρή σχέση αν δεν είναι σίγουρος γι’ αυτό που πάει να κάνει. Όταν όμως αποφασίσει να δεσμευτεί, τα δίνει όλα και θα κάνει τα πάντα για να είναι ο σύντροφος του ευχαριστημένος και ευτυχισμένος πλάι του, παραμελώντας κάποιες φορές τα δικά του θέλω και τις δικές του ανάγκες.

Ο γάμος είναι μια καλή προοπτική γι’ αυτόν τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Ένας Αιγόκερως θεωρεί τη δημιουργία οικογένειας, ένα πλαίσιο σταθερότητας που θα του προσδώσει μια κοινωνική ταυτότητα  (του οικογενειάρχη), θα του χαρίσει μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια απ’ αυτήν που είχε μέχρι τώρα (οι Αιγόκεροι ποτέ δεν παντρεύονται αν δεν έχουν λύσει το οικονομικό τους ζήτημα, τόσο αυτοί όσο και ο σύντροφος τους) και φυσικά θα του δημιουργήσει την αίσθηση της συναισθηματικής ασφάλειας που τόσο έχει ανάγκη (με μια σταθερή προσωπική βάση, θα νιώθει ικανός να «επεκταθεί» οικονομικά και επαγγελματικά). Με τα παιδιά που ενδεχομένως θα κάνει, θα είναι αυστηρός και ιδιαίτερα απαιτητικός, αλλά ταυτόχρονα θ’ αφιερώνει όλο του τον χρόνο και την προσοχή του στο να τα κάνει ευτυχισμένα και να τους παρέχει τα πάντα. Είναι ο κλασσικός υπερπροστατευτικός γονιός που «τρέμει» να μη συμβεί τίποτα κακό στα βλαστάρια του και γι’ αυτό πολλές φορές νιώθει ότι τα παιδιά του πρέπει να είναι σκληραγωγημένα και πειθαρχημένα.

Οι Αιγόκεροι είναι υπερβολικά καλοί φίλοι και τρέφουν μεγάλα συναισθήματα για ανθρώπους που θαυμάζουν, εκτιμούν και νιώθουν ότι τους ταιριάζουν. Είναι άνθρωποι της παρέας και θ’ απολαύσουν ένα καλό φαγητό ή ποτό λέγοντας αστεία  ή προχωρώντας σε πιο σοβαρές συζητήσεις, έχοντας πάντα την ανάγκη να πουν τη γνώμη τους, αλλά και ν’ ακούσουν μια καλή άποψη από τους συνομιλητές τους. Είναι άνθρωποι με ξεκάθαρη στάση και νοοτροπία-πολλές φορές συντηρητική – αλλά ένα λογικό επιχείρημα και μια ορθή τεκμηρίωση θα τους οδηγήσει να σκεφτούν και λίγο παραπέρα, δείχνοντας ν’ αντιλαμβάνονται και το «δίκιο» του άλλου.

Το μυαλό ενός Αιγόκερου είναι κοφτερό, εύστροφο και τρομερά οργανωμένο (στην πορεία της ζωής τους πρέπει απλά να γίνει και πιο «ανοιχτό»). Ένας Αιγόκερως ξέρει πού και με ποιο τρόπο πρέπει να τοποθετήσει την κάθε του σκέψη και διαπίστωση, προκειμένου ν’ ανακαλέσει αργότερα το ανάλογο βίωμα του. Οι Αιγόκεροι δείχνουν να μαθαίνουν από τα λάθη τους και παρ’ όλο που πολλές φορές αργούν ν’ απαλλαγούν από ενοχλητικές και δύσκολες καταστάσεις, εντούτοις όταν πάρουν την τελική απόφαση να το κάνουν, δε θα γυρίσουν πίσω.

