Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις

«Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις»

Του Λεό Μπουσκάλια βεβαίως, βεβαίως!

Πιστεύω  ειλικρινά πως ο Μπουσκάλια δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αλλά αν θα ‘πρεπε να πω σε δυο σειρές για ποιον πρόκειται, θα έλεγα: Γεννημένος στην Αμερική από Ιταλούς μετανάστες, έγινε καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διδάσκοντας σε χιλιάδες φοιτητές (που κάνανε ουρές για να τον παρακολουθήσουν) για το νόημα της ζωής και την αγάπη.

Όμως το πιο σημαντικό έργο του, για ‘μένα τουλάχιστον, παραμένει το συγγραφικό.  Είναι (χρησιμοποιώ ενεστώτα επειδή οι καταγεγραμμένες ιδέες ενός τέτοιου ανθρώπου δεν πεθαίνουν ποτέ) ένας σπουδαίος συγγραφέας. Μοιραζόταν κομμάτια της ζωής του με το ευρύ κοινό προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να ζήσει όπως ακριβώς επιθυμεί και με τον τρόπο που ο/η ίδιος/α πιστεύει πως θα είναι ευτυχισμένος/η.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο – είναι το πιο γνωστό και πολυδιαβασμένο του – τοποθετεί το πραγματικό νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω σε 3 άξονες:

  1. Στο να ζεις τη ζωή στο έπακρο και με αληθινή συνείδηση
  2. Στο ν’ αγαπάς χωρίς να μετράς πόνο, κόστος ή ταλαιπωρία
  3. Στο να αποκτάς συνέχεια νέα γνώση ( από ό,τι πιο θεωρητικό μέχρι το πιο πρακτικό) σε κάθε ευκαιρία. Αν ποτέ πάψουν να σου δίνονται οι ευκαιρίες, να τις κυνηγάς και να τις ζητάς εσύ!

Ουσιαστικά ο Μπουσκάλια δε λέει κάτι εντελώς καινούριο, ούτε δηλώνει πως ανακάλυψε την Αμερική. Αυτό είπα και σε μια φίλη που μου σχολίασε κάποτε για το εν λόγω βιβλίο: «Είναι τόσο βαρετό να διαβάζεις πράγματα που ήδη ξέρεις! Δεν γράφει μέσα τίποτα καινούριο».

Ναι, φυσικά δεν αναλύει ούτε καμιά νέα μέθοδο κλωνοποίησης, ούτε δίνει τη δική του θεωρία για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος. Παίρνει απλά, αυτά τα χιλιοειπωμένα τσιτάτα που αφορούν την αγάπη και τη ζωή και τα θέτει σε μια νέα βάση, χρησιμοποιώντας την πιο παλιά και επιτυχημένη μέθοδο κατανόησης και προσέγγισης ενός θέματος: το προσωπικό βίωμα ή αλλιώς το παράδειγμα, που θα έλεγαν και κάποιοι εκπαιδευτικοί. Γι’ αυτό άλλωστε και όσα βιβλία του Μπουσκάλια έχω διαβάσει είναι γεμάτα με προσωπικές εμπειρίες του, αλλά και με εμπειρίες ανθρώπων τους οποίους γνώρισε και θεώρησε πως του σημάδεψαν τη ζωή.

Τελικά όμως, οι άνθρωποι είναι τόσο αστείοι ώρες-ώρες. Δηλώνουν ότι βαριούνται να διαβάσουν για την αγάπη και το νόημα της ζωής, λέγοντας πως αυτά είναι θέματα που γνωρίζουν ήδη! Κι έρχεται αβίαστα από μεριάς μου, ένα πέρα για πέρα εύλογο ερώτημα: Γνωρίζουμε αλήθεια από αγάπη και ζούμε πραγματικά τη ζωή μας με νόημα; Το εν λόγω ερώτημα – και όχι μόνο! – ακολουθείται πάντα από τη θεωρία μου, των «δύο πιθανοτήτων» (καμία σχέση με μαθηματικά, είμαι άσχετη!)

Πρώτη πιθανότητα: Ο κόσμος να είναι ιδανικά διαμορφωμένος κι εγώ αυτό να μην το αντιλαμβάνομαι.

Δεύτερη πιθανότητα: Έχει γίνει μια μεγάλη παγκόσμια παρεξήγηση.

Παρεξήγηση, ναι! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις την απίστευτη ανθρώπινη πεποίθηση ότι γνωρίζουμε τις μεγάλες αλήθειες της ζωής;!;!;!

Επειδή όμως κανένα νορμάλ ανθρώπινο ον δεν αντέχει να υποτιμά την ίδια του τη νοημοσύνη για μεγάλο χρονικό διάστημα συζητώντας για παραλογισμούς,  κλείνω εδώ τη δημοσίευση για το βιβλίο του Μπουσκάλια, δηλώνοντας ότι μπορεί να διαβαστεί και από τους μεν και από τους δε. Δηλαδή κι από αυτούς που κατέχουν ήδη όλες τις αλήθειες της ζωής (ας κάνουν μια επανάληψη στην ύλη βρε αδερφέ!), αλλά και από αυτούς που ακόμη είναι εκεί έξω και ψάχνουν. Εγώ πάντως, αν και ανήκω αδιαμφισβήτητα στη δεύτερη κατηγορία, «ρισκάρω» και το προτείνω στους καλά «γνωρίζοντες» καθώς δεν νομίζω πως έχω και τίποτα να χάσω!

Ο Λεό βέβαια το λέει πολύ καλύτερα από ‘μένα:

«Πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε ρίσκα στη ζωή μας. Εξάλλου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δε βρίσκεται στο ίδιο το ρίσκο, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί ποτέ να μην διακινδυνεύσουμε τίποτα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s