Υδροχόος

Προτελευταίο ζώδιο (ενδέκατο συγκεκριμένα) της δυτικής αστρολογίας και το τρίτο του Αέρα στο ζωδιακό κύκλο. Ίσως το πιο εκκεντρικό ζώδιο, αλλά τρομερά ενδιαφέρον και γοητευτικό. Οι Υδροχόοι είναι αυτό που λέμε «δύσκολη περίπτωση» εξαιτίας της ιδιαίτερης νοητικής και συναισθηματικής ιδιομορφία τους. Μ’ έναν Υδροχόο δε μπορείς σχεδόν ποτέ να είσαι σίγουρος για κάτι, αλλά ταυτόχρονα δε μπορείς και να τους κατηγορήσεις ως άτομα ανάξια εμπιστοσύνης!

Οι Υδροχόοι είναι άνθρωποι σταθεροί στις απόψεις τους, πεισματάρηδες και ισχυρογνώμονες. Βλέπουν τα πράγματα αρκετά πρακτικά και λογικά και δεν παρασύρονται εύκολα από συναισθηματισμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς, οι οποίοι μπορεί να στους στερήσουν την καθαρότητα και τη σιγουριά της σκέψης τους.

Η ίδια σταθερότητα βέβαια δε διέπει και τα συναισθηματικά τους. Πολλές φορές οι Υδροχόοι απορούν με την απότομη μεταστροφή της διάθεσης τους και των συναισθημάτων τους, ενώ αποζητούν και οι ίδιοι να κατασταλάξουν σε μιαν απόφαση/κατάσταση χωρίς ν’ αλλάξουν γνώμη ή να το μετανιώσουν. Ξεχνούν βέβαια το τυπικό χαρακτηριστικό τους, να πηγαίνουν από την απόλυτη χαρά στην απόλυτη λύπη κι από τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην ακραία αδιαφορία. Είναι που νοητικά βιάζονται να «σκοτώσουν» ότι δεν τους καλύπτει πραγματικά και αρνούνται να παγιδευτούν σε καταστάσεις που το ένστικτο τους δεν εμπιστεύεται. Έτσι μοιραία την εμπιστοσύνη αλλά και το συναισθηματισμό τους τον χαρίζουν υπερβολικά δύσκολα και μόνο αν ο σύντροφος τους έχει περάσει όλα τα απαραίτητα τεστ και θεωρείται ο «κατάλληλος».

Αν συμβεί τελικά αυτό, οι Υδροχόοι μεταμορφώνονται. Χωρίς να χάσουν ποτέ την έμφυτη ανάγκη τους για ελευθερία και ανεξαρτησία, αρχίζουν και λειτουργούν διαφορετικά. Δεν είναι ρομαντικό ζώδιο, αλλά ξέρουν ν’ αγαπάνε πρακτικά και με δύναμη. Είναι εκεί για το σύντροφο τους, τον προστατεύουν, του προσφέρουν υλικά, συναισθηματικά και εγκεφαλικά. Δεν τους αρέσει να εκφράζουν με λόγια τα συναισθήματα τους, αλλά πιο πολύ με πράξεις που δείχνουν ξεκάθαρα την αφοσίωση τους και τ’ ότι βρίσκονται μες τη σχέση όχι μόνο για να πάρουν, αλλά και για να δώσουν. Δεν είναι ακριβώς «ψυχροί», αλλά περισσότερο «εγκεφαλικοί». Βεβαίως δεν πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ένας Υδροχόος να νιώθει έντονα συναισθήματα αλλά είτε να τα επεξεργάζεται με λογική, είτε να τα εκφράζει μ’ έναν «άγαρμπο»  τρόπο, μη μπορώντας να κρύψει τον πανικό του και τη σύγχυση που βιώνει.

Ένας Υδροχόος είναι «παράξενος» σε πολλά. Στον τρόπο που ντύνεται (από τρομερά καλόγουστα μέχρι φρικτά), στον τρόπο που ερμηνεύει μια κατάσταση (μ’ έναν δικό του μοναδικό τρόπο), ακόμη και στον τρόπο που θ’ αντιμετωπίσει μια κατάσταση. Μερικοί από τους πιο διάσημους, εκκεντρικούς καλλιτέχνες είναι Υδροχόοι και δεν παύουν ποτέ να προκαλούν με τις επαγγελματικές και προσωπικές επιλογές τους. Την ίδια στιγμή όμως, ένας Υδροχόος από ένα τυχαίο ερέθισμα που θα δεχτεί στη ζωή του, μπορεί να κάνει στροφή 180 μοιρών και να δει τη ζωή του με άλλα μάτια. Όσο «παράξενη» μπορεί να ήταν η ζωή του χθες, τόσο «φυσιολογική» μπορεί να γίνει σήμερα και ο ίδιος να είναι τρομερά ευτυχισμένος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς. Είναι από τους πιο εκκεντρικούς και προκλητικούς καλλιτέχνες των δυο τελευταίων δεκαετιών και αποτελεί έναν κλασσικό Υδροχόο που έχει «φλερτάρει» με πολλές και διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις στη ζωή του, δοκιμάζοντας τα όρια του, θέλοντας να δει νοητικά και συναισθηματικά τι μπορεί να «κερδίσει» από την οποιαδήποτε αποκλίνουσα συμπεριφορά και περίσταση. Όμως, εδώ και δυο χρόνια ο Ρόμπι Γουίλιαμς, δηλώνει ερωτευμένος, παντρεύτηκε κάτω από άκρα μυστικότητα τη γυναίκα που δηλώνει ότι λατρεύει (πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή για Υδροχόο!) και πριν μερικούς μήνες απέκτησε κι ένα κοριτσάκι που τ’ ονόμασε «Θεοδώρα» γιατί όπως είπε ήθελε ένα φυσιολογικό και καθόλου εξεζητημένο όνομα για το παιδί του, σαν αυτά που προτιμούν άλλοι διάσημοι συνάδελφοι του! Βλέπετε λοιπόν; Μιλάμε για τον ίδιο Υδροχόο σε άλλη φάση της ζωής του. Έναν παρακμιακό Υδροχόο ο οποίος ενώ ζούσε τη ζωή του στα άκρα, έρχεται μια στιγμή που σοβαρεύεται συνειδητά και γίνεται ένας αφοσιωμένος και χαρούμενος οικογενειάρχης. Κι αν κάποιος αναρωτιέται, πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό στη ζωή ενός ανθρώπου, δεν έχει παρά να συναντήσει έναν καθαρόαιμο Υδροχόο και να του πιάσει την κουβέντα!

Ναι, οι Υδροχόοι μπορούν να γίνουν απρόβλεπτοι. Για παράδειγμα από τον απόλυτο φιλελευθερισμό να πάνε στον απόλυτο συντηρητισμό, αλλά και το αντίστροφο. Επίσης σε μια συζήτηση μ’ έναν Υδροχόο μπορεί η μια άποψη του να μη συνάδει με την άλλη. Προσοχή: δεν άλλαξε γνώμη, ούτε «τρελάθηκε» και δεν ξέρει τι απαντάει. Απλά ένας Υδροχόος, μπορεί να συνδυάσει βουνό με θάλασσα στην κυριολεξία. Είναι απόλυτος και ευέλικτος. Σταθερός αλλά και φύσει περίεργος. Φοράει μαύρα, αλλά λατρεύει τα χρώματα. Αυτή η αντιφατική προσωπικότητα του, είναι που κάνει πολλούς να τον αντιπαθούν ή να τον θεωρούν μη ισορροπημένο ή «παράξενο» πάνω από το φυσιολογικό. Δεν αντιλαμβάνονται απλά πως ο Υδροχόος διαθέτει μεγάλη γκάμα συναισθημάτων και απόψεων, ενώ σαν «σκληρό καρύδι» που είναι ξέρει να επιβιώνει και να ελίσσεται ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Οι Υδροχόοι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, αν νιώσουν ότι μ’ έναν άνθρωπο επικοινωνούν και τα «βρίσκουν». Η φιλία είναι το πρώτο και το βασικό στη ζωή τους, για να νιώθουν ολοκληρωμένοι ενώ είναι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι σημασία δεν έχει το μέρος, αλλά οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν. Ξέρει να στέκεται όσοι λίγοι, στα προβλήματα των φίλων του και προτείνει λογικές και πρακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν άμεσα τον άλλον. Υιοθετεί ένα πρόβλημα σαν να είναι δικό του και στεναχωριέται βαθιά και πραγματικά όταν βλέπει έναν άνθρωπο να υποφέρει και να ταλαιπωρείται. Η έντονη αγάπη και ενασχόληση με τους φίλους του θα οδηγήσει πολλές φορές τον εκάστοτε ερωτικό σύντροφο του σε παράπονα και διαμαρτυρίες ότι τον παραμελεί – κάτι που μάλλον είναι και αλήθεια!

Έχει μεγάλη ανάγκη τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στην οποιαδήποτε σχέση του – φιλική, ερωτική, οικογενειακή, επαγγελματική – και συχνά είναι καχύποπτος μέχρι να σιγουρευτεί ότι το πεδίο είναι ασφαλές και ότι δεν απειλείται από κάτι ή από κάποιον. Πολλές φορές επειδή θέλουν να ελέγχουν οι ίδιοι μια κατάσταση, μπορεί να πάρουν την πρωτοβουλία και να κάνουν κάτι χωρίς να ρωτήσουν τον άλλον, αλλά γρήγορα δείχνουν ότι απλά θέλησαν να δώσουν τη δική τους «λύση» στο πρόβλημα, αποφεύγοντας περαιτέρω καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες.

Ένας Υδροχόος είναι παντού και πάντα πολύτιμος για να δώσει μια καίρια λύση ή να κάνει μια ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή πρόταση. Μην ξεχνάμε ότι οι Υδροχόοι σε πολλούς περιπτώσεις μένουν για πάντα «νέοι» και θέλουν να ακολουθούν φρέσκιες και μοντέρνες ιδέες , ενώ οι συζητήσεις τους με ανθρώπους νεότερης ηλικίας απ’ αυτούς, είναι και οι πιο αγαπημένες τους. Έτσι λοιπόν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα «παιδιά» που έχουν όμως την ωριμότητα ν’ αντιμετωπίσουν δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις στη ζωή τους.

Ιχθύς

Το δωδέκατο και τελευταίο ζώδιο της δυτικής αστρολογίας και το τρίτο του Νερού στο ζωδιακό κύκλο. Οι τρυφεροί και ευαίσθητοι Ιχθείς κλείνουν την «παρέλαση» των ζωδίων συγκεντρώνοντας ως προίκα στοιχεία απ’ όλα τα έντεκα προηγούμενα ζώδια, αλλά έχοντας παράλληλα και πολλά δικά τους και μοναδικά χαρακτηριστικά.

Ένας Ιχθύς είναι τρομερά συναισθηματικός και έχει φοβερή διαίσθηση (όπως όλα τα ζώδια του Νερού). Διαθέτει ένστικτο, τρομερή «υπόγεια» αντίληψη των πραγμάτων και πολλές φορές αρκεί να κοιτάξει έναν άνθρωπο στα μάτια για να καταλάβει με τι χαρακτήρα έχει να κάνει. Ακόμη έχει έντονη φαντασία, ονειροπολεί συχνά, ενώ ένα παλιό γνωμικό λέει ότι οι Ιχθείς κινούνται «ανάμεσα στην αγιότητα και την απόλυτη αμαρτία», καθώς είναι ένα ζώδιο που μπορεί να εκπλήξει πολλούς με τη μεταβαλλόμενη και πολυποίκιλη συμπεριφορά του.

Οι Ιχθείς πολλές φορές γίνονται ανέκδοτο για την ιδιαίτερη μνήμη τους, ενώ χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Υπάρχουν πραγματικά Ιχθείς με μνήμη «χρυσόψαρου» οι οποίοι συνηθίζουν να είναι τραγικά αφηρημένοι ή να ξεχνάνε βασικά πράγματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα τους, αλλά και στις σχέσεις τους με τους άλλους. Απ’ την άλλη, υπάρχουν και οι Ιχθείς με τη μνήμη «ελέφαντα» που μπορούν να εκπλήξουν τους πάντες με το απίστευτο μνημονικό εύρος τους και την ανάκτηση πληροφοριών ξεχασμένων απ’ όλους τους άλλους.

Ένας Ιχθύς έχει μια καρδιά που μπορεί να χωρέσει τους πάντες, καθώς πρωτοφανής είναι ο αλτρουϊσμός και η ανάγκη του να δώσει πολλά στους άλλους (γνωστούς κι αγνώστους) όταν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Είναι το ζώδιο της απόλυτης προσφοράς και ειδικά όταν αγαπάει, «θυσιάζεται» για να είναι οι άλλοι καλά, παραμελώντας πολλές φορές τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες. Αυτό οφείλεται τόσο στην έντονη ευαισθησία του, όσο και στην ανασφάλεια του πως ό,τι κι αν κάνει μπορεί να μην είναι αρκετό.

Οι Ιχθείς θέλουν όλα να τα βλέπουν όμορφα και ρομαντικά, ακόμη κι όταν δεν είναι καθώς συχνά δεν αντέχουν ν’ αντιμετωπίσουν τη σκληρή αλήθεια. Λένε συχνά ψέματα τόσο στον εαυτό τους, όσο και στους άλλους, τα οποία μάλιστα και θεωρούν «αθώα» ή απαραίτητα, προκειμένου ν’ αποφύγουν οποιαδήποτε ένταση ή δυσάρεστη κατάσταση. Πιστεύουν ότι μ’ ένα μικρό ψεματάκι κανένας δεν θα «πάθει» κάτι και το όλο θέμα θα ξεχαστεί – αν και συχνά βλέπουν ότι τα πράγματα δε λειτουργούν έτσι!

Όση υπομονή και ανοχή μπορεί να δείξει ένας Ιχθύς σε μια κατάσταση, άλλη τόση αγανάκτηση και αντίδραση μπορεί να του βγει στην πορεία, αν απογοητευθεί ή νιώσει ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ήθελε. Από «καλό παιδί» ο Ιχθύς θ’ αρχίζει να σκορπάει δηλητήριο θέλοντας να «καυτηριάσει» όσους και όσα τον ενόχλησαν. Θα φτάσει να θεωρηθεί χειρότερος στο θέμα της «εκδίκησης» ακόμη κι από έναν Σκορπιό, μιλώντας με περιφρόνηση ή αγνοώντας επιδεικτικά όποιον έχει αποφασίσει να βγάλει από τη ζωή του και να του δείξει ότι δεν τον χρειάζεται πια.

Σαν σύντροφος ένας Ιχθύς είναι γλυκός, υπερβολικά ρομαντικός και πλήρως αφοσιωμένος. Αν ερωτευτεί και νιώσει ότι το αντικείμενο του πόθου του αξίζει τον κόπο και την όποια προσπάθεια, θα κάνει τα πάντα – τα πάντα όμως! – για να το κερδίσει και να το κρατήσει κοντά του κάνοντας το ευτυχισμένο. Δεν αγαπά τους εύκολους στόχους και προτιμά να παιδευτεί και να έχει τελικά κάτι που ν’ αξίζει πραγματικά, από το να του δοθεί κάτι εύκολα που στην  πορεία δε θα τον ενδιαφέρει ή θα το βαρεθεί.

Ένας χωρισμός για έναν Ιχθύ ισοδυναμεί με μακροχρόνια κατάθλιψη και μεγάλο «πένθος». Όσο κι αν θελήσει να το κρύψει, η καρδιά του εύκολα γίνεται χίλια κομμάτια και δύσκολα ξανά «κολλάει» και ξανά χτυπάει δυνατά. Αν ακόμη έχει αισθήματα θα προσπαθήσει πολλές φορές να επανασυνδεθεί με το ταίρι του και να λύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Δε θα προσάψει τίποτα στον άλλον και θα προσπαθήσει να αναλάβει πολλές ευθύνες ο ίδιος – ακόμη κι αν δεν είναι δικές του – μόνο και μόνο για να κρατήσει τον άνθρωπο που αγαπά κοντά του.

Αν πάλι η σχέση τους τελείωσε και νιώθουν ότι δεν έχουν κάτι άλλο να ζήσουν με το πρώην έτερο ήμισυ, θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν μπροστά και να βρουν μια άλλη «ζεστή» αγκαλιά να τους φιλοξενήσει. Οι Ιχθείς ξέρουν να ξεχνούν τα παλιά και να χαρίζουν την εμπιστοσύνη τους σε νέους ανθρώπους και να ξεκινούν νέους κύκλους πάλι από την αρχή. Δε λένε όχι, τόσο σε νέες σχέσεις, όσο και σε νέους γάμους – το πιο τρανταχτό παράδειγμα η Ελίζαμπεθ Τέιλορ που παντρεύτηκε και χώρισε 8 φορές!

Ο γάμος τους ενδιαφέρει γιατί είναι ένα σκαλοπάτι πριν την οικογένεια που θέλουν πολύ να δημιουργήσουν. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο η τελετή – αν και στην πραγματικότητα ο,τιδήποτε ρομαντικό δεν τους αφήνει καθόλου αδιάφορους! – αλλά ενδιαφέρονται περισσότερο για την ουσία του γάμου και της δέσμευσης. Γίνονται καταπληκτικοί γονείς και μπορούν ν’ ασχολούνται με τα παιδιά τους για ώρες, να τρέχουν από πίσω τους, να τα μαλώνουν αλλά και να τ’ αγκαλιάζουν χωρίς να κουράζονται ποτέ. Είναι άνθρωποι που θα «θυσιαστούν» για το καλό της οικογένειας, θα κάνουν επιλογές που σε άλλη περίπτωση δε θα επιχειρούσαν και θα παραμερίσουν πολλά δικά τους όνειρα για το καλό των παιδιών τους. Την ίδια στιγμή βέβαια μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα υπερπροστατευτικοί και καταπιεστικοί με τους απογόνους τους, ζητώντας τους πράγματα με απαιτητικό τρόπο ή γεμίζοντας τους μ’ ενοχές.

Ως φίλοι, οι Ιχθείς είναι εξίσου προστατευτικοί και τρυφεροί, όσο είναι με τους συντρόφους τους. Ξέρουν να στηρίζουν τους άλλους και ειδικά στα δύσκολα δεν το κουνάνε καθόλου από το πλάι του φίλου τους που υποφέρει ή που ενδεχομένως να τους χρειάζεται. Οι φίλοι είναι «οικογένεια» γι’ αυτούς και αντλούν δύναμη από ανθρώπους που εκτιμούν και αγαπάνε και χαίρονται πραγματικά να περνούν στιγμές  – διαφορετικές – μαζί τους.

Ένας Ιχθύς ξέρει να είναι «παρών»  όταν το νιώθει απαραίτητο και θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος των περιστάσεων σε ό,τι κι αν του ζητηθεί – επαγγελματικά, προσωπικά – ενώ πάντα με το έντονο ένστικτο του και την ανάγκη του ό,τι κάνει να το κάνει σωστά, θα βγάλει ασπροπρόσωπο όποιον τον εμπιστευθεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